Čištění akvária
Ono jde totiž o to, že v tomto akva nic neměřím (radši), nic tam nedolévám a nechávám to žít svým vlastním životem. V momentě, když bych zaznamenal náznak nějaké hrozby, tak okamžitě zasáhnu. Je to takový super sedlácký způsob provozu akva
. Nyní však budu muset asi zasáhnout, protože v akva není přes rostlinky vidět a již vylézají ven. Takže prostřih a uvidím jak se to vyvine.
Omluva byla myšlena jako přátelské gesto, protože v jiných akváriích pravidelně odkaluji i měním vodu dle Tvých rad a taktéž se mi to osvědčilo. Nehodlám na tom nic měnit. To pro ty , kteří neví, čím vším jsem si prošel, a jak mi romant pomohl. A nejenom on. Za to jemu i všem ostatním VELKÝ DÍK.
Mě se omlouvat nemusíš.
Trošku bych se u toho systému péče o nádrž zaměřil na Ph, ale pokud se alespoň občas odkaluje, tak hodně zdaru s tím pokusem.
Právě že jsem manželce uloupil jedny silonky (jsem původně napsal silikonky
), natáhl je, a viděl že i v těch natažených žádné místo, kterým bych nasál hovňajze od razborek, či krevetek, není. V mém miníčku příliš neodkaluji, spíše dolévám odpařenou vodu, ale když odkalím, tak vzduchovací hadičkou. Mám jemný křemičitý, bílý písek, takže vše vidím.
Ale zkusím to. Za pokus nic nedám, a když to bude fungovat, tak začnu doporučovat dál.
romantovi se omlouvám, že u takovéto nádržky neakceptuji správnou výměnu vody.
Ale jedná se o pokus trvající cca 3 měsíce a vše zatím funguje. Žádné chcíplotiny a řasy. Rostlinky jedou.
Díky za vysvětlení.
HaDaS napsal: Se silonkami na odkalovači nemám žádnou zkušenost. Proto možná hloupí dotaz. Kudy se skrz ty pórečky dostane ten kal a jiné neřádstvo?
myslím, že ked silonku natiahneš tak sa tie oká zvačia a celkom by to mohlo byť v pohode..ja to skúsim taktiež aj v akva a uvidím ako to bude na Aquaclay ..
Jsi pěkným příkladem těm co tvrdí to o těch výměnách.
No, ono se tvrdí, že krevetky nemají rády prudký změny parametrů a velký měnění vody. Red cherry ale polovinu vody snášení naprosto v pohodě. U crystalek, blue pearl a white pearl měním spíš třetinu, a navíc vodu nechávám půl hodinky vorazit...
V akváriích nehnojím, respektive "hnojím" pouze výměnou vody.
Měnit 15 litrů v 30 litrovým akváriu, bych považoval za velmi slušnej standart.
Někteří zdejší účastníci by se od tebe mohli učit, jak na výměnu vody.
Zkus to a uvidíš....
Hrubý nečistoty samozřejmě neprolezou... pokud máš dno hodně za..... tak to možná nebude použitelný. Já to používám jen v krevetkáriích a v těch větších se občas stane, že se silonka zadělá, tak zmačknu konec hadičky, zvon dám do kýblu a proženu vodu na druhou stranu. Tím se zas vyčistí a můžu pokračovat. Většinou to jde najednou, ale někdy to dělám třeba 3x. Mám malý nádrže (do 30 litrů) a měním málo vody (max. 15 litrů)
Ale opravdu to zkus. 99% bordelu tím proleze.
Dřív jsem taky odkaloval normálně a pak kontroloval kýbl. Používal jsem takovej lavor, co má máma na prádlo - bílej, širokej, takže voda byla v malý vrstvě. Chce to rychle koukat, než se unaví oči a hodně světla. Silonka je ale lepší
Já kontroluju vypuštěnou vodu,myslim že hrubší nečistoty silonkama neprojdou..
Se silonkami na odkalovači nemám žádnou zkušenost. Proto možná hloupí dotaz. Kudy se skrz ty pórečky dostane ten kal a jiné neřádstvo?
s těma silonkama dobrý nápad
jo. mám na to fígl. Svojí holku jsem svlíknul ze silonek, tu přetáhnu přes odkalovač a zajistim gumičkou, a odkaluju.... malý krevetky přes tu silonku neprolezou. I přes to odkaluju hodně opatrně, odkalovačem nedloubu do dna, pouze ho lehce přikládám zvrchu na štěrk.
Když vidím tohle téma, taky se přiživím. Mám dotaz pro chovatele krevetek, jak odkalujete?
Jde o to, že mám krevetky v poměrně hodně zarostlém společenském akváriu. Snažím se dodržovat optimální počet ryb a moc nepřekrmovat, takže popravdě, odkalovala jsem zatím pouze jednou jedinkrát a to se strachem, abych nevcucla krevetu nebo nevytrhla nějakou z těch menších a jemnějších kytek. Jedná se o akvárko viz
rybicky.net/nadrze/13423, ale dneska už je to opravdu prales, chystám se na předělání...
Máte na to nějakej fígl?
TAkže se to množí jako králíci. To zase nechci, aby jich tam bylo plno. Takže asi zůstanu jen u dvou helen, jedné neritiny a jedné ampulárky.
To ti asi nikdo neřekne. Po měsíci ti to bude stejně jedno, protože jich bude prostě víc a víc. Já jsem začínal s deseti do 135 l akvária. Kolik jich tam je nyní, netuším?
Jenom aby nedošlo k mýlce. Tito živočichové nejsou vše spásní. Pouze mohou napomáhat. Odkalovat se musí tak jako tak. Až na výjimky.
A když bychom pokračovali ještě dále, tak bychom mohli říct, že při rozumný míře zarybnění, nepřekrmovaní a dostatečným množství těch pomocníků ve dně a taktéž (po)řádně osázeným akváriu rostlinama, to odkalování nebude téměř nutný, protože tam toho detritu moc nezbyde, jelikož ho rozloží bakterie a spotřebují rostliny.
... se lépe daří prospěšným baktérkám, a ty potvůrky poté lépe rozkládají detrit ... a lépe se dostávají živiny ke kořínkům rostlinek a ... a možná ještě něco.
Klidně to i dopověz.
Já se zlobit nebudu.
A když to dno prokysličují, tak tím pádem ...
smik napsal: Tady máš malou ukázku jak se odkaluje HC. Kdo nezná Markovy videa tak vřele doporučuju.
www.youtube.com/…
Dokonalé!!!!
Tak samozřejmě že i když piskořky nějaký ten detrit zkonzumují, tak mají zákonitě i výdej, ale jejich důležitější funkci bych viděl v prokysličování toho dna.
0 02.01.2012 22:41 Pooh pekne akvarium. to se mi asi nikdy nepodari, ale snad se k tomu aspon priblizim
Tady máš malou ukázku jak se odkaluje HC. Kdo nezná Markovy videa tak vřele doporučuju.
www.youtube.com/…
0 02.01.2012 15:54 Pooh díky
ikdyž budete mít hodně hustě zarostlé nebo pokryté dno, musíte jednou za čas provést odkalení. části kalu se začnou hromadit mezi rostlinkami, mechy a začnou být vidět. pak stačí přiložit odkalovací zvon a vysát kal. odkalení nebude úplně dokonalé, ale co naplat.
také pod placatými dekoracemi, kořeny a všude bude kal.
na obrázku je aplikována ricie na podložce a kořenech. za nějaký měsíc ricie odroste, spodní části uhnijí a majiteli se odkryjí spodní díly dekorace i se síťkami a provázky... bude nutné dekoraci znovu vytvořit a počkat až zaroste.
Pro Pooh :
... ony totiž rostlinky spoustu těch vyprodukovaných živin využijí. Nemalým pomocníkem je např. takový plž jako je Piskořka věžovitá. V tzv. rostlinných akváriích, kde opravdu převládají rostlinky nad živočichy, není těch znečišťovatelů tolik. Chce si to rozmyslet, jací živočichové tam půjdou, aby to s tím zaneřáděním nebylo tak neúnosné.
Pro odkalování lze samozřejmě využít různých udělátek, které nemají velký zvon a tím pádem se mezi rostlinky dostanou. Myslím, že nějaké nápady jsem zaznamenal v tématu týkajícího se odkalovačů. Kde to ale bylo, netuším. Možná, že je něco i tady.
no zrovna ancistrus ti vyprodukuje víc odpadu než co by sežral (ale myslím že ani detrit moc nežere). Odkalujou se jen tak zlehka nebo vůbec
0 01.01.2012 21:55 Pooh – zarostlé dna
zdravim, jak cisti nadrze majitele akvarii s uplne zarostlými dny, napr. na obrazku?
samozrejme neprekrmuji, nemaji prerybnene, neco vycisti ancistrus a podobni, ale rekl bych, ze je to porad malo, stejne musi nadrz nekdy cistit. nebo se mylim?
aspon mne rostliny pri cisteni dost zavazi a to mam nadrz zarostenou jen stredne...
Starší reakce
0 15.12.2011 14:30 ferda Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda má někdo zkušenosti s akváriem
www.akva-tera.cz/…
V zadní stěně je filtrační systém
ale pod ním je rošt, pod kterým zůstávají zbytky žrádla, které se tam rozkládá. Nevíte co s tím???
Starší reakce
Takže vidím, že nakonec se podařilo vytěsnit ten nesprávný obrázek ze 17:57. Teď trochu popisu. Je to vyrobeno z normálního odkalovače (hadice s balónkem) instalační trubky, a nasávací košík z kosmetické nádobky-může být i petka. Funguje to v pohodě.
Jinak pokud provozuješ větší nádrž s rybkami, sterilní a bez odpadu ji neudržíš. Ani v přírodě tomu tak není, nehledě k tomu, že ten "bordýlek" zase třeba potřebují rostliny a jiné organismy v nádrži. Vizuálně tomu lze napomoci výběrem vhodného dna, ať již co se týče zrnitosti, tak i barvy.
Ono přespřílišné čištění tu nádrž určiě neudělá provozně lepší.
Vodu mam krásnou,ale ten bordýlek mi tam vadí.To není možné co ryby vy...To můžu co druhý den čistit.Mate taky tento problem.Dík
Dal jsem vedle špatné foto - to je řešení do malé nádrže, zde je do vysoké:
Poradíš mi z čeho.Kdesi jsem slyšela něco o pet lahvích.
Vedle klasických odkalovačů jsou ještě ty na motorek, ale odkalovnání se prostě nevyhneš. Smůla je, že máš nádrž vysokou 80cm. Jelikož mám výšku 70cm, dokážu se do toho vžít. Nezbyde ti než si odkalovač udělat sám.
Edit: ještě foto jak jsem to řešil já
Mate prosím nějaký zlepšovák na čistění dna mimo klasické odkalovače.Mám 200 cm d.,80cm v.,45cm h.akva a křemičitý písek.Dík
Jo tak, už se v tom začínám orientovat
no aspon mi ubyde práce
odkaluji taky každý týden nebo respektive se o to pokouším.
Čím méně čistíš filtr, tím lépe. Pokud protéká voda, čištění v podstatě není nutné. To že je "zašlý" je spíš k dobru než k znepokojení. Čištěním totiž likviduješ užitečné bakterie a je to vlastně kontraproduktivní ke snaze udržet čistou vodu. Osobně bych filtr čistil tak 1x za 2-3 měsíce a měnil 50% vody týdně. Nezapomeň na odkalování, o něm se zatím nezmiňuješ.
Dobře
Vyzkouším a snad se to zlepší celkově.
Ta řasa bude velmi pravděpodobně souviset se zatížením nádrže odpadníma látkama, co produkují Tvoje současný rybky. To týdenní čištění filtru není zrovna nejlepší metodou boje s jakoukoliv řasou. Zkus ten interval čištění prodloužit podle toho, jaký výkon bude mít ten filtr, tzn. čistit až tehdy, když jeho výkon viditelně klesne. To, že filtr jede na poloviční výkon neznamená, že je již nutný ho čistit, k tomu bych přistoupil až jeho výkon ještě více klesne.
Jo tak
Já každý týden čistila filtr i odkalovala... tak zkusím tohle ob týden pravidlo. Až nějak dobojuji s tou řasou...
Odkalovat a měnit vodu jeden týden a čistit filtr(když je třeba) a měnit vodu druhý týden. Tak bylo míněno to "nechce".
A teď mě k čištění i nutí zřejmě jakási hnědá řasa, která tam je asi kvůli osvětlení
které jsem ještě nebyla schopná si vybrat a tak svítím čím se dá... Takže jestli máte nápad i k tomu budu vám nesmírně vděčná. Rozměry akva 59x25x41(hloubka).
Nechce to čistit filtr a odkalovat dno zároveň.
Přidat reakci
1 ...... [9] ...... 22
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 22690x