Čištění akvária
Pokud se jedná jen o akvárium, tak stačí vyčistit savem (naředěným)a potom pořádně vypláchnout.
Dobrý den, mám doma staré akva a chci si do něj pořídit oranžového mexického raka. Kdysi v něm byli rybičky a umřeli na nemoc. Jak akvárko mám zbavit všech nečistot a nemocí?

Starší reakce
To hnede bude jen rozsivka, zbavit se ji je snadne, po zabehu akvaria dokonce casto zmizi uplne sama. Ovsem jeji pritomnost muze znamenat, ze filtr spatne nitrifikuje, vetsinou ze ma nedostatecne medium. Co se tyce svetla zvenci, proste to necim zastin.
0 08.09.2014 15:00 Dasa – nečistota mezi sklem a filtrem
Dobrý den,
mám akvárium Juwel s vlepeným filtrem. /2 měsíce od založení/
Bohužel se mi teď na "domečku filtru" začala usazovat nečistota.Na straně,kde dopadá nejvíc denního světla se vytvořil hnědý povlak.Jinak je voda krásně čistá a vypadá,že vše funguje.Obávám se,že pokud filtr nevyříznu,aby se daly čistit všechny plochy,tak se toho nijak nezbavím.
Nebo máte někdo jinou zkušenost? Díky za rady
Starší reakce
mě to vykládej,mě bohatě stačí měnit vodu ve 200 L akva

já nenechávám odstát vodu,naberu do kýblů a jdu nalévat
Já měním vodu přes sprchovou hlavici, přímo z kohoutku a vpohodě. Dříve jsem nechával odstát v pr.aq., a barelech ale ono je to pracná výměna v 6ti stovce...

Fajn, to je v pohodě, vodu při točení načeřit, aby mohl případný přítomný chlór rychleji vyprchat a dávat do akva.
já mám akva v patře,takže to nosím jen v kýblech určený pro mé akva(nikdy neviděli chemii),jsem to špatně napsal stačím to kýblů až pak do akva
Pro sichr bych točil pře sprchu.
a ještě dotatek liji tam vodu přímo z kohoutku bez nějakého odstání...
a kolik to tak muže stát ??
a to se dá koupit ? asi jo že ?

já jen zkracuji délku rostlin a ty ustřižené zpět sadím do substrátu...můžu to tak dělat ??
Však je to tvoje akvo, čiň jak uznáš za vhodný a když se to dělá s rozumem, je všechno v richtiku.

už tam mají těžkou džungli a vůbec se mi to nelíbí,krmení dávám jen to co sní během pár sekund a plus lupínky pro ancistruse
Ne, tento týden bych nedělal nic jinýho než tu výměnu vody a s krmením bych to rozhodně nepřeháněl.
takže jen výměna vody povolena a nic jiného?? a rostliny můžu trochu zkrátit
Tak ne, tohle nálevník není, to je jenom lehce načatá biologická rovnováha, to si sedne a platí to nicnedělání, jenom s tím, že výměny vody se povolují.
Někdy se to prostě natrefí, že se o ždibec více redukují rostliny a třeba se i více nakrmí a nálevník se ukáže. Hoď fotku a ukončíme ty spekulace.
akvarium už mám skoro plné rostlin na fotkách to akva bylo čerstvé,nestíhám ty rychlé rostliny stříhat a dno jen odkaluji jen z povrchu,do hloubky jsem ještě nejel
Zřejmě hrubší zásah do rovnováhy, rostlin tam podle prezentace není moc a jestli to byla hlubší orba, budeme doma.
krom vody jsem odkalil trochu dno a pokrátil rostliny a nic víc
Co jiného krom té výměny jsi činil? Vypadá to, podle popisu na nálevníka a na toho je nejlepší nědělat nic a vyčkat až odezní. Vodu neměnit, neodkalovat, nečistit filtr, prostě nic, jenom pohlídat přísun kyslíku a klidně i přidat vzduchování.
zdarec lidi,mám k vám prosbu,před týdnem jsme měnil 1/3 vody ve svém 200L akva a od té doby je voda taková bílomléčná...co s tím mám provést ??
Starší reakce
takový dotaz: vodu do akvária dáváte vždy odstátou? nebo jen stačí vytemperovat teplotu? já mám malý objem /50l/, tak není problém, ale ti co mají 200, 300l... chlorovaná voda do akva by asi nebyla dobrá, což? ono je rozdíl brát vodu ze studny nebo z řádu....
Starší reakce
Ahoj skla akvárka čistím magnetickou sterkou,řasu na skle to vyčistí skoro úplně,ale to hodně přilostlé tam drží.Bylo to vpoho,ale už je to nad moje síly.Chtělo by to něčím drsným párkrát přejet,abych to hodně přirostlé seškrábl.Hodně se tady říká že dobrá v takové situaci je žiletka,ale bojím se že si poškrábu sklo.Není k odstranění prirostlych ras na sklu i jiná cesta?
Starší reakce
Aha tak problém vyřešen

.. nějakou náhodou jsem nejspíše prohodil koše ve filtru a ta vložka co má být poslední se dostala dopředu, kde se ucpávala.. proto jsem se divil, že mi to nestíhá brát

To já to nechával už od včera a dnes se mi to povedlo zvířit znovu

.. jde mi spíš o to, jestli má nějakou cenu nechat filtr aby si trochu "odpočinul" od toho nánosu

Nechal bych to do zítra a bude se vidět, co bude vidět.

Zdravím, mám takový spíše technický dotaz.. jelikož už nebylo kam sázet, tak jsem z akva vyhodil všechny kameny a musel přerovnat kořeny, samozřejmě že při přesazování a manipulování se vším se akva docela rychle zakalilo, nebo lépe řečeno do vody se dostalo mnoho drobným zvířených částeček, snažím se je odsávat ze dna když se usadí, ale při dolévání nové vody většinou zvířím ty ke kterým jsem se minule nedostal.. myslíte, že je lepší počkat pár dní než to nabere filtr? A nebo se opakovaně snažit odsávat a dolévat?

(ani s jedním řešením nemám problém, jde mi spíš o to co je efektivnější, jelikož přes rostliny se na moc velkou plochu dna nedostanu)
Starší reakce
0 21.02.2014 12:58 Katrin – Údržba akvária
Prosím, nemáte někdo kontakt na nějaké firmy, co dělají pravidelně údržbu akvária v Brně.
Děkuji. email: mailto:katrinhoppe.5@gmail.com
Starší reakce
Co foto a mé oči dovolí, řekl bych, že to dno není v nijak tragickém stavu. Jsou tu občas k vidění mladší a neporovnatelně horší. Nádrž tedy zjevně funguje. Pořídil bych proto normální odkalovací zařízení (nebo jednoduché vyrobil) a v nějakých pravidelných intervalech (já to třeba dělám 1x za měsíc až 6 týdnů) odkalil. Mezi tím jen pravidelně měnit vodu, což určitě provádíš. A na skla buďto magnetickou stěrku větších rozměrů (pozor na nabrání zrníček dna) a nebo koupit houbičku na nádobí a smočit ruku. Po vyčištění skel a výměně vody je zajetá nádrž za chvíli vždy jak z křišťálu. Znovuzaložení, jak píšeš, je opravdu velkým zásahem a pokud nádrž jinak funguje, tak bych do toho nešel.
Pravidelná týdenní výměna 1/3 vody, to je takovej základ údržby akvária. Odkalování dna, ideálně dle potřeby, nebo si dát nějakej třeba měsíční interval kdy se odkalovačem mrkneš na dno a když je bordýlku stejně i příště při stejném provozu a intenzitě vrtání do dna, tak klidně prodloužit, nebo v obráceném případě zkrátit. Jako odkalovač třeba klasiku kus hadice a zvon vyrobenej z nějaký uříznutý pet flašky, účel splňují dokonale. Škrabku na řasy použít když je třeba, já čistím jenom čelní sklo, zbytek nechávám zdravě špinavej. Filtr jak píčeš a nebo opět dle potřeby, podle toho kolik je tam bordelu a i v návaznosti na výkonu, když hodně klesne. Někdo filtr čistí jednou za měsíc, je to o naturelu každého jedince a i o kondici akvária, hodně bordelu ve filtru taky není moc dobrý, ale špinavej bejt musí, nikdy ne dočista dočista. Filtr je dobrý nečistit v momentě kdy se odkaluje dno, aby se zbytečně nenarušovala rovnováha a činit toto třeba po týdnu po sobě.
0 24.01.2014 07:33 zdenouch – Kdy je potřeba kompletně vyčistit akvarium

Zdravím, mám akvárium o objemu 240l. Chtěl bych ho pořádně vyčistit od řas, které mám na sklech nádrže a vyčistit dno. Řeším jestli je lepčí pořídit kvalitní žiletkovou škrabku a odsávačku na odkalování dna, nebo kompletně vypustit akvárium a založit ho znovu. Nádrž jsem založil před 7 lety a od té doby je jen udržuji bohužel asi ne moc důkladně. Jde mi o to, že je v akvariu po těchto letech už nějaká rovnována a nerad bych ji narušil. Můžete mi prosím poradit jak udržujete své nádrže , že je máte tak křištálově čisté se dnem krásně čistým? Filtr mám Tetra 700 ( ten čistím jednou za 1/2 roku) + osvětlení ráživky 2X 39W T5 RATAJ PLANTALUX A PROFILUX. Děkuji za rady popřípadě radu a tip co koupit na ůdržbu skla a dna.
Starší reakce
0 24.11.2013 09:44 Michal Jsem to špatně uvedl. Ty rozměry, které jsem vypsal, nejsou samozřejmě rozměry celého filtru, ale biomolitanu.
Nepřipojoval bych nic navíc, asi sis to špatně vyložil. Rada byla, v podstatě, ponechat hlavu filtru, když už ji máš, tak proč vyhazovat funkční hlavu. Sundej z filtru ten spodní kryt a ten rádoby biomolitan hoď do koše. Zůstane ti hlava a taková ta "nožička", na které byl molitan nasazen. No a konečně, přesně na tu nožičku nasaď biomolitan co ti radil Roman. Kdyby byli různé rozměry a na nožičku nepasovalo, tak na ní musíš vyříznout díru jinde v molitanu. A to si myslím, že je to řezání, které zmínil predator...
Kvalitní filtrace znamená dvě věci. Průtok filtru (ten ty vzhledem k velikosti akva, s přimhouřením oka, splňuješ) a objem biomolitanu. V původním byl směšně malý, ty ho teď vyměníš za větší a budeš v pohodě...
A neměř velikost filtru jako takového, ale pouze toho molitanu...
Ať se daří...
No není to CLARO 600 ale 300. Filtr má rozměry 7,5x2,5x3,8 cm, takže nějakých 71 cm3.
predator3313: Mohl bys mi prosím přesněji popsat, kam a jak připojit tu kostku biomolitanu navíc? Abych to případně taky vyzkoušel. Jinak díky všem za ochotu poradit začátečníkovi

Neboj já mam s elektrikou blbé zkušenosti a respekt s toho, řezal jsem jen do akvacitu

Jen nerizni kam nemas, elektrika a voda... a riznout treba ziletkovym nozikem neviditelne a blbe flexosnuru je az moc snadne

.
Jasná zpráva, domácí funkční bastl, s tím já nemám problém.

Já jsem si se setem přinesl Claro 200, a zrovna včera jsem se pustil do velké operace, a to na tenhle malí filtřík připojit kostku biomolitanu. Sice jsem zadní třetinu musel uřezat, aby bylo možné filtr přilepit ke sklu, ale myslím si že by to mohlo fungovat prakticky stejně jako ta čerpací hlava. Říkal jsem si že když už jsem ten filtr v tom setu zaplatil, že ho zkusím využít... tak jsem zvědavý

Když už kolega trefně zhodnotil "kvality" filtru, tak ještě co místo něj a jako jednoduché, levné a velmi účinné řešení ve smyslu právě zmiňované nitrifikace, se jeví klasika v podobě čerpací hlavy a kostky biomolitanu. Třeba
www.akva-exo.cz/… ,
www.akva-exo.cz/… Divam se na web, co v tom je. Takze pokud tam mas filtr "Claro 600", ktery jsem u tohoto setu nasel, zacni to resit ihned, protoze je skoda zabihat mesic neco, co se zabehnout neda

. Honit vodu to bude, nejake smeti to pochyta, ale nitrifikovat to dostatecne nebude, a to je u beznych akvarijnich filtru to nejdulezitejsi.
Jestli mi neveris, vytahni z toho biomolitan, zmer ho, spocitej si jeho objem a napis ho sem. I Ti, kteri by ten filtr treba i hajili, to po uvedeni objemu filtracni hmoty vzdaji. Ten problem res hned, ted je na to spravny cas, ne az budou problemy.
Přidat reakci
1 ...... 22
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 22939x