Vodnatelnost
0 29.12.2010 20:11 slimak – co stím?
Muj tlamovec ma pod tlamou velkou bublinu vypada to jako nádor. Co stím mám dělat?

Starší reakce
Bohužel se stává, že dojde k rychlému úhynu ryb aniž by akvarista zjistil příčinu. Těch může být dost. Nádor, otrava, neprůchodnost střev, vnitřní zranění, paraziti, infekce.
Nehybně leží na dně.. čichavec do ní štouchá.. je převalená na zádech a už jí je to jedno.. do zítřka bude asi mrtvá ani nevím co jí bylo má nafouklé břicho ( nevím jestli opravdu nespolkla kousek tablety, kterou jsem rozpůlil aby se nepřežrali..) nemám ji kam přendat.. možná tak nějaká miska .. myslím se ted yže to vodnatost není .. nevím co si mám myslet

Díky nevím jestli je to samice.. 2 jsou trochu tlustší a jeden je hubenější.. jinak nevím pohlaví nepoznám .. mám je měsíc a jo sou malí takže nevím.. tabletou by to taky mohlo být ještě se na to kouknu.
no, ty ryby vypadaj malý na to, aby zblajzly celou tabletu najednou (to pak uvnitř nabobtná a je průšvih).
Něž začneš šílet s vodnatelností. Zkusila bych zvednout teplotu , což by mohlo urychlit metabolismus a dva, tři dny nekrmit. Uvidíš, jak se to bude vyvíjet. Pokud začnou odstávat šupiny, už ti stejně nic nepomůže.
Není ta thajka samice? Já mám takhle vytlustěný neustále samice od měděnek, jsou plný jiker. I když to u tebe vidím jako nepravděpodobný, máš je malý

Zdravím.. týden jsem léčit krupici, ale ¨léčbou jsem asi vystresoval ryby (hlavně živorodky) jednu jsem utratil ( celý ocas měla okousaný¨, nafouklé břicho a měla bílé výkaly..) druhou jsem našel dnes zaseklou v kořeni (nedostala se ven) to byla druhá s nafouknutým břichem.. ted když už je nemám jsem si všiml že přísavka má nafouklé břicho.. snad to není taky ono... nepomohl by mi někdo?
Starší reakce
Také sázím na překrmení, ona ta Vaše dieta je docela vykrmovací, všechny 3 mražené složky patří mezi krmiva velmi velmi vydatná. Krmte jen 2x denně a 1 den hladovění by měl stačit.
Mám s tím teď také lehčí problém ale to se týká jen velikosti večerní dávky musím to snížit, červené neonky jsou jak v 9 měsíci a jen jikry to určitě nebudou

Spíš bych si tipnul na to přecpávání. 3x denně je opravdu moc. Ano 2x v týdnu nekrmíš, ale pak se zase nacpou. Krmil bych jenom jednou denně s jednodenním půstem. 3 minuty kdy se rybky šťourají v krmení je taky moc. Za 20 vteřin to musí zmizet a je uklizeno. Ovšem pro klid duše by se fotka toho maroda šikla.

0 25.10.2010 19:22
Tudy [330] - Krevetky Prosím o konzultaci. Mám akva založené cca 6 týdnů, voda dle testů OK, rybám i rostlinám se vcelku daří, jen 1 Čichavec se již od počátku (cca 3 týdny) občas otře o dekoraci nebo rostlinu. Během posledního týdne ovšem všechny ryby (kromě Krunýřovců) viditelně ztloustly, jinak jsou aktivní a pěkně rostou (nejen do šířky), všechny jsou mladé, max. do 6 cm.
Krmím následovně: 3x denně, (nechám roztát jednu mraž. kostku a tu rozdělím na ranní a večerní dávku: střídám patentky , artemie, černé kom. larvy), k tomu 1x denně dávám granule nebo vločky - vše se sežráno do 3. min, na dno kromě granulí nestihne nic spadnout. Obden ještě přidávám 3-4 granule pro Krunýřovce nebo čerstvou zeleninu(rajče, cuketa, okurka). 2 dny v týdnu úplná hladovka. Výměna 1/5 až 1/4 vody a odkalení 1xtýdně.
Celkem cca 60% mražené, 30% umělé a 10% zelenina.
A co mi jde? Buďto rybky přecpávám (dle mého názoru krmím přiměřeně, ale možná příliš vydatnou stravou ??)nebo mají počáteční příznaky vodnatelnosti...
Starší reakce
Aha takže nejlepší možnost je vyměnit 1/3 vody...
Právě tou dezinfekcí bys paradoxně zhoršil v akváriu podmínky. Desinfekce nerozliší mezi patogeny a nitrifikačními bakteriemi. Maximálně by bylo možné použít UV lampu.
No já spíše myslel jak vydezinfikovat akvárium kde jsou ostatní ryby..
Ale děkuji za typ léčení

Pokud se chceš pokusit o léčbu tak v těchto případech (bakteriální nákaza, vodnatelnost) se v karanténě léčí pouze nemocné kusy. Používají se totiž antibiotika a ta by zničila i potřebné nitrifikační bakterie. Slušnou účinnost má např. Sera bactopur direct.
no že bych se nějak hrnul ji zabít

Mám akvárium už asi čtyři roky. KDyž nepočítám ty roky před tím co se o to staraly rodiče. A nikdy žádná nemoc. A ještě né kvůli špatné hygieně.. Asi sem něco podcenil(zanedbal..) :(:(
Jinak u samce mi příjde že ja nějaký plachý nevím jestli je to protože byl pořád ze samicí je pravda, že teď vyplaval...
Nebylo by vhodné přeléčit celou nádrž? a jestli ano tak čím?
Tady v tom stadiu už léčba nebude účinná. Takže říkám to nerad, ale pro rybku bude lepší utracení. Jinak těmhle stavům se dá do určité míry předejít perfektní hygienou v nádrži. Patogeny jsou sice přítomny v každé nádrži, ale rybky v dobré kondici mají určitou imunitu.
někde o tomhle byl článek, ale nevím kde (pokud by to někdo věděl tak sem můžete dát odkaz) jak je to u nově založených nádrží
Takže je lepší ji vyléčit? či jí ukončit nemoc?
Bohužel nemám..
Ale přeci jen už je to měsíc co tam ryby jsou.. To může mít také vliv? Po takové době?
neměl bys ji k ostatním vracet. A vodu bys měl měnit častěji, hlavně teď zezačátku, může se stát že se některé hodnoty zvednou, proto by zezačátku nemělo být v nádrži tolik ryb. Takže buď menit vodu preventivně častěji nebo si pořídit ty testy. A měnit vodu až budou hodnoty vyšší
Tohle už zdá se bude neléčitelný stav. Vypadá to na kombinovanou bakteriální nákazu plus možná vnitřní paraziti. Jinak podepisuji co napsala katterinecka.
Díky já měním vodu jednou týdně právě... je pravda že před poslední výměnou vody to bylo 14 dní občas to neudělám, ale většinou jednou týdně výměna.
Jedině že je to zhruba měsíc a půl založená nádrž..
Není lepší ji dát do karantény?
může to být způsobené tím že jsi ne zas tak dlouho dobu po založení nádrže přidal skoro nazáz docela velké množství ryb. Akvárium ještě nemusí fungovat tak jak má. Máš nějaké testy na NO2, NO3?
ale i ta vodnatelnost bývá způsobena špatnými podmínkami v nádrži
zkus vyměnit třeba třetinu vody a za dva dny znovu, cichlidky bývají dost náchylné na zhoršení kvality vody. S tou vodnatelností nevím, jednou jsem ji měla u platy a ta měla dost nafouklé břicho a zježené šupiny

Tady je foto zvrchu:

Prosimvás spozoroval jsem nemoc cichlidky kakadu. Tak jsem ji odlovil a mám podezření na vodnatelnost ale nevím to jistě. Má vyboulené oči, přijde mi že má zježené šupiny a rozpadlé ploutve.
Někde jsem četl že zježení je poslední záze vodnatelnosti a že už rybku nezachráním :( Tak se chci zeptat jestli má smysl ji léčit nebo jí zkrátit trápení. A také jestli je to vůbec vodnatelnost..
PS: V pondělí zemřela jedna samice cichlidky kakadu, ale na ní jsem nic nezpozoroval jen lehc načervenalé břicho v jedné části jakoby podlitina u krve. A pak mi zemřeli dva pancéřníčci třískvrnní a na nich už žádné známky nemoci
Starší reakce
0 04.10.2010 16:25
bezoadam [6] - Labyrintky Každopádně bych dal rybu do karantény a zkusil Sera bakto tabs

Zkus počkat až se otočí

no já je u apistogramm měla povylezlý, když měly bičíka
Já buď na vodnatelnost nebo bakteriální infekci

Větší vystouplé oči na bičíkovce nesedí

Kvalitní fotku bys neměl?
Mimo to co napsal už Haimdol se může jednat i o bičíkovce

Přidat reakci
1 ...... 16 17
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 22658x