Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Černý písek

NápovědaFórum » Dekorace a dno » Dno 

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Černý písek
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2009 19:35 Muž Hannibalus [13] – Re: vladislav
naprosto souhlasím, tento týden jsem si dovezl 110 kg černého písku z flexiobkladů a můžu všem jen doporučit ;-) (naštěstí jsem se osobním odběrem vyhnul tomu jejich brutálnímu poštovnému ) :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2009 19:19 Muž vladislav [106] - Cichlidy
Fotka k příspěvku Založil jsem akvário s pískem z www.flexiobklady.cz/… Můžete posoudit sami ,ale výsledek je super..

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2009 02:32 Muž Mirek7651 [5] - Mořské ryby – BONSAJ DISCUS + KOSTŘÁCI...
samozřejmě že je barvenej, ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2009 00:10 PP – A co tento?
Znáte někdo tento černý písek? Je to totéž jako z flexiobkladů? Barvené?
www.macenauer.cz/…

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2009 23:37 11medved – Re: PP
tak nějak to vypadá,že ideální není nic. Táké chci černé dno, proto musím udělat pár kompromisů. Jinak to už s černým dnem nepůjde X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2009 23:37 PP – Z čeho vybírat II
8) Uhlí - taky trochu lehčí než písek, kytyk se sázejí blbě. Dá se z uhelného prachu sítem vytřídit správná frakce. Nutno dokonale proprat, pozor na uhlí s příměsemi (pyrit). Krásně sytě černé, ale kulaté zrnko to také není. Lehce okyseluje vodu, pro některé ryby ideální (červená neonka)
No a pak je tu celá řada substrátů, které nejsou úplně černé, ale jsou tmavší, takže stále lepší než bílý křemičitý písek. Sem patří 9) AqueClay groung od Rataje - hnědé keramické kuličky, pro kytky možná super, ale na mne to přirozeně vůbec nepůsobí. Navíc je to lehoučké a sázení kytek je tak trochu věda. 10) Občas se někdo pyšní,že narazil na tmavší písek někde v obchodě (Globus?). Podle fotek jde o říční písek, taky jsou tam světlá i bílá zrna, celkově ale působí tmavším dojmem. Jde ale asi i o štěstí a skutečná existence není ověřena.
Vybrat si musí každý sám.......
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2009 23:25 PP – Z čeho vybírat
Pokoušel jsem se udělat si přehled, jaký tmavý písek (písek je pro některé substráty na trhu hodně vzdálený výraz) se dá na trhu vůbec sehnat a dospěl jsem k následujícímu:
1) černý písek z flexiobkladů - příroda to není, pokud někomu nevadí písek s nanesenou vrstvou epoxidu, tak je to alternativa 2)černý lesklý písek (shop na ww. akvarista.cz)- opět od přírody trochu daleko, nejspíš granulát z černého skla. Na mě dost jemné, působí leskle a tak i nepřirozeně. Dle některých není ostrý, ale viděl jsem ho v akvárku s pancéřníčky a vousky měly ulámané (zda ale za to může dno nevím. 3) Fujizuna - lávový granulát, trochu lehčí ne písek (hůře se sází kytky), dražší záležitost (dovoz z Japonska) 4) černé terarijní písky - moc jemné, vhodnost do akva netuším. 5)ADA Aqua Soil Amazonia - lávový(jílový?) granulát, pekelně drahé, v tuzemsku neznám prodejce, takže jedině objednat přes net z ciziny, pro kytky jedna z nejlepších variant 6)černé mořské písky z dovolené (Indonésie, Island). Většinou lávového původu, složení většinou pro akvárium rizikové (železo, síra) 7) černé (tmavě šedé) štěrky a drtě, - barva, stabilita i cena by šla, ale nevhodné pro sumečky, kytky a esteticky pro mne hrůza
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2009 21:14 PP – Re: vladislav
Nechtěl jsem zbytečně plašit. Co používá výrobce z flexiobklady za epoxid a tvrdidlo samozřejmě nevím.
Jen bych uvedl na pravou míru tvrzení: "Chci předělávat akvárium a tak jsem zkoušel hodit trochu do octa je absolutně v pohodě".

Hozením písku do octa se nezjistí zda je alkalický nebo ne. Tím se prokáže jen obsah uhličitanů.
Pokud jsou zkušenosti, že písek alkalický není, tak OK. Já pokud do něj půjdu, tak ho raději slabým roztokem citronové kyseliny propláchnu. A pak dlouho a dlouho a dlouho vodou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2009 08:17 Muž PentueR [256] – Re: PP
Propráno pouze ve vodě před nakydáním do akva. Běží to pár měsíců a žádné výkyvy do zásadité oblasti nepozoruju (měřeno obden pH metrem). Dávkuju sice CO2, ale pokud by písek byl zásaditý, určitě bych nebyl pořád na 6.7-7,1.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2009 07:14 Muž filipsi [1298]
PP napsal:..pigmentu s epoxidem a tvrdidlo v epoxidu je silně alkalické, ...

Jak ktere, pochybuji, ze by bylo pouzito P11 + epoxy1200.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2009 02:50 Muž vladislav [106] - Cichlidy
Mám tento písek už doma www.flexiobklady.cz/… ...Chci předělávat akvárium a tak jsem zkoušel hodit trochu do octa je absolutně v pohodě..Jelikož chci do toho akvária pak přemístit terčovce tak nevím jestli ho mám prolit slabou kyselinou(citronovou,octovou)jak je uvedeno v příspěvcích nade mnou a nebo stačí ho důkladně proprat ve vodě???Nechtěl bych s tím udělat více škody než užitku..Děkuji za vaše názory...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2009 23:46 Muž BC/.Killer [4] - Mořské ryby
zbytečné to nebude, a na škodu také ne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2009 23:39 PP – Re: PentueR
Vzhledem k tomu, že výrobce sám uvádí, že barvení se provádí nanášením pigmentu s epoxidem a tvrdidlo v epoxidu je silně alkalické, doporučoval bych rozhodně propláchnutí slabou kyselinou (citronovou, octovou) a pak teprve důkladné promytí vodou. Je to stejný postup, jako při výrobě pozadí z polystyrenu a epoxidové pryskyřice. Třeba je to zbytečné, třeba to neutralizuje už výrobce, ale já bych to neriskoval....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2009 14:05 Muž keyrumek [2]
Tak uz mam cerny pisek z flexiobalu taky. Sazeni rostlin slo vyborne. Celkovy dojem je skvely. Uvidime za par dnu/tydnu ;) Zatim spokojenost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2009 18:25 Muž PentueR [256] – Re: 11medved
Není třeba převařovat, kdyby sis přečetl pár příspěvků zpět, věděl bys. Stačí propláchnout vodou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2009 18:07 11medved
www.flexiobklady.cz/…
Převařovali jste tento písek, nebo ne? Silně o něm uvažuji, podle vašich reakcí ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2009 14:44 tube – Re:
Já jsem kupoval na akvarista.cz černý písek cena asi 500kč 25kg zrnitost 1-2mm .
Je to umělina(vypadá jako sklo ale není to ostré ) a je v pohodě jak pro rostliny tak pro paceříčky.Měl jsem trochu obavu ale kytky jdou jak blázen a hlavně drží ve dně.Chemicky je netečný.Doporučuji. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2009 14:36 Muž filipsi [1298] – Re: balda.tom
Nevim. Tipnul bych si, ze v mnozstvi par kamenu nijak. Pokud bude cele dno uhelne, tak si to predstavuji takhle nejak: www.chemicke-listy.cz/…
Tedy vcelku pozitivne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2009 14:31 Tomas4343 – Re: filipsi
To je dobrý nápad s tím uhlím. Scháním do krevetárka nějaký černý kameny a tohle by nemuselo být špatný. Jen bych se chtěl zeptat, jak tedy uhlí ovlivňuje vodu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2009 14:07 Muž filipsi [1298] – Re: isamik
Ja myslim, ze se snad dokonce vice pouziva/pouzivavalo na tento ucel uhli hnede, nez cerne. Mozna kvuli snadnejsimu drceni, mozna i diskutovany pozitivni vliv ....
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2009 13:18 Muž isamik [180] – Re: Mrakoplash
Vsiml. Videl jsem to i u Gagala. Me zajimalo jestli se da pouzit pouze kvalitni cerne uhli, nebo se muze pouzit i hnede uhli, ktereho mam plny sklep...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2009 13:09 Muž vladislav [106] - Cichlidy – Re: Lucianetta
Včera jsem ho objednal.....dneska přišel poštou...tomu říkám rychlost... potlesk :-P potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2009 09:31 Muž filipsi [1298] – Re: isamik
Ja mam napriklad pozadi posypane nastrouhanym drevenym :-). A jeden velky kus hnedeho rpipraveny jako dekoraci, az vymyslim neco, kam se bude hodit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2009 05:59 Mrakoplash – Re: isamik
Sis toho nevšim v Rychnově u Jurkových nádrží ? :-)
Ale on to měl teda jako vrchní vrstvu na štěrku a taky sehnané kvalitní uhlí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2009 23:01 Muž Johan [4957] - Rostliny – Re: isamik
Z obouch, ale je problém sehnat tak jemné, drtí se dost špatně. (používám rozježděné z kolejí u teplárny)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2009 21:09 Muž isamik [180] – Re: Roman
Romis, jde to i z hnedeho uhli, nebo jen z cerneho?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2009 20:36 Muž Roman [102] - Cichlidy
Lidičkové, převařte si černé uhlí, a myslím že za 2kýble po vás v úhelných skladech moc chtít nebudou.A kytky po tom celkem rostou, tedy ty co chtějí kyselejší vodu.pro CO2čkáře jako dělaný. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2009 20:33 Žena Laduschka [120] – Re: AmorFati
to je fakt, ale jen mě překvapuje, že jsou šutry tak drahý :-D plus když to bude vážit asi tunu, tak se neuvěřitelně prodraží pošta :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2009 20:16 Muž kalahare [11]
Ahoj, dlouho dlouho jsem koumal, jak a kde pořídit černé dno a s zrnitostí tak akorát. Nakonec jsem narazil na kolegu PentueRa a šel jsem do písku z flexiobkladů. A potvrzuju, že ryby to přivítaly, krevetky se jen červenají nad tím dnem, rostliny už zakořeňují. Není čeho se bát. A je to sice trošku dražší, ale je to kvalitní produkt a je opravdu homogenní, žádná směska.

A to sázení je pohoda, dokonce i hemianthus se mi sázel konečně bez nervů smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2009 18:56 Muž AmorFati [37] - Amerika
Laduschka napsala: sakra, tak to se při plánech na zakládání mín. 450-ti litrovýho akva už můžu psychicky připravovat na to, že u štěrku se prohnu nejen fyzicky, ale i finančně coze no potěškýbl

U takhle velkého akvárka se prohnete fnančně prakticky na všem, nejen na štěrku ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2009 15:23 Muž PentueR [256] – Re: Ivca
Těžko ti někdo řekne, když tam nejsou podrobnosti a foto...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2009 15:15 Ivca – černý písek
na internetu jsem našla tenhle černý lesklý akvarijní písek zrnitosti 1-2mm....
www.zoo-shop.cz/…
Znáte ho někdo?
Co na něj říkáte?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2009 14:10 Muž PentueR [256]
Levný není, protože je to písek zalitý v nějaké epoxidové pryskyřici. Ale je dokonale inertní, nijak se neloupe nebo něco, nemění barvu a zrnitost odpovídá tomu, co píšou. Takže si za to nechají trochu zaplatit... Krásně se do něj sází, nemá ostré hrany a zatím je nejlepší z tmavých písků/štěrků, které jsem vyzkoušel.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2009 13:49 Žena Laduschka [120] – Re: zeck
sakra, tak to se při plánech na zakládání mín. 450-ti litrovýho akva už můžu psychicky připravovat na to, že u štěrku se prohnu nejen fyzicky, ale i finančně coze no potěškýbl
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2009 13:27 Muž boruberry [159] - Raci, krabi, krevetky
Koukam na ceny poštovného za větší hmotnosti (30kg za 243kg). A usuzuju, že se vyplatí pro to dojet autem a vyzvednout osobně a třeba spojit s vyletem do Brněnského Sklorexu. Takže ted jsem dostal skvěly napad. Az budu zakladat sve velke akvarium. Sfouknu pisek najednou s odvozem akvarka :) Jen doufam, že do té doby bude fungovat sklorex i flexiobklady :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2009 13:14 Muž Romy [1839] - Cichlidy – Re: zeck
Trochu,ale co je dnes levné? L-koví sumci jsou také za ranec a přesto se dobře prodávají,terčáci také,a tak by se dalo pokračovat.,,Když jí miluješ,není co řešit..." :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2009 13:08 zeck – flexi písek
Černej písek z flexi obkladů by se mě taky líbil, ale mohli by dát pro akvaristy třeba nějakou slevu :)
Do mého aq by to i s poštou vyšlo na +- 1000kč i s dopravou, což je pálka :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2009 13:05 zeck – Re: Romy
Docela drahá sranda ne? :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2009 12:50 Žena Lucianetta [43] – Re: vladislav
měla jsem ho myslím za týden, což odpovídá 3 pracovním dnům od přijetí platby - byla to rychlovka :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2009 12:45 Muž vladislav [106] - Cichlidy
Tak jsem si ho také objednal..za jak dlouho dorazil od objednání ?? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2009 08:12 Muž PentueR [256] – Re: Laduschka
Dával jsem jen Tetra Crypto tablety na začátku ke kořenům největších kytek a k trsům. Jinak teď po čase, když se to všechno pořádně rozrostlo, přihnojuju obden 2ml PMDD (jen koktejl) a občas trochu KNO3.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2009 00:12 Žena darka [538]
Tento substrát mám už déle než 2 měsíce, zatím bez problémů, rostlinky rostou skvěle, i krevetky se mi konečně po skoro roce začaly vesele množit, což předtím v hrubším štěrku č.4 vůbec nešlo :-) Parametry vody opravdu nemění palec Doporučuji potlesk rybicky.net/forum/420…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2009 23:24 Žena Lucianetta [43] – Re: Laduschka
zvžovala jsem, že kvůli živinám dám dospod trochu toho Starého dna... ale pak jsem si to rozmyslela. Jednak z toho byla každou chvilku sinice a jednak při dolívání/výměně, pokud by se odkryl někde na kousku štěrk, furt by to bylo zakalený rozzureny Ale jinak, i při zakládání akva s běžným křemičitým štěrkem se nemusí dávat žádná hnojiva, tak myslím, že to bude s tímhle dnem taky tak :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2009 22:49 Žena Laduschka [120]
a házíte ještě něco kořenícího pod to, nebo je to zbytečný? coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2009 22:43 Muž včelař [44] – Re: PentueR
jj taky si myslím vážně to stojí za vyzkoušení
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2009 22:24 Muž PentueR [256]
Flexi písek mám v akva taky a za pár měsíců naprostá spokojenost. A teď to vypadá, že flexi za chvíli nebudou stíhat dodávat - nahrnou se na ně akvaristi z celé republiky ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2009 22:20 Muž včelař [44] – Re: Laduschka
Písek z flexiobkladů mi přišel před pár dny. Vypadá to vážně dobrě i pod vodou není to ostrý dobrá zrnitost, skvěle se s ním pracuje ... zatím nejlepší co jsem měl X-) fakt doporučuju
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2009 22:03 Žena Laduschka [120]
týjo, tak to mám radost! nový akva je sice plánovaný tak za půl roku, ale nejni nad pečlivý plánování! :-D
to Kuby: písek v tvym akva se mi moc líbí, už jsem ti chtěla vzkazovat, si mě předběh :-D
Lucianetta: dik za info! palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2009 21:59 Žena Lucianetta [43] – Re: Laduschka
Písek z flexiobkladů mi přišel minulý týden, přestavbuju akvárka (hlavně kvůli tomu dnu, měním Staré dno od rataje za tenle křemičitý, tamto byla hrůza :-O ). Dneska jsem předělala jedno akvárko (fotky bohužel nebudou, pokud nepůjčím foťák), a postřehy jsou následující:
Skvěle se s tím pracuje - při dolívání vody se to nijak nezakaluje, rostlinky se do toho sází parádně. Dokonce to vypadá, že by s tím šly dělat i vyvýšeninky a takový blbůstky. A nakonec, černý dno vypadá fakt dobře :) X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2009 21:54 Muž Kuby [0] – Písek z FlexiObklady
Fotka k příspěvku Písek z již zmíněných odkazů na FlexiObklady.
Doporučuju!!!

www.flexiobklady.cz/…
palec

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 17

Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 36455x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/5688-cerny-pisek?od=569