CO2 - rady do začátku
Kýblem a hadicí. A ani byste přitom nemusel sundávat kryt.
Predsa spomínanou výmenou vody
Mě by třeba zajímalo jak bych větral nádrž, která nemá kryt
Já se domnívám, že je to něco obdobného, jako otevřít po ránu okno v hospodě...
Pravda, udělal jsem to trochu rychleji, zajížděcí rybky (3 Ancíky) jsem dal po týdnu, ty další po cca 3 týdnech od založení. Nic mi nechcíplo, žádný zákal se neobjevil. Akva je založené 5 týdnů, tak snad mám začátek za sebou. Rostliny i rybky utěšeně rostou...
Až budeš sázet rostliny, odpusť předtím 1/3 vody, jednak kvůli sázení a také kvůli "vyvětrání" nádrže. Po zasazení rostlin dolej akvarium odstátou vodou.
...v tom případě je i zbytečné mít napuštěné akva, i rostliny se lépe sází..
Není problém před sázením vodu odebrat. A nejlépe - hned sázení spojit i s výměnou části vody.
Nebo už teď můžete do akva nasadit (podle "dostupnosti") pár okružáků, levatek a piskořek. Šneci vám pomohou jak s likvidací přisedlých organismů, tak se záběhem akva.
(Pokud budete akva správně provozovat, jejich přemnožení se nemusíte bát.
)
To taky ten nejlepší způsob založení nádrže.
Taky to jde, ale já jsem příznivcem klasiky všechno najednou, písek, trochu vody zasadit rostliny, dopustit vodu, pustit filtr a osvětlení, po dvou týdnech pár zajížděcích rybek ,po 4 týdnech začít doplňovat osádku
Nikdy jsem žádné problémy při zakládání akva neměl a to jem jich jen letos, známým a kamarádům zakládal asi deset
takze zaver je hodit do akvarka nejaku tabletu z krmivom a zapnut filter nakup rastlin planujem na vikend
Na druhou stranu si může pomalu zabíhat filtr i bez svícení a rizika přemnožení řas, případně si může odbýt možnou invazi nálevníků předtím, než tam budou plavat ryby.
Počítala jsem s přirozenou inteligencí tazatele, že tam nenaleje hnuj ze zanedbaného akva, kde se chovaly ryby s krupičkou a rozpadem ploutví
Zkrátka vodu z již bezproblémově prosperujícího akva. Z počátku tam bude mít pravděpodobně stejně nálevníky, či trochu sinice, ale to je snad hodně časté při zakládání a na foru toho bylo řečeno tolik, že by to vydalo na knihu
Tak nějak. Rozkládající se tabletka poskytne množícím se bakteriím dostatek bílkovinných látek potřebných k růstu.
Samozřejmě pouze za předpokladu, že kamarádovo akvárium je v dokonalé kondici.
no som z toho magor to akoze mam tam dat tabletku krmiva a pustit filter
Stačí tabletka krmiva jednou za cca tři dny. Mám to vyzkoušené. Dík za upozornění. Měl jsem to napsat hned.
Někdo doporučuje lehce "krmit" už předtím, než tam budou ryby - rychleji se množí bakterie.
To ale bude muset ty bakterie ve filtru něčím přikrmovat, aby se mohl dostatečně zaběhnout, než tam přijdou rybky.
Ale proč ne, že?
ale nemam este rastliny ziadne neni tam nic iba voda a kamienky
No samozřejmě. Jak jinak by se v něm namnožili potřebné bakteriální kultury. Alespoň bude dostatečně zaběhlý a plně funkční než tam přijdou živočichové.
no to hej ale mam ho mat pusteny uz aj teraz ked tam este nic nemam a ani nebudem mat dalsi tyzden
Filtr musí pro svůj plný účinek běžet stále.
ale ako stym filtrom mam ho mat uz zapnuty stale
no asi tak este spravim osvetlenie a dam rastliny to by som mal dlasi vikend stihnut
jj, alespoň 25 kg písku...
uz ted koukam ze bych tam dala vic pisku, rostlinkam se bude vic darit a budou se lip sazet
zalozil som nove akvarium 135L potrebujem poradit
naplnil som ho cele rovno z vodou z vodovodu ohrievac zatial nezapinam ale filter mam mat pusteny ci vypnuty planujem to takto nechat aspon tyzden a potom nasadim rastliny a nejake nenarocne rybky pre zaciatok
Starší reakce
To je hodně velké množství.
Takže když pro začítek přihodim druhou 1,5l PETku, tak rozhodně ryby přiotrávit nemůžu?!
To záleží na pH a KH ale hrubým odhadem si dovoluju tipnout 10l kanystr, 7l vody, 10ml sušených kvasnic a 1kg cukru.
Tak jsem přešl na větší akvarium - 720l. Řekněmě, že tam bude cca 600l vody. Nyní tam pouštím kvasničák z 1 PET lahve naplněné do 3/4. Bublá to rychlostí cca 1 bublinu / 3-4 vteřiny. CO2 je vypouštěno přímo do nasávání fultru, tedy jako difuzor funguje filtr Eheim Prof. III 2080.
Je mi jasné, že takhle málo CO2 v takhle velké akvariu je asi zanedbatelné. Kolik PETek kvasničáku bych měl pustit do 720l akvárka, aby to udělalo efekt (ne definitivní
). 2? 3?
Díky.
Starší reakce
0 18.03.2009 20:04 lopen – Re: isamik
prosím tě jenom na špičku nože kvasnic.Já to chci také zkusit přidávat CO2 do AQ tak sháním nějaké info.
Starší reakce
Dej do 2,5l flasky na spicku noze susenych kvasnic, hrnek cukru a nech to prebublat jeste pres jednu flasku s vodou.
0 13.01.2009 20:39 brabenec – Re: filipsi
Chci se zeptat mám 54l akvo a bublám kvasnicemi mám to v 1,5 litrové lahvy a co mám dělat abych to nějak nepřepísk???
Starší reakce
No vidíte, Sid už odpověděl a ještě jsem se dozvěděla, že jsem taky labyrintka
A s tím předávkováním, netvoří se při sycení CO2 nějaká tá kyselina? Už mám sice maturitu pár let za sebou, ale když to hýbe s pH?
Nízký pH by tu rybku taky mohlo zabít, ne?
Nevím, jestli jste viděla - tuším předevčírem - ve zprávách, jak z nějaké továrny v Německu unikl CO2. A následoval to pěkný šrumec! Německý integrovaný záchranný systém dělal co uměl, aby se neotrávili
lidé!
A lidi jsou taky takové labyrintky...
Teď vážně.
Labyrintky dýchají žábrami, tak jako jiné ryby. Labyrint je "jen" přídavný dýchací orgán.
Není bojovnice labyrintka?
Předávkováním CO2 by se otrávit neměla, dýchá přeci vzduch co my lidi nebo se mýlím?
Souhlas - jak egerie, tak anubias jsou na obsah CO2 nenáročné.
0 19.08.2008 11:18 lensam – Re: ustavprochore
tak to nateraz nechám tak. dík za rady
tak jen pozor na toho beťáčka, jak píš Sid, předávkování se mu líbit nebude
egérie je trochu plevel, ta snad ani CO2 přidávat nepotřebuje... netuším, jak vypadá vaše akva, ale přidávání CO2 bez dostatku jiných živin a dostatečného světla nemá celkem význam... každopádně
0 19.08.2008 11:01 lensam – Re: ustavprochore
vyskúšať či to prospeje rastlinám.
a proč chcete bublat CO2?
Přidat reakci
1 ...... [10] ...... 13
Zpět na obsah sekce CO2 • Zobrazeno 16697x