CO2 - rady do začátku
Sedím u strejdy Googla a chystám se objednávat první láhev. Bez čeho se obejdu a co je naopak nezbytné? Kupuju kompletní sadu, krom toho mi doporučují drop checker (již v košíku), potřebuji k tomu ještě počítadlo bublin nebo je to zbytečné, když budu mít ten drop checker?
Starší reakce
ne, jenom nakapeš do testeru, mám to stejné.
Dnes mi přišel z aliexpres obchodu skleněný dropchecker na zjištění množství CO2 , ale na roztok ještě čekám , rád bych se tímto zeptal jestli při použití tohoto roztoku potřebuji taky činidlo o hodnotě 4° dkH nebo už není zapotřebí , přikládám odkaz na aliexpres stránku s tímto činidlem ---
www.aliexpress.com/…Starší reakce
Trochu to plesniví to se mě také párkrát stalo, vyndej, okraj vyčisti a vrať to zpátky.
0 16.10.2018 22:25 Natori – Drop checker co2
Ahoj, potřebovala bych radu. Pořídila jsem si Drop checker co2 do 60l akvária, zatím bez umělého přidávání CO2 abych věděla jak jsem na tom přirozenou cestou. Je tam asi tak týden bez žádných problémů a najednou dnes se mi u vchodu udělala jakoby mléčná zátka kdo ví čeho... Měl by někdo nápad o co jde? Děkuji za odpověď.
Čo takto vyskúšať aspoň výrobu pomocou sódy bikarbóny a kyseliny citrónovej? Na ebay hľadaj "aquarium CO2 generator" a za cenu 10-20 USD máš set s hadičkami, ventilmi... Je lepšie, keď tam máš poistný ventil, keď sa bojíš výbuchu.
CO2 z droždí je problém vypínat, já ho pouštím do akvária nonstop a zatím jsem neměl žádný problém.
Pouřívám 2l flašku od kofoly (na akvárium 64l), dáš tam 250g cukru, doleješ do 3/4 vlažnou vodou, cukr rozpustíš a přidáš droždí (požívám sušené). Náplň vydrží 14 dní. Víčko jsem provrtal a vlepil tam tavnou pistolí nýt, ze kterého jsem vyndal hřebík.
Vzduchovací kamínky dělaj docela velký bubliny, lepší je lipové dřívko.
Z nádoby, kde vyrobíš CO2 se vede hadičkou pod vodní hladinu ve druhé nádobě (můžeš spočítat bublinky) a pak do akvaria. Teoreticky je možné i rovnou do akvaria.Hlavně zajisti lahev proti zvrhnutí, jinak máš směs v akvarku.
Ahoj, potřebovala bych poradit s Co2, rozhodla jsem se že ho budu do AQ přidávat pomocí droždí a cukru. Jen nevím kolik toho mám použít a utěsnit aby mi v pokoji nevybuchla drožďová bomba. AQ má 112 l, čistých cca 90 l, na YouTube jsem koukala že použili 8g droždí a 8 lžic cukru a prej to vydrží tak měsíc. Ještě moc nechápu jak je to spojený téma trubičkama: z flašky s droždím de hadička do druhý flašky s vodou a odtamtud pak do AQ a na konci je přidělaný vzduchovací kámen, ale musí to být ještě nějak regulovatelný na počet bublinek a pak aby se to dalo v noci vypnout a aby toho nebylo moc a ryby mi neumřeli Mám k dispozici takovou tu věc na hadičku na kapačku, s tím kolečkem. Jsem z toho jelen
Starší reakce
vaclav napsal: Asi tak, ale ono to zkresluje rozměry akvária a trubky.
No akvarko mam 100cm a napojil som 3 trubky po 20cm takze ta triska ma 60cm ...
Asi tak, ale ono to zkresluje rozměry akvária a trubky.
vaclav napsal: ten smer trisiek z rampy mam mierne naklonit nadol alebo vodorovne s hladinou ??? Mírně k hladině.
TAKTO ???
ten smer trisiek z rampy mam mierne naklonit nadol alebo vodorovne s hladinou ??? Mírně k hladině.
xvalp06 napsal: V podstate roztočíš celé akvárko ve směru - zezhora dopředu, zepředu dolu, spodem dozadu a zadem nahoru. Výsledkem je že v podstatě nemáš hluché místo, kde by voda stála a kam by se nedostaly živiny a co2.
Důležité je mít rampu pod vodou alespoň cca 3 cm, aby se hladina téměř nečeřila, jinak všechno co2 zase vyvětráš, respektive bude tendence blížit se k rovnovážné urovni CO2 (od 0,4 do 0,7 mg CO2/litr viz planta.aquariana.cz/CO2_01.htm).
No skúsil som to zakresliť ... ten smer trisiek z rampy mam mierne naklonit nadol alebo vodorovne s hladinou ???
V podstate roztočíš celé akvárko ve směru - zezhora dopředu, zepředu dolu, spodem dozadu a zadem nahoru. Výsledkem je že v podstatě nemáš hluché místo, kde by voda stála a kam by se nedostaly živiny a co2.
Důležité je mít rampu pod vodou alespoň cca 3 cm, aby se hladina téměř nečeřila, jinak všechno co2 zase vyvětráš, respektive bude tendence blížit se k rovnovážné urovni CO2 (od 0,4 do 0,7 mg CO2/litr viz planta.aquariana.cz/CO2_01.htm).
Ano vytvoří se válec a rampu nasměruješ mírně na hladinu a na přední sklo. Jsou o tom spousty informací a videí, já měl rampu skoro 10 let.
A bude voda cirkulovat dookola ked to bude prudit ako radis ???
Tu rampu protáhni po celé zadní stěně a místo externího atomizéru to chce externí reaktor. Třeba něco jako je tohle ale je spousta dalších možností.
www.profiplants.cz/… takze podla mojho obrazku navrhujes tu variantu A kde mam cervenu rampu nakreslenu a CO2 napojit cez vonkajsi externy atomizer ktory mi pojde cez tu rampu ???
Rampu si udělej z černé elektrikářské trubky a na ten atomizér zapomeň není to dobrá věc dost ten plast praská a budeš muset hodně zvednout tlak v systému a v akváriu bude mlha CO2, reaktor je něco jiného.
rybicky.net/fotogalerie.php… Ne čerpadlo by mělo být v protilehlém koutě u předního skla aby jsi točil proud dokola po delších stranách akvária. Spíš by jsi si měl ale vyzkoušet rozstřikovací rampu než se pustíš do proudového čerpadla. On tak silný proud je docela prevít a každá chybka se projeví rychleji.
Skús mi dať prosím konkrétnu radu (výrobok) ... teraz mám v akva atomizer + vonku mám počítadlo bublín ... ako vývod z fitra mam trisku (mozem zamenit za rampu) ....
Myslis kupit toto :
zvierata.bazos.sk/… + napojit to na rampu,alebo trisku ?? A ako mám nastaviť rampu ?? Mám dve moznosti A alebo B ... co je lepsie ?? Vzhladom na prud vody a všetko okolo toho .. Dakujem za radu
afc1886 napsal: Fid0 napsal: tak by ma zaujímalo ako dať do akva prúdové čerpadlo a ako to napojiť na ext.filter .... Ďakujem
Jenom, aby jsi věděl o čem je řeč.
www.rostlinna-akvaria.cz/…
No skúsil som to nakresliť či to chápem dobre ...
Takto to mám napojiť ??
No toto mám doma ,ale nemám to v akva lebo je to velke a špatilo to dizajn ... ale OK viem to tam napojiť ,len otázka kam to umiestniť a ako potom napojit CO2 ??? Myslíš, že tento ventilátor dať na ľavú stranu a CO2 difuzor na pravú stranu ?? Nedával som to tam ,lebo triska z ext.filtra mi robí celkom dobrú prúd tak neviem ...alebo to zapojiť tak že výfuk z filtra na lavu stranu a prudove cerpadlo na pravu stranu a pod to čerpadlo umiestnit difuzor s CO2 ???
Fid0 napsal: tak by ma zaujímalo ako dať do akva prúdové čerpadlo a ako to napojiť na ext.filter .... Ďakujem
Jenom, aby jsi věděl o čem je řeč.
www.rostlinna-akvaria.cz/… To není cesta pokus omyl to je vývoj kterým ty můžeš projít, ono to chce každý ten stupeň zvládnout, spíš než proudové čerpadlo by tě měl zajímat reaktor. Je toho na internetu spousta od hotových výrobků po samodomo. Máš externí filtr tak o to je to jednoduší.
www.profiplants.cz/… vaclav napsal: Tohle je ten nejméně hospodárný způsob rozpouštění CO2 ale to asi časem zjistíš a posuneš se třeba k nějakému reaktoru který nebude v akváriu. Pak můžeš použít rozstřikovací rampu a po čase ji vyndáš a použiješ proudové čerpadlo.
Prosím vieš mi napísať niečo o tom prúdovom čerpadle ?? Myslíš niečo ako EHEIM COMPACTON 600 ? Alebo len taký ventilátor do vody ?? Nechcem ísť pokus-omyl ale rád by som to nastavil raz a poriadne tak by ma zaujímalo ako dať do akva prúdové čerpadlo a ako to napojiť na ext.filter .... Ďakujem
Vetsinou na druhe strane akva nez mas vytok z filtru.
Trochu si nerozumíme nech to jak jsi si to udělal a uvidíš jak ti to bude fungovat.
No to sa sice lahko pise ale tazko hlada ... kde a ako to hladat ??
Dej to cocko nekam kde kolem toho pujde proud vody dolu. Ten pak bude zachytavat bublinky a ty se budou drzet v akva co nejdele a budou se dobre rozpoustet.
tak skuste poradit co kupit a co je najlepsie ... ako presne myslis kupit prudove cerpadlo??myslis vyvod z externeho filtra napojit na prudove cerpadlo a napojit CO2 z bomby na tu hadicku ktora pojde do prudoveho cerpadla ??? Aky je rozdiel medzi prudovym cerpadlom a triskou z ext.filtra ??
Tohle je ten nejméně hospodárný způsob rozpouštění CO2 ale to asi časem zjistíš a posuneš se třeba k nějakému reaktoru který nebude v akváriu. Pak můžeš použít rozstřikovací rampu a po čase ji vyndáš a použiješ proudové čerpadlo.
Starší reakce
Diky to v budoucnu urcite vyzkousim.
Když to necháš hodinu mimo vodu měla by se barva změnit na modrou nebo aspoň tmavě zelenou. Takhle si občas kontroluji jestli to ještě funguje.
Ano na fotce uz je to mirne do zluta, ale to zkresluje. V realu to byla opravdu jemnounce zelena. Ten dropchecker jsem dal pod uroven difuzoru, takze bublinky co jdou nahoru by do nej prijit nemely. Takze myslim ze na druhou stranu bych ho davat nemel, jelikoz tam mi smeruji trysky z filtru a nahani tam ty miniaturni bublinky CO2 a tim padem by se dostaval plyn do dropcheckeru snaze a asi by to vice ovlivnovalo mereni. Jestli se pletu, tak do me
To co je vidět po vyjmutí už je podle mě zřetelná žlutá, čili přesně to, co psal vaaclav. Ale asi bych nedával dropchecker k difuzoru, spíše na druhou stranu akvária.
Jeste doplnim ze po vyjmuti z akvaria byla barva zretelna viz foto. Takze to cerne pozadi neni moc idealni.. ale vypada nejlip
takze jsem v dropcheckeru pro jistotu vymenil kapaliny za nove a umistil ho pred difuzor pro lepsi viditelnost barvy.
Ok zkusim o 1-2 kapky vice. A chci se jeste opravit. Te 4dKH je 1,5 ml. a ne 2,5 jak jsem psal poprve. Jen pro upresneni
Tak to jsem ještě nevyděl ale zprůhlednit by to určitě nemělo. Někdy se to špatně odezírá a musel jsem si za zkumavku dát bílý plast abych viděl barvu. Jestli máš moc CO2 tak světle žlutá může vypadat skoro průhledná asi bych nakapal více kapek.
Tak jednak 4dKH vodu a pak nejaky bromothymol. Bylo to v tom setu co jsem koupil.
Co máš za náplň?
Starší reakce
Jestli tam máš magnetventil tak bez něho. Musíš chvíli počkat než to nateče i do budíků. Jedině takhle jsem zjistil kde to utíká. Žádná pěna na holení nebo jar mě nepomohl.
Bez natlakování celé cesty CO2 bys toho moc neotestoval, takže redučák otevřít na požadovaný tlak. Já osobně ponořil komplet bombu, redučák, ale BEZ budíků, jehlový i zpětný ventil.
0 04.03.2017 11:01 Rybka – Test
Zdravím,
poradí někdo jak provést test těsnosti pod vodou? Normal to celé s otevřeným redukčním ventilem ponořím pod vodu?
Starší reakce
Vidíš ta setrvačnost mě nenapdla, je fakt že je to pod tlakem a ten se sníží tak to chvilku trvá. A tak aspoň nemusíš nic reklamovat.
Tak jsem to už vyřešil, problém byl zřejmě u mně, systém má docela setrvačnost. Mám delší hadičky( v součtu asi 3m), takže ta regulace jehlovým ventilem je zpožděná a asi jsem to nikdy nenechal dostatečně "ustálit". Další věc, jehlový jde v krajní poloze trochu lehčeji, takže si budu myslet, že se i trochu " ochodil" a funguje lépe
Jinak jsem raději ještě udělal test těsnosti pod vodou a ucházela malinko spojka na straně jehlového ventilu, přetěsnil jsem vše Tangit Uni lockem a už je to v pohodě
OK, každopádně díky za konzult
Přidat reakci
1 ...... [6] ...... 12 13
Zpět na obsah sekce CO2 • Zobrazeno 16568x