Hygrophila - problém
...ak je (pH) vysoké tak ti môže nedostatok Mangánu blokovať vstrebávanie železa...
Nedostatek manganu blokuje při vysokém pH vstřebávání železa?
Neříkej mě že když dám jednou za měsíc do akva hnojivo brutus tak si zavleču řasy pokud mám alespoň trochu zarostl= akvárium a zhruba 0,4 w na litr
0 09.04.2009 20:41 Usine – Re: gigimasters
Týdenní výměna bohatě stačí na doplnění všech potřebných prvků a ochrání tvoje akvárium od pokusu o hnojení. Než špatně hnojit, je lepší nehnojit vůbec. Pokud nepoužíváš CO2, nebo nemáš příliš silné světlo, jsou pokusy dodávat do akvária jeden prvek, jako třeba železo většinou tou nesnadnější cestou jak si do akva pořídit prosperující řasy.
PH mám 7. takže myslíš že je to z nedostatku železa? je pravda že mám echinodorus bleherův a ten se má přihnojovat železem jenže nepřihnojuji a docela hodně odchází možná je železa nedostatek.
0 09.04.2009 19:51 Dusyk – Re: gigimasters
Neviem ake je ph, ale ak je vysoké tak ti môže nedostatok Mangánu blokovať vstrebávanie železa.
Pravděpodobně máte pravdu ale přeci jenom: má to odstranit problém s žloutnutím?
no já hnojím občas bivojem a brutusem takže myslím že snad by to mělo být v pořádku nebo ne?
0 09.04.2009 19:01 Usine – Re: gigimasters
Třínedělní lhůta výměny vody je dost dlouhá. Doporučuji ti měnit vodu týdně, 1/3, 1/4.
0 09.04.2009 18:15 Dusyk – Re: gigimasters
Bude to nedostatok mikroprvkov. Nejaké komplexné hnojivo s chelatinom by mohlo pomôcť.
Ahoj nevíte prosím někdo zda je normální že této rostlince žloutnou takto listy? A jestli ne co to může způsobovat. A také se na ní objevují jakési dírky. Předem děkuji za odpověď
Starší reakce
0 14.11.2008 21:06 andrej mal som 2x30 ale pridal som tam este jednu 30 W do zadu takze 90W..Ale rastlinky mi pravidelne vecer asimuluji to je asi tim CO2
Ak sa Ti zvýsia dusicnany na 20 mg na liter, pre rastlinky je to lepsie, hlavne tieto druhy hygrophyli ich potrebujú najviac. Hlavne tá diformis, tá ich dokáze doslova vycucnút. Ja by som to na Tvojom mieste nechala tak a merala NO3 a pozorovala zmeny. Do Dusicnany do 50 mg na liter je podla mna OK. Nadbytkom zivín si myslím nie je, z nadbytku zivín by mal krásnu bujnú vegetáciu
Z nadbytku zivín som mala vzdy zatial len nálevníka. Ak más 200 l, podla mna výmena vody raz za 14 az 20 dní 40 litrov vody. Odkalenie podla potreby, vzdy len zpredu, raz za 2 mesiace. Ono nájst ten správny rytmus údrzby a vsetko zladit v novom akvisku trochu trvá. Niekedy aj rok. Vela trpezlivosti a zdaru. Ahoj Jana
Je to to akviško, které tu prezentujete? 2x30 W na takový objem není moc, jestliže pravidelně přihnojujete, může tam být něčeho naopak nadbytek. Určitě vám tu odpoví znalci, tohle napadlo mě
Tak se ti tvýší na 20, asi budeš moci méně hnojit a nic se nestane....O litráže 200 je týdenní odkalování trochu z cesty.
0 13.11.2008 21:42 andrej NO3 mam tak najviac 10mg/L..hnojim pravidelne.ked nebudem odkalovat tyzdene tak sa mi zvišia dusičnany
Ahoj, mám tie rastliny, sú inác nenárocné a majú velké korene, v jednom akve mám nedostatok NO3, a tie listy rastú akoby priesvitné a zlté. Podla mna urcite nedostatok nejakých zivín. A mozno menís aj moc casto vodu, skús menit menej a merat NO3. Týzdnné odkalovanie sa mi zdá akosi casto. Mozno v nejakých mini akvárkach. Ja neodkalujem inác vobec, z casti tak raz za 3 mesiace. To odkalovanie uváz. Ci je to naozaj tak casto treba. Rastliny potrebujú hnojivo
0 13.11.2008 19:19 andrej – hygrophila siamensis
Zdravim kupil som si hygrophila siamensis a po case mi zacali zltnut listy a odhnivat..Korene ma dore zapustene tak isto ako aj hygrophila difformis listi odhnivaju ale rostlina roste do visky ale listy zadne uplne stocene oako keby obkusane ale korene riadne velke..mam CO2 pravidelne tyzdene odkalujem aj hnojim k rastlinam davam ilove gulicky.atď
Starší reakce
CO2 by až tak nevadilo, ale tekutá hnojiva bych omezil nebo zcela vypustil. Rostliny je při nízké intenzitě světla nepoberou, ale můžou po tom skočit řasy nebo sinice. Podobný vzhled jako H.difformis má např. Ceratopteris siliquosa.
0 05.10.2008 20:27 andrej – Re: Horác
Nehnojit tekutim hnojivom alebo ubrat CO2 osvetlenie silnejsie na moj kryt nezozenem jaku rastlinu by si odporucul podobneho vzhladu??
Ano, osvětlení je slabé. (Takže doporučuji nehnojit). Mimochodem, Hygrophila difformis má mít 75W/100litrů (zdroj: Aqua-Daho).
0 05.10.2008 16:24 andrej – Re: Horác
240Litrove cisit objem mozno 210L hnojim raz za tyzden strk mam cca 2mm nemoze byt slabe osvetlenie??
Když to tak čtu, tak mě napadá, jestli není spíš přehnojeno :o) ... světlo 2x30W - ale nad kolikalitrovým akvárkem?
P.S. V tom, jak hluboko je zasazená, to určitě nebude ...
0 05.10.2008 14:38 andrej – Hygrophila difformis submers
Caute kupil som si Hygrophila difformis submers a po tyzdni mi konce ristou zacali hnednut a stačat sa v polke rastliny sa tahaju male korienky k piesku nemoze byt plitko zasadena?nemal by som ju zasat hlbsie terac je 3cm.Hnojim pravidelne sera florena a sera sera florenette A striedavo a obcas sera floreplus CO2 tlakova flasa za 10sekund 1 bublinka CO2 energi mixer.svetlo 2x30W jedna bila a druha color
Starší reakce
0 30.01.2008 06:08 adraj – Re: Lorsson
Je to jak píše Václav. Dělá mi to též.
Starší reakce
ano,jak psal václav,půjde o Hygrophila polysperma rubra
0 07.01.2008 20:31 Lorsson – Hygrophila polysperma - cervene listecky
Ahoj, chtel bych se zeptat proc mi Hygrophilla nahore meni barvu listecku na nacervenalou? Premirou svetla zrejme ne, mam 2x 14 w zarivky 830 a 840 na 84 litru hrubeho objemu nadrze.....
Starší reakce
Starší reakce
0 01.11.2007 21:38 ato [2] To sid :
Jasne ze si kupim testy a az potom nieco zacnem.A skusim dat na Vase rady s tou vodou a uvidim ci sa to zlepsi.Len ma stve preco to zacala robit az teraz.
.Tak snad to nejako pojde lebo sa mi ta rastlina paci a necel by som o nu prist.budem sa snazit
..dakujem
0 01.11.2007 16:53 Sidonius ato: ...asi pred 2 tyzdnami jej zacali zltnut az priesvitniet listy a nakoniec odpadnu...Hnojim PMDD 2ml denne bez KNO3...No daval som bivoj do dna asi tak 3-4 mesiace do zadu, asi je spotrebovane. Skusim este menit vodu z obecneho vodovodu nie zo sudne...Asi kupim ten bivoj, prostudoval som aj tie stranky a pokusim sa este trochu pozmenit PMDD pridat fosfor a KNO3...
Nevíte nic o vodě, kterou používáte, a chcete ji obohacovat živinami...
Co když za vaše potíže spíš může přebytek živin, než jejich nedostatek?!
Dalším obohacováním byste taky mohl nahrát řasám.
Kdybyste po třech měsících své akva rušil, bez ohledu na doporučení výrobce byste si udělal obrázek o tom, jak se věci mají. Moje zkušenost je taková, že i rostliny, které vykazovaly v průběhu 3 měsíců solidní přírůstky, nestihly ani zdaleka celou kuličku Bivoje "zkonzumovat". (Víc by vám mohl napovědět pohled do mé prezentace na "Romanovo akva".)
Prostě si myslím, že příčinou vašich potíží není vyčerpání jílu. Navíc pravidelně přihnojujete PMDD...
Na vašem místě bych zkusil začít tou pravidelnou výměnou části vody (50 l/týdně) za vodovodní. A musíte vydržet alespoň měsíc, než budete moct dělat nějaké závěry. (Samozřejmě, pokud se nezačne v té době dít něco nedobrého.
)
Základní informace o parametrech vody by mohly něco napovědět...
No a na bivojovi je napsano (dneska rano jsem si cetl pri uklizeni akva supkliku
) ze po cca 3 mesicich se maji dat dalsi kulicky
Mozna jsi daval pri zakladani nejake hnojivo do dna a to je ted, po nejake te dobe spotrebovane....
Jinak parametry vodovodni vody hodne napovi... Pak uz jenom dostupne akva testy a treba experimentovani se slozkami PMDD. Je to popsany u MRPa na webu. Chystam se experimentovat, az srovnam tvrdost vody. No mam destilku od mamy z lekarny
"Za navstevu s nasim malym drakem
"
Ja mam uplne stejny problem se stejnou rostlinou.
Prohledal jsem
pmdd.mrp-cz.com/… a
sweb.cz/… a muj zaver je, ze diky nekvalite vody z kohoutku (dGH je 30, dKH 20) - mam nadbytek SO42- (blokuje Mo)a Ca2+ (blokuje Fe). Nadbytek Ca jeste navic blokuje prijem Mg a jsme u priznaku na nasich rostlinach... Uz jsem to zacal resit michanim destilky (4 dily - 20l) a kohoutkovou vodou (1 dil - 5l). Snazim se tim mimo jine srazit tvrdost nekam k 10 dGH a 7 dKH. Tak ze mesic cekam znatelne vysledky... Jo a zacalo se mi to projevovat cca po 14 dnech aplikace CO2. Nove listy jsou krasny a stare chradnou.
Ahojte.. potreboval by som pomoct s Hygrophilou.Mam ju 9 mesiacov a nikdy som snou nemal problemy bola to najkrajsia rastlinka v akva ci v mojom prvom ako aj teraz v novom akva.Ale asi pred 2 tyzdnami jej zacali zltnut az priesvitniet listy a nakoniec odpadnu.Preco?? Robia to len tie starsie listy.Jesenou to asi nebude
. Hnojim PMDD 2ml denne bez KNO3 svetlo 4x36.Prosim poradte.dakujem
Starší reakce
0 08.05.2007 14:26 Havel-st – Bláznivá kytka
Myslím, že je to normální - listy rychle přibývají a rychle stárnou. Naštěstí je to taková bláznivá kytka a dá se podle libosti zaštipovat a ty kousky opět zasazovat. Možná to hnojení ještě urychluje celý cyklus.
Starší reakce
0 18.11.2006 01:37 Vip – To Sidonius
Aha
.Jsem si říkal,že to s tou tvrdostí nějak nesedí
.
Doporučení jsem si všiml a chvilku jsem nad tím přemýšlel.Dávka je max 6ml/100l.Právě to přehnojení mě mate,protože mě osobně PMDD pomohlo.Prozatím dodělám namíchané a zkusím vysadit.
Asi je vcelku zbytečné nad tím špekulovat,když nevíme kolik tam je toho železa,že.Takže-zjistim,dam vědět a pak budem řešit.
Děkuji a přeji dobrou noc
0 18.11.2006 01:25 Sidonius – To Vip
S tou tvrdostí to byla recese! Vodu máte tvrdou dost a tím pádem je podle mne zbytečné přihnojovat MgSO4.
Problém může být v tom, že - jak konstatujete ohledně PMDD - "Mně osobně to neříká nic..."
Když jste studoval doporučení na stránkách p. Rataje, všiml jste si jeho doporučení: "Než hnojit špatně je lépe nehnojit vůbec ".
Nejspíš máte přehnojeno. Zkuste mrknout na to železo a dejte vědět.
Přidat reakci
1 ...... ...... [12] 13
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 17240x