Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Hygrophila - problém

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Problémy s rostlinami 

Přejít na předchozí stránku 2 Přejít na další stránku   1  
Hygrophila - problém
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.03.2020 15:40 Muž Lister [169] Re: Lister
Udělal jsem kolečko nějakého měření - vše kapkové testy od Rataje.

pH 6.6, kH 3.5, CO2 pak vychází kolem 25mg/l a tomu odpovídá i barva dropcheckeru - je světle zelený.
Test na železo se mi skoro nebarví, intenzita zabarvení je mnohem nižší než nejsvětlejší kolečko na stupnici, které odpovídá 0.3mg/l

A dusík - dnes tam už šlo 1.5 ml hnojiva a k tomu 2ml Profiplants dusíkateho a přesto se test taky skoro nebarví - tak nějak odhadem je intenzita poloviční než je nejnižší uvedena hodnota - 10mg/l

Světlo je 9w led lampička - docela silná, odhadují výkon lehce vyšší než 15w zářivka - cca 800-1000lumenu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.03.2020 14:53 Muž Lister [169] – Tečky a opadávání listů na Hygrophile a hnědnutí kryptokoryna.
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj lidi.

Dokázal by někdo podle fotky poradit?
Moje betarko pořád tam bojuju s rostlinami. 20 litrů, jedna ryby, na hladině plovoučky.

Hygrophilla pořád tečkuje a opadávání spodní listy, vždy ustřihnou, zasadím horní konec ale odspodu začne to stejné. Nové list vypadají hezky. Teď mi k tomu začala hnědnou zelená kryptoska - wendtii green.

Do akvária dostávám pro výměně vody cca 150mg K (při zvyšování UT) a pak ještě hnojim Profiplants Complete plus 2ml denně - kolik je tam kalia přesně nevím, ale většinou to bývá kolem 1%, takže by tam mohlo zahučet ještě dalších cca 150mg týdně. Jede tam CO2 z kvasnic a dropchecker je zelený. Na dně je písek.

Přemýšlím, co zkusit dál - snížit hnojivo a přidat jen dusík?

Pořád jsem myslel že málo kalia, ale teď už začínám mít pocit že ho tam je moc a začíná blokovat přijem ostatních živin. Dusík asi padne na plovoučky - během týdne vždycky zaroste celá hladina.

Parametry vody v prezentaci mého druhého akva
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2020 00:26 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: KIV
No u toho Plantaminu asi nikdo přesně neví, v jaké formě to železo je. Jen sledovat, jestli to funguje a je to co k čemu nebo ne.

Tenso cocktail ano, může se k němu přidat EDDHMA, ale z hlavy si v tuhle noční hodinu již vhodný poměr nevybavím.

Ano, když snížíš pH bez dodání CO2, tak se tím, pochopitelně, problém s CO2 nevyřeší. Jenže pokud se bavíme o nenáročných rostlinách (a myslím, že tím směrem jdeš), tak pro ně by tam mělo být CO2 dostatek. To snížení pH by jen mohlo rostlinám umožnit lepší přístup k těm živinám, které již ve vodě jsou. Taky cheláty železa, které jsou určené pro kyselé pH, jsou obecně o něco stabilnější než ty, které se používají v bazickém rozpouštědle (alespoň legendy to praví).

No tak super, když to roste, tak je to na dobré cestě. pivo Když se to rozroste ještě víc a uvidíš, jakými defekty ty rostliny trpí, půjde snadněji určit, co jim chybí a jak to přizpůsobit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.03.2020 23:27 Muž KIV [7] Re: michalt
Ahoj, no já jsem teď trochu nestíhal, takže de facto zkouším ten hnojící plán bez účinné úpravy pH - jen přidáno asi 50 ml Torbenu... Železo se pokouším dodávat denní dávkou pomocí www.tetra.net/…, kde netuším v jaké formě tam je.

Dle rozboru akvarijní vody mám stav železa 0,093 mg/l. V zásobě mám Tenso cocktail. Jestli jsem správně pochopil doporučení, měl bych k němu koupit ještě Fe-EDDHA a smíchat v poměru 9:1. Nebo jestli mohu i při tom vyšším pH použít Tenso cocktail samotný?

Zeptám se blbě: když snížím pH pomocí HCl například, nebude i tak problém s nedostatkem CO2?

Zatím pozoruji, že nové hygrophily (polysperma) rostou hodně do výšky, a jsou takové tenoučké. Původní (corymbosa) se snad vzpamatovávají, zdá se, že mají lepší listy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.03.2020 08:01 Jarden Sk Re: michalt
Ahoj, je to presne ako si spomenul: "Může se proti tomu namítat, že při nižsím pH bude přístup rostlin k živinám lepší".
Prístup k minerálom je obmedzený množstvom produkovaného CO2 v akva a toho je zrejme málo lebo GH a KH sa mu ani nehne iba minimálne a snížením Ph pod sedem aspoň dočasne /kyselinou pretože pufračný systém ju zneutralizuje a ph bude mať snahu zase stúpať/, sa to trochu pohne a dostane sa rastlinám viac živín a hygrophile nižšie ph svedčí. Svetla je tam dosť a rastlinám prístupné živiny nestačia podľa mňa. S tým železom máš tiež pravdu..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.03.2020 23:26 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: KIV
Aha, už ten příspěvek vidím. No nevím, zdá se, že Jarden Ti radí něco komplexního, snad ví, kam tím směřuje. Kecat mu do toho nebudu, jsem zvědavý, kam Tě to přivede :-). Možná jen jedna rada, uvidíme, co na to Jarden řekne:

Voda se mi nezdá být moc tvrdá. Vstupní pH je vyšší než jsem zvyklý, ale to co měříš v akváriu, mi zas nějak přehnaně vysoké nepřijde. Co kdybys zkusil celý ten hnojící plán, tak jak jej tady máš, jen bez té změny pH?

Může se proti tomu namítat, že při nižsím pH bude přístup rostlin k živinám lepší. Na druhé straně, tohle je low tech a ty rostliny zas nejsou přehnaně náročné. Při pH mírně nad 7 ty živiny taky přístupné v nějaké míře jsou.

Jiný problém by mohl být v železe. Nevím, v jaké formě jej dodáváš, protože ty komerční přípravky neznám. Některé můžou být v zásaditém pH příliš nestabilní, ale to se dá vyměnit za něco, co obsahuje třeba DTPA nebo EDDHMA.

Jenom takový nápad. Prostě to chvíli zkusit bez úpravy pH.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2020 22:59 Muž KIV [7] Re: michalt
michalt napsal:
Vím, že to tady někde hluboko bude, ale jde nějak stručně několika větami popsat, proč vlastně to pH potřebuješ snížit? A jaké máš nakonec tvrdosti vody? Promiň, nemůžu to rychle najít. Opravdu jen stručně...jestli mi něco nenapadne.

Tvrdosti jsem naměřil kapkovými testy KH 4 °dKH a GH 6 °dgH. Laboratorním testem měřené pH 7,8 (voda z večera, před hnojením, po 4 dnech od čištění).
Celková vstupní tvrdost vody dle vodárny 0,88 - 0,90 mmol/l a pH 8,2.

"Rozkaz" zněl jasně, snížit pH na 6,8-7 :-). Jde mi "jen" o to, aby v akváriu prosperovalo co má a ne to co nemá (ruducha, sinice, aj.).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2020 22:14 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: KIV
Listy nebo šištičky zabírají, jen nikdy nevíš, o kolik Ti to posunou. Jestli chceš pH jen trochu snížit, tak to jde. Jen je tam musíš pořád přidávat, odsávat ty rozložené a je to trochu na náhodě. Z obou se dá taky udělat výluh a přidávat do vody ten. Jen znovu, babo raď, kolik tam toho kdy dolít.

Jinak máš možnost použít rašelinu (jak kdysi Jarden správně poznamenal, chce to cit, kolik) nebo rašelinový výluh (ne zcela stabilní). S tou HCl by to šlo dělat, jak popsal vaclav, za předpokladu, že půjde o nízkou koncentraci a jen malou úpravu pH. Ono všechny ty metody jsou nějak použitelné, ale všechny mají svá úskalí. Ta rostou s tím, o kolik chceš to pH snížit (stabilně).

Vím, že to tady někde hluboko bude, ale jde nějak stručně několika větami popsat, proč vlastně to pH potřebuješ snížit? A jaké máš nakonec tvrdosti vody? Promiň, nemůžu to rychle najít. Opravdu jen stručně...jestli mi něco nenapadne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2020 21:34 Muž KIV [7] Re: michalt
Díky za upozornění. Myslel jsem, že k pH 7 Torben posunout vstupní vodu může. Škoda, že ty kryptokoryny nepomáhají :-). Házet tam listy mandlovníku či olšové šištičky taky nesmysl? Já zatím zkoušel jen ty listy v menším akváriu a přišlo mi, že se časem začnou rozkládat, což se mi tedy ve velkém nechtělo riskovat - nemusel bych je někde vzadu ani najít... Myslel jsem si, že se bez CO2 obejdu... hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2020 09:50 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: michalt
Nic moc jsem neměřil to jsem dělal ze začátku a kyselina byla slabá a dával jsem jí tak málo že to hlo z pH jen nepatrně. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2020 09:08 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: vaclav
Asi už mírně OT, ale při každé výměně vody jsi všechno měřil a počítal nebo jsi se spoléhal na to, že máš pořád stejnou vstupní i akva vodu? Nestalo se Ti, že by se Ti ph skokově prudce změnilo?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2020 09:03 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: michalt
Tak HCL jsem používal, měl jsem udělaný slaboučký roztok (asi jen 3%) a dorovnával jsem při výměně vody pH ale už to nedělám. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2020 07:22 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: vaclav
Aha, správně. Díky za připomenutí. Já jsem na podrobnosti zapomněl. Takže tudy asi opravdu cesta nepovede.

Já měl vždycky za to, že když to někdo myslí se snižováním pH v rostlinném akváriu vážně, tak doposud optimální cestou je CO2. Tak to jde nejsnadněji kontrolovat a člověk nemusí při každé výměně vody měřit všechny tvrdosti a pH vstupní vody, akvarijní vody a počítat, kolik čeho přilít. Ale možná mi něco uniká, co to dělá jednodušším než si myslím. Zatím jsem úpravu pH pomocí HCl viděl hlavně u lidí, kteří odchovávali.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.03.2020 07:21 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: michalt
Tak že některé rostliny snižují pH tvrdil například Rataj ale ten už poměrně před dávnou dobou tohle tvrzení odvolal. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2020 00:30 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: KIV
Torben je pufrovaný na pH 7. Tím pH jen tak nesnížíš.

Snižování pH kryptokorynami jsem vždycky považoval za mýtus, nikdy jsem neviděl žádné měření, které by potvrzovalo nějaký smysluplný mechanismus, kterým by se to dělo. Ale možná mi to někdo vysvětlí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   07.03.2020 15:18 Jarden Sk Re: KIV
Z môjho pohĺadu je tvoja úvaha správna.
1. Horčík môžeš pridať jednorázovo na cca 10mg/l a o tri dni si zmeráš a uvidíš či pridať alebo nie, ja to tak robím po výmene vody vždy-neskôr už ani nemerám iba niekedy pred výmenou vody./Mám v akva na vstupe 20mg/l a hnojím ešte denne dusič. horečnatý takže mám horčík určite vysoko, ale nemám pocit že by to nejak vadilo.Pri vysokých dávkach sa začne robiť taká prisadnutá červená riasa a to už je strop-iné zmeny som nepozoroval.
2.Torben je dobrý, ale na tvoj objem ho spotrebuješ dosť veĺa a tá HCl by bola lacnejšia, ale nechám to na teba,Torben je eco. ano
3. S tým svetlom si sa rozhodol správne, ja by som svietil naplno doobeda a potom až večer spolu 8-10hod. Je na zváženie skúsiť to s burčákom /poradí ti Snajprik, ten takto prevádzkuje aj väčšie akváriá a je to lacné riešenie a nemusel by si skracovať svietenie. Mal som tiež 4x54w trubice naplno na 450l ale aj s CO2. Ak sa nechceš do toho CO2 púšťať, tak to svietenie skús rozdeliť ako som písal a tekutý uhlík ak budeš opatrne a v menších dávkach ako je doporučené používať, tak by to mohlo tiež niečo pomôcť-celkom to však CO2 nenahradí.
Na budúce mi už píš radšej do správy, je to už asi trochu mimo tému.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2020 14:53 Muž KIV [7] Re: Jarden Sk
Ahoj, díky moc za rychlou odpověď a radu. Včera nebyl čas, tak jsem jen zkusil pro změnu dát denní dávku Profiplants. Teď tedy zahájím cílená opatření X-).
Z kalkulačky na výpočet dávkování hnojiva mi vyšlo, že když nasypu celý sáček (65g) MgSO40.7H2O do 300 ml destilované vody, 85 ml mi doplní 6.49 mg/l, což při vstupní vodě s Mg 3,7 mg/l dá dohromady něco lehce přes 10 mg/l. Mám to rozdělit třeba na 3 dávky za týden nebo dodat po výměně vody najednou?
Plantamin ve stávajícím dávkování zřejmě umí udržet 0,1 mg/l železa, popř. jen lehce dávku zvýším. Ve vstupní vodě je ho mnohem méně. NO3 k němu mohu dodat roztokem KNO3, ale musím tedy spočítat, abych opět nepřehnal... Hnojiv s nejasnou koncentrací složek (Plantamin, Profiplants Complete Ultimate Free) mám už jen zbytky. Počítám, že je nyní zkombinuji s tím Mg+ (Plantamin navíc s KNO3) a pak zkusím směs složek cílenou ke vstupní vodě a dosažení parametrů + změřit laboratorně spotřebu za 24h.
Na snížení pH zkusím použít Torben, zatím jsem dával je symbolickou dávku. Hodnota mě docela překvapila, čekal jsem nižší, protože kapkový test při vyplachování zkumavky vstupní vodou šel viditelně do modra proti (tmavě) zelené z akvarijní vody + jsem četl o snižování pH kryptokorynami. OK nebo jsou úvahy špatné?
PS: Vůbec jsem nechtěl aplikovat takto "vědecký" přístup, ale během několika minulých měsíců jsem jednoduššími metodami s komplexními hnojivy nedosáhl úspěchu a nejde jen o tu hygrophilu, ale i na kryptokoryně pontederiifolia a skoro všem co jsem tam zkusil přidat je vidět, že to rostlinám úplně nesedlo.
PS2: Ještě mi tedy není jasné jak ideálně při tom hnojení dávkovat světlo, když neprovozuji CO2 (a nevím, zda by mělo pozitivní vliv přidávat tekutý). Se zářivkami mi max vychází na cca 0,43 W/l (4 trubice) nebo 0,21 W/l při dvou. Nyní s tím nějak laboruji, že na 4 svítím zhruba jen 3,5 h.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.03.2020 19:03 Jarden Sk Re: KIV
Ahoj, ja by som prihnojil, Mg /MgSO4/na aspoň 10mg/l, Fe/pridaním mikroprvkov príp.Plantamin/ na 0,1mg/l, NO3 na 10mg/l a znížil ph na 6,8-7. A snažil udržať hodnoty-sledoval Kh aby nespadlo moc dolu.Horčík ti nestúpol po pridaní Plantaminu, tak tam asi nie je, okolo 3.5mg/l si meral aj minule.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2020 16:32 Muž KIV [7] Re: Jarden Sk
Ahoj, tak mám výsledky z laboratorního rozboru vybraných hodnot (voda z večera, před hnojením, po 4 dnech od čištění):
pH 7,8
Ca+Mg 0,9 mmol/l
Ca 30 mg/l
Mg 3,65 mg/l
Železo 0,093 mg/l
Amonné ionty <0,05 mg/l
Dusičnany 6,7 mg/l
Fosforečnany 0,925 mg/l
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2020 22:37 Muž KIV [7] Re: Jarden Sk
OK, pokusím se změřit Mg a Ca v akvarijní vodě. Tvrdosti jsem naměřil KH 4 °dKH a GH 6 °dgH. Mg mohu případně přidat ve formě MgSO4x7H2O.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2020 20:53 Jarden Sk Re: KIV
Aká je hodnota Kh príp. Gh v akva? MgSO4 môžeš pridať aj samostatne, v tom Plantamine neviem kolko ho tam je. Zmeraj Mg a Ca vo vode testom. Plantamin nemá uvedené množstvo jednotlivých prvkov a to je problém/je možné že tam Mg ani nie je-každý to popisuje inak, zloženie a stav rastlín tomu odpovedá/.Kým to nezmeráš aspoň testom tak nezistíš kolko ho tam je/vo vode/, ale keď sa nelepší stav, alebo len málo, tak je ho v hnojive asi len trochu a bude treba MgSO4 alebo iné hnojivo aj s Mg.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.03.2020 19:45 Muž KIV [7] Re: Jarden Sk
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Jarden Sk napsal: Ahoj, ak vyhnojíš to dno Tabletami, tak začnú fungovať asi tak po 2-3 týždńoch, tak dovtedy po výmene vody prihnojíš Plantaminom /bez NO3 a PO4/ alebo Profiplants/s NO3,bez PO4/, záleží kolko bude NO3 v akva-potrebuješ mať vo vode cca 10mg/l, ak bude dostatok tak Plantamin a ak málo NO3 tak Profiplants. ak bude NO3 počas týždňa stúpať hnojíš až do výmeny Plantaminom a KH2PO4 /PO4 okolo 1-1,5mg/l/. Keď sa ti minú hnojivá prejdeš na sypké a nastavíš pridávanie podľa testov, ale to už budú fungovať tie tablety tak budeš pridávať podľa stavu rastlín, vo vode ti stačí udržiavať potom NO3 okolo 5mg/l, PO4 do 1mg/l a MgSO4/Mg-cca10mg/l vo vode/,K2SO4/K-cca5-10mg/l/ a tenso coct/Fe-0,1mg/l/. podľa stavu Hygrophily/ pomer Ca:Mg aký chceš, hlavne aby neboli na nule/. Ak by ti klesla Kh pod 3, tak aj trochu sódy bicarbony.Dávky hnojiva si rozrátaj na denné pridávanie alebo obden, ostatná údržba ostáva ako robíš. Už ma nenapadá, čo by som ešte doplnil ak tak niekto napíše...

Ahoj, prosím Tě, dá se odhadnout podle stavu rostlin, zda třeba stále není málo Mg? Test na něj nemám. Hnojím teď jen Plantaminem, hodnoty se drží kolem 10 mg/l NO3 a 1,0 mg/l PO4. Nepřítomnost sinice viditelně pomohla, ale stejně se mi zdá, že vše ještě není OK. Nové hygrophily (polysperma) se dost rychle vytáhly, ale listy jsou dost žilnaté a také u kryptokoryn se objevuje nenormální "strakaté" zbarvení. Které testy by případně mělo smysl udělat laboratorně? Stačí pH, Cu, Ca, Mg, NO3, PO4? Děkuji. stydim
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2020 11:59 Jarden Sk Re: KIV
Ja som to dal ako návrh a jedno z riešení kvôli rybám aby si ich pri výmene moc nešokol s prudším poklesom Ph, samozrejme ak to len kyblikuješ pomaly tak by to nemal byť problém. Musíš si z riešení vybrať čo je použitelné-nemohol som vedieť ako prilievaš vodu ja to prečerpávam čerpadlom cez bandasku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2020 11:53 Muž KIV [7] Re: Jarden Sk
Jarden Sk napsal: Použitie kyseliny, je len na úpravu vstupnej vody pri prilievaní do akva /výmene, údržbe/ nepísal som aby to lial do akva!!!, to je rozdiel
Prosím Tě, vzhledem k snaze skutečně vyměnit polovinu vody a zároveň tím nestrávit celý večer jsem přešel od kyblíčkové metody na napouštění hadicí. A také napouštění kýblů vodou z akvária tlustou hadicí, ale to je OT :).
Tzn. fyzicky musím cokoliv dát přímo do akvária. Je to nějaký problém při variantě "kyselina"? (kde jsem tušil, že to bude mít výhody přesněji cíleného zásahu, ale přece jen "chemie", tak váhám)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2020 11:44 Jarden Sk Re: michalt
Ahoj, súhlasím s opatrnosťou avšak nepresná je práve metóda s rašelinou, pretože absolutne nedokážeš odhadnúť kolko jej na zníženie Ph musí dať do filtra. Možný je len výluh tam sa to dá prilievať opatrne ako HCL/použil som ju zámerne miesto H2SO4 lebo má viac síranov vo vode vstupnej/ samozrejme je možné použiť aj inú kyselinu v Ph mínus je napr. vinná... Použitie kyseliny, je len na úpravu vstupnej vody pri prilievaní do akva /výmene, údržbe/ nepísal som aby to lial do akva!!!, to je rozdiel a ďalší bonus je, že kyselina ovplyvní len Ph a Kh a to len dočasne, naproti rašeline tá znižuje aj celkovú tvrdosť a to v Kivovom prípade ak je 6 nie je moc žiadúce, okrem toho Kh 4 je tak na hranici podľa mňa a ak dosadí ešte rastliny a bude svietit na 4 trubice tak pojde dolu a je možné že to Ph mu padá aj preto- zníženie pufru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2020 10:41 Muž KIV [7] Re: michalt
Zvýšil jsi mou motivaci vybalit další 2 došlé testy :-)
KH 4 °dKH
GH 6 °dgH

Dle toho co píší i v tom testu by měkká voda měla být příznivá pro jihoamerické ryby, které tam mám a snad ni pro kytky. Zbývá tedy jen potenciální destabilizace pH (nemám pořádně změřené - běžím koupit než zavřou :-D ) přidáváním nové jak zmínil Jarden? novy.akvaportal.cz/…

pH asi 7,1, rozhodně kyselejší než z vodovodu - při vymývání zkumavky šel vzorek okamžitě do modra

Zkusím měřit co se s tím bude dít dál (v nádrži nyní dominují kryptokoryny, které prý způsobují snižování). Co Torben jako možnost při přidání zásadité vody?

Z listí mám v zásobě akorát Mandlovník mořský. Může něčemu pomoci?
Z hnojiv do dna ještě kromě tablet NPK Rataj Bivoj.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.02.2020 09:26 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: KIV
KIV napsal: Moc se mi nelíbí představa snižování pH pomocí HCl. Není nějaká "přírodnější" cesta, která zároveň nenaruší poměry pro vznik sinic a řas?
Správná intuice. Ta aplikace HCl může vést k nestabilitě a problémům. Funguje, když si je člověk na 100% jistý velice přesnými hodnotami tvrdostí vody.

Přirozeněji lze pH mírně snížit aplikací rašelinového výluhu, listy milovníků. Pak to lze dosáhnout CO2. Všechny metody potřebují znalost tvrdostí, ale ne tak přesně a spolehlivě jako u toho lití HCl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2020 09:01 Muž KIV [7] Re: Jarden Sk
Ahoj, děkuji moc za rychlou radu ahoj . Včera jsem bohužel nestihl dokoupit přesnější test pH. S tím papírkovým si nejsem až tak jist, zda je v akváriu po výměně vody 7 nebo víc a před jsem neměřil. Po výměně jsem změřil NO3 (10) a PO4 (1.0), aplikoval jsem tedy jen vypočtenou denní dávku 2,5 ml Plantaminu (má předepsané dávkování měsíčně). Tablety jsem ještě nedal. Sinici tma s peroxidem zlikvidovala a rostliny akorát stažené, jinak vypadají dobře. Skoro bych řekl, že nově zasazené Ludwigia repens poporostly. Z hygrophil (corymbosa) odpadlo dost listů, uvidím jak se jim bude dařit a jak se bude dařit druhu polysperma, kterým jsem osázel "předzahrádku" u skla. Z toho co jsme zde probrali a pozorování zatím vyvozuji, že problém hygrophil v mém akváriu způsobila kombinace dvou vlivů: napadení hygrophil sinicí a nedostatek hořčíku.
Moc se mi nelíbí představa snižování pH pomocí HCl. Není nějaká "přírodnější" cesta, která zároveň nenaruší poměry pro vznik sinic a řas?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.02.2020 07:53 Jarden Sk Re: KIV
Ahoj, ak vyhnojíš to dno Tabletami, tak začnú fungovať asi tak po 2-3 týždńoch, tak dovtedy po výmene vody prihnojíš Plantaminom /bez NO3 a PO4/ alebo Profiplants/s NO3,bez PO4/, záleží kolko bude NO3 v akva-potrebuješ mať vo vode cca 10mg/l, ak bude dostatok tak Plantamin a ak málo NO3 tak Profiplants. ak bude NO3 počas týždňa stúpať hnojíš až do výmeny Plantaminom a KH2PO4 /PO4 okolo 1-1,5mg/l/. Keď sa ti minú hnojivá prejdeš na sypké a nastavíš pridávanie podľa testov, ale to už budú fungovať tie tablety tak budeš pridávať podľa stavu rastlín, vo vode ti stačí udržiavať potom NO3 okolo 5mg/l, PO4 do 1mg/l a MgSO4/Mg-cca10mg/l vo vode/,K2SO4/K-cca5-10mg/l/ a tenso coct/Fe-0,1mg/l/. podľa stavu Hygrophily/ pomer Ca:Mg aký chceš, hlavne aby neboli na nule/. Ak by ti klesla Kh pod 3, tak aj trochu sódy bicarbony.Dávky hnojiva si rozrátaj na denné pridávanie alebo obden, ostatná údržba ostáva ako robíš. Už ma nenapadá, čo by som ešte doplnil ak tak niekto napíše...
Ešte som zabudol, ak budeš robiť výmeny vody , spomínal si že máš v akva cca 7 pH a vstupná má 8,5, tak pridávanú vodu trochu dolaď na 6,8-7 Ph aby neboli prudké výkyvy. Použiješ nejakú kyselinu napr.HCl alebo Ph -minus kúpiš/ale pridávať opatrne/.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2020 22:07 Muž KIV [7] Re: Jarden Sk
Co byste, prosím, doporučili konkrétně udělat dál? Kolik čeho?

Dnes jsem dal třetí 30 ml dávku peroxidu, zítra už počítám s odtemněním (bude to 6 dní) a výměnou poloviny vody. Poslední hnojení bylo před dvěma týdny Plantaminem. Nevím jak funguje jeho "depot effect", ale bude to od té doby druhá masivní výměna vody. Mám přitom vyčistit i filtr nebo s tím počkat?

Hnojiva k dispozici:
1. v zásobě: KNO3, KH2PO4, tekutý uhlík, Profiplants Complete Ultimate Free, Tetra Plantamin
2. na cestě (zítra by mělo dorazit): MgSO4x7H2O, K2SO4, Tenso Cocktail, tablety NPK s mikroprvky (destilovanou vodu nějakou mám)

Testy k dispozici: PO4 + orientačně papírkem pH, NO2, Cl (na cestě přesnější testy GH, KH, NO3)

V rámci nákupní horečky navíc pořízeny nové byty pro bakterie Sera Siporax.

Snad nechybí zrovna ten hořčík ve správné formě :-).

Ptal jsem se na možnost laboratorního rozboru akvarijní vody, ale to je asi na jiné vlákno co a jak...
Díííky.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2020 13:32 PeNa Re: KIV
Vápník 30 mg/l
Hořčík 3,7 mg/l

Můžeš tam mít víc problémů, ale toto je problém určitě. U vápníku a hořčíku nezáleží až tak na jejich množství, ale na poměru. Dobrý poměr je okolo 2-4:1. Takže když máš 30 mg/l vápníku, měl bys mít 7,5 až 15 mg/l hořčíku.
Zkus to dorovnat síranem hořečnatým, nedělej nic jiného a čekej. Staré listy se už nespraví, ale nové by měly být už bez deformací a líp vybarvené.
Pak můžeš řešit další potíže. A necpi tam mikroprvky, když se vůbec nezdá, že by chyběly.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2020 21:14 Muž KIV [7] Re: Jarden Sk
Jarden Sk napsal: Vyššie sírany ale toto sa mi nezdá-opísal si to dobre ?

Sírany jsem opsal dobře, ale zkusím ještě ověřit.
To ano, hodnoty jsou v mikrogramech, nevšiml jsem si, že se µ změnilo na m při kopírování.
Díky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2020 20:33 Jarden Sk Re: KIV
Vyššie sírany ale toto sa mi nezdá-opísal si to dobre ?
Nikl <2,0 mg/l
Měď <1,0 mg/l
Arsen <1,0 mg/l
Selen <1,0 mg/l
Kadmium <0,20 mg/l
Antimon <1,0 mg/l
Olovo <1,0 mg/l
To sú dosť vysoko normy meď až 1mg/l je dosť... Ostatné je ako si uviedol predtým.Kh som síce nenašiel, ale to si odmeráš testom a keby bolo moc málo tak napíš.Myslím, že to prihnojenie horčíkom by malo stačiť.Určite sa tu nájdu odborníci na vodu,dusičnany a fosforečnany máš nízko tak výmenami vody si ich môžeš upravit ak by vystúpali hodnoty v akva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.02.2020 20:00 Muž KIV [7] Re: Jarden Sk
Mám hodnoty rozboru vody z úpravny. V rozboru není zahrnut draslík, jinak je tam snad vše. můžeš se na to, prosím, podívat a zkontrolovat jestli doporučený postup po zatemňovací akci je OK?
V režimu zatemnění pokračuji a dám opět peroxid (2. dávka 30 ml), zítra to bude 5. den tmy. Díky stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.02.2020 21:31 Jarden Sk Re: KIV
Ak by to bolo ako píšeš, tak by malo stačiť prihnojiť hnojivom s horčíkom /ak nie pridáš MgSO4/a sledovať KH,Gh, NO3,PO4 a Fe.Horčík pridávaním v hnojive bude stačiť aj draslík a 30mg/l Ca vo vstupnej vode by malo byť tiež dosť. Ak nie, tak len vymeníš viac vody a prihnojíš. Hodnoty udržiavať nad nulou a ak vystúpia vyššie, tak vymeníš viac vody. Dúfam, že sinica pominie keď nabehneš na plné svietenie tak sa to upraví.Veď dáš vedieť keby niečo...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2020 21:06 Muž KIV [7] Re: NHKG
Tak nějaké už jsem tam zkusil přidat. Ovšem objednané přišly jakési záprtky a větší se mi zatím povedlo sehnat jen Egeria densa + asi 10 cm vysoké Ludwigia repens. Doufám, že alespoň poslední dvě uvedené se uchytí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   18.02.2020 20:51 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: KIV
Než se trápit s Hygrophilami, kup si pár druhů jiných rostlin a uvidíš, čemu se bude dařit. Ušetříš si spoustu starostí a času. ;-)
Problémy s deformacemi a růstem jsou u Hygrophil velmi běžné, já je kvůli tomu vyházel z akvária. A to dříve u mě byly u mě jedny z nejrychleji rostoucích rostlin a nebyl s nimi žádný problém.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2020 20:45 Muž KIV [7] Re: Jarden Sk
Děkuji za on-line podporu :-). To je pravda, Kryptošky jdou a Hygrophily ne. Dokonce i z těch nových pidirostlin vypadají nejživotaschopněji Kryptošky. Dle papírkového testu pH vypadá na 7.0, KH 4.4 dH GH 4.2 dH. Četl jsem, že pH se hýbe i během dne, tak nevím jestli lze odvozovat, že teď klesá. Neměřil jsem zatím pro srovnání několik dní po sobě ve stejnou dobu. K Plantaminu jsem našel v popisu zmínku "Specifikace: - obsahuje komplex železa a ostatních cených stopových prvků ( např. magnesium) a také draslíku" www.juwelakvarium.cz/….
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.02.2020 20:19 Jarden Sk Re: KIV
To bude stačiť, dodá to rybám kyslík.Každý deň jednu dávku stačí. V tom článku je spomenutý možný problém s tvojím akvom a síce, že tie Kryptošky si vystačia s s HCO3 a Hygrophilám chýba CO2. Počkajme na výsledky meraní a uvidíme. Aké máš Ph v akva- klesá alebo stúpa? Spomínal si, že predtým rástli dobre, ale ako sa rozrástli Kryptokoryny už nešli.Tak to len tým horčíkom nebude, predtým si hnojil len Plantaminom a tam horčík myslím nie je.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2020 19:47 Muž KIV [7] Re: Jarden Sk
Děkuji za tip na zajímavý článek. Nejsem si ale úplně jist co na základě něj podniknout k dosažení lepších vlastností vody pro rostliny. Zvýšit tvrdost?
Dokoupil jsem peroxid (100 ml). Zatím jsem přidal do vody 30 ml. Mám takto dát 3 dny po sobě nebo to je málo na cca těch 280l čistého objemu a radši více 1x nebo každý den do konce zatemnění? Děkuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   17.02.2020 22:28 Jarden Sk Re: KIV
Ak máš podľa vodární 0,88mmol/l, tak to je cca 5st. Dh, tak Kh asi tiež nebude moc vysoké. Počkám si na ten rozbor, je lepšie pracovať s relevantnejšími info.S krmením počas zatemnenia buď opatrný, ale ak budeš pridávať trochu peroxidu aj do vody počas zatemnenia a neprekročíš dennú dávku čo som spomínal tak by nemal byť problém-pridával som peroxid denne do vody a v pohode.Na NO3 ti papierik orientačne stačí, či je tam moc alebo málo a vo vstupnej vode máš len 5mg/l, tak výmenou 1/2 vody to dáš dole určite.
Ešte k tomu Ph, čo si nameral 8, som našiel zaujímavý článok asi tieto stránky mnohí poznajú maniakva.sweb.cz/… , citujem z článku "Rostliny neschopné využívat HCO3- zastavují růst, naopak rostliny s efektivním využíváním HCO3- touto činností zvyšují pH až nad 8,3 - se všemi nepříjemnými důsledky pro ekosystém akvária."
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2020 22:16 Muž Lister [169] Re: KIV
Pokud ti sedí hodnoty kH a pH, tak to znamená, že v akvariu nemáš skoro žádné CO2 a to rostlinám moc neprospěje. Zvýšení intenzity světla v takovém případě může být spíš na škodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2020 22:09 Muž KIV [7] Re: vaclav
Já v té tmě nejsem, takže vydržím stydim . Takže 5? Co krmení? Říkám si jestli radši nehodit ancistrusům na dno, aby mi vyhládlí nevzali rostliny útokem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2020 21:57 Muž KIV [7] Re: PeNa
Ahoj, díky moc, že se snažíte poradit a přijít mému problému na kloub. Je to docela frustrující, dříve ty hygrophily rostly jak o závod (resp. vše v tomto akváriu), pak jsem zanedbal údržbu, objevila se sinice a od té doby skomírají. Ale možná to s tím nesouvisí vůbec a teď už určitě budou i jiné vlivy. Nedaří se jim ani v druhém akváriu, kde sice může být problém světlo, ale spíš sázím na vodu. Nedaří si ani moc těm malým přidaným. Při tom bídném stavu bude sehrávat silnější roli i ta alelopatia, jak napsal Jarden. Jsem bohužel úplně nepolíbený rostlinář, ani úplně jsem zapomněl, že něco takového existuje...

Seženu detailní laboratorní rozbor vstupní vody a nechám si udělat rozbor vody po týdnu po výměně 50%.
Když jsem měřil papírkem, vyšlo mi toto:
Tvrdost 8,4 °dH
KH 4,4 °dH
pH 8,0

Jarden, to vypadá na pěkný nákup tedy :-D . Klidně přejdu zase na ty složky, jak jsem zkoušel PO4 + KNO3, ale jestli tedy neudělat radši nejdříve ten profi rozbor? Uvažoval jsem po Profiplants zkusit Seachem Flourish, ale asi to opravdu chce cílit přesněji. Určitě si nechám poradit.

Ještě mě napadlo, jestli nezačaly hnít ty kořeny + nevím co s nimi z nepřístupných míst stihli provést ancistrusi, jsou nějak lépe schovaní než dříve... To by ale snad vedlo na vyšší hodnoty NO3 než tam mám?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2020 21:20 PeNa Re: Jarden Sk
Silné světlo je pořád ještě slabé ve srovnání s tím jaké je v přírodě. Nedostatek uhlíku by se projevil biogenním odvápněním. To se stává málokdy - čím vyšší Kh, tím vyšší riziko.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2020 18:22 Jarden Sk Re: PeNa
Myslím si že problém s Hygrophilou nebude len s horčíkom ale aj nízkou alkalitou. Môže to zmerať, a nepridáva CO2 a je tam veľa Kryptokorín tak najprístupnejší zdroj uhlíku bude z hydrogenuhličitanov a svieti už na 4 nové trubice a to je už viac ako stredne silné svetlo. Je to domnienka, takže presnejšie to budeme vedieť až odmerá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2020 15:36 PeNa Re: KIV
Těm rostlinám chabí hořčík, a to tak že fest.

Jarden Sk: Proč by měl zvyšovat Kh?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.02.2020 07:09 Jarden Sk Re: KIV
Čau, tak je to ako som sa obával 0,88mmol/l je mäkká voda a horčíku je tam minimum, takže keď skončíš so sinicou, budeš musieť kúpiť testy na Gh,Kh,Mg a Fe. Vo vstupnej vode máš cca5mg/l NO3 tak môžeš urobiť aj polovičnú výmenu vody. Profiplants čo máš si odlož do zásoby a kúp si MgSO4 a K2SO4 a Tensococtail. Profiplants obsahuje sodík a na zvýšenie Kh budeš asi musieť pridávať sódu bicarbónu, tak aby ho tam nebolo moc Profiplants nedávaj.Práškové hnojivá si zarobíš do 1/2 l fľašiek a striekačkou pridáš na potrebné hodnoty -odmeráš testom, alebo podľa stavu rastlín. KH2PO4 už máš, na príp.zvýšenie NO3 použiješ Ca(NO3)2*4H2O a -kúpiš práškové a zarobíš ako ostatné tu akvarijni-hnojivo.cz/….
Dá sa to hnojenie vyskladať aj jednoduchšie ešte napr. Seachem Equilibrum a Seachem trace a to Kh dvihnúť so sódou. No a dusík a fosfor pridávať podĺa potreby zvlášť.
Ak chceš zostať u Profiplants tak zvlášť Profiplants plus K,N,Ca,Mg a tensococtail. ale je to viac testovania.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2020 15:30 Muž 1965 [35] Re: Jarden Sk
Jarden Sk napsal: Na tej Hygrophile je vidieť žilnatina a mohol by to byť problém s horčíkom, nemohol by si zistiť hodnoty vstupnej vody a zapíš to do profilu akva. Mal som podobný problém na presvetlených listoch, ale je tam aj hnedý okraj listu a to bude ešte niečo iné. Taky myslím hořčík + draslík .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   16.02.2020 13:21 Jarden Sk Re: KIV
Ahoj, som rád že si sa ozval, pokial je sinica už len vpredu v dne, tak ten peroxid strekni priamo na ňu do dna-neprekračuj ale celkovú dávku 30ml/100l 3percentného.Tú Hygrophilu skús napichať ďalej od tých Kryptokoryn-keď aj dopredu- je možné, že tam funguje alelopatia medzi nimi a proste Kryptošky sú moc rozrastené je ich moc a prispôsobili si prostredie pre seba. Môžeš to zatemniť aj dlhšie ako radí Václav ak by bol ešte problém.Hygrophilu rieš až keď bude po sinici-nechaj ešte v pohári.Hnojenie nastavíme až po skončení zatemnenia.
Edit: Na tej Hygrophile je vidieť žilnatina a mohol by to byť problém s horčíkom, nemohol by si zistiť hodnoty vstupnej vody a zapíš to do profilu akva. Mal som podobný problém na presvetlených listoch, ale je tam aj hnedý okraj listu a to bude ešte niečo iné.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [2] ...... 12

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 17095x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4574?od=51