Hygrophila - problém
Já dávám vlastně ten ferox, pak k2so4. KNO3 taky dodávám ale jen občas protože se NO3 pohybuje 10-25mg/l a fosfor mám od easylife a to taky moc často nedávám prože se mi pohybuje kolem 2mg/l. Teď mi nastal menší problém se Staurogyne repens kdy se mi na starších lístcích objevily flíčky. Psal jsem to do jiného tématu i s fotkama "co se to děje s rostlinami" a pry je to hnědá řasa. Co jsem zjišťoval tak je to z mála světla a je fakt že jsem změnil osvětlení na led reflektory. Původně jsem měl zářivky Juwel se zvýšenou svítivosti 2x35W 742mm a přešel na led reflektory 1x20W a 2x10W a optickx se mi zdá že to svítí méně než ty zářivky ale co se týče lumenu tak je to szejné jako zářivky. Takže usuzuji z toho je asi ta řasa na tom repens. Pak jsem ještě zjistil že mi NO3 vyběhlo až na 50mg podle testu a v kombinaci s vyšším PO4 2mg jak mám já to může taky způsobit hnědou řasu. Takže teď měním vodu abych snížil živiny a zvažuji přejít zpět na zářivky ale mám obavu aby toho světla nebylo najednou moc a nebyla to větší kalamita než předtím. Je to sice off-topic, ale kdybys poradil vůbec bych se nezlobil
Pokud ostatni chemikalie nemas, vem si PMDD a to i s fosforem, pac ty sacky jsou zvlast, nemusis to vsechno smichat, a dokonce si muzes namichat vsechno zvlast a vzdycky si smichat davky jen tak na dva tydny, a pozorovat, ceho priste das vic, a co treba nedas vubec.
Divam se jak hnojis, melo by byt vsechno, ale nikde jsem nenasel u Feroxu, ze obsahuje Cu. Zkusil bych ho nahradit adekvatnim mnozstvim Tenso, jestli se situace nezlepsi, at uz je to cimkoli. Nedostatek medi by mel zpusobovat odumirani vrcholu a zloutnuti listu, takze mrkni, zda se tak nedeje. Tenso sezenes nejsnadneji jako soucast PMDD.
Myslel bych, ze se Ti neco v akvariu postupne vycerpalo. Ja tak dlouho "chodil se dzbanem pro vodu", az najednou zacaly odumirat ty nejobycejnejsi rostliny. Davky mikroprvku nestacily pokryt potreby, takze ubyvalo a ubyvalo... Po razantnim pridani mikroprvku pomoci Tenso to vypada, jako by rostliny explodovaly, nehlede k tomu, ze mam kratce pote v akvariu 3 kvetni stvoly Echinodoru, proste parada po tom prusvihu. Co presne chybelo se nedozvim, ale Tenso to pokrylo.
Starší reakce
Bude-li stonkovka zasazena v substrátu, tak bude preferovat příjem živin právě z toho substrátu.
Ona i ta stonkovka si dokáže něco vzít přes kořeny,ale obecně pro stonkovky samozřejmě do vody a nezapomenout na dobré proudění vody.
rostlinna-akvaria.cz/… jílové kuličky pro stonkovku? To jsou mi věci. Raději přihnojit do vody
Tá vie riadne čerpať živiny. Treba tie hnedé listy odstrániť a zostrihnúť ju. Ku koreňom ílové guličky
0 17.02.2014 20:37 Zdenok1 – žltnutie listov
ďalšie foto
0 17.02.2014 20:35 Zdenok – žltnutie listov
Vie niekto poradiť čoho mám nedostatok, alebo aké hnojivo kúpiť?
Hygrophila difformis zo začiatku to bola rastlina ktorej sa najviac darilo. Posledný týždeň začali niektoré listy (staršie) žltnúť a po okrajoch hnednúť. CO2 ridávam. svetlo T8 2x24W 11 hodín denne.
Starší reakce
Dnes rano jsem vyfotil, jak se u mne zacala Hygrophila chovat s tim jak hnojim. Tohle je z 54l akvaria bez pridavani CO2. Bohuzel na ni sedlo trosku kalu, jak jsem delal v akvariu poradek, ale to snad pro predstavu nevadi. Z te fotky je videt, jak ma tendenci lezt po dne a chytat se koreny, coz mi drive nedelala. Je hustejsi nez driv, ma vetsi listy, a ma i tendence se vetvit. Tohle akvarko jeste neni jak bych si ho predstavoval, ale ta Hygrophila dava celkem slusne najevo, ze by to jit mohlo.
Uplne stejne jako ten cisty, na nejake procento se nekouka. Primesi jsou neskodne, jsou uvedeny na obalu, a vlastne se k hnojeni pouzivaji take.
Jde o to doprat rostlinam co potrebuji a tak se dava tolik, aby to stacilo, uz jen ta tretina davky vychazi jen z meho odhadu rozdilu mezi maximem spotreby rostlinami a stavem u mne. A nejakych par malo procent uz to nemuze rozhodit, nikdy se nepodari dat vseho presne, jak je potreba. Da se nekde zacit davkovat a pak az to funguje zkusit ubirat a pridavat jen co staci a neni znat rozdil, coz je ale nekoncici laborovani. Je to individualni u kazdeho akvaria, a pochopitelne se to i meni, jak se meni zarostlost akvaria, ale i samotna vstupni voda atd. Nikdy se proste neda davkovat presne, to by bylo na trvale mereni a vzhledem k tomu jak rozumne drahe veci meri, by drzeni trvalych koncentraci na zaklade mereni bylo docela casove i financne narocne.
Proste se mrknu na sve akvarko, a proti silene jungli to odhadnu na tretinu toho co pro EI. A kdyz je to vic, tak jsem jen zbytecne splachl chemikalie, to doresi caste vymeny vody.
Děkuji pro četla jsem.A z te stránky jak jste poslal jak tam davkujete?ten síran draselny
BTW, v pripade Fichemy se mrkni i na vahy, obaly atp. Mam od nich vahu za 159Kc, ukazoval jsem ji na srazu v Praze. Sice je to smejdik, navazis s tim tak +/- pul gramu, ale za ty penize ji to lze odpustit, pouzitelne to pri trose trpelivosti je, ve smyslu lepe aspon tohle, nez to odhadovat a nebo delit celkove mnozstvi na stejne hromadky.
No proc ne, je cisty, takze drazsi, pouzivam horsi nez je ten co uvadis. Chemikalie jsem nakoupil u
www.fichema.cz/… . Ono zalezi, kolik toho chces, pro nekoho muze byt moznost vzit jen par gramu take vyhodna, ja bral kilova baleni, vyslo mne to levne.
Mrkni na me posledni prispevky v tematu
rybicky.net/forum/18043-easylife-vyrobky-sortiment (ono to tam moc nepatri, vzeslo to z kontextu, snad to pak nekdo z redaktoru prehodi, predem diky). Kdyby nic jineho, aspon si z toho udelas prehled co koupit a v jakem mnozstvi, protoze kdyz uz zaplatis postovne, proc si nevzit najednou vsechno, co se muze hodit.
Starší reakce
Taky o tom zvažuji že je nechám vyplé
Já bych ty t8 2x18w asi ani nezapínal...2x24w na ten objem musí stačit
Jsem zvědavý,jestli to světlo ukočíruješ
Musíš upravit dávky hnojiva,jinak bude spousta řas
0 06.09.2013 18:30 Robo [45] Tak jsem dnes přidal do toho mojeho krytu to přídavné osvětlení 2x24W
www.rostlinna-akvaria.cz/…
Tak teď uvidíme co to beude dělat. je fakt že se to prsvětlilo už když jsem zapnul ty přídavné T5. Když jsem zapnul i ty T8 2x18W Tak to ani nebylo poznat že jsem něco zapnul
Ja ho klidne kupuji na burze, a rozhodne ne z duvodu spatneho pristupu k chemikaliim. Tech 50Kc je houby za to, ze to nekdo navazil a ja to jen nasypu do lahve, kdo se s tim ma matlat
. Kdybych v tom citil buhvi jaky kseft, uz davno to pytlikuju taky.
www.fichema.cz/…
Kilco ani ne za pajcku, budes mit na rozdavani. BTW, mimo tenso nebo csm-b tam maji ohledne chemikalii pro hnojeni snad vsechno, v takovychto cenovych relacich. Za cenu par gramu v koupenem PMDD balicku si s tim muzete otevrit vlastni obchod
.
Svítím 10 hodin denně od 8-12 a pak od 15-21 a podle dropcheckru mám CO2 tak akorát. Tekutina uvnitř je světle zelená.
Horác: je to jak říkáš ta Limnophila je hodně natažená. Když jsem ji dostal od Aqua Daho taky měly mezi lístky stonek tak max, 2 cm. Když začla růst tak se táhne za světlem a mezi lístky to je 5 a více cm což značí o malé intenzitě světla. Už jsem si koupil tohle
www.rostlinna-akvaria.cz/… Myslel jsem si, že ta hygrophila když má málo světla tak bude stagnovat
Tyto černé tečky mám také, způsobuje je kružník malý, tyto rostliny napadá od spodu, vzhledem k velikosti mladých jej nelze ani vidět, do akvaria se dostane s krmivem, bývá často součástí suchých směsí, pokud se ale rostlině daří a roste jak má, tak jí tento plž neškodí
Tyhle ty dve rostlinky zrovna svetlo a dostatek CO2 maji rady.
Podle těch internodií na Limnophila sessiliflora (foto ze 14.8.2013) ...
to se světlem opravdu není žádná sláva (úmyslně nepočítám watty na litr) ...
Já bych neřekl že osvětlení je až zas tak slabé ale nevím jak dlouho svítíš. Co CO2 jak si na tom máš trochu představu o jeho obsahu.
Tak tohle je super. Takže podle toho mám málo Draslíku. Na to že svítím jen 2x18W a to si myslím, že svítím málo, protože některé rostlinky mi stagnují jako pogostemon helferi a cuba mi odešla úplně
0 05.09.2013 21:26 Burik [727] - Aquascaping dávky musíš upravit podle intenzity osvětlení...pokud svítíš víc,tak rostliny mají větší hlad a musíš dávat víc hnojiva.
Také dávám téměř trojnásobné dávky oproti doporučení výrobcem
Je to tak jak říkáš Nitro zvýší obsah Draslíku o 1,3 mg/l. A dávkování by mělo být podle návodu "Dávkování 10 ml/500 l zvýší koncentraci NO3 o 2,0 mg/l a koncentraci K o 1,3 mg/l." Já dávám 1 ml denně, že by tohle bylo špatně? Ano dělají se mi dírky na listech a okraje jsou hnědé až černé
Pokud se podívám do tvého profilu tak tam je napsáno že používáš hnojivo Easy Life Nitro což je zřejmě KNO3 a to obsahuje dostatek draslíku takže bude problém jen v dávkování. Ty mluvíš o tečkách já jsem to pochopil tak, že se ti dělají dírky v listech.
Hygra se takhle projevuji,zkus sehnat K2SO4 a pridat ho(tak kolem 1/4 caj.lzicky)z ostatnim hnojenim,ale nevim kde ho v Cechach sehnat,snad ti to poradi nekdo vice"lokalni".
No, tak ten nemám
Kde se to dá koupit nebo co je pro tento účel nejlepší. Může to být i slabým osvětlením? Mám jen 2x18W + reflektory
Zkus pridat vice Drasliku.
0 05.09.2013 16:46 Robo [45] Mám v akva Hygrophila Corymbosa minima
rybicky.net/atlasrostlin/hygrophila_minima a začaly se mi na ni dělat černé tečky. Listy s tečkama jsem odstříhal ,ale jsou tam po pár dnech zase. Pokud budu pokračovat dál se stříháním tak mi z té rostlinky nic nezbyde. Na fotce je rostlinka jak vypadala 14.8. asi měsíc po založení. Krásně se rozrostla a najednou má černé tečky i na horních listech.
Starší reakce
0 11.05.2013 16:57 Tredus – zakrnělý růst rostlin
Stonkovým rostlinám rodu Hygrophila v 80 procentech časem vždy odumírají listy.
Jednoduché řešení: sestřihnout a zasadit znova.
to už jsi říkal
hej to to není určitě
Chtělo by to ještě foto těch opadaných listů, samozřejmě kromě světla , to může mít i jiné následky - třeba nedostatek K.
lhajek napsal: .......... na to akva by se hodilo něco s výkonem 2x24W v T5 trubicích nebo něco obdobného s T8 trubicemi. Pokud by to bylo slabší tak určitě použít co nejlepší reflektory.
Skladba rostlin tak je, co mám tedy koupit za osvětlení, aby se hydrophili zdrchali?
Vím moc dobře jak máš slabé osvětlení nad akva a viděl jsem tu lecos fungujícího s podobným osvětlením, ale absolutně s jinou skladbou rostlin, ale pokud je pravdivě uvedený seznam rostlin v jeho akváriu tak na rostliny jako je Ceratophyllum demersum , Echinodorus 'Indian Red' , Hygrophila polysperma 'Variabilis' , Rotala rotundifolia nebude stačit to co tam má ani když odstraní plovoucí rostliny a zářivku opatří superreflektorem ....
Myslím si že rostliny budou jakž takž přežívat a hezké budou tak maximálně vrcholy stonkovek u samé hladiny ....
To zanmená ze jsem přišel do elektra, požádal o zářivku 60cm a dali mi ji i s krytem, nevím jaka se to nazíva, navíc nemám kryt na akvárium, takže jak s tím osvětlením ?
Tak dobře pistií se zbavím ;)
Přidat reakci
1 ...... [5] ...... 12 13
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 17240x