Akvaristice se věnuji již více než 12 let. Nýnější osádka je tvořena zbytkem odchovaných Neonek, které mám na dožití - pokud se zase nerozmnoží, 4 parmičky čtyřpruhé, dále Čichavce zlaté a Čichavce Šedé, které mám již asi 9. rokem. Mám tu menší problém. Tedy ještě to zatím vzhledem k objemu problém není. Měl jsem 2,5 roku zaběhlou 180l nádrž a z akvaristiky jsem si spolu s rostlinou přinesl i šneky. Jenže právě asi rok a půl jsem měl jenom 3 jedince donesené z akvaristiky a žádný další přírůstek během té doby nikdy nenastal, jelikož nádrž byla předtím zaběhlá a téměř bez řas. Mám ten druh Okružáka Kanadského, který potřebuje k rozmnožení druhého šneka. Tudíž zas taková invaze tu nehrozí.
Inu v létě 14. července jsem
bohužel musel nádrž vypustit, kvůli jejímu přemístění do jiné místnosti.
Snažil jsem se všechno umístit stejně jako to bylo umístěno předtím. Zároveň jsem také vyčistil externí filtr a nechal nějaké bakterie v před filtru. Ph vody je v pohodě, voda je to pramenitá a není nijak upravena těmi různými ,,zázračnými" vodičkami. Já to nemám rád a nikdy jsem to nedělal. Čekal jsem nějaké rozmnožení šneků, jelikož tam během zabíhacího měsíce a půl celkem bujely řasy, včetně nějaké Ruduchy, ale věděl jsem, že se to uklidní, jakmile se filtr dostatečně zaběhne. Nicméně ze 3 Okružáků je nyní 20 okružáků

a ten jeden pár největších šneků - mají tak 3,5 cm má pořád chuť se o sebe třít - ale ulity jim prospívají pěkně.
krmením pro ryby to 100% není - krmím furt stejně jako předtím, kdy se mi nikdy nemnožili a dbám na to, aby to ryby snědli. Raději je nakrmím dvakrát během jednoho krmení po menších dávkách než to tam nasypat, aby to spadlo do rostlin a na dno. Granule mi Čichavci také sní během minuty a půl až dvou minut. Zároveň šneky vidím
pouze na některých ještě trochu zařasených rostlinách a na zařasených přírodních kamenných schovkách. Dno od řas už Okružáci takřka vyčistili k dokonalosti. Sklo taktéž. Zbývají jim tedy už jen ty dekorace, trubky od filtru a odumřelé a zařasené rostliny.
Co s tím dělat? Mám to nechat být, nechat si kompletní osádku 20 Okružáků nebo mam ty malé jedince trochu zredukovat?
Nejhorší je, že je ani nemůžu dát Čichavcům jako zpestření jídelníčku, protože nevím proč, ale ti moji vůbec nežerou masnou stravu. Zkoušel jsem Čichavcům dát nítěnky i nějaký červíky, jakmile vyrostly nad 10 cm a ty tam zůstaly na dně ležet x dní bez povšimnutí, až jsem je musel nakonec vytáhnout a zbytek balení darovat. Tudíž kdybych ty malé prcky rozmačkal rybám, tak asi nehrozí, že je snědí, ale akorát mi budou hnít na dně. Ani ty Parmičky nemají o masnou potravu zájem.
Já neberu šneky jako škodnou jako někteří začínající akvaristé. Beru je spíš jako indikátor harmonie. Avšak by mě tedy zajímalo proč se rozmnožili, když v akváriu řas už značně ubylo a dno je téměř dokonale čisté? Díky