Okružáci
Tak vydržel(a) u hladiny 8 hodin.

V rohu, kde se hladina nehýbe. Částečně přilepená na skle a "tlamou" se jakoby nadechovala.

Pokud se nesnaží vylézt z akvária, je to v pohodě.

Možná tam má nějakou "mňamku", mně se mezi plovoučkami, kde moc neproudí voda, tvoří něco jako "slepá hladina" a levatky to asi dlabou.

Ovšem nejvtipnější jsou, když se "plazí" po hladině ulitou dolů.

akční teda je, pokud se zrovinka neválí u hladiny a neodpočívá,
Ja jsem si toho do ted nevšiml, ale už od rána se mi jedna levatka válí

u hladiny. To takhle dlouho dělají běžně?
Starší reakce
pockej den dva a pak opatrne pricichni k ulite.... kdyz smrdi je po nem...
0 01.04.2010 15:47 Tereza – Je šnek živý?
Dobrý den, mám takový hloupý dotaz, předevčírem jsem nakoupila šneka,takový ten žlutý typ okružáka, a už ve zverimexu byl zalezlý, za celou dobu co jsem ho nesla do akvaria nevylezl a ted taktéž leží na dně a nepohybuje se / nevylezá. Můžu správně předpokládat, že je mrtvý nebo mu mám dát šanci? Děkuji za odpověď
Starší reakce
1 18.10.2007 09:34 Havel-st Ti sekavci, ...to bude nějaká fáma! Oni spíš dělají to samé, co šneci - živí se detridem a drobnými, nebo měkkými zbytky potravy - musí procedit potravu 1mm tlamkou, tam jí smíchají s něčím jakoby slinami a polknou.
Mě se docela dost přemnožili, tak jsem je vytahala na okurkovou past a strčila do 3litrové nádržky. Strčila jim tam jávský mech a egerii, s tim, že maj dost žrádla a že je budu dávat rybičkám, jako krmení. A světe div se, oni se toho mechu ani egerie nedotkli. Spíš naopak, egerie se tak rozrostla, že už není skrz ní vidět a spoustu šneků pochcípalo na nedostatek potravy. Zato když jsem jim tam hodila kus spařenýho salátu nebo okurky, tak to zmizelo hned. Takže díky vlastní zkušenosti jsem zjistila, že mít pár těhle drobečků v akva rozhodně neni na škodu. Ale jakmile jich je moc, tak to už škodí. Ostatně všeho moc škodí.
A proč by to měl udělal ? Pokud se jich chce zbavit(což považuji za škodu

), tak lze použít přirozené rybí likvidátory. Ale nevidím důvod proč se jich zbavovat. Přinášejí více užitku než škody (navíc jsou dobrým ukazatelem stavu akvária).
1 17.10.2007 20:59
georged [44] - Živorodky V každém případě nechat !

Jsou prospěšní a užiteční

. V tomto se Sidem zcela souhlasím
Sám mám levatky a okružáky v akva a nijak je nereguluji(ani není potřeba

)
0 17.10.2007 10:59
PT [90]
2 17.10.2007 10:18 Sidonius Petrys, kdybyste věnovala chvilku vyhledávání v diskusi, určitě byste našla odpověď.
(Já okružáky miluju!

A opatruju a chráním.

A levatky jsou taky super!

)
Ahoj, v akva se mi objevil tenhle druh plžů, zatím je vybírám, jsou tam už asi jen dva možná víc, ale všimla sem si, že baští zelenou řasu a možná i ruduchu, chci se tedy zeptat, zda by bylo moudré, nechat šnečky rozmnožovat nebo je okamžitě vyhodit-nepojídají také rostlinky?
Děkuji za odpovědi.
Starší reakce
Z toho si nic nedělej Georgi. Já teď taky překopávala celý akvárko, vše důkladně umyla a hádaje co jsem viděla druhý den ráno? Malýho orkužáka, jak si hoví na listu valisnerky

1 21.09.2007 15:50 oldkiwinka vylovit, nadrtit, hodit, co spadne ke dnu a kdo má krevetky nebo pancéřníčky, nemusí se bát hnití, oni si to najdou. teda aspon ti mí
1 21.09.2007 12:33
georged [44] - Živorodky Protože mi nikdo nedal jasnou odpověď na mou původní otázku, rozhodl jsem se, že si "stopnu" dobu vývinu okružáka. Ani né před týdnem jsem založil akva. Všechny rostliny jsem důkladně prohlédnul a omyl v hypermanganu(každou jsem tam ještě pak 5 minut louhoval). A v době založení akva tam na 100% žádný malý okružáci vidět nebyli. Po 6 dnech už pozoruji okružáky velikosti 3mm, jak se prouzdají po rostlinách a požírají řasu

(Za nima zůstávají listy pokryty stovkami malých hovínek

). A malý okružáci(veliskot <1mm) jsou na plovoucích rostlinách(napočítal jsem jich přes 50). Tímto tempem dorostou do reprodukčního stavu do 2-4 týdnů

.
Starší reakce
1 18.09.2007 12:17 Sidonius AmorFati: "...Nejvíce se ale množí, když rybičky nejsou krmeny, tehdy totiž nejvíc (a prakticky jedině tehdy) decimují i zdravé rostliny..."
Netvrdím, že nemůžete mít takovou zkušenost, ale já mám jinou. Co vím jistě – rybky krmím tak, že na ostatní živočichy nezbývá. Zcela výjimečně něco ukořistí krevetky, ale není toho tolik, aby ještě zbylo na šneky...
Přesto si nedokážu vybavit situaci, že bych viděl okružáka nebo levatku, jak požírá zdravou rostlinu. Zato je běžně vidím sjíždět povrch rostlin, skel, dekorací, vodní hladiny a při ládování se odumřelými částmi rostlin.
Filipsi: "...Prosim, opakujte, proč se okružáci přemnožují, snazil jsem se dost hledat, a nepodarilo se mi najit jednoznacnou odpoved. A jeste vic by me zajimalo, proc me se nemnozi a nezaplavuji akva. Zadna chemie z me strany v tom neni...Fakt v tom neni jeste neco s tvrdosti? Ze treba mekkou neradi a tvrdou jo?..."
Proč se okružáci přemnožují?
Že by hlavním důvodem bylo to, že mají ideální podmínky k životu?
Nejde samozřejmě jen o dostatek potravy, ale i o "nedostatek" šnečích predátorů a vhodné fyzikálně chemické vlastnosti prostředí.
Co se týče tvrdosti, opravdu si nemyslím, že by měla vliv na přemnožování šneků.
Proč se nemnoží u vás a nezaplavují vám akva, nevím...
Třeba je to i díky krunýřovci? Možná si pochutnává na šnečích vajíčkách?
Ja cekal jeste nejaky jiny hacek. Mno, asi by to castecne vysvetlovalo, proc jsem je kdysi mel v mire vetsi a ted ne - jako maly jsem byl nachylnejsi tem rybam "dopravat", a ani kytkam se nedarilo tak dobre. Ale rasy B1 (
planta.aquariana.cz/…) mam pro ne nachystane dost.
Fakt v tom neni jeste neco s tvrdosti? Ze treba mekkou neradi a tvrdou jo?
Proč se okružáci přemnožují snad není třeba opakovat...
Prosim, opakujte, snazil jsem se dost hledat, a nepodarilo se mi najit jednoznacnou odpoved. A jeste vic by me zajimalo, proc me se nemnozi a nezaplavuji akva. Zadna chemie z me strany v tom neni.
Premnozi se kdyz maji dostatek potravy.
Jestli nejaky chces tak se stav, myslim ze par jich najdu

Prosim, opakujte, snazil jsem se dost hledat, a nepodarilo se mi najit jednoznacnou odpoved. A jeste vic by me zajimalo, proc me se nemnozi a nezaplavuji akva. Zadna chemie z me strany v tom neni.
1 17.09.2007 23:51 Sidonius To Georget:
Bohužel, neznám...
To Bucliik:
Já skutečně nemám s těmito šnečky špatné zkušenosti...
To spíš s některými tetrami, kterým nejvíc chutnaly právě nerozvinuté listy...

akční teda je, pokud se zrovinka neválí u hladiny a neodpočívá, ale stojím si za tím, že mě okružáci ožrali ješte nerozvinutý lístky.levatka se mě taky moc líbí, všude píšou že totvorky žerou rostliny, nebo ne, Side?

A na moji původní otázku odpověď neznáte ?
4 17.09.2007 22:50 Sidonius Horác: "...Sidonius tady někde psal, že okružáci rostliny nežerou..."
Musím vás poopravit - určitě jsem napsal, že nežerou zdravé rostliny.

Jinak je tomu s odumírajícími částmi rostlin. Běžný obrázek - odumřelý, zahnívající list a na něm hafo okružáků. Ale že bych je viděl, jak devastují zdravé rostlinstvo, to si nevybavuji. A to ani jemnolisté rostlinstvo.
Okružáky skutečně nepovažuji za odpudivou havěť, ale za užitečnou součást zejména rostlinného akva. Okružák je můj veliký kamarád.
S jejich přemnožováním problémy nemám a věřte-nevěřte - když se mi podaří při manipulaci s akva vytáhnout z něj nějakého, (úprava rostlin, výměna části vody ap.), vždycky si dám tu práci, abych jej vrátil zpět.
Abych v tom pozitivním vztahu k těmto tvorům nebyl sám, připomenu p. Pelikána - předpokládám, že ještě platí jeho nabídka na výkup dospělých okružáků. A pokud je mi známo, ke krmení ryb je nepoužívá...
To Bucliik:
Levatka je ještě víc mým velikým kamarádem! (Něco, jako Buba!)

Myslím si o ní totéž, co o okružákovi, ale má jednu vlastnost, pro kterou ji miluju ještě víc než okružáka: je rychlejší! (Více akční!)
Filipsi soráč, ale já znám okružáky akorát tak z fotek
... Krom toho, že na ně všichni (mimo Sida :o) nadávaj, o nich nevím ani zbla ...
Ja prave taky ne, zamala jsem jich mel furu, ted tech par co jsem si donesl s kytkama zmutovalo na levatky, a i tech je jen par. Tak me prekvapuje, jak se kazdemu mnozi o106, a me nic. Mozna prilis mekka voda? (ne ze bych touzil mit jich pul akva)
tak je to levatka, má je někdo?
Mě chvíli kytky žraly, pak jsem je přesadila, asi se vydesili a už leští jen sklo, jinak dost ožraly tuholistý rostlinky.no a u jiných druhů šneků je samooplození normální?tenhle můj samotář je tak 2 cm, ulitu má trochu jak neritina, dost rychle vyrostl, doneska jsem ho od aqua daho ve velikosti tak 2 mm a teď má 2 cm, je hnědej a těch hromádek s vejci sem našla asi 5, každá 1 cm dlouhá, nalepená ze spod listu a jedna na filtru
Zkus to prosim tipnout, me to taky zajima, za jak dlouho je schopny mnozeni a vznikne dalsi generace. Nemam vubec predstavu.
0 17.09.2007 21:19 mick Nazev hermafrodit je ok. Ale stejne vetsinou hermafroditi musi byt dva (jeden funguje jako samice, jeden jako samecek). Vyjimka je treba tasemnice. Priroda se tak chrani proti degeneraci, aby se nesamooplozoval dlouhodobe jeden jedinec. Proste i kdyz teoreticky muzou, technicky jim to neumozni (poloha organu, nebo tak)
Přidat reakci
1 ...... ...... [11] 12
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 16924x