Okružáci
Já, kdyby bylo na mně, tak bych si nejprve napěstoval řasy. Zabiješ tak dvě mouchy jednou ranou.
1) odpadne ti krmení a co, řasy jsou neskutečně vhodnou stravou pro okružáky (rychlý počáteční růst, a to je to, co v odchovech živého krmení potřebujeme) různé povlaky, ať už bakteriální nebo jiného původu a měkké řasy nenahradí ani ty nejvýživnější kupované granule.
Takže za mě: (tipuju, že to bude beze dna) napěstovat co nejvíc řas, a až pak přemístit okružáky. Mimochodem je to vybídne k ještě větší aktivitě v podobě nakladení vajec. (uvidí, že budou jejich potomci mít navíc větší zdroje potravy)
Kolik těch okružáků máš?
0 24.09.2019 17:07 Silviebaris –
Re: DH Ja méla tak živorodky i se šnekama v 3litrovce a jen jsem to přehodila do 12litroveho akvaria a postupně dolívala vodu do plna...
zase byl někdo rychlejší...
Zdravím, mám zhruba dvoulitrovou plastovou nádobu jen s pískem na dně, ve které množím okružáky ploské jako krmivo pro želvu. Plánuji pořídit menší akvárium, bez filtrace a světla (12l) ve kterém bych mohl množit šneky ve větším množství. Chci se zeptat, je potřeba nechat akvárium, kde budou jen šneci zaběhnout nebo stačí přelít to co mám v plastové nádobě do nového akvária dolít vodu a hned tam přemístit šneky?
Starší reakce
Stěmi tabletami proč ne. Ale mrtvé ryby se mi povedou jednou za rok.
Určite sa dá aj mäsom, však okružáci sú výborní likvidátori uhynutých rýb. Ale neskúšal som to. Navyše skonzumujú aj padnuté krmivo na dno. Ja som im "počas sviatkov" prilepšil tabletou spiruliny
Tak moc děkuji a dole ve fóru jsem četl něco o mase. Dá se krmit i nějakým masem popřípadě jakým ???(chci pro ně to nejlepší protože se mi rozmnožují jen v jednom akváriu a v druhém moc ne)
Ahoj, okružáci zožerú takmer všetko
Ja im zeleninu dokonca ani nenaparujem, iba poriadne umytú dám do akvária, napichnutú na špajdle, prípadne zaťaženú kovovou sponou. Moje majú radi uhorky, aj so šupkou, hokaidó, mrkvu, kaleráb. Občas im hodím žihľavový list, púpavový list, špenát
Starší reakce
Starší reakce
Děkuji za radu a odkaz... od začátku července dávám pravidelně grindal... jednou za týden, dva přilepšuji kouskem syrové ryby. Dříve, i když jsem grindal neměl a syrové ryby dával hódně po zkromnu, se tměna na ulitě neprojevovala.
Určitě řasu nepodceňuji , jsem zastáncem pestrosti stravy všeobecně.
Mimochodem řasy jsou pro okružáky velice hodnotnou stravou a vůbec bych je nepodceňoval. Samozřejmě "maso" jim moc chutná a je to pro ně dobře. Jen jsem chtěl říct, že jsem vychoval spoustu okružáků jen na řasách a rostou po nich raketovým tempem, ulity bez poškození po celý život. A neviděli v životě rybí maso nebo nějaké živé krmení.
Jakmile se poškodí periostrakum jde to s nimi od desíti k pěti, pak už víceméně záleží jen na hodnotách vody ve které jsou. Horní vrstva už nedokáže chránit anorganickou vrstvu a ta podléhá nákaze, pomalu nebo rychle se zmenšuje její tloušťka. Ostrakum ještě více zbělá a rozpouští se. Někteří plži mají ještě perleťovou vrstvu.
Okružáci nemají ulitu nijak vzorovaně pigmentovanou, takové ty tygří pruhy nebo leopardí skvrny jsou na těle daného plže. Většinou mají takové vzory jen hnědí okružáci.
"Nacpi" do nich taky občas něco pořádného k snědku , ne jen obilí a řasy ,v nádržích se skaláry co všechno hned sežerou, jsem míval taky takové problémy , v elementkách s potěry, kde se dostanou i k lepšímu masitému žvanci se toto neděje
Starší reakce
Normální to určitě není. Ale zase to pro plže není škodlivé. Jsou to nálevníci a zrovna se usídlili přisedle na ulitě tvých okružáků.
Čím to je? Značí zvýšené organické znečištění. Taky v akva nemáš moc rostlin. Na můj vkus bych přidal.
Zdravím, je toto normální? Je to takový šedý povlak na straně ulity. Má to jenom pár okružáků. Nevíte čím to je? Na ty druhy fotce to nejde moc vidět.
Starší reakce
Tak normální to není, teď jsem je vytáhnul a vypadli z ulity. Nesmrdělo to tak jak jsem čekal, žádný zápach rozkladu nebo zkažených vajec.
Záhada je, co se jim stalo.
Pokud se o ně bojíš, tak vem zavařovačku, vhoď do ní dva dostatečně velké jedince, a občas nakrm trošinkou krmiva. Za tři měsíce budeš mít na rozdávání.
Jestli je to normální, Ti neřeknu, taky se mi to nestalo.
I kdyby se do vody dostalo dost látek ze dna, tak by se jim nic nestalo.
Hele, mně se stalo toto:
Dostal jsem kupu (určitě přes 100ks) Okružáka Kanadského. Vhodil jsem je do mé malé 30L nádrže a po pár dnech nebyl vidět v nádrži ani jeden a ani jedna ulita. Stav trval tři dny a říkal jsem si, že tam mám snad bránu do jiné dimenze
Pak už zase začali vylízat, zbylo jich dost. Našel jsem pak taky velké pohřebiště v zadu na jednom málo přístupném místě...bylo tam několik desítek ulit...dodnes nevím, co je zahubilo. Ikdyž, za krátko jsem si všiml Ploštěnek při nočním posvícení do AQ...možná jsem je dostal už nakažené
ale to je jen domněnka
EDIT: Ještě bych doplnil, že v poslední době vůbec nevídám mladé Okružáky...nevím, co se děje, ale bojím se o jejich populaci...
A je normální, že jsou tak dlouho zalezlí? Zatím se mi to nestalo, všichni ostatní jsou aktivní. Ti tři odpadli během jednoho dne, přesazoval jsem rostliny, tak jsem měl podezření, že se do vody dostalo něco, co je skolilo. Ale ostatní jsou v pořádku a rybky taky.
To, jestli žijí, můžeš zkontrolovat tím, že je vybereš z akvária a přes silnou svítilnu se skrz ně podíváš. Najdeš si oblast srdce a najdeš ho. Logicky jestli bije, jsou živí. Tady je obrázek, kde přibližmě najdeš srdce
okružáka kanadského. Srdce se nachází na levé straně.
Zdravím
Tři z mých 15 okružáků ploských už pár dní leží na dně na jednom místě, zalezlí hluboko v ulitě. Je po nich nebo jim mám dát ještě šanci? Zatím nesmrdí.
Starší reakce
Starší reakce
To jsem pravé chtěla slyšet,Heleny už nemam od listopadu,a prázdné ulity odsávám stále...Dík
U mňa sa z ulity rozloží iba jej organická časť (konchiolín), vápenatý skelet ostáva bez zmeny prakticky neobmedzenú dobu. Mám ale dosť vysoké pH, čo bude asi hlavný parameter, od ktorého závisí rýchlosť rozpadu. Niekoľkokrát ročne prázdne ulity poodsávam (musím predtým odstrániť "udělátko na napúšťanie" z hadice, preto to nerobím často), inak by asi postupne pokryli celé dno. Ulita na fotke z odkazu bola v akvárku asi pol roka:
rybicky.net/fotogalerie.php… Ústní vody obsahují fluoridy.
Nemám tušení, jak jsou k nim citliví okružáci a jak krevetky... jen námět.
Určitě nechat, je to pro ostatní tvory dobrý zdroj vápníku.
Zmizí podle toho kdo to bude žrát klidně už za měsíc.
Máš zmapovaný,za jak dlouho se ulita rozpadne?
Rozpustí se/rozpadne, pokud nemáš malawi. A další šneci to ocení. Myslím, že je to způsobeno kyselým pH proto teče z kohoutku zásadité pH.
Já je tam nechávám. Oni mi časem zmizí sami. Ani nevím jakto... Ale myslím, že je jedno jestli je tam necháš, nebo vyndáš.
Ahoj.
Když jsme u těch prázdných ulit... Vyndavat nebo je jedno jestli je tam nechám? Tuhle jsem našel první prázdnou po Okružákovi, asi vyžranou od krevetek, předpokládám ... zatím mi tam stále leží.
Díky
Dnes jsou ústní vody(prý, nemůžeme vědět, jestli je to pravda) i bez alkoholu, ale je tam mnoho dalších věcí...
Musíš takticky,u nás funguje kinder vajičko,tak něco za něco...
Jak nad tim přemyslím,myslim,že ta ustní voda by asi zamávala i s rostlinkama,fakt si myslim,že tam něco vhodila,kus něčeho co pojedly a bylo to...
Ona je hrozně šikovná a pojistka tam není. Ráda krevetkám "přilepšuje" aby se měli dobře. Ale zatím vždy pouze překrmila a to sem večer vyřešil odsátím tohle nebylo nic viditelného a z akvária sem nic necítil.
Jak by ji 3 lete ditě otevřelo,tam je přece ta pojistka proti otevření,ale pokud byla špatně zavřená,tak mohla...Ale něco takovýho to bude a necítil jsi nic...
Mohl by to způsobit alkohol? Jedna moje teorie je že tam nalila ústní vodu.
Okružáci mají nohu a nejen ji chráněnou jen slizem a velmi tenkou kůží, tak je to mohlo poleptat nebo něco v tomto smyslu a krevetky jsou chráněny krunýřem, tak to jen taková teorie.
Mě ji dcera hodila do akvaria,jenže ja pohotově zareagovala a rychle ji vyndala...obsahuje to bělící složky..
Jen ze zajímavosti proč si navrhla orbitku?
Mohli většina byla tak okolo 1cm možná menší ale co je zabilo a vybělilo?
Taky to neumím vysvětlit. Když jich je pár tak taky neřeším ale během jednoho dne a to dno bylo poseté většinu sem odsál když jsem měnil vodu ale na místech kam jsem se nedostal nějaké zbyly. Bylo to jak šnečí hřbitov nikdy jsem to takhle neviděl.
Nemohly krevetky sníst ty mrtvé okružáky? Možná proto prázdné ulity.
Přidat reakci
1 ...... [3] ...... 11
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 16663x