Přihlásit se RYBICKY.NET »

Bakteriální rozpad ploutví

NápovědaFórum » Nemoci  

rostlinna-akvaria.cz
Přejít na předchozí stránku Přejít na další stránku   1  
Bakteriální rozpad ploutví
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Baruš – Je ryba nemocná?
Fotka k příspěvku Dobrý den, chci se zeptat, jestli je rybička úplně v pořádku a jestli nepotřebuje teplejší vodu. Je to betta samec a má 10 litrové akvárium. Nemá živé rostlinky ani topení, není na něj voda studená?? Neuhnijou živé rostlinky, když je tam dáme ?? Mám koupit topítko a rostlinky? Děkuji :-)

Reagovat na tento příspěvek 4  - R afc1886 Re: Baruš
Romant ti už všechno napsal,jenom bych dolil do akvária vodu,v tomto objemu je každé deci ku prospěchu.A pro inspiraci aby jsi viděla,že i v miničku jde mít živé rostlinky. rybicky.net/nadrze/26602-nano-smart-tank rybicky.net/nadrze/24295-jozefove-mini-5l-26l
 Reagovat na tento příspěvek 0  - BarušRe: romant
Díky, zítra valíme koupit kytky a topítko, doufám, že mají i na 10 litrů :)
 Reagovat na tento příspěvek 5  - R romant Re: Baruš
Pokud chceš, aby ryba neměla olezlý ploutve počínající bakterkou, musíš zajistit vhodné podmínky, tedy teplotu v tomto případě na 28st. nádržku kde je rozhodně přikrýt, není-li tam filtrace obden měnit min. 1/3 objemu vody(v případě filtrace tu výměnu min. 1x týdně), jako podporu prostředí to chce mít živý rostliny, velmi vhodné jsou i plovoucí rostliny. Předpokládám malý objem kde se ryba nachází a proto pokud tam jsou i další spoluobyvatelé, tak odstranit a mít jenom beťáka samotnýho.
Edit: Tak už se nám to vybarvilo. Tedy v tomto prostředí rybu úspěšně spíš zabiješ, než udržíš při životě, o pěkných ploutvích zde nebude řeči vůbec. Pokud chceš aby to bylo pro radost a ne pro starost, zařiď se jak jsem popsal.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - BarušRe: afc1886
Fotka k příspěvku Tady je fotka celého akvária. Když jsme kupovali, říkali nám v akvaristice, že v 10 litrech nejde mít živé rostliny. Že je to moc malé. Tak je tam umělá. Vím, že to není nic extra a tapeta je namalovaná stydim ale je lepší nějaká než nic. A kamínky jsou z akvaristiky ty bílé a barevné z řeky, ale tam nám taky říkali, že to vůbec nevadí. je na nich něco špatně?? Jen je jich málo, to ano. Ale když tam nejsou živé rostlinky, tak to nevadí, ne?

Reagovat na tento příspěvek 1  - MaqRe: Baruš
Vzhledem k okolnostem je dostatečným úspěchem, že "to", ať už je to cokoli, má delší dobu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R afc1886 Re: Baruš
Už jenom z té fotky bych řekl,že podmínky v akva nebudou nic moc.Dno nevypadá nějak moc dobře a ani koutkem oka nevidím žádnou rostlinku.Ideální by bylo se zde zaregistrovat a zřídit prezentaci akvária,nebo dát aspoň fotku celého akva.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Baruš – Nemoc ploutví
Fotka k příspěvku Dobrý den, potřebuji se zeptat. Mám bettu samce a už delší dobou má toto. Viz foto. Je sám v 10l akvárium. Co s tím :-(

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Amatértom – chytnuté ploutvičky
Fotka k příspěvku Zdravím. Dostali se ke mně dvě velmi mladé Akary hnědé. Měli trošku horší ploutvičky, myslel jsem, že se to zlepší samo, ale po měsíci je stav prakticky stejný. Vodu přisoluji, měním častěji(12l denně), častěji odsávám dno.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Monoza Re: lacewings
Děkuji za rady, vše vyzkouším. Vaši otázku se zbarvením skvrny jsem nepochopila. Skvrna je přesně taková jako na fotografii, s červeno-fialovo-žlutým nádechem.

Reagovat na tento příspěvek 1  - R lacewings Re: Petan26
je aktivní a žere
-pokud by byla příčinou tvrdost vody, nebyly by symptomy zcela jiné? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Petan26 Re: lacewings
A v tvrdosti vody problém nebude? Předpokládám 25 ° a více...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 1  - R lacewings Re: Monoza
-zkuste lehce odkalit dno, včetně částečné výměny vody vytemperované na 28, cca 3l celkem
-lehce bych zasolil, na podporu vylučování slizu ve vztahu s fyziologickým stavem,
-lze použít i přípravek Sera Ectopur, snižující stres, podporuje vylučování slizu, atd.jedná se o doplněk, v podstatě lze částečně nahradit aplikací soli
-pokud by stav ryby, byl vážný v důsledku silné otravy, nebo jakéhokoliv bakteriálního onemocnění významnějšího rozsahu, tak už se zde nedotazujete na možnosti postupu
-co ta barva zabarvení skvrny, jak se na ni dotazuji, uvádím "zásadní pro diagnostiku určení ", přesto jste tento bod přešla bez odpovědi
- ;-)
Krmím stále stejnou stravou obden, dno jsem odkalovala jen párkrát....to bude pravděpodobně chyba. teplota na teploměru ukazuje stále mezi 27-28°C. Pokud myslíte hodnoty. které jsem Vám psala, tak ty aktuální opravdu jsou. V blízkosti akva nepoužívám žádné spreje ani nic podobného? Co tedy prosím s tím?

Reagovat na tento příspěvek 4  - R lacewings Re: Monoza
- o založení akva jsem čerpal info jinde než v prezentaci akvária, ale ve vaší, příspěvky ve foru
- 2.12.2016 16:52:12 Téma Zaběhnutí akvária – rybicky.net/profil/36013&akce=forum
- nechme to stranou
- Změny zbarvení ryb souvisejí s fyziologickým stavem ryby,kdy škára obsahuje nervová zakončení a je důležitá pro zbarvení ryb, protože jsou v
ní uloženy pigmentové buňky -chromatofory-,navíc je silně krvena
- ta červená skvrna, jak je na tom dnes, to je zásadní pro diagnostiku určení
- signalizuje to lehkou intoxikaci, případně stresový syndrom,
- dnes by zabarvení skvrny mělo být, dle mých poznatků, tmavší
- odkalujete dno?, nepřešla jste na jinou stravu?, není možné překrmení a pozření již infikované potravy zpětně?, ty hodnoty určitě nejsou aktuální? není možné přehřátí akva?,
-nepoužila jste v blízkosti akva, nebo v mísnosti nějakou těkavou látku ve formě plynu,deodorant, barva na vlasy, nátěr,atd.

- navíc nevím kde jste vzala bílé zbarvení jedince ,to tedy není v uvedem případě, ani náhodou ;-)
Tak NO3 mezi 10-20 mg/l a NO2 je do 0,1 mg/l, Ph cca 6,8. Datum založení je v říjnu,do prezentace jsem jej napsala špatně.To že je akva malé a nestabilní vím, ale přesto se snažím aby bylo co nejoptimálnější :) Vytápím na 27-28°C.Pokud je třeba více informací, tak mi prosím napište jakých přesně a ráda to upřesním.

-,
 Reagovat na tento příspěvek 4  - R lacewings Re: Monoza
-co si mám představit pod pojmem " v pořádku" u hodnot pH,NO2 a NO3, pokud nejsou uvedeny
-zřejmě i to datum založení není " v pořádku" viz: -02.12.2016 ..... Dobrý den, mám čerstvě založené akva a voda je zakalená,.........
-to nevypadá na říjen
-navíc 9litrů, tam se hodnoty vody změní z hodiny na hodinu
-teplota? tam už u vás byl taky problem
-,,Vodu měním pravidelně, krmím pravidelně,, je toho potřeba mnohem více
-nic víc vám asi neřeknu, než co jsem předeslal v předchozím příspěvku, nemám nic, z čeho bych mohl dále vycházet ;-)
Ph vody je v pořádku, stejně tak i NO2 a NO3. Založené bylo v říjnu. Co tedy s tím? Vodu měním pravidelně, krmím pravidelně.
 Reagovat na tento příspěvek 2  - R lacewings Re: Monoza
-nevypadá to na bakteriální rozpad
-co ta voda ze studny, jaké jsou hodnoty?
-akvárko mi "přijde" taky čerstvě založené
- přijde mi to spíše jako částečná otrava-podráždění, v důsledku nějaké změny
;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Monoza – Bakteriální rozpad u Beťáka?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý den, je toto bakteriální rozpad ploutví (1.foto)? Přijdou mi postižené pouze prsní ploutve. Beťák byl bíly, ale část ploutví změnila barvu, stejně tak i hřbetní část (2.foto)...je aktivní a žere. Díky za rady :)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - MaqRe: romant
smich Ještě by to chtělo zavést nějakou stupnici, to bychom hned věděli, jak na tom jsme. Třeba od jedné (stačí pravidelně měnit vodu) do desíti (nebezpečný odpad, nesmí přijít do kanalizace).
Tohle by mohlo být třeba 3°rBV. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 2  - R romant Re: lacewings
Prostě bordel voda. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 7  - R lacewings Re: Paw
-odkalit
-vyměnte polovinu vody, za vytemperovanou novou, po dvou dnech vyměnte třetinu vody
-vyčistit filtr
-teplotu na těch 28
-pokud nepozorujete změny na ostatních jedincích akvária nejde o bakteriální rozpad ploutví, tam je to markantnější, hlavně je to třeba u báze ploutví,
-tady to bude pouze reakce na zhoršení podmínek v akváriu v důsledku nějaké změny, nitrifikační látky, důsledek překrmení atd.
- ;-)

Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - PawRe: lacewings
Akva jede od ledna. Bettak tam prisel po 3'tydnech (je z burzy). Akva je velke 38 litru, teplota 26-27. Tydne menim 1/3 vody. V akva je jeste 10 danii perlovych a par krevet. Jak lecit? Jak casto ted menit vodu? Zvednout teplotu? Foto celeho akva prikladam.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - R lacewings Re: paw
-Teplota?
-Jak dlouho ho máte?
-jedná se nejspíše o reakci na nové prostředí ,kde nebudou splněny některé z podmínek vhodnosti, k druhu jedince ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - paw – Je to rozpad?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobry den, muze to byt rozpad? Predevcerem na 100% zcela v poradku a myslim, ze i vcera. Dnes ploutve roztrepebe, kousek ocasu i chybi. Spatne se foti, je rychlej.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 1  - R afc1886 Re: katulik001
A ještě by tam nějaký ten litřík vody i více vlezl.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - R romant Re: katulik001
Když vyměníš dno za nějaký vhodnější, třeba křemičitý písek, štěrk(když tmavý, tak se podívej na flexiobklady), vyhodíš ty plastový rostliny a místo nich dáš živý, na hladinu plovoucí, zvedneš klidně o stupínek, dva teplotu, mohlo by bejt richtik. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 4  - JoKaRe: lacewings
Odkalení určitě provedené není. Tady to nejde, mrkni na to dno... ;-) Tohle kloudně neodkalíš...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 1  - R lacewings Re: katulik001
-ne, nejedná se o bakteriální rozpad ploutví
-sice tam je jistá forma necelistvosti, která mohla a může vznikat vlivem ne zrovna optimálních podmínek v akváriu
-doporučuji zřídit a vyplnit prezentaci k akváriu
-uvedte prosím prezentaci, v jak častém intervalu je prováděna výměna vody a v jakém objemu,
-zda je, případně není, prováděno odkalení.
;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - katulik001 – rozpad ploutví?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý den, zajímalo by mě jestli je to rozpad ploutví nebo takhle ploutve třeba rostou? Má to takhle už dýl a přijde mi to horší. Je aktivní, pěkně baští, jen ty ploutve se mi nějak nelíbí. Má 30l akva, teplota 26 stupňů.Děkuji za názory.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Markéta
Začni denně měnit 1/3 objemu vody a teplotu udržuj na 28st.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Markéta – Poraďte :(
Fotka k příspěvku Ahoj, mému beťákovi se za poslední dny nejspíš začaly rozpadat ploutve, nevíte, čím to může být? V nádrži 25l je sám. Nepřekrmuju. Jaký přípravek se vám na rozpad osvědčil? Nechci, ať to zajde tak daleko, že o ně přijde :(.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Maq
No, zcela upřímně, bude záležet na velikosti nádrže a i na rybách který se snažím zachránit, tedy z mého pohledu a zkušeností.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MaqRe: romant
Přečetl jsem si k Sera Fishtamin: Nemocné ryby, které již nepřijímají potravu, dostanou příděl vitamínů přímým dávkováním do vody.
Máš dobré zkušenosti i s takovou aplikací?
 Reagovat na tento příspěvek 1  - R romant Re: Petan26
Ano, velmi vhodný, používaný a účinný přípravek. Ideální je kapat několik kapek do krmení a posléze toto zkrmovat, dojde tak k větší efektivitě.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Petan26
Pánové a jak je to při takové léčbě s vitamíny? Doporučovali by jste je jako podpůrný prostředek, např. Sera Fishtamin apodobne. Díky
 Reagovat na tento příspěvek 0  - mezzinkaRe: romant
Teď vypadám jako tyran,že jsou v malý nádrži a v malým počtu. Abych upřesnila,dostala jsem tehdy 4 jako dárek v igelitovém pytlíku,což byl šok a neměla jsem vybavení a jelikož mám garsonku a chovám hlodavce,místa málo, tak jsem se jim snažila udělat to nejlepší prostředí jaké šlo. V počtu deseti ryb,které jsem dokoupila, byly myslím spokojené a nebylo přerybněno..

Každopádně děkuji moc za rady všem! V léčbě budu pokračovat,plus měnit vodu. Díky!
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: mezzinka
Jen 6 parmiček rybicky.net/atlasryb/parmicka_ctyrpruha chtěla jsem dokoupit 4 další. No tak v téhle větě ve vztahu k velikosti nádrže bych hledal onoho pověstného zakopaného psa. Ty parmičky tam prostě nepatří a argument, že to do teď fungovalo, ten se nedá příjmout. Kruh se uzavírá, systém se hroutí, kvalita vody je u parmiček zásadní, takže měnit, měnit, měnit vodu, to bych v tomto momentě viděl jako nejúčinnější opatření.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - R lacewings Re: mezzinka
-pokračujte v léčbe další dva dny
-aplikovaná dávka v množství třetího dne
-je potřeba brát v úvahu oslabenou imunitu v důsledku onemocnění,které bylo dle Vašeho popisu již plně rozvinuto,
- v uvedených souvislostech, je tedy možné takové chování
- ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - mezzinkaRe: lacewings
Dnes je třetí den,kdy jsem vyměnila 1/3 vody a nakapala eSHu 2000 dle návodu. Jedna ryba se mi pořád nezdá, břišní ploutve má víc roztřepený a když jsem přišla domu včera i dnes byla nalepená u filtru,jakoby opřená,kde nebyl proud. Nevím,zda to o něčem svědčí,každopádně,co mám dělat dál? Dnes léčba končí,ale ryby se mi stále nezdají být fit,voda je teda i na oko lepší. Díky za další rady.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R lacewings Re: mezzinka
Aplikace eSHa 2000 je možná, složka potřebná k léčbě je i součástí tohoto léčiva. ;-)
Děkuji moc. Před prací jsem byla v akvaristice a pán mi poradil esha 2000, že je jak na plísně tak na bakterie, takže jsem léčivo pořídila a teď nevím, zda dát esha 2000 nebo acriflavin - ale ten mohu koupit až zítra, dnes bude zavřeno po práci, a na zítřejší aplikaci může být už pozdě.. mám tedy vyměnit 1/3 vody, odkalit, vyčistit filtr a dát pak pro jistotu tu eshu 2000?
 Reagovat na tento příspěvek 2  - R lacewings Re: mezzinka
Váš problem bude v nerovnováze v akváriu,ke kteremu došlo zminovaným zásahem. Zkontrolovat funkci filtru a vyčistit,odkalit dno,nasadit léčivo acriflavin, denní výměna třetiny vody po dobu léčby. ;-)
Fotka se nepovedla. Ale právě jsem zjistila, že asi 3 cm ode dna jsou všude po skle bílé tečky a hladina je zespoda jakoby s olejovou skvrnou a to měním vodu teď pořád. Filtr běží,ale možná tak nefunguje..jsem již zoufalá,chci je zachránit,mám je tolik let.
Rybky jí úplně normálně. Oči jsem teď sledovala a v pořádku,jasné jako vždy. Jen na ploutvích se zhoršil ten sliz,je u více ryb. A to jsem včera zasolila,už nevím,co dělat :-( zkusím je vyfotit.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R lacewings Re: mezzinka
-oko je jasné, nebo zakalené?
-příjem potravy?
- ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - mezzinka – plíseň,bakterie
Dobrý den,mám již dva týdny problém s parmičkama čtyřpruhýma. Začalo to tím,když na dva dny asi před měsícem a půl nešel filtr - zrovna jsem byla pryč- na skle i rostlinách se udělaly asi řasy,takový nazelenalý povlak. Hned jsem vyměnila asi 1/2 vody,vyčistila filtr,povlak na rostlinách je stále,na skle moc ne. A před dvěma týdny se mi dvě parmičky nezdály, plavou jakoby víc zmateně,trochu hlavou dolu a jedna má jakoby roztřepené postranní ploutve. Na rozpad ploutví to zatím nevypadá. Už dvakrát jsem léčila Multimedicalem - o Vánocích nic jiného nešlo koupit,včera vyměnila 1/2 vody. A dnes jsem objevila u další ploutev hřbetní jakoby trochu slepenou a na další je na ocasní ploutvičce asi povlak,vypadá to jak lehce bělavý sliz. Právě jsem lehce zasolila, prosím,co mám dělat dál? Nádrž je stará i s rybkama 3roky, 36L, jen 6 parmiček - chtěla jsem dokoupit 4 nové, rostliny živé, filtr,pH měřené včera kolem 7. Fotka se mi bohužel nepodařila. Děkuji moc za rady
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: misi6
Ne, nevadí a ostatně jsem ani nepředpokládal že použiješ jinou. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - misi6Re: romant
dekuji a vadi sul s jodem ? mam doma kuchynskou ale s jodem

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 19

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 35311x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/413?od=283