Dlouhá vláknitá řasa na rostlinách a skle
0dkud bereš vodu, ze je v ní NO3 0 ?
No, myslím že filtr za pozadím o objemu 7l nebude uplně nejhorší
a jak jsem již psal, NO3 je nulové...
Oni ju natahuju aj SAE alebo BlackMolly,ked je nejaky den hladovky. Mne ale pomohol novy filter,behom 3 dni po riase ani stopy,vratane naznakov ruduchy.Takze asi neprekrmovat,odkalovat a ucinnejsie filtrovat.
Na zelenou vláknitou řasu jsou skvělé krevety Caridina Japonica.Vyzkoušeno a je to super. Jde to i bez chemie
Tak testy na fosfor u nas nemají, musím zajít jinam... nějaké další rady?...
otíky bych bral, ale u nás je nemají a do chemie se mi moc nechce...
0 17.10.2010 18:55 Lolok mne sa oplatili na vlaknitu riasu dve veci. Otocinclus affinis a pripravok od Dajany Algicid za par dni nebolo o ziadnej riase ani stopy.
0 17.10.2010 18:36 Acinonyx – Re: Darsilius
Ako je na tom napriklad fosfor?
já nejsem na řasy odborník. Z tuholistých rostlin jsem tuto řasu sundala pomocí roztoku sava (20:1)mech bych asi vyhodila. Zkoušel jsi zatemnit?
myslím, že tu dnes není nikdo znalý. Ale jak ti můžou takhle bujet rostliny a mít NO3 na nule? Asi bych vynechla to COčko, ale opravdu nejsem v tomhle kovaná
Zdravím, mám takový problém, při zakládání mého akvária (New World) jsem udělal asi velkou chybu a to tu, že jsem použil rostliny a mechy, na kterých byla vláknitá řasa. Jelikož akvárium nebylo zaběhlé, začaly trošku bujet, což mě rozčiluje, vlákna jsou především v mechu, dělají se ale i na skle a na rostlinkách, hodnoty NO3 jsou v akváriu nulové, filtrace je tedy zaběhlá dobře, vodu měním i 2x týdně cca 1/5 až 1/3... svítím diodami, což možná může být taky zdrojem problému, ale rostliny po tom, co ze začátku stagnovaly už rostou a pogostemon, který mi shodil listy už od středu hází miliardy nových, stejně tak skoro mrtvý HC, který jsem tam dal má taky nové zelené lístky... nebyla by tedy nějaká rada ohledně hnojení, co přidávat a co ne ? mám v tom guláš a vůbec nevím...přidávám CO2 pomocí burčáku a ve vstupní vodě jsou hodnoty NO3 tky nulové ( měřeno testem dajana, ph 6,9, Kh 4 ...
Starší reakce
0 24.09.2010 23:11 Usine – Re: sollik
Echinodory jsou krásné rostliny, ale zrovna moc rychle nerostou. Je dobré mít pozdí ze stonkových rostlin, aby řasy moc nezlobily.
Kytky, kytky a zase kytky. Mě se skutečně osvědčilo nacpat akvárium rostlinami, vykašlat se na estetiku a posbírat v okolí co kdo měl. Na inzeráty jsem za rozumné ceny koupil co kdo nabízel a zasadil. Byl to takový mix, některé druhy byly zastoupeny sotva 2-3 rostlinami. Neříkám že se řasa neobjevila, ale jak přišla zakrátko zase zmizela. Některé rostliny to nepřežily, jiné se rozjely. Ukázalo se, že se u mě daří Echinodorům takže budu postupně měnit za ně. Když se jim daří tak proč je nepěstovat
Snížit obsah přebytečných živin (N-látky, fosforečnany) zvýšenou výměnou vody. A následný stav udržovat.
0 24.09.2010 16:14 medved – zelená vláknitá
mám zelenou řasu úplně všude, mechanické odstranění nepomáhá, dycky jen na malou chvíli, co s tím?
Starší reakce
Provedl jsem velké měření 24h po výměně vody, tak kdyby se někdo chtěl podívat a vyjádřit k němu, je na přehledu mé nádrže..
KNO3 objednáno u akvaristik.cz. Stejně tak jsem objednal PMDD Tenso Coctail, PO4 a test na P.
Dnes jsem ještě zkoušel znovu změřit NO3 jak v akva tak odstátou včerejší vodu, kterou do akva naleju a naměřil jsem cca 5mg/l v akva(něco tam bylo) a cca 35mg/l ve vodě
Tak je to dost jasné, že zkusit KNO3 je na místě.
Ano, ve vodovodní vodě je cca 15mg/l. Po těch 14 dnech je v Akva neměřitelné množství.
Od té doby, co přihnojuji s JBL hnojivem, tak rostliny žerou NO3 asi ve velkém...
smik -"vyžaduje živnostenský list"...toto neviem -lebo mne to s tade objednaval kamos do lekarni...
co viem povedat presne tak to islo este cez Slovenskeho distributora a lekaren a za 500g MgSO4 7H2O som dal presne 3.40 eura...-tak ze v pohode
a KNO3 som objednaval "tu"...
www.pgchem.sk/…
..."pyrotechnici" to musia mat tiez co "najcistejsie"
Vy měníte 1x-2x týdně 40% vody a nenaměříte NO3? A v té směsi vodovodní s RO vaším testem NO3 naměříte? (Mělo by ho tam být "malé, přesto měřitelné" množství.)
Pokud ano, pak bych přihnojení KNO3 zkusil.
...klidně bych se v té drogerii zeptal. Průměrně inteligentní jedinec by mohl podle popisu na balíčku zjistit co kupuje...
Jistě - "sanytr", "dusičnan draselný" nebo "KNO3" jsou v pořádku, ale pro jistotu bych doporučoval vůbec nevzpomenout výraz "rychlosůl".
Tak jistý si nejsem, ale když jsem nenaměřil žádné NO3, tak bych ho dodávat měl ne?
Jinak je zajímavé, že vláknitá řasa roste mezi sklem a odkaleným štěrkem jako houby po dešti. Tam mi to zase až tak nevadí, ale asi to signalizuje, že žije ze živin ve štěrku. Jinak na dně, na rostlinách a na kořenu se ji nejspíš taky snaží udržet pod kontrolou šneci a parmičky černopruhé.. Ale že by se jí nedařilo, to se říci nedá
Nemá někdo další nápad, jak té vláknité znepříjemnit život?
0 28.05.2010 06:51 smik Sid napsal: Na výraz "rychlosůl" raději zapomeňte, ať se pak nemusíte moc divit.
No já jenom poznámku k té rychlosoli. Já jsem ji kupoval jednou v drogerii. Na balíčku bylo napsáno Sanitr - dusičnan draselný. Pokud má někdo problém KNO3 sehnat nebo se mu nechce platit poštovné, klidně bych se v té drogerii zeptal. Průměrně inteligentní jedinec by mohl podle popisu na balíčku zjistit co kupuje.
Oba uvedené odkazy pode mnou jsou jistota, s tím nelze nesouhlasit. Z Penty jsem objednával a vyžaduje živnostenský list (aspoń v době mé objednávky).
...ee - nekupovat
a nepouzivat
-nech sa uz predava kde chce co chce - treba kupovat KNO3 - ako pise Sid...
www.penta-chem.cz/…
s tade beru chem. aj lekarne u nas...
Na výraz "rychlosůl" raději zapomeňte, ať se pak nemusíte moc divit.
Pokud si jste jistý, že potřebujete zdroj NO3, kupte si KNO3 (dusičnan draselný).
Sehnat se dá třeba tady:
pmdd.mrp-cz.com/… Tak jsem dnes nenaměřil žádné NO3. Co ta rychlosůl? Můžu jí tedy koupit v drogerii?
Starší reakce
...ja som na to upozornil - oni to potom opravili...-ale stavim sa ze som nebol sam kto "solil"
Trefili jsme husu!
...no ta "rychlosůl"
radsej to sem ani nedavajte tento nazov...
ale KNO3 som mal tiez problem kupit nakoniec som objednaval tu...
www.pgchem.sk/…
Pyrotechnici to maju tiez "ciste"
...NO3 se totiž drží na cca 10mg/l což asi opravdu není optimální...
V kontextu s čím není cca 10mg/l optimální a jak by měla optimální koncentrace NO3 podle vás vypadat? Pěstujete Shinnersii nebo nějaké podobné kytky?
Přijde mi vyhazování peněz 130Kč za poštovné, když budu zkoušet hnojivo za kolem 50Kč....
To už to PMDD Poor Man není tak výhodné. Proto jsem rád, že jsem sehnal to JBL. Ještě je brzy na hodnocení, ale minimálně Echinodorus opět dostal barvu a řasy nezrychlily... Ale zkusím to hnojivo příští týden dávkovat denně z injekční stříkačky, nikoliv týdně... Sice se tu k této otázce nikdo nevyjádřil, ale obecně to vypadá, že as jakýmkoliv hnojivem to je stejné.
K KNO3. Zkusím sehnat ten dusičnan draselný. NO3 se totiž drží na cca 10mg/l což asi opravdu není optimální.
Tak to jsme na tom asi stejně. Pokud si vzpomínám, měl jsem také podezření, že jsem si vláknitou přitáhl s řasokoulí...
Jistý kolega, který navštěvuje tyto stránky, si svého času pořídil "rychosůl" a v domnění, že hnojí KNO3, solil a solil a solil...
(Třeba se ozve?
)
A tento clovek ho nema? Mne sa neozyval, ale ini od neho brali PMDD bez problemov:
pmdd.mrp-cz.com Pozor - pod názvem "rychlosůl" se běžně prodává i chlorid sodný s příměsí dusitanu sodného (cca 0,5 - 0,6%) a jodičnanu draselného!
0 04.05.2010 12:36 smik – Re: technik
Někdy se dá sehnat v dobrých drogeriích pod názvem rychlosůl (musí to být čistý dusičnan draselný), nebo sanitr
Jenže KNO3 nemohu sehnat...
Podla mna je lepsie doplnat NO3 hnojenim ako zvysenim poctu ryb, pretoze zvysenie poctu ryb ti zvysi nielen N-latky, ale aj ostatne latky (vsetko co zostane po straveni potravy). Preto je lepsie davat len KNO3, ked nam ide len o zvysenie NO3...
Tak nevím, jestli to NO3 nebudu muset stejně řešit hnojením. Teď se sešly sice tyto nepříznivé podmínky: 2 dny za sebou dopoledne neseply hodiny pro Osram 840 a odpoledne jsem je spínal ručně a navíc jsem dnes zjistil poškozený kanystr na burčák... Každopádně dnešní měření parametrů vody není zdaleka optimální
Starší reakce
Po nekonečném shánění železa a PMDD jsem konečně sehnal alespoň nějaké rozumné hnojivo
. Pořídíl jsem JBL Ferropol, obsahující hlavně Fe a K ale také ostatní stopové prvky jako Mo, Mn, Cu, Zn, B a Co. Neobsahuje fosforečnaté a dusíkaté látky.
Zatím jsem zkusil přihnojit jednorázově. Na jejich domovských stránkách se píše o možnosti denního přihnojování, ale nevím jak nejlépe toto provést?
NO3 jsem zase řešil tak, že jsem doplnil chov rybek. Aktuálně v akva žije tedy 8 Rasbor, 8 Neonek, 2 P. černopruhé, 2 Ancistrusy, 3 Neritiny, 1 Ampulárka a ? malých šnečků.
Starší reakce
treba by se ti hodilo tohle.... co2 zasobnik
rybicky.net/nadrz/6763/11.jpg
jinak dobry lepidlo ktery drzi na vickach od PET a na prihlednejch spojkach/koliknach (vypadaj jak z plexiskla) je L20 na lepeni nemekcenyho PVC, tuba stoji cca 25kc a maj ho temer v kazdym zelezarstvi a instalaterskych potrebach, nechal bych ji schnout minimalne dva dny a pak je ten spoj odolny a dle udaju od vyrobce muze prijit i do akvarka!!!
To CO2 zlobilo, protože jednak docházelo a jednak povolili vteřinové spoje... Teď už to snad bude ok, takže by tak rychlý výpadek neměl hrozit.
Řasa je hlavně na rostlinách, kamenech a největší chuchvalec byl na vstupu filtru, který jsem teď vyndal...
Lze koupit KNO3 s Fe v Praze nebo Kolíně?
CO2 "ano-ne" není moc dobré...
Pokud máte řasu jen na kořenu - ven s ním pod horkou vodu nebo do roztoku Sava.
Zkusil bych "zlehka" KNO3 a trochu Fe.
...celkově mi přijde, že i Egerie nemají tak krásné listy jako předtím...
Tak vyfoťte Egerii; tahle kytka dokáže docela dobře signalizovat, co se v akva "děje".
Přidat reakci
1 ...... [12] ...... 16
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 39339x