![Fotka k příspěvku](../k/forum/n/814384.webp?a=0)
Ja vim, ze je to evergreen tema a kazda rada draha, ale mam porad ty same problemy. Normalne si myslim, ze za ne proste muze javsky mech, ac je to zvlastni, pritomnost rasy se mi objevuje jen v akva, kam si ho nasadim.
Pred sesti mesici jsem predelala dno, zasadila kytky - limnophilla, bacopa, egeria, echinodorus. Uz od zacatku, co jsem tam dala javsky mech, tak byl vyvoj:
egeria roste jak blazen
rozmnozila se mi tam Najas, ktera nevim, kde se tam vzala, ale je ji plne akva
jak bacopa, tak limnophilla ziji v takovem limbu, shodily veskere listy, zivori, nerostou, nehnijou
vzdycky odkalim poradne, odrbu sklo s prisedlou zelenou rasou, odtrham vlakna dlouhe zelene vlaknite rasy, ktera vychazela z javskeho mechu, ktery sem musela vyhodit.
echinodorus rasi nove listy, ale stare jsou okousane, protrhane a nektere hnednou.
anubias rasi nove listy, ale stare jsou pokryte prisedlou zelenou chlupatou rasou
egeria sice porad rasi jak diva, ale starsi hnednou, bile skvrny, rozpad
Jedine co zije nejak rozumne je ta Najas, coz je jak plevel, prekvapive okrehek to tady nedava, ten vetsiou pouzivam na boj s rasou.
Obyvatele mam jen 1 samce paviho ocka a 6 prcku, ted uz jen 4 krevety z puvodnich 20 (taky to o necem svedci, ze se mi nemnozi), a jedna ampularie. Odkaluji jednou za tyden, za dva jakto vyjde, svitim led rampou 7-8 hod. denne, krmim jednou az dvakrat tydne. Boj s tou rasou je neudrzitelny, kytkam se nedari a i kdyz se jim dari, stejne dobre se dari rase. Co muzu jeste zkusit?
Dekuji