1 16.08.2006 10:44 pirát – artemie
...návod na líhnutí
V domácích podmínkách vystačíme s 2l průhlednou umělohmotnou lahví například od minerálky, akvarijním vzduchováním, hadičkou, jemným sítkem a např. stolní lampou.
Z láhve odřízneme přibližně 1/4 horní části. Naplníme jí 25-30C teplou vodou, přidáme vajíčka a kuchyňskou sůl (na 1,5l vody 2 čajové lžičky artemie a 1 polévková lžíce soli) vzduchování zregulujeme tak, aby vajíčka byla neustále v pohybu. Po celou dobu líhnutí tj.24-36 hodin svítíme. Po 24 hodinách vypneme vzduchování, po 10 minutách se nevylíhnutá vajíčka usadí na dně, prázdné skořápky plavou na hladině a vylíhnuté živé artemie plavou uprostřed. Hadičkou opatrně odsajeme a přes sítko scedíme vylíhnuté jedince, které použijeme ke krmení, do láhve přidáme slaný roztok a pokračujeme v líhnutí dalších asi 12 hodin. Poté postup opakujeme.
Ideální podmínky pro líhnutí jsou:
Teplota vody 28C, ph 8-9, salinita 18ppt, 2,5g vajíček na 1l vody, osvětlení 2.000lux, nejodizovaná sůl. Čím více se přiblížíme uvedeným podmínkám tím bude kratší doba líhnutí a větší procento vylíhnutých jedinců. V praxi však bohatě vystačíme s postupem uvedeným výše.
0 15.08.2006 14:58 Roman – Artemie
Jedná se o malinké korýše.Dorůstají cca do 2cm.Žijí v solných jezerech kde větčinou nežije už nic jiného.Je to slanější než voda v moři.Jejich vajička se používají v akvaristice k líhnutí malinkých potomků a jsou velká mezi 0,25-1mm.Krmí se tím potěr většiny akvarijních rybek,ale i vzrostlí jedinci běžně chovaných ryb.Artemie se dají sehnat jako vajíčka určená k líhnutí,tak sušeném či mraženém stavu.Ty už jsou odskořápkované,takže odpadá manipulace s tříděním vylíhnutých od skořápek.Při krmení živou artémií jso schopni žít v aqa cca 1h a pak hynou.Pokud si dáš do googlu artemia salina tak určitě najdeš spousty odkazů jak to vypadá a jak s tím zacházet.
Navíc je to krmivo výživné a zbavené jakýchkoli nemocí na rozdíl planktonu loveného někde na rybníku.

0 15.08.2006 11:13 langosh – -
OK, jen jsem se chtěl ujistit, že jsem nic nepokazil tím, že jsem nad flaškou ráno rosvítil lampičku

. Ta by to měla částečně i ohřát.
to Roman: Zítra dám vědět, jak to dopadlo.
Roman

0 15.08.2006 10:43 Roman – Artemie
Já je líhnul bez světla při pokojové teplotě a byla líhnivost kolem 80%.Možná stačí položit láhev na krycí sklo vedle zdroje světla.Teplo mít budou a světlo od spodu odrazem.Nebo k tomu dát nějakou malou lampičku.Ty nové maj minižárovku,tak si myslím že to bude aklorát.
0 14.08.2006 11:04 langosh – -
To by bylo naprosto úžasný, protože mám asi týden rozplavaný potěr akarky zelené, který by určitě nepohrdl

. Dej mi prosím vědět, kdy se ti ti hodí (popř. zajedu k tobě) a nějak se domluvíme (včetně ceny

). Jsem případně na mailu.
Roman

1 14.08.2006 10:49 langosh – Artemie v Praze
Chtěl jsem se zeptat, jestli někdo náhodou neví, zda se dá v Praze někde sehnat nějaké malé balení artemie - např. jako toto
www.akvashop.sk/… .
Nemám s ní žádné zkušenosti a vzhledem k tomu, že nevím, co od ní mám konkrétně čekat nechce se mi na zkoušku kupovat celé balení, které stojí cca 200,-. Doposud jsem krmil potěr cichlidek Serou mikron, ale živé krmení by bylo určitě o něčem jiném. Popř. bych od někoho v Praze trochu vajíček na zkoušku odkoupil.
Roman