Artemie
Ahoj lidičky, chci se s Vámi podělit o mé zkušenosti s líhnutím artemií. Před rokem jsem si pořídil Borarasky z importu, ale nic jiného než artemii mi tedy nežrali. Moje zkušenost je, že jsem si udělal líheň
aquagarden.ic.cz/… , do ní dám 1l vody, vrchovatou kávovou lžičku kuchyňské soli, láhev dám do skříňky pod akvárium a zapnu vzduchování. Moje zkušenost s teplotou je taková, že při cca 16-18°C se líhnou asi za 2-3dny (jak která značka) a v létě, když je teplota 25-28°C se líhnou tak za 30 hodin. Světlo není rozhodující, zatím se mi všechny mnou zkoušené značky líhly velmi dobře (přes 90% líhlivost).
Zcedím to tím způsobem, že mám velmi jemné sítko(sehnal jsem od kamaráda, který někde schrastil sítko na artemie od sery-je podobný čajovýmu jen velmi jemné). 1.Zastavím vzduchování, 2. počkám 15-30 minut pak dám sítko na nějakou nádobu a hadičkou, která je umístěna cca 3-6 cm nade dnem cedím vodu přes sítko, potom sítko se scezenými artemie jen opláchnu v akváriu a vodu naleju z5 do nádoby, přidám trochu vajíček a líhu ještě tak 3-4x ve stejné vodě, potom už líhlivost klesá a voda zapáchá.
Po roce zkušeností se mi tohle velmi osvědčilo. Poslední 2 měsíce jsem ještě vajíčka začal Dekapsulovat (zbavovat tvrdé skořápky) a tím se urychlilo cezení-tj. není třeba nechat odstát aby se usadily skořápky. Artemie má vyšší výživnou hodnotu. viz článek:
rybicky.net/rady/dekapsulace-a-dezinfekce-vajicek-artemieStarší reakce
No tak tie poznám, ale určite každý pochopil, že tie zrovna som na mysli nemal.
Kapesnik je kapesnik ... Tricka byvaji z pleteniny, kdezto kapesnik tkany. Jemna, husta latka. Pleny prilis hrube a chlupate.
Samozrejme da se najit tkanina jako kapesnik, nebo idealne primo jemne silonove sitko. Nebo x jinych veci. Jen jsem upresnoval, jaky ze to kapesnik se pouziva, aby se nekdo netrapil s papirovym z pytliku.
(edit - a co takove ty damske kalhotky, jemne jak vanek, co vic odhaluji nez skryvaji? Kdyz uz jsme byli u 1cm okatych cernych silonek ...)
Látkové plínky by šly, ale musely by být nové - ony ty dětičky ty plínky celkem prošoupou, až se pomalu dá koukat skrz...
a co takhle třeba staré roztrhané tričko, trenýrky a nebo spousta dalšího oblečení (asi né zimního)
nebo takové látkové plíny, když odrostou dětičky (jestli je ještě někdo dneska používá)
případně se prodávají přímo síťky na lov planktonu
Pokud si dobře vzpomínám, používal je v souvislosti s filtrem - snad aby mu tam nešly usazeniny z hadic (jak mi tu právě Horác napovídá)
Zrovna hledam na horac strankach, jake ze to vlastne byly a k jakemu ucelu . Dik za upresneni.
To už jsou ale opravdu "speciálky" - a pochybuju, že by je některá dala k dispozici na akvarijní účely
Edit: já dávám Horácovi k dispozici na akvaristiku taky jen ty obyčejné...
Není silonka, jako silonka...
Takové ty černé "speciálky" s oky 1x1cm - znáte?
Snofrev napsal...ten se alespoň nerozpadne po chvilce jako ten kapesník...
K prekvapeni mladsi generace existuji kapesniky latkove, bavlnene. Po vysmrkani se nevyhodi, nerozpadne. Pak se vypere. Ale davno jsem ho take nepouzil (aspon k tomu ucelu co slouzit mel)
Ja používam silonku a je to v pohode. Nič cez to neprepadne.
A nebo mě ještě napadá upravit sáček od čaje, ale musel by to být takovej ten dvojitej sáček (včera jsem viděl video jak uměj tyhle sáčky pěkně létat), kterej by se musel šikovně rozstřihnuot, ostatní by asi byly moc malinký.
tak tak, protřepat! nemíchat!
já si z toho už dělám srandičky, tak pardon
teď mě napadá, co takhle filtr do překapávače na kafe? ten se alespoň nerozpadne po chvilce jako ten kapesník
A nebo tu silonku párkrát přeložit, ne? A hlavně - nekvrdlat.
tak s tím nesmíte tak moc kvrdlat a lít to přes zesílenou špičku
Já ano.
Nevím sice, jestli se dřív dělaly "hrubší" silonky, ale vím, že nimi nauplie "propadly".
Chce to zkusit.
0 11.06.2008 07:13 oldkiwinka – Re: Snofrev
Ať si to vyzkouší, já to přelívám přes kapesník...
0 11.06.2008 06:34 oldkiwinka – Re: Snofrev
Osobně si myslím, že silonkou minimálně čerstvě vylíhlé artemky projdou. Ale chce to zkoušet.
tak tak, já si jednu malou silonku hodim přes síťku co se normálně prodává v akva shopech (ta prostřední velikost) a krásně lovím co chci (teda já zatím larvy komárů), ale určitě s ní půjde i artemie
0 10.06.2008 19:56 oldkiwinka – Re: RahoeG
Mělo by být, správně artemie nesmí klesnout na dno, kde pak lehce chytají plíseň a tím se vajíčka znehodnocují (nevylíhnou se).
0 10.06.2008 19:43 pavel – Re: RahoeG
0 10.06.2008 19:35 RahoeG – Re: oldkiwinka
Diky za radu...Este jedna otazka...je nutne vzduchovani pro lihnuti artemie?
0 10.06.2008 19:26 oldkiwinka – Re: RahoeG
Papírový nebo látkový kapesník, vzít to tak, aby dole byla prohlubeň, kam dáte trochu vody, a voda projede - zbydou artemky. To napadá mě.
0 10.06.2008 19:20 RahoeG – Sitka na artemii (zabronozku)
Vsude schanim sitku na artemii ale nemuzuju ji sehnat ( neziju v CR)a tak me napadlo jesli nekdo z vas nevi o nejakem zpusobu ja ji vyrobit...poter mam poprve a tudiz i zkusenost s lihnutim artemie je pro me premierova...Artemie uz sem dal vylihnout a ted este jak ji krmit bez sitky? Prosim poradte nekdo...
Starší reakce
0 19.04.2008 20:58 kočička25 a dajáí se tímto krmit?
0 19.04.2008 20:50 kočička25 stačí jim mocro pet dajana profeional je u toho baby a je to také prášek
0 19.04.2008 20:44 kočička25 takže musím kupovat sera micron pro žábronožky abych je nakrmila?
Starší reakce
0 27.03.2008 16:29 Mato00 – Artemia
Dakujem za rady!Piste dalej!
Pokud je třeba jen malé množství, tak je lze bez potíží vylíhnout. Kelímek od 0,5l jogurtu, do něj 2-3 dcl vody, kávovou lžičku soli, nechat rozpustit, přidat násadu artémií. Kdykoliv si vzpomenete, pořádně kelímek protřepejte. Nechte kelímek stát třeba na akváriu, v polostínu, ostré světlo by mohlo zkazit vodu. Vylíhnou se při uvedené teplotě za 2-3 dny - lze přůběžně odebírat. Je třeba počítat s tím, že při tomto způsobu bude líhnivost jen cca 50%, ovšem na dokrmení nebo občasné přikrmování to bohatě stačí a práce s tím je minimální (používám vajíčka k líhnutí extra jemná od firmy EasyFish).
0 25.03.2008 17:21 Mato00 – Artemia
ale mne treba uz iba male davky!ako dlho by to trvalo bez vsetkoho?
0 25.03.2008 17:14 David – Re: fantasta
Souhlasím. Silné vzduchování nejen okysličuje vodu, ale pomáhá naupliím dostat se z obalu.
0 25.03.2008 17:12 David – Re: Mato00
Můžeš, ale uplně mini dávku. Nemá to žádný efekt.
nie
0 25.03.2008 17:04 Mato00 – Artemia v tegliku
Ahojte!Chcem sa spytat, ze ci sa daju fakt daju liahnut vajicka artemie v obycajnom tegliku od jogurtu!Bez vzduchovania,bez svetla a pri teplote vody 24 stupnov?A ked ano tak napiste prosim celkom ma to zaujalolo!
(prosim o presni postup)
Hups! A já trouba se toho návodu držel
. Ale bezva, příště to využiju líp
a píšu že na jedno použitie pre 0,5 L
. Pritom stačí 1-2 lyžičky na 1,5 L a je to.
To keby som tam vysypal celý sáčok tak neviem, neviem.
Je som z toho jedného naliahol asi 5 fliaš.
0 23.03.2008 03:29 jirkaa – Re: kočička25
záleží na tom jakou máš artémku,vodu a také sůl(ne každá je dobrá).zkus 1-2 kávové lžičky na 1,5 litrů,1lžička artémky a 25 stupnů.śvítím 15watů.líhnou se za 24hod. a déle.ale musíš si to vychytat ...
Přidat reakci
1 ...... [33] ...... 37 38
Zpět na obsah sekce Krmení • Zobrazeno 41074x