Artemie
0 19.01.2010 16:09 reddriver dobrá tak já začnu znova a mám teda přidat sůl do artemia eggs hobby dajana pet?
píšou tam že tam je..ale když dvě lžičky do litru přidám se nic nezkazí ne?
začni znova.po 30hodinách to už nemá cenu.18stupnů je sakra málo.chce to alespon 24.čím víc bubláš tím líp,jde o to aby vajíčka neležely na dně,musí být v pohybu.světlo stačí většinou denní ale lampičkou tomu výrazně pomůžeš
0 19.01.2010 15:47 reddriver a jak poznám, že už jsou vajíčka mrtvá?
0 19.01.2010 15:44 jurek – Re: reddriver
Zvyš teplotu,čím je teplota vyšší,tím se rychleji líhnou.
0 19.01.2010 15:18 reddriver Kacoo napsal: no nevim nevim ale nedari se mi udrzet teplotu vis nez 24 :(
tak ty moje maj tak kolem 18 takže to asi reálný vylíhnutí nebude...můžu pokračovat zvýšením teploty? nebo musim začít znova je to 30 hodin
0 19.01.2010 14:39 reddriver samozřejmě tyto nedostatky odstranit
0 19.01.2010 14:39 reddriver kdyžby měly nízkou teplot...už 24 hodin byly v bublající vodě....a i s málo soli mám pokračovat dál nebo už je po vajíčkách? to jsem se nikde nedočetl
To je právě to, co od toho člověk očekává. V každém oboru se najde levné řešení. Levná řešení však výrazně ovlivňují výsledky. Ve Vašem případě to ale nemusíte poznat. My to poznáme.
no - samozřejmě záleží na ceně soli a ceně vajíček a ceně speciální soli ... ale vychází mi to významně levnější při normální soli
- cena té speciální je velmi nadhodnocená ...
0 19.01.2010 14:02 reddriver dal jsem tam tedka dvě čajové lžičky kuchyňské soli a zapnul lampičku, mám pokračovat ve vzduchování?
Jo to nikdo neví kolik tam toho je pokud není množství napsáno na krabičce. Kolik jsi tam toho dal?
0 19.01.2010 13:52 reddriver no tak několik málo % se tam přiblížila...bublám ale nejsem si jistej zda ne moc
teplota je pokojová. Co ta sůl vadí to že sem ji tam nedal, když píšou že tam je?
Když na jedno místo líhně namíříš bodové světlo, živé artemky by se k němu měli stahovat. Mimochodem bubláš?
0 19.01.2010 13:31 reddriver jak poznat že sou vajíčka mrtvá? použil sem dajana pet hobby eggs a na hladině jsou po cca 30 hodinách skořábky, něco živýho tam snad plave ale většina je dole lehlá u dna..mám ještě počkat? na ty krabičce je napsáno že už obsahuje sůl tak jsem nic nepřidával chyba?
ono jde také o to, kolik jich to vylíhnutí přežije a kolik jich přežije ty první 3 dny. V našem případě máme téměř 100% líhnivost, což při naší spotřebě hraje dost důležitou roli. Tato sůl je pro artémie přirozené prostředí.
No ona tato sůl bude spíše jen pro ty co chtějí žábronožky chovat do dospělosti
to nechápu ... proč to? - zkrmím maximíálně třetí den ... a chovat dospělce žábronožek není moc efektivní ...
líhnul jsem v soli s jodem - žádný problém ... teď asi rok používám tu z TESCa bez jodu - není žádný významný rozdíl - ono spíše záleží na kvalitě vajíček a obalu ...
0 18.01.2010 20:02 čichavec [0] - Živorodky můžeš.taky se dá použít posypová sůl
2 17.01.2010 15:09 weishauplik v tescu bych tohle v životě nekoupil
DrBolíto napsal: Nedoporučuje se kvůli Jódu. V Tesku/Qvantu mají sůl hrubě zrnitou a ta Jód neobsahuje.
S tím ale samozřejmě souhlasím
Čau, vůbec bych se toho nebál, já líhl žábrožky jen s kuchyňskou solí a taky se líhly, odkrmil jsem s nima uz dvakrát potěr čichavců.
dobrý dan můžu k líhnutí žábronožek použít običejnou sůl
Starší reakce
Vždy jsem je míval vedle akvária, tuďíž v noci tma. Já bych řekl že i nad solnými jezery musí slunce asi tak jednou denně zapadnout. Dalo by se ovšem polemizovat o vlivu osvětlení na procento a rychlost líhnutí, ale pro potřeby běžného akvaristy tento vliv bude asi marginální.
0 10.01.2010 15:25 jurek – Re: darka
Já svítím pouze přes den,kolem 22.-23.hod osvětlení vypínám a artémka se normálně vylíhne.
A je pravda že u Easy fish jsem světlo také vůbec nepoužíval,stačí i rozptýlené,které dopadá třeba od okna.
To netuším u mě maj jen světlo který jde z okna a večer něco málo z akvária.
Díky
, konečně osobní zkušenost
Dnes večer to risknu a zhasnu, doufám, že zítra budou mít mrňata co jíst
Ještě jeden dotaz, je jedno, v jaké fázi mají tmu? Když to navečer namíchám a zhasnu, je to jedno, nebo v počáteční fázi líhnutí světlo potřebují?
Používám také výhradně easy fish a nevidím rozdíl v líhnutí s přídavným světlem a bez něj.
Mám je u akvárka kvůli vzduchování (od Easyfish), líhnou se dobře, ale svítím nonstop a už mě to nebaví
, bojím se, že když na noc zhasnu, tak bude problém. Denní světlo tam dopadá minimálně, takže na to spoléhat nemohu
0 10.01.2010 14:53 tomele – Re: jose
i živočichové vesměs potřebují světlo
0 10.01.2010 14:53 jurek – Re: jose
Reálné zkušenosti jsem napsal,nebo neumíte číst?
0 10.01.2010 14:46 jose je to zivocich, nie rastlina, mal by sa liahnut aj bez svetla
zaujimali by ma realne skusenosti
0 10.01.2010 14:40 jurek – Re: darka
Ono hodně záleží na druhu artémie,některým svítit musím,jiným ne.Pokud se Vám nelíhne bez světla,světlo dejte,pokud ani potom,pak je problém jinde.
Já je mám u okna bez speciálního osvětlení a líhnutí je v pořádku.
Starší reakce
Chce to zvlášť nádrž která je podobně jako akvárium zaběhlá, Například staré akvárko, kde na dno dáš cca 2-3cm písku. Vodu použij z akvárka a půl čisté odstáté s mořskou minerální solí. Můžeš zavést jemné vzduchování a nech nádrž 14dní až měsíc zaběhnout, podobně jako akvárium.
Výměna vody: stejně jako u akva, 1x za týden 1/3, Voda musí být odstátá 24 hod a prostá NO2.
Krmení: Střídmě kvasnicemi rozpuštěnými ve vlažné vodě, pár kapek! dávkování podle počtu jedinců, další dávka většinou po vyčistění kvasnicového zákalu vody. U větších jedinců lze použít prachové krmivo.
Za těchto podmínek by měli přežít do dospělosti, kvalita vody je rozhodující! stačí překrmit a artémka jde do háje díky znečištění vody NO2 nebo bakteriální zkáza.
Tady jsou skoro všechny informace:
akvaristik.cz/…
Krmení: Liquizell a Mikrozell
Čím, zda měnit vodu, pokud ano, jak často a zda dodržet stejnou salinitu jako při líhnutí, do jaké velikosti se dají artémie odchovat, atd.?
Asi jsem špatně formulovala otázku
, měla znít zřejmě takto: Jak udržet již vylíhnutou artémií při životě?
Líhnu ji pro potěr, ale více jak 2 dny živá nevydrží, nestíhám ji zkrmit. Když dávku vody i sušené artémky (mám momentálně k dispozici jen Hobby od Dajany, tam už sůl je) úměrně snížím, nevylíhne se nic, když poměry zachovám, sice se vylíhne, ale mám velké přebytky, které bych chtěla udržet při životě pro ostatní rybky. Zkoušela jsem artémku krmit Micronem i tekutým krmivem, ale bezúspěšně.
"Čím": Osvědčila se mě značka EasyFish Artemie.
"Zda měnit vodu": Měnit vodu jako obvykle, 1x za týden nebo dva.
"Dodržet stejnou salinitu": V žádném případě! Artemie vydrží zhruba hodinu v akváriu, ale to už by měla být všechna sežraná.
"do jaké velikosti se dají artemie odchovat" Dá se odchovat X generací, na to je ale potřeba jim vytvořit podobné prostředí v kterém obvykle žijí. Můžete zkoušet, ale nevyplatí se to, spíše jako pokus. Já odchoval 2 generace v 0.5l vody z akvária s mořskou solí s minerály.
Při krmení nezapomeňte, že málo znamená někdy více!
Zde moje Video Artemii:
photografie.kvalitne.cz/…
Má někdo z Vás vlastní zkušenosti s krmením vylíhnutých artémií? Čím, zda měnit vodu, pokud ano, jak často a zda dodržet stejnou salinitu jako při líhnutí, do jaké velikosti se dají artémie odchovat, atd.?
Artemie která se u nás prodává jako odskořápkovaná se nelíhne, nevím, zda jde o důsledek denaturace proteinů. Dá se ale sehnat odskořápkovaná která se líhne - Embryon a taky se dá zbavit skořápek se zachováním líhnivosti, viz:
killies.com/…. Tuhle metodu jsem ale nezkoušel.
Mám chápat že proces odskořápkování sebou nese denaturaci bílkovina ztrátu líhnivosti ?
Starší reakce
Pro některý potěr jsou mražené nevhodné, protože je prostě nepřijmou. Živé jsou živé. To je prostě příroda.
Přidat reakci
1 ...... [29] ...... 37 38
Zpět na obsah sekce Krmení • Zobrazeno 41074x