Artemie
Ešte chcem dodať, že 1 tableta je presne na jednú dávku, teda na pol litra vody. Keď vajíčka plavú treba prvú hodinu vzduchovať jemnejšie, no niektoré značky artemie sa bez dekapsulácie nevyliahnú
www.artemia.szm.sk/…
www.akva.sk/…
liaheň a soľ bez jódu, dostať v malých drogériach, myslím soľ
Oplati sa ich chovat-pestovat-mnozit a krmit rybi?Myslim nechat narast - a krmit vecsie rybi?
Starší reakce
kdo by si to kupoval, když "PET-líheň" stojí pár korun a funguje spolehlivě?
to discus: tak nejak to take mam zarizene...
jde mi o to, jestli nekdo uz vyzkousel tu lihen, kterou jsem pripojil do odakzu, vypada to, ze zatim ne
Praktickou zkušenost mám. Pokud nejsou vajíčka v pohybu, je procento líhnivosti mizerné.
proto se ptam, ale podle vasich odpovedi soudim, ze praktickou zkusenost nemate..
Já bych spíš řekl, že se v tom nevylíhne lautr nic.
Ahojte, mam dotaz jeslti nekdo z Vas nema zkusenost s touto chovnou miskou. Dodnes pouzivam klasicky Petku se vzduchováním ze spoda a to bublání mě celkem rozčiluje,proto se mi tento produkt celkem zamlouvá, nechci do něj ale investovat pokud by to nemělo být funknci. predem diky za vase nazory....
www.levnaakvaristika.cz/… mám zkušenost, že podle množství soli (hustota roztoku) se nauplie někdy shromažďují spíše pod hladinou ... když dávám uklidnit láhev, tak přisvicuji z boku žárovkou - stáhnou se na tu stranu docela spolehlivě ...
no, kdysi (před dvěma lety?) jsem z legrace zkusil chov - dostal jsem se ke třetí generaci ... ale to není na praktické využití pro krmení, prostě jen mě to zajímalo ...
Nezbývá než to zkusit tentokrát s normální kuchyňskou solí (i když by mořská měly být vhodnější), dejte dvě kávové lžičky na litr, a vsypte vajíčka artémie k líhnutí. Vzduchujte přiměřeně tak, aby nezůstávala vajíčka artémií ani ležící ve vrstvě na dně, ale ani ne "vypěněná" buláním vysoko nad hladinu. Přidáním špetky sody nemůžete nic zkazit.
Po 24-36 hodinách, když vypnete vzduchování se po pár minutách, jakmile se nevylíhlá vajíčka a skořápky diferencují na dno a hladinu se na osvětlené straně láhve a nad dnem stahuje oranžová vrstva (mlha) nauplií, které nasátím vzduchovací hadičkou můžete přefiltrovat přes materiál vhodné hustoty. Líhnou se takto všem, není důvod, proč by to nešlo i Vám.
0 26.03.2009 22:23 vena [52] Já je líhnu podobným postupem jen teplotu mám kolem 26° , lahve mám ponořené ve vodní lázni.
Návod od kolegy zde:
www.splendenspower.cz/…
Líhnou se do 24 hodin
plechovka byla nova a jeste v datumu spotreby - vajicka sou podle me uplne sucha a v poho
,delam to v ciste petce od ciste vody,po dobu celejch 24 hodin jsou vajicka stale v pohybu - páááč furt vzduchuju ( a teda podle vasich nazoru ,urcite dooost silne ) morska sul je nejaka koupena z hypermarketu
Jakou používáte tu mořskou sůl? - měla by být vhodnější než klasická kuchyňská (jakou jim tam sypu já
). I při teplotě 23 stupňů +/-1 se mi líhne část do 24 h, pak je nechám dalších 12 hodin dolíhnout a nasazuji další "várku".
To balení jste otevíral je nové? Není možné, že by byly starší a dříve navlhly a zaplísnily?
I velmi stará vajíčka dobře skladovaná by pořád měla být schopná vývoje (i když s menším procentem líhnivosti...). Normálně se to líhne téměř samo, takže mi to vrtá hlavou.
Ty láhve co používáte jsou čisté a bez možných příměsí (alkohol,ocet apod)?
Po těch 24 h líhnutí jsou vajíčka na hladině nebo na dně?
Líhnu je při podobné teplotě a bez problémů - tu vrchovatou lžičku soli dávám na půl litru vody, ale i tak by se líhnou měly... Vzduchování stačí zavést ke dnu a pustit natolik, aby vajíčka artémie ve vodě vířila, netřeba to přehánět.
A tech 23st nevadi ? neni to malo ?
barvu ? nic o barve tam napsano neni, jinak -žábronožka solná artemie, extra jemna ( k lihnuti ),je v modre plechovce.Jinak nevim co bych jeste napsal
0 26.03.2009 19:15 dan – artemie
a dají se tyto potvůrky rozmnožovat?
jakou barvu má ta artemie? resp. co přesně je napsáno na obalu?
Ahoj, mam otazku. Uz po 4 se snazim vypestovat artemie od firmy easy fish.Muj postup je : 1L vody, do nej velka kavova lzicka morske soli, 1/3 lzicky artemii, a opravdu silne vzduchovani - motorek naplno. Teplota pri procesu je 23 stupnu a po 24 hodinach ( samo to nechavam i dele ) furt nic !, nesvitim. Toz kde je teda chyba ????? - mam nejak zvisit telotu ? nebo co ?
Za rady velice dekuji
Starší reakce
0 07.03.2009 13:07 DrBolíto [254] - Rostliny Asi mám zastaralý typ křišťálové koule, takže nevidím, jak to s tou artemkou děláš. Můžeš tedy slovně popsat způsob, jak líhneš? Jaké máš vajíčka, jak vzduchuješ, jestli svítíš, jaká je teplota, jak je to dlouho co jsi je dal líhnout.....
0 07.03.2009 10:50 Matty – artemky
jak to že se artemie nelíhnou už to potřebuju brzo pro mladé betty
0 05.03.2009 15:10 Víťa – Re: Mato00
Jak jsou ty artemie asi tak velký?
Taky máš někdy prambory celé, jindy hranolky a nebo třeba bramborovou kaši. Ty rybky tu velikost až tak moc taky neřeší.
0 05.03.2009 14:53 Mrakoplash – Re: Víťa
Malé to je, ale jak se to hejbe to budeš koukat co ryby vyváděj.
0 05.03.2009 14:49 Víťa – Re: Haimdol
OK... Jen mě napadlo,jestli to neni pro ně moc malý. V
A proč bys nemohl? Je to pro ryby příjemné zpestření potravy.
0 05.03.2009 13:30 Víťa – artemie
Myslíte,že můžu artemkama krmit i dospělý ryby? Mám skaláry,pancéřníčky a živorodky a ancíky... Dík za rady
0 05.03.2009 12:43 vercidlo Tak jsem pokusy s dajanaPet vzdala a objednala artémku od easyfish(k líhnutí a odskořápkovanou).A musím uznat, že s dajanou se to nedá srovnat.Cca po 24hod. už je skoro vše vylíhnuto. A po odskořápkované se můžou také utlouct(mám 14denní potěr skalár).Jedno už vím žádné artémky od dajany už nikdy nechci.
Starší reakce
Hoby není tuším určena k líhnutí ale přímo ke krmení. Profi Dajana se dá líhnout ale aby to k něčemu bylo chce to taplo a světlo.
Já mám artémky od Sanders i od Easy fish oboje velmi kvalitní, líhnivost >90%.
"Dala jsem litr vody,dvě lžičky Artemii + jednu soli"
Na litr 1 Lžíce soly (já používám 2 odměrky co jsou u testů Rataj), Artemie dle potřeby, já dávám 1 čajovou lžičku a sody ne lžičku ale na špičku nože. Jinak Sanders uvádí 25g soli což odpovídá vrchovaté lžíci (zarovnaná má cca 15g).
EDIT: Sanders návod:
Na líhnutí vajíček artémií postačí běžná vodovodní voda s přídavkem NaCl (kuchyňská sůl) v dávce 25 gramů na 1 litr vody. Doporučená dávka je maximálně 15 ml vajíček na 1 litr osolené vody. Optimální teplota vody pro líhnutí je 23-25° C, pH v rozmezí 8-9 (přidat jedlou sodu v množství na špičku kulatého nože).
0 28.02.2009 11:56 Mato00 Easy fish je veľmi dobrá,liahne sa aj pri izbovej teplote cca 22 st.C veľmi dobre. 24-38 hod. a je viac ako 90% vyliahnutých. doporučujem.
Přidat reakci
1 ...... [31] ...... 37 38
Zpět na obsah sekce Krmení • Zobrazeno 41074x