Krunýřovec jednopruhý Otocinclus - chov
Také můžu říct, že se u otíků hejnové chování nekoná. Pouze, když jsem je měla nově v nádrži (80x45x35), tak se drželi blízko sebe, ale i tak se jako hejno nechovali. Teď už jsou každý sám za sebe, každý si hrabe na svém písečku. Je to stejné jako u ivahy. Co mě ale překvapilo, že se naučili z hladiny nasávat vločkové krmivo. Ne, že připlavou a z hladiny si ďobnou, ale na hladinu se zavěsí a sají jako vysavač, dokud je co sát. Máte s tím také někdo takovou zkušenost?
Take mam ten pocit, ze si casem proste kazdy hledi sveho (opomenu-li treni), ne jako u mnohych jinych hejnovych ryb.
Mají u mě povrchů k "očišťování" dostatek, řekla bych. Jsou tam tři kořeny, hodně rostlin, skla nečistím vůbec, jen jednou za čas přední sklo (možná ani ne každý měíc, spíš míň, není to moc potřeba). Jinak se chodí krmit ochotně na tablety nebo na krmení pro krevetky. Na krmení nechodí vždy všichni, jen třeba čtyři, tak si myslím, že na to chodí jen pro chuť a ne, že by to potřebovali a měli hlad. Jo a dnes šli na nabídnutou tabletku i ti noví v karanténě. Je to dvě měsíce běžící miniakvárko, kde doposud bylo jen pár šneků, takže tam si začali hledat prakticky hned po vypuštění a jistě nacházejí dost.
Hejnové chování - ze svýho pozorování můžu říct, že je to spíš vidět v menších nádržích. Dokud byla první skupinka v karanténě, drželi se hodně pospolu, prakticky nahuštění těsně vedle sebe. Tihle noví teď taky tak. Když jsem první partu stěhovala do většího stálýho akva, tak nějakou dobu trávili taky čas pohromadě (kam odsvištěl jeden, tam ho následoval i zbytek). Nebo to taky vůbec s velikostí nádrže nesouvisí a dělají to při změně prostředí, to je možná pravděpodobnější. A jakmile se rozkoukají, tak už nemají tak silnou potřebu být si nablízku...
...ja bych jen doplnil, ze tim vyssim poctem budou velmi odkazani na stravu, kterou jim dodate a nemusi tak prospivat. Zakladem pro ne je to, co si seskrabou z povrchu skla, rostlin, kamenu apod. Pri takto vysokem poctu prirozena strava bude tvorit jen malou cast z celkove stravy a pokud nebudou schopni se v dostatecnem mnozstvi dostat k doplnkove strave (tablety, okurky apod.) treba z duvodu protomnosti ostatnich ryb, projevi se to na jejich rustu. Sam u sebe jsem pozoroval tento efekt, i kdyz pro ne mam cca polovicni akvarko, ale take polovicni pocet otiku. Hodne samozrejme zalezi na hustote rostlin a plose povrchu v akva celkove. Jinak ja jsem u otiku nikdy hejnove chovani nepozoroval, ale to muze byt rozmerem akva, tak by mne zajimalo, jestli se to treba u vas nejak projevuje?
Mám o fous větší akvárko a před rokem jsem jich koupila 8 (delší dobu nemůžu jednoho najít, tak jich zřejmě je jen 7...) a bylo mi to líto, že jich je tak málo. Včera jsem dala do karantény dalších 7 kousků, takže bude-li vše OK, budu jich mít 14. Klidně si jich pořiď 10, ti se tam "ztratí"

Mám akva 96 l, kde jsou (zatím) jen krevetky. Hledám mírumilovné obyvatele, kterými by šlo akvárko doplnit. Hodně mi byli doporučování Otíci..četla jsem, že jsou raději v hejnu..kolik kusů je na mou velikost akva odpovídající? Nechci jich moc, spíš bych raději ono minimum, ale aby jich bylo dost s ohledem na jejich potřeby

Starší reakce
Nechci byt pesimista, ale to byste musel mit velikanske stesti dostat se k mistnimu odchovu pokud mate na mysli skutecne otocinclusy a ne otothyropsis/hisonotus aka oto negro. Ani ve svete to s domacimi odchovy neni slavne. Par lidi je pravidelne mnozi, ale ne na byznys. Me se podarilo za tri roky odchovat cca 12ks. Nektere jsem poslal dal, nejmladsi ctyri mam a nejspise si je necham jako nahradu uz nejmene 4roky starych rodicu.
Někde tu je článek na otíky, i když asi nebyl na affinise, ale myslím, že způsob bude velmi podobný

Jenom na téhle stránce tohoto vlákna jsou jmenováni dva, jimž se to zadařilo, daří. Při nákupu to chce vybírat ty vykrmený s bříškem, ty co mají bříška propadlý ty nebrat, to jsou s největší pravděpodobností odsouzenci k cestě na druhej břeh.
Rád bych otíky koupil od nějakého chovatele,kterému se je podařilo rozmnožit. Nakoupení ze zahraničí v Hornbachu a jiných prodejnách většinou do půl roku zahynou což se stalo v minulosti i mne a pouze jen malé části chovatelů se je podařilo rozmnožit. Neznám nikoho ve svém okolí Olomoucko,komu by se je podařilo rozmnožit a od koho bych je mohl koupit případně za něco vyměnit. Na Olomoucké AKva-tera burze mi všichni prodejci shodně tvrdili že se je ještě nikomu nepodařilo rozmnožit a vše že jsou importy. Moc jim nevěřím vím že jsou určitě šikovní chovatelé,kterým se to podařilo jen je neznám.

Tak možný je cokoliv, nasadit vodoléčbu a nevyhlašovat hned pátrání, jsou to spíš noční ptáci a dovedou bejt pěkně schovaný.

Tak po akvárku plavou už jen 2 Otíci - další je pohřešován.Nikde jsem ho nenašel.Navíc jedna Ohnivka divně plave-nebo spíš se nechá unášet u hladiny u filtru.Vypadá to že jsem si přivezl s rybičkama i něco jiného
Vyměnil jsem 10 l vody a budu doufat...
ono právě prosperují akva nemám,když se v tom furt vrtám a přestavuju,ale toto je snad už finální podoba,tak se jim bude zase dařit víc..časem přijdou i krevetky,tak budou mít víc možností se nadlábnout..taky jim musím přikoupit kámoše,2 jsou málo
Zřejmě slušnej oddíl, zapsal bych je do druhýho družstva.

V tom konstatování, že si něco najdou, v tom je hodně pravdy, zdravá ryba v prosperujícím akváriu má vždycky něco k snědku, čímž ale neříkám je nepřikrmovat, jak již zaznělo.

Mají rádi spirulinové tablety od Sery a ožužlávají prakticky veškerý krmení pro krevetky, pak taky tohle
www.jbl.de/… , no a samozřejmě špenát a kopřivy.
Dajana jsem nikdy nezkousel, ale vim, ze mi nezrali spoustu radoby kvalitnich tablet od Hikari, Tetra i Sera (krome tech co jsem zminil). Zerou nejradeji z hladkych plochych povrchu - listy, kameny, koreny. Necekej, ze te nejak viditelne zbavi rasy, to nedokazou, ac se to o nich mnohdy pise... Ja mam zkusenost tu, ze radi zerou hnedou rasu, ale ta je v akvariu pomerne vzacna a existuje jen za urcitych podminek. Tu vymenu jsem myslel jen kvuli mozne kontaminaci vody uhynulymi rybami.
Díky za tip.
Voda je měněna 1/3 týdně + den před a 2 dny po vložení nových rybek.V podstatě 2x týdně
Jinak na okurce ani tabletách(Dajana Spirulina wafers (Dajana Pet))jsem žádného neviděl.Ani si nevšímají řasy na předním skle.Ale honí se s Ohnivkama za Dajana Neon micro granules (Dajana Pet).Ale jestli je i žerou to nevím.
Pokud ti tam tak chcipaji, tak hlavne men casteji vodu. Krmeni, ten okurek pro ancika se hodi i pro otiky, ale nevim, jestli se s nim o nej budou prat. Jinak spirulinove tablety, ja mam nejlepsi zkusenosti s Rataj Minitab. Ted to stridam s sera wels-chips a doplnuju obcas hikari mini algae wafers (mely by byt pro otiky vhodne). Pripadne jeste muzes doplnit sparenou koprivou. Pokud chces mit jistotu aby se k tomu otici dostali, poloz tabletu na koren nebo na list. Snad se ten nejvetsi (urcite samice) objevi. Ja sam kolikrat ani v mensim akvarku nemuzu ty svoje najit

Dnes mě Ancík dostrkal dalšího Otíka bohužel mrtvého.Od včera jse neviděl ani toho velkého a vypaseného.To moc dobře nevypadá.Tak snad se ještě objeví.Ostatní se zdají být v pohodě.Jsou na rostlinách i na skle.
Ten je zdravej jak řepa a pěkně živenej. Problémovější jsou jedinci s propadlejma bříškama, ty jsou nejčastěji sužovány vnitřníma parazitama, chce to při nákupu tyto "mrzáčky" nebrat, z těch nic moc nebude. Jsou to importy a než se dostanou do našich akvárií, tak dostávají pěknou sodu a jejich úmrtnost je vysoká.

Ahoj!V neděli jsem koupil 6 ks Otocinclus affinis.Dva z nich někam zalezli a ostatní byli po celém akvárku.Jednoho jsem našel po pěti dnech mrtvého a jednoho postrádám.Mám ještě tři asi 3-3,5 cm a jednoho obra skoro 5 cm velkého a pěkně vypaseného.Nemůže mu něco být?Když jsem ho dával do akva tak jsem si nevšiml že mám tak tlustého.
Jinak co vám prosím vlastně žerou.Já jsem je jíst neviděl.Teda po kytkách lezou,to jo.Mám na skle zřejmě řasu ale té si nevšimnou.Poradí mi někdo?
Já to dělám jenom pinzetou. I když se to tady některým zdálo jako sedlácký způsob.

Díky. A to můžu třeba pinzetou, nevadí něčemu, že k nim přijde kov?

Neměla jsem moc času tu o tom pořádně něco dočíst a i to byl celkem nečekanej a náhodnej nález

Ty s tou bílou tečkou nejsou oplodněné. Ty rovnou můžeš odstranit. Po pár dnech se rozpadnou. Můžou začít plesnivět a od nich to může přejít na ostatní jikry. Můžeš přikápnout i něco proti zaplísnění, já používám Esha 2000. Hodně štěstí s odchovem

Tak dnes rano jsem zjistil, ze nemam tri, ale ctyri male otiky

To uz je ale hadam konecny pocet.
Nevím, co z nich bude, pokud vůbec něco (zatím se mi množily pouze živorodky, takže premiéra

). Ta první fotka - tam takhle nebyly, byly na skle a já je přendala na ten list. Ta větvička najas byla takhle, tu jsem jen vzala celou jak byla.
Hmm, jsou zvlastne nazloutle, nicmene jikry otiku nebyvaji u sebe, klade je jednotlive. Me se vytreli c.duplicareus vcera. Asi je neco ve vzduchu

Pochutnaly si na jikrach neonky a helenky, Nevim jak to helenky delaji, ale jdou na jisto. Ani jsem se nepokousel zadne sebrat, nemel bych na choulostive panciky potrebne podminky.
Tak at se neco vydari z tech jiker at je to cokoli

Krásnej
Já jsem dneska našla jikry, ale počítám, že spíš budou od pancéřníčků. Tak jsem z neobydlenýho 17-l akvárka vypustila všechnu vodu a dala jsem tam vodu z původního a přendala jsem jikry tam. To jsem na to zvědavá...

a ...

Tak dnes jsem konecne pristihl toho nejvetsiho z nejmensich u (spinaveho) skla....
Uvidím, co bude, až mi dožijou ty poslední tetry, co mi tam zbyly. Nechám to pak nějaký čas třeba bez nových ryb, jen pancéřníčky a otíky. Třeba se stane zázrak

Otíky budu mít příští měsíc rok doma, třeba ještě dorůstají. Ale vypadají spokojeně a zdravě, to je hlavní.
Tak to jo

Macrospilus se zda byt trosku jeste narocnejsi na dosazeni treni. Sam jsem je nezkousel. Vittatus se mi zacali trit asi po roce souziti, take to neni hned. Negrosove byli vytreni po par mesicich. Mozna vazne funguje je mit s pancernicky, kteri vlastnim trenim evokuji otiky ke treni. Ja jsem je tak vzdy mel, tak nevim, jestli by to bez nich slo take.
Kdepak, já je k tomu účelu měla zvlášť, samostatně mimo hlavní akvárium.
Obavam se, ze i kdyby se tvym chtelo do mnozeni, tak je jim to prd platne a diky ostatnim obyvatelum akva by nemeli sanci aby neco prezilo. Zakladem je nemit zadne, ale opravdu zadne predatory v akva. Mali otici jsou na skle velmi snadnou koristi, nesnazi se uplavat ci skryt! Ja mam jen kombinaci panciku a otiku + krevetky, piskorky a helenky. Pravda momentalne tam mam ted par helenek (pro redukci piskorek, moc se jim to nedari...), ale jen par, protoze ty take sezerou jikry. Ja mam jen jeden par dospelych otiku a mnozi se jiz tretim rokem. Samice je vzdy hodne tlusta, az tak, ze ji na jedne strane z zaber leze kus nejakych vnitrnich organu ci co... Vypada to hrozne, ale uz druhy rok tak dokaze vegetovat a po nakladeni jiker se ji to vzdy vrati zpet do tela. Neni to zadna nemoc, asi nejaka anomalie, kteou tedy puvodne nemela.

Hustí prckové
Ještě vedle té krevetky

ta vypadá že se tam postavila schválně abychom viděli jak jsou malí

Jojo, přesně to jsem myslela

No jen ta představa, jak musí být maličcí! Fakt jsou rozkošní. Mým se do množení nechtělo, škoda. Mám tedy jiný otíky než Ty, ale ze dna dlabou pěkně, dohadujou se tam o krmení s krevetkama

Myslis tu ruzovou smouhu vlevo dole? No ano, je to krevetka

Otici jsou jeste stale mensi nez nedospela red cherry. Ale dlouha hovinka naznacuji, ze se jim dari

Zacinam menit strategii s rostlinami tak, aby rostliny s listy vodorovne a s vetsi plochou byly v miste, kam proud zanasi potravu. Takto potrava zustane na listech a otici se tam krasne zivi. Doposud jsem tam mel valisnerku a tam se toho moc nezachyti. Anubias apod je lepsi volba. Mladi ze dna vubec nezerou. Dospeli ac asi neradi, tak i na pisku neco zobnou.
Nádherní! Hlavně vedle tý krevetky

Predem se omlouvam za kvalitu "fota", nepodarilo se mi je zachytit blize sklu a voda opravdu neni kristalove cista, takze to berte spise jen jako dukaz existence. Nekdy jindy to bude lepsi. Niocmene jsem az ted zjistil, ze namam dva, ale tri

Jeden je trochu vetsi.
Tak to je super nechceš hodit fotku?
Po delsi dobe zdravim a hlasim, ze uz cca 2mesice mam dva male otiky. Tentokrat prezili ve spolecenskem (poprve!) a ac nerostou extra rychle, zda se, ze se jim dari. Jejich rodice uz maji par let, tak treba je nahradi... Jde o otocinclus vittatus
Starší reakce
99% otíků je importovaných tak se nediv že jsou plaší když je někdo táhne přes půl země až do česka. Většina z nich při této cestě zahyne a něco přežije. Ty bys taky asi nebyl zrovna rád kdyby tě někdo někam hodil a čekal že budeš v pohodě. Nějaký následek to vždy nechá. Zvláště když jsou zvyklí v přírodě a teď je hodíš do akva které má 80x40 cm. Lamentování o co2 a světle je mimo mísu

No oni jsou to blázni

. Ale mě to nevadí já mám otíky rád ikdyž jsou to šílenci

tak to máme úplně stejný.
ceočkem to nebude. Otíci jsou všeobecné dost plaché rybky i ti moji jsou dost lekavci stačí rozsvítit a lítají jak blázni. A to už je mám cca druhým rokem.
Niečo sa už množí i u nás no najčastejšie je to import.A to sa potom niet čo čudovať,že sú plaché.Potrebujú dáky ten čas aby sa udomácnili a prestali stresovať.
U mě otíci neustále rejdí po akvárku a občas je vidím, že visí přicucnutí na skle. Není na nich vidět, že by měli potřebu se schovávat, i když plochu akvárka mám dost zarostlou.
Přidat reakci
1 ...... 22 23
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 34208x