Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jaké zářivky?

 

NápovědaFórum » Technika » Osvětlení 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 15 Přejít na další stránku   1  
Jaké zářivky?
Věčná diskuse, která vede téměř vždy k obyčejným trubicím 8** (830,840,865...) místo předražených speciálek. Barva světla záleží na vás, každý to vnímá jinak, na růst rostlin to má minimální vliv.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2011 22:43 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: Semtex
...Zajímalo by mne, co furt všichni mají s těmi 830, 840. Řada 9xx je slunci věrnější...
Nechci mluvit za "všechny", jen za sebe...
Ano, 9xx věrněji podávají barvy. Ale tady se vedla řeč o potřebách rostlin z fyziologického hlediska, a o zářivkách, jako zdroji k uspokojení těchto potřeb. No a řada 8xx v tomto uspokojování prokazatelně velmi dobře funguje. :-)
Pokud kytky nerostou pod 840, nelze očekávat, že porostou pod 965... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2011 20:31 Muž filipsi [1295] Re: petastastna
www.akarazoo.cz/…

Asi tohle? Nevim, jak moc zelva vyzaduje uva + uvb ... Ale rekl bych, ze jako ostatni plazi jo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2011 19:57 Žena petastastna [0]
dobrý den, když jste u řešení zářivek- potřebovala bych poradit jakou žárkovku vodní želvě na slunění? měla sem sun glo od exo tery a ta mi vždycky brzo praskne a vyhodí pojistky, má 40w, nevíte o něčem lepším? děkuju...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2011 18:59 Muž Semtex [1197] - LabyrintkyRe: filipsi
no jasně kolego, šlo mi jen o to, aby ostatní neznalí nežili v omylu.... tak jsi mě doplnil a upřesnil....

... jo a někomu je fuk, jak kytky vypadají, ale hlavně že rostou.... X-) ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2011 18:43 Muž filipsi [1295]
Semtex napsal:
Pod x30, x40 kytky vypadají líp, stejně tak jako ryby pod x65, ale už ty barvy nejsou tak věrné, jako při osvícení slunečními paprsky.


Tak to pak je jasne, ne? Chci, aby akva vypadalo lip, nebo verneji ;-) (ted odhlednu od toho, ze to je kazdeho pocit)?
Dulezita je pro nekoho cena, cena 8xx je oproti 9xx mnohem, mnohem nizsi, prinos pro rostliny ne.
S tim, ze slunce sviti 5kK by se taky dalo nesouhlasit, je to ruzne pri jasne obloze, zatazene, rano, vecer. Vernost barevneho podani neni v barevne teplote ... Proste kazdemu dle jeho gusta v barevnem podani, pokud se drzi v rozumnych mezich.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2011 18:34 Muž Semtex [1197] - LabyrintkyRe: Sid
Zajímalo by mne, co furt všichni mají s těmi 830, 840. Řada 9xx je slunci věrnější a navíc jestli se nepletu, tak slunce svítí na naší Zem přibližně 5000 K.

Pod x30, x40 kytky vypadají líp, stejně tak jako ryby pod x65, ale už ty barvy nejsou tak věrné, jako při osvícení slunečními paprsky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2011 12:04 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Sid
Vzdy je prima byt pochopen a nemuset ten kruh uzavirat sam ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   22.03.2011 11:16 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: Designer
...zarivky znacene 9xx jsou jiste fajn, krasne se pod tim rozeznaji barvy tak, jak vypadat maji, ale pro rust rostlin nemusi byt proti 8xx (nebo dokonce horsim) prinosem, pokud se ony zarivky bez plneho spektra rostlinam dostatecne trefi kam je potreba...
A jako vždy se obloukem vrátíme k "840", která je pro kytky, (i velkou část "očí akvaristické veřejnosti"), velmi dobrým řešením. Neřkuli výborným! :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2011 09:57 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Jery
Rostliny nepotrebuji plne spektrum svetla, nevadi jim chybejici casti spektra a index podani barev je jim zcela fuk. Fotosynteza je ruzne ucinna pro ruzne casti spektra, takze nezalezi na tom pokryt cele spektrum, spise zalezi se rostline nejlepe trefit do jejich barviv a chlorofylu. Existuji svetla primo prizpusobena pro rust rostlin, vyzarujici vlastne jen v pasmu okolo 440nm a 660nm, vysledkem cehoz je ruzove svetlo. Toto svetlo je idealni pro zdurazneni barev reznickych vyrobku, a tak jak jsem uz jednou vyhledal, optimalni pro rust rostlin mohou byt prave tato svetla - jiste jen nektera, ne vsechna jsou stejna, link jsem sem posilal. Index podani barev tedy nema nic spolecneho s tim, jak dobre rostou rostliny.

Udaj v lm/W udava, jak ucine se premenuje elektricka energie na svetelny tok, to ano, jenze jednotka lm, tedy jednotka svetelneho toku, je urcena podle toho, co oko vidi. Tedy tvrzeni:"údaj značený v lm (čím větší číslo, tím lepší využití elektřiny)" neni u rostlin korektni, nemusime totiz videt temer nic, hodnota svetelneho toku v lm muze byt velice nizka, a presto mohou pod timto zdrojem svetla rostliny dobre rust, dokonce i lepe nez pod zdrojem produkujicim vetsi svetleny tok. Nicmene musim uznat, ze u beznych zarivek jde o svetlo viditelne, to by mely produkovat, a tak se hodnotou v lm ridim take, ac je to nepresne.

Co chci hlavne rici, zarivky znacene 9xx jsou jiste fajn, krasne se pod tim rozeznaji barvy tak, jak vypadat maji, ale pro rust rostlin nemusi byt proti 8xx (nebo dokonce horsim) prinosem, pokud se ony zarivky bez plneho spektra rostlinam dostatecne trefi kam je potreba.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2011 23:11 Jery
Přesně tak. Ono myslím tou alchimií najití té nejlepší kombinace výrobků.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2011 23:08 Usine Re: Jery
"Stejně tak když Vám zestárnou zářivky, tak neměňte najednou všechny."
Lepší světlo je vždy lepší než to slabší. Až tak velká alchymie to zase není. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2011 22:57 Jery
...a ještě detail. Když se rozhodnete měnit různé barvy zuřivek, tak opatrně a postupně. Stejně tak když Vám zestárnou zářivky, tak neměňta najednou všechny. Květiny se přizpůsobily určitému spektru světla a určité intenzitě. ...tudíž se může stát, že sice jim dáte například speciálky oproti původním obyč zářivkám a najednou omezí růst. ...a to samé naopak. Případně měnit staré speciálky za nové obyčejné a naopak, může na chvíli spomalit růst, nebo jej naopak díky více světlu nabudit, aniž by na to měl vliv "kvality" trubic. Světlo je alchimie a akvárium je docela složitá laboratoř.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.03.2011 22:51 Jery
Rád bych vstoupil do diskuze. Ohledně zářivek toho bylo napsáno dosti a názory se různí. Každopádně je potřeba si uvědomit, co ta zářivka vlastně je. Zjednodušeně skleněná trubka vyplněná podtlakovým plynem a pár kapkama rtuti kuli parám, v nichž dochází k výboji, který emituje UV záření (proto nízkotlaké rtuťová výbojky). Na vnitřních stěnách této trubice je luminofor, což je látka, která mění UV na viditelné spektrum (existuje jich velké množství a každý jiný). Díky kombinacím luminoforů se vytváří "nějaké" barevné podání světla. ...protože oko je docela oblbnutelné čidlo, tak můžeme v podstatě použít (stejně jako u televize) tři základní barvy - Červenou, zelenou a modrou. Stačí rozsvítit tyhle barvy a oko vnímá už i kombinace, ale není to uplně ono. Proto existují ještě další barevné luminofory, kde jejich poměry docílíme různých odstínů. Každá směs nám pak vytváří určité barevné světelné spektrum. Tak a teď je čas na ty důležité věci. Pokud si koupíte obyčejnou zářivku, tak se na samotné trubici dočtete většinou jen ,pár základních pojmů a to příkon např 18W (kolik trubice "žere"), a pak číselný údaj např 827, 840... První číslice je hodně důležitá a docela opomíjená. Značí index podání barev. Je to velmi důležitý údaj, protože jak jsem řekl, oku stačí tři základní barvy. Květinám NE. Např 8 značí 80-89% shody s děnním spektrem, 9 90-99%... Přesněji pro daný typ lze zjistit z katalogu. Další dvě čísla značí teplotu chromatičnosti což je hrubě řečeno barva světla, vyzařovaná na tu teplotu rozžhaveného materiálu. Tudíž 27 je 2700K - zhruba odstín žárovky, nebo svíčky, tudíž větší podíl červené složky spektra. Čím větší číslo, tím větší podíl naopak modré složky. Tudíž je dobré kupovat spíše řady 9xx. Co jsem koukal na srovnání, tak nejlepší kombinace (a mnoho lidí potvrdí) jsou kombinace 840 + 830. Osobně používám 830 a 965 trubice, při čemž mi docela dobře jedou kytky. Když jsem ale jednu dobu měl kombinaci 965 a 630 (index podání barev 60%) tak skoro nerostly. další důležité informace pak člověk vytáhne z katalogu. ...hlavní je kolik nám toho ta zuřivka udělá z těch wattů. To je zase údaj značený v lm (čím větší číslo, tím lepší využití elektřiny). A další zajímavý údaj je pak u kvalitních výrobců i ten, kolik lm nám bude dávat která zuřivka za kolik nasvícených hodin. Radím Vám tedy, kupte si klidně drahé speciálky a zkuste je. Pak zkuste kombinaci "obyčejných" trubic s teplým a studeným tonem, a nakonec uvidíte, co je pro Vás a Vaše květiny, ryby lepší a levnější :-) Stačí jen projít katalogy :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2011 21:57 Muž Jurasek [137] Re: Moucha
8xx mám v akva taky a nedám na ně dopustit. Ale teď jste mne dobře zmátl. Editoval jste svůj příspěvek a úplně ho změnil, tak ten můj předešlý teď nedává smysl.
Prosil bych tedy o OT.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2011 21:57 R Muž romant [27981] Re: parisse
Použij tam klasickou třípásmovku spektra třeba 8xx a bude to v pohodě. Ta zářivka je klasická T8 a má dýlku lehce pod 60cm, takže bych to viděl jako investici do 100,- Kč a bude to O.K. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2011 21:55 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: Jurasek
zarivky halea jsou dost nekvalitni.... radsi 8xx....
dohledal jsem si presne specifikace u dovozce... tommiho
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2011 21:48 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: vaclav
T8 L18W delka 590mm
www.unistar.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2011 18:04 Usine Re: parisse
Nekupujte trubice atypických rozměrů jsou příliš drahé a za moc nestojí. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2011 07:14 Žena parisse [4] - Cichlidy – Může být?
Může být v osvětlení na akvárko zářivka Tropical Red 20W?Mám vybrané tohle osvětlení
www.zoomagic.cz/…
,ale netuším,jestli ta zářivka nesvítí červeně

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2011 11:38 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: tom
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2011 23:31 Muž fantuomas [35] - Rostliny
tom napsal: jakou zarivku byste mi doporučily s těchto žářivek

<a href="http://www.kupzarovky.cz/patice-g5-delka-85cm-c-119_123_361.html" target="_blank" rel="nofollow">http://www.kupzarovky.cz/patice-g5-delka-85cm-c-119_123_361.html</a>


a k čomu konkrétne ju potrebuješ?? :) ak do sladkovodného akva, tak medzi 5000 a 7000 K teplota..stačí ti úplne lacná, ja mám tuším silvaniu 6000 k za par šupiek, populárne sú aj 7 500 K tuším..musím sa pozrieť doma do literatúry ;) alebo ma niekto opraví...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2011 23:24 Muž beowulfx [131] - Amazonské ryby a cichlidyRe: tom
Když si projedeš forům níže, tak se dočteč která by se ti nejvíce hodila, těžko takhle vybírat, všechny co tam máš jsou dobré. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2011 22:50 tom – jakou ...
jakou zarivku byste mi doporučily s těchto žářivek

www.kupzarovky.cz/…

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2011 08:16 Muž donleo [1]
tak díky za rady, sundal jsem víko a jsou tam dvě T8 18W, tak jednu vyměním za 840, další až za měsíc nebo dýl, at to není taková změna hned.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2011 07:58 R Muž Silent [5949] Re: donleo
Někomu vyhovují, jiný je nemůže vystát. Já osobně bych do nich nešel. Jejich přínos zdaleka neodpovídá ceně a životnosti. Klasické 8xx udělají stejnou službu za nepoměrně nižší cenu a pokud si k nim pořídíš reflektory máš kvalitního světla haba kuk :) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2011 07:56 R Muž romant [27981] Re: donleo
Mrkni třeba na tohle vlákno.
rybicky.net/forum/899
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2011 07:52 Muž donleo [1]
propírané obecně nebo v negativním či pozitivním smyslu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2011 07:49 R Muž Silent [5949] Re: donleo
Pokud vím tak tolik propírané Glo -Glo (power glo, aqua glo, sun glo) od Hagenu mají v délce 60cm T8 20 Wattů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2011 07:23 R Muž romant [27981] Re: donleo
Já mám kombinaci 830 a 840. To jestli sedělají ty speciálky tak jak chceš, tak to nevím. Já jsem nikdy speciálky nepoužíval. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2011 07:22 Muž donleo [1]
a dělají se ty speciálky v téhle délce i s vyššími watty? jak svítíš ty tedy, pokud budeš konkrétní....
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2011 07:08 R Muž romant [27981] Re: donleo
Kombinovat můžeš jak chceš. Velmi často používaná kombinace je těch 8xx a 8xxx. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2011 07:06 Muž donleo [1]
pokud mám 2x zářivku 18W na 100 litrové akva, je lepší pro růst rostlin kombinovat např. 840 a nějakou speciálku s jiným spektrem? nebo je lepší např. 840 a 865 nakombinovat? Dělají se ty speciálky i s vyšším příkonem (výkonem) v délce 60 cm (např. 20 nebo 24 W)? díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2011 21:58 R Muž Silent [5949] Re: katterinecka
To je fakt. Ořezané spektrum by v reklamním letáku znělo blbě :-D .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2011 21:56 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: Haimdol
proto píšu "měly by mít" určitě se v žádném letáku nechlubí tím že mají ořezané spektrum
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2011 21:54 R Muž Silent [5949] Re: katterinecka
Neřekl bych lepší spíše "ořezané". IMHO zlaté 8xx. Tedy pokud člověk nepotřebuje např. aktinické nebo reef.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2011 21:50 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: donleo
ty zářivky jsou téměř stejné, jen speciálky by měly mít lepší spektrum
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2011 21:40 Muž donleo [1]
to doufám má, když je to akvarijní výrobce... jsou tam takové bílé objímky, které se šroubuji, takže asi v pohodě ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2011 21:32 R Muž Silent [5949] Re: donleo
Pokud má kryt vodotěsné patice je jedno jaké zářivky tam jsou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2011 21:31 Muž donleo [1] – nevadí že pod krytem není sklo?
pročetl jsem si tohle téma, když si do set-krytu od diversy koupím zářivku 840 např. z obi nebo podobně, nebude problém s tím, že kryt akvaria je přímo na něm a vypařuje se na zářivku voda? když je to běžná zářivka a ne speciálka? děkuji

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2011 20:25 R Muž Silent [5949] – Re: boda322
Ohledně číselného značení zářivek doporučuji přečíst tohle www.e-light.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2011 20:20 boda322 – Re: romant
jde mi taky o to, aby rostliny dostaly takové světlo jaké pro svůj růst potřebujou a ryby nebyly nějak podrážděné z nadměrného osvětlení. na to číselné označení co píšete se podívám, nemám tušení co to znamená coze ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2011 19:56 R Muž romant [27981] – Re: boda322
Tak jestli se ptáš na číselný označení, tak velmi často používanou kombinací jsou 830 a 840. Spektra těchto zářivek jsou jak do bíla tak do žluta, takže to pak vypadá zajímavě, alespoň mě tato kombinace naprosto vyhovuje. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2011 19:52 boda322 – kombinace zářivek
Dobrý den, mám 120 l společenské akvárium s rybkama a rostlinama, je 45 cm vysoké. Kryt má držáky na dvě zářivky. Poraděte prosím s kombinací zářivek, děkuji za Vaše rady :-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.01.2011 07:42 Muž vóťa87 [207] - RostlinyRe: Bára
Z hlavy si typ přesně nepamatuju, odpoledne kouknu do katalogů, ale nabízí je běžně Narva,Osram,Tridonic. Důležitá poznámka-ty patice jsem zatím neviděl ve vodotěsném provedení, většinou jsou v závěsných světlech zakryté plexisklem pro jistotu...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2011 17:30 Žena Bára [2] Re: vóťa87
a nevíte jaký? já se v tomhl vůbec nevyznám :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2011 16:56 Muž vóťa87 [207] - RostlinyRe: Bára
Je třeba patice 2G11 a příslušný předřadník...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2011 16:39 Žena Bára [2]
dobrý den nevíte jak rřidělat tuto zářivku www.e-svetlo.cz/… nad akvárko o rozměrech 30x40x30?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2011 12:19 Muž hatreder [2]
Takže ráno bych svítil ož od 10:00, polední pauzu bych prodloužil od 15:00-17:00, a večer bych zhasl místo ve 22:00 v 21:00. Po týdnu bych zkrátil odpolední pauzu na původní, další týden bych vypínal v původních 22:00 a další týden bych svítil opět od 9:00... Snad to proběhne bez problémů. Včera večer jsem jen zkusil, jak to bude hodně svítit...Byla to paráda, krásně prosvětlené až na dno a rybky se krásně vybarvily...Prostě super.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.01.2011 12:03 Muž Sid [6629] - Rostliny – Re: hatreder
Pokud nejde postupně přidávat na intenzitě osvětlení, pak bych dobu osvětlení zkrátil na nějakých 9 hodin. A postupem času bych eventuelně přidával. :-)
Eventuelně ale třeba taky ne. :) To podle situace v akva...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2011 11:53 Muž hatreder [2] – Re: Sid
Svítím od 9:00 do 15:00 a od 16:00 - 22:00 tj. 12 h. O kolik bych to měl přibližně zkrátit?
Věčná diskuse, která vede téměř vždy k obyčejným trubicím 8** (830,840,865...) místo předražených speciálek. Barva světla záleží na vás, každý to vnímá jinak, na růst rostlin to má minimální vliv.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [15] ...... 32 33

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 21753x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/2657-jake-zarivky?od=701