Jaké zářivky?
Věčná diskuse, která vede téměř vždy k obyčejným trubicím 8** (830,840,865...) místo předražených speciálek. Barva světla záleží na vás, každý to vnímá jinak, na růst rostlin to má minimální vliv.
To trojčíslí označuje vlastně dvě hodnoty světla. První číslo je index podání barev které je u zářivek od 5 do 9 přičemž čím vyšší číslo tím lepší podání barev. Druhá dvě čísla označují teplotu světla v Kelvinech a to 27=2700 K až po 65=6500 K.
Spektrum ještě ujde, ale typově jde o tzv. širokopásmovou zářivku = starý typ s nízkou životností a rychlým poklesem svítivosti.
Je to pěkná volba ale nevím co to spektrum. Většinou se používají 830, 840, 860, 865. To spektrum 760 mi moc není známo a nevím jestli je vhodné pro rostliny. Asi bych se držel již odzkoušených a léta používaných spekter.
Koukni zde:
www.bbelektro.cz/…
Pokud by jsi chtěl třeba danou značku, či spektrum, tak u nich neni problém. Já jim zavolal a dodali mi vse co jsem chtěl i to co nemeli a za parádní cenu.
Schánim zářivku max. 25W T8 o délce 740mm. Našel sem ji zatim jen ve zverimexu a to za cenu přes 300kč a navíc se spektrem tropického světla. Dokázaly byste mi dát nějaké lepší tipy? Předem díky
Starší reakce
Děkuji za pomoc
Ano, je to velmi často používaná kombinace.
0 24.03.2012 10:45 Zababa [0] - Cichlidy Starší reakce
dome napsal:A lze vůbec ta rampa takovou zářivkou osadit?
nie
0 23.02.2012 21:06 dome [6] - Rostliny Ahoj te.Prosím vás o radu/názor.
Jaké,jak výkonné osvětlení pro akvarium 72L (60x30x40 cm )Plánuji i rostliny náročnější na světlo.
Když hledám kryty akvarii tak jsou standartně osazeny 1x18W zářivkou což jsi myslím,že je úplně blbost.
Můj návrh je takový.
Rampa:
www.levnaakvaristika.cz/… +
Zářivka:
www.narvashop.cz/…
-netrvám přesně na této zářivce,to jen pro inspiraci,ale na parametrech 24W?při délce 60cm
A lze vůbec ta rampa takovou zářivkou osadit?Bude světla dostatek?Potřebuju předřadník?
Starší reakce
1 12.01.2012 01:31 j0hny [86] 0 12.01.2012 01:20 j0hny [86] ok no on je taky problém že nemam poklop ale nejak to vymyslim
no a výkonější trubice myslíš nebude stačit
0 12.01.2012 00:23 j0hny [86] mam vplánu pořidit trubici s 60W
Mas tam sice biele dno ktore ti akvarko pekne rozjasni, osveetlenie s reflektorom, ale svetla tam mas pre niektore rastliny aj tak malo.
Dobrá, rád jsem se pletl.
Ci uz su to specialky alebo obyc. trojpasmovky, bez reflektorov je to malo.
Sice to sem nepatří, ale testnul jsi to dno v octě, jestli nešumí, dělá to na mě dojem hřbitovní mramorový drti, ale můžu se plést. Jinak aby tam rostli alespoň nějaký nenáročnější rostliny, tak to určitě bude chtít to osvětlení posílit. Přidat ještě jednu zářivku a použít reflektory.
0 11.01.2012 19:49 Kepi85 Akva aktualizováno Johny
0 11.01.2012 19:06 Kepi85 stará fotka ted už je akvárko bez tech umelotin
a v profilu jsou vypsány rostliny které tam mam.. tak potřebuju světlo které by je popohnalo v růstu
To myslim vážně. Podívej se pořádně na to akva. Přijdou ti ty rostliny víc živý nebo spíš umělý?
Ked myslis to tvoje kralovstvo 1, tak tam pises ze mas 2x54W. Zase si z nas robis srandu ?
To myslis vazne ? Ci ironicky ? Je sice fakt ze s takym pomerom ryb/rastlin, morskymi sutrami atd.. to moc fungovat nebude... ale 0,125w/l je trosku malo
Klidně si nech co tam máš
Trojpasmovky 3x T5 HE 849mm 21W alebo 2x T5 HO 849mm 39W
Dovolim si tvrdit, ze s kvalitnymi reflektormi by tam stacili aj 2 21W trubky. Samozrejme pri vhodnom pomere zivin.
0 11.01.2012 18:27 Kepi85 – Světlo
to nevím tipovala jsem to jen podle ceny a neznačkové nekupuju tak nevím jak na tom cenově jsou, navíc na slovensku
Cosi jsem našel - vypadá to na třípásmovku.
tak si prohlídní nějaký eshopy a porovnej to, podle té ceny bych tipla že to 9XX nebude určitě
Proste iste je len -ze to svieti a stoji 3ecka
A podla ceny? a zivotnosti? -ked som dokonca narazil na udaj 8000h?
Proste je to des
Podle toho "948" bych tipl na plnospektrální. I podle těch 2100 lm...
Ale jistý si nejsem.
Ale kolko pasmova je? -to sa nedozviem.
Jedine co je iste -je ze to ma 21W a ze to stalo 3eura
Věčná diskuse, která vede téměř vždy k obyčejným trubicím 8** (830,840,865...) místo předražených speciálek. Barva světla záleží na vás, každý to vnímá jinak, na růst rostlin to má minimální vliv.
Přidat reakci
1 ...... [12] ...... 32 33
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 21753x