Jaké zářivky?
Věčná diskuse, která vede téměř vždy k obyčejným trubicím 8** (830,840,865...) místo předražených speciálek. Barva světla záleží na vás, každý to vnímá jinak, na růst rostlin to má minimální vliv.
Vyssi teplota je dan za 54W misto 36W ve stejne delce u T8. Doporucuji kryt vetrat.
No jo ale trubice rady T8 8xx ci 9xx urcite nestojej 20kc. To bude zasadni rozdil.
0 13.07.2009 10:04 PetrH – Re: pros
jo to už ujde, 120Kč je v pohodě, i když proti 20Kč za 120cm je to *6
0 13.07.2009 10:02 PetrH – Re: kristian
no a co ta cena? dají se sehnat levněji, koukal jsem se na nejnižší ceny a našel jsem nejnižší 350Kč
to je dost, to bych raději udělal ten kryt o 1-2cm vyšší.
Nohu potvrdit T5 1150 mm přesně 1149 mm není atyp, ale standart v 54W. Dají se sehnat kolem 120 kč 830 i 840 já mám 2x 840 1x830/ 54 w T5 Silvania, a délka s objímkami je 1185 mm. Jo dost se mi zahřívá v těch to vedrech voda pokud přes noc neotevřu akvárko tak za 14 dní mám 30 °C
60, 120, 150cm delka je T8. 115cm je T5. Urcite to neni atyp, jen potrebuje jine patice a jiny predradnik.
Edit: Vyhoda t5 je v tom ze jsou mnohem tnesi. Tudiz muze byt kryt nizsi.
0 13.07.2009 09:38 PetrH – Re: gigimasters
No koukal jsem se že 115 je atyp a nejlevnější jsem našel za 350Kč
. Já bych volil raději standardní délky 60, 120, 150 kde obyčejná stojí od 20Kč a spec od 180Kč. Ve Tvém případě 60 a rozložení zářivek dle kortezhugo jak psal.
je to jen na Tobě
A ještě takový dotaz kolik potřebuji na 115cm dlouho zářivku místa v krytu? stačí na uchycení 2cm? Třeba?
1 11.07.2009 22:23 Sid [6685] - Rostliny Proč ale zrovna kombinace zářivek 830 a 840?
Třeba pro jejich vysokou užitnou hodnotu? (Ta se týká všech třípásmových zářivek, nejen 830 a 840.)
Nízká cena, dlouhá životnost, pouze mírný pokles účinnosti ke konci životnosti, kytky pod nimi velmi dobře fungují, akvária dobře vypadají...
Pokud byste měl k dispozici věrohodné výsledky studií, prokazující, že některý konkrétní typ zářivky, (o jiných zdrojích záření v této chvíli neuvažujeme), má lepší vliv na čistý výtěžek fotosyntézy, než ony třípásmové, (nebo že např. prokazatelně inhibují růst řas
), předložte je. Jistě nebudu sám, koho potěšíte.
Radeji se do hloubejsich diskuzi na tohle tema nejakou dobu nepoustej
.
830+40 - Vyhovuje spouste lidi, jak rustem rostlin, tak barevnym podanim akva. Proste, clovek si muze byt jisty, ze ve svetle chyba nebude, pokud mu to nejde. Ale kdyz chce neco jineho, proc ne.
Samozřejmě vím problematiku o počtu watů na litr.. já jen chtěl vědět jaké jsou délky trubic.. ale díky za dobrý popis.
ahoj. Nepíši jestli T5 nebo T8 protože co jsem pochopil od tud(z fora) tak je jedno jestli ty nebo ty.
0 11.07.2009 20:53 chytek – Re: Sid
opravuji T8 = plnospektrální. Proč ale zrovna kombinace zářivek 830 a 840?
Speciálky mají tento rozsah a širokospektrální T8 většinou také, ale v podstatně menší míře...
Tento výrok je pro mne dostatečně výstižný, abych se zdržel dalších komentářů. Nemohu než konstatovat: "Když myslíte?!"
0 11.07.2009 15:45 chytek – Re: Sid
stačí se podívat na barevné spektrum, které zářivka vydává - málokterá třípásmovka T5 ( jsou to spíš jen výjimky ) má červené spektrum s vlnovou délkou 620-675nm. Speciálky mají tento rozsah a širokospektrální T8 většinou také, ale v podstatně menší míře.
A jak se 115 cm dlouhe zarivky vejdou nad 120 cm dlouhe akvarko, beztoho aniz by precuhovaly pres okraj?
Nejlepším řešením je asi kombinace zářivek - speciálky..., širokospektrální...
A na tohle jak?
Já mám za "nejlepší řešení" kombinaci třípásmových zářivek.
A co máte na mysli těmi
širokospektrálními zářivkami?
Speciálky bych nezavrhoval hlavně proto, že požadované červené spektrum u obyčejných zářivek není v potřebné míře.
Na to jste přišel jak?
Sid má konkurenci, další agent Čezu na obzoru...
Koblihcz je můj člověk! Je vidět, že se vyzná.
0 11.07.2009 07:50 koblihcz vaclav napsal: Bohužel přepočet w/l není zrovna ten nejvhodnější a většinou nejde takhle používat. a vis o nejakem lepsim zpusobu ... samo pokud uz ma clovek zkusenosti se podiva a vi. Je jasne, ze to nelze brat pausalne, psal jsem, ze zalezi na vodnim sloupci nebo staci jeden lotus red, nebo pistia a vsechno je jinak. Taky jiste ma vliv jak je to osvetleni udelane, jesti ma reflektor. Ale pro zakladni orientaci se da pouzit, ne?
Speciálky bych nezavrhoval hlavně proto, že požadované červené spektrum u obyčejných zářivek není v potřebné míře. O poměru w/litry s tebou souhlasím.
1 10.07.2009 23:14 Usine – Re: chytek
A jsme opět toho. Doporučuji ti přečíst si nekonečné diskuse na toto téma.
3 10.07.2009 23:06 Usine – Re: koblihcz
Bohužel přepočet w/l není zrovna ten nejvhodnější a většinou nejde takhle používat. Je ohromný rozdíl v tom do jak velkého akvária budeš svítit, u malého akvária nemusí 0,7 w/l stačit, ale u velkého to bude až moc. Velký rozdíl je i v tom jestli použiješ trubice T8 nebo T5 a i jejich délce.
Nejlepším řešením je asi kombinace zářivek - speciálky (modré a červené spektrum světla) s širokospektrální lineární zářivky např. Osram 880 nebo 965(spektrum včetně zelené a žluté - pro přirozený vzhled akva - teplota světla 5000-7500 Kelvin). Poměr spektra ze zářivek 2/3 červená a 1/3 modrá.
0 10.07.2009 22:27 koblihcz filipsi napsal: Mit 60l akva 35W, a doporucovat osvetlit 220l 150W je sakra velky rozdil. Ale to zjistis, az si to u toho vetsiho zkusis. No ja v tom zase tak velky rozdil nevidim, krome tedy spotreby el. energie
. Ja to ale nenapsal pausalne, ze na 220l je treba 150W, uvadel jsem to na prikladu s narocnejsim osazenstvem. Na nenarocne rostlinstvo by treba stacila polovina. Ale uz se tesim, az si to zkusim na vetsim, uz se na tom pracuje, bohuzel prostor kam ho chci umistit mi nedovoli vetsi pudorys jak 100x40, vyska bude 40, vody odhaduju tak 130l a mam na to 2x39W.
Mit 60l akva 35W, a doporucovat osvetlit 220l 150W je sakra velky rozdil. Ale to zjistis, az si to u toho vetsiho zkusis.
0 10.07.2009 21:54 koblihcz 0 10.07.2009 19:15 Usine – Re: koblihcz
Sid má konkurenci, další agent Čezu na obzoru.
To je zlozita otazka ....mozes aj T8-60cm-18W pouzit...
a das ich takto ....a mozes sa zabavat zo spektrom svetla....
5 10.07.2009 18:29 koblihcz gigimasters napsal: Může mi někdo poradit jaké délky zářivek (a jaké typy) jsou vhodné do akvária okol délky 100 cm do 120 cm?
Myslim, ze se neptas uplne dobre, nejdrive by te melo zajimat, kolik svetla do toho akva potrebujes dostat a to zavisi na objemu vody, vysce vodniho sloupce a samozrejme hlavne na tom co tam vlastne chces pestovat. Tady v katalogu u jednotlivych rostlinek najdes informaci o narocnosti na osvetleni. Udava se to ve watech na l vody. Az na zaklade toho muzes zvolit typ osvetleni a pocet trubic a jejich delku. Treba se rozhodnes, ze v akva bude 220 l vody, ze budes chtit pestovat narocnejsi rostlinky, ktere potrebuji prevazne 0,7W na litr, tak potrebujes celkem do akva dostat 154W, to muzes vyresit napr. 3-mi trubicemi T5 54W ty maji tusim delku o neco mensi nez 120cm, nebo 4 trubicemi T5 39W, ty maji delku kolem 90cm, nebo 5-ti klasickymi trubicemi T8 co pri delce cca 100cm davaji 30W. Z toho je jasne, ze pri takovem zadani na osvetleni nevystacis s hotovymi kryty, ktere vetsinou sviti o polovinu mene.
0 10.07.2009 14:20 kincmar – Re: gigimasters
Když jsi z Brna tak pro tebe bude nejsnadnější vybrat si přesně co potřebuješ na
www.e-light.cz .Nepišeš zda plánuješ T8 nebo T5
1 10.07.2009 13:23 Kokos mám ve 120 cm akvárku 1 x 105 cm Narva 38W 860 a 1x 105cm Narva 38W 840 a jsem spokojen. Jdou koupit kolem 140 Kc za kus.
0 10.07.2009 13:15 PetrH – Re: gigimasters
www.akvarijni.cz/… - Tady jsou celkem solidně popsány začátky.
. Jinak jsi z Brna, když například navštívíš Hornbach, tak tam mají obyčejné zářivky vystavené (v provozu - svítí) včetně velké stěny nad regálama. Tam můžeš pozorovat jak jsou jednotlivé světla odlišné (830, 840 ..... ) Ať se daří
já bych řekl že délky kolik tam dostaneš, zrovna dnes jsem kupoval do 100cm akva zářivky 90cm o 30W, já kupuji klasické stála mě jedna 107kč, ale jestli si chceš připlatit tak speciální akva zářivky
Ahoj prohledal jsem celé forum a nemohl jsem nic pořádně najít. Může mi někdo poradit jaké délky zářivek (a jaké typy) jsou vhodné do akvária okol délky 100 cm do 120 cm? Nemám vůbec ponětí jaké délky se dělají v této kategorii, a nemám na mysli předražené speciálky.
Starší reakce
ano myslím 18W/8**
0 23.06.2009 18:57 V – Re: poltergeist
Doufám, že tou 20W zářivkou myslíš 18W/8xx a ne "speciálky" glogloglo... Protože jinak bylo to převrtání patic naprosto zbytečný a mohl jsi dát rovnou ty 25W.
tak vypadá to že je to už hotový
mluvil jsem s jednim chlápkem co s elektronikou dělá strašně dlouho a akvárka má napojený přes počítač, dělá automaty apod... převrtali jsem ty jezdce aby se tam vešla 20W zářivka, pokud je předřadník silnější nemělo by vadit že je tam momentálně 20W
Nejlepší je vyhnout se takovým problémům - pořídit si "normální" kryt.
0 23.06.2009 13:15 V – Re: Gabrielka
Pokud sežene ty 25W/640, tak je klidně použít může. Taky mám na jednom akvárku Philipse 15W/640. Problém je nízká životnost a špatná dostupnost těchto trubic.
V napsal: Nechci se hádat, ale zrovna pročítám katalog Narva ... a žádné 75 cm 25W/8xx v něm nejsou... S délkou 742 mm tam jsou 25W/760 a 25W/530.
Máte pravdu.
Zamotaly se mi do toho 25W/8xx
kompaktní zářivky.
Ty lineární by měly být i 25W/640, ne?
Když už Poltergeist tak "dobře" koupil, tak co už?! Než nějaké ty speciálky za hromadu peněz, tak to už asi raději ty širokospektrální "standardy", ne?
Spektrum, barevná teplota i svítivost ujdou, (minimálně srovnatelné s "lepšími" speciálkami), horší je to s životností a poklesem svítivosti. Ale zase při těch cenách...
Chce to jen včas - co půl roku - vyměnit.
(To potřebuje i řada těch speciálek, ale tam je to o jiných nákladech a nezřídka i vlastnostech - ceny jsou oproti 5xx, 6xx a 7xx jejich násobkem, světelné spektrum bývá "očesáno".)
Mozno vam poradim ......aky je tam predradnik???
Věčná diskuse, která vede téměř vždy k obyčejným trubicím 8** (830,840,865...) místo předražených speciálek. Barva světla záleží na vás, každý to vnímá jinak, na růst rostlin to má minimální vliv.
Přidat reakci
1 ...... [24] ...... 32 33
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 21753x