Jaké zářivky?
Věčná diskuse, která vede téměř vždy k obyčejným trubicím 8** (830,840,865...) místo předražených speciálek. Barva světla záleží na vás, každý to vnímá jinak, na růst rostlin to má minimální vliv.
...mam ten cernej kryt a asi by bylo dobry dat tam nakou folii...
Nebo jeho vnitřní část natřít na bílo.
Alobal nebude padat do akvária, když se přilepí lepidlem. Já to vzal asi chemoprénem, silikon by asi taky držel dobře. Je to nejlevnější a nejrychlejší. Tou lesklejší stranou k zářivkám
0 02.10.2011 19:24 termixnator – spektrum
tak jsem koupil ty 830 a 840 a je to super kytky krasne barevny a rybicky taky krasne vybarveny
dik za rady
jeste bych se zeptal mam ten cernej kryt a asi by bylo dobry dat tam nakou folii alobal tam nechci protoze by mohl padat do akva nejlip nakou folii co sem koukal v tapetach tak maj samolepici ale nevim jak dlouho by vtom vlhku vydrzela jaky mate zkusenosti vy ?
jinak to osvětlení co tam máš (2x18W) je docela dobrý, spíš na ne moc náročné kytky, ale jde to
jestli má označení 640, tak ty mají horší spektrum, lepší jsou 840 (nebo jiný odstín, to už je pak jedno). Po dlouhé době svícení se sníží jejich svítivost a rostlinky to může omezit v průstu. Tak po roce až dvou by se měly měnit, speciálky (jako třeba aquaGLO) i jednou za půl roku, moc nevydrží. Sám to okem poznat nemusíš, ale když dáš vedle sebe novou a starou tak je to většinou znatelný rozdíl
Ahoj, jak je to dlouho od počátku věku? Zářivky obzvláště na standardních tlumivkách časem svítí méně, takže je třeba je měnit. Asi tak do roka, klidně i dříve. Další možností, proč rostliny nerostou je to, že je nevhodná voda, pokud se zanedbává pravidelná údržba.
Uvedené zářivky - pravděpodobně 840ky jsou vhodné, existují i jiných odstínech.
0 01.10.2011 13:07 termixnator – spektrum
Ahoj lidi chtel jsem se zeptat kdyz mam v akvarku zarivku uz od pocatku veku neztraceji svoje spektrum ? mam akva cca 100L zamerene hlavne na rostlinky kterym se drive dobre darilo ale ted uz zmencuji svuj vzrust :( napadlo me ze by to mohlo byt kvuli spatnemu svetlu mam tam OSRAM L 18W/20 cool white ma 60cm a v krytu jsou 2kusy
potreboval bych poradi jake jsou asi nejlepsi pro rust rostlin aby nevadily rybam a vykonove pro takove male akva
predem diky za postrehy
Starší reakce
Starší reakce
Tak ja mam upravovanou vodu do cerna, tropik, mam cerne pozadi a na vecer svitim uz jen 827 a vypada to celkem pekne. je pravda ze mam az moc cistou vodu
je pravda ze se mi kytky vice tahnou za 827 ale jak rikas. je to plus minus jedno...
Nevím, jak přesně to myslíš, ale tu 640ku tam vůbec nedávej, to radši kup dvě 840, nebo různé odstíny, stojí pár korun, a doma si zapojíš co se ti bude líbit.
dair: Právě jde o tu subjektivní stránku, někomu by se to mohlo zdát moc žlutý. Někdo má taky třeba zbarvenou vodu do žluta (rašelina, kořeny), tam by se to ještě umocnilo. Rostlinám by to ale mělo být +- jedno
Takze 840 je ok?
Tu maji tady v zelezarstvi, tak ja jeste pridam jeden predradnik a tu 840 koupim taky
Jelikoz mam prevazne rostlinne akvarko tak mam 827 , 830. Mirne nazloutle ale je to krasne napohled. Rostliny pod tim jedou perfektne. Akorad liliovnicku se moc nechce ale to je vseobecne zname
Mě se to hned nezdálo, že by se takový běžně vyráběly
Nehledě na špatné spektrum pro rostliny ta šestka značí index barevného podání, tj 0,6 nebo 60%, tj všechno vyblitý. Řada 9xx(pětipásmové) je zase o trochu dražší a má mírně nižší svítivost. Proto se používají třípásmové 8xx, jak píše dair. Akorát raději do modra - 840, 865 ale jak je libo.
Jestli chceš poradit tak já používám zářivky s označením 830 nebo 827,nebo v kelvinech 3000k nebo 2700k.Je to vyzkoušené a stojí taky málo.
Omlouvam se za komplikace, ale zářivka má označení "640" ... mění to situaci? asi o moc ne :(
tak co, však uvidíš jak ti to poroste
jenze ja proste jinou nesehnal :( jednu tam jeste mam, tam neni ale oznaceni, ta byla v tom setu original ...
já kupuju třípásmovou za 130
www.e-light.cz/… jestli chceš tomu hemianthusu dát větší šanci, tak bys měl kupovat lepší
Mno prave ze tak moc zluta neni, je to neco mezi zlutou a bilou, ale nevim nevim no, hlavne, stala 70Kč, za zkousku to stalo...
6XX je jednopásmová, kdytky pod ní tak dobře neporostou, 620 bude hodně žlutá
Ahoj, koupil sem dneska novou zarivku, je to Philips, 15W T8 a je na ni napsane "620" mate s tim nekdo nejake zkusenosti?
modra zarivka zvirazni modrou barvu na rybach a pod... pokud chces verneji podane barvy zkus 9xx.
aha, tak jsem zjistila že tam mám dvě 880, a stejně to není modré kvůli výluhu z rašeliny
Můžeš dát 2x 865, jak to má katterinecka. Sice to nebude modré, ale ani žluté (pokud se Ti nelíbí nažloutlé světlo), bude to bílé
. Pro Tebe kompromis a rostliny to ocení.
já mám na 400 litrech 2x58W, původně jednu 840 a jednu 865, teď mám obě 865. Přes to že je tam jen asi 0,3W /litr všemu se daří. Záleží jaké vybereš rostliny a i na velikosti akvárka (je zozdíl 0,3W na dvacítce a na čtyřstovce). Jestli chceš co nejvíc světla a nepřidávat další zářivku, tak se asi budeš prat o každý kousek
Pridávat už nebudu, jen mě to zajímalo, jestli na tom něco je
Rozhodně, tipnu si tak poloviční. A spektrum asi taky nebude optimální. Ale docela by mě zajímal graf. Spíš ji jen přidat.
Zajímá mě to se svítivostí. Teď jsem rád, že tam mám cca 0,5w/l, ale když dám jednu 18w modrou, tak asi bude nižší svítivost, ne?
záleží co se komu líbí a jak chce aby akvárko vypadalo, mě se namodralé zářivky víc líbí u "biotopních" akvárek a nažloutlé u rostlinných
Starší reakce
Pravda, je to T8, sorry za nesmysl
nadelaji...
T8-je T8
T5-HO -High Output
T5-HE -High Efficiency
T8 se dělají v HO verzi?
Dakujem za rady. este by som sa spytal: Neporadili by ste s nejakou kvalitnou literaturou, kde su vsetky tieto veci nejako zrozumitelne napisane?
Jen bych poopravil, ze pokud chcete bile svetlo, tak 865 (a tedy teplota 6500K neboli denni svetlo). Pokud dozluta tak nizsi cislo (840, 830 neboli kolem 2700-4000K) pokud do modra ci ruzova, tak vyssi cisla (to uz je nejakych 10 000K nebo i 14 000K)
Na značce podle mě nezáleží, dokonce některé továrny vyrábějí pro různé značky a pak se zářivky liší jenom jménem výrobce.
Já bych doporučil zářivku s označením 840 libovolného výrobce. (830 pokud chcete žlutější světlo a 865 pokud modřejší). Můžete koupit i zářivku řady 900, ale ty mají poloviční životnost a trošku větší cenu a jejich jedinou výhodou je trošku lepší barevné podání.
0 02.09.2011 17:54 PAVEL311 – Výmena trubíc
Budem meniť trubice ( 2xT8 90cm/30w). V mojom obchode majú v ponuke nasledujúce značky: Hagen/JBL/Osram/Sera. Mením trubice prvý raz. Nejde mi o cenu, ale chcel by som si kúpiť tú kvalitnejšiu a cena nie vždy musí odzrkadľuje kvalitu. Mohol by s tým niekto poradiť?
Ďakujem
Starší reakce
no 20W-atove su bud specialky alebo T12...
tie T12 aj ked sa daju zohnat -sa moc nepouzivaju
este som ich nemal ani v ruke ale vyzeraju takto
to si vyměnil 2x18W za 2x20W? To snad neni až takový rozdíl. Nedělají se 20W ve stejné délce jen spaciálky (AquaGLO a podobné)?
Starší reakce
uvedom si ze svetlo je jen jeden z faktoru pro rust rostlin...
Není důvod, aby měly.
0 23.03.2011 01:12 Jery Nu a jsme zase u toho co jsem říkal. Je to alchimie a neexistuje uplně univerzální návod. Vím, že lépe vypadají třeba neonky pod fialovým světlem, kde je prostě červená a modrá složka, kterou odráží opět červená a modrá složka neonek, dále, že rostliny mají rády podobné vlnové délky, ale stejně je to o přizpůsobení, vzhledem k tomu, že nefotosyntetyzují jen při těchto spektrech. Ve chvíli, kdy na rostlinu budem svítit jen červeným spektrem, tak bude růst (sice méně, ale bude). Souhlasím s Designerem a je pravdou, že jsem vybočil z linie diskuze a neřešil jen kvštiny, ale celek. Speciálky na rostliny (emerzní) dělá třeba osram, ale jsou opět hodně drahé. ...to bych asi spíše volil speciálku přímo pro akva a doufal, že výrobci počítali spektrum na vodní prostředí (mimo jiné bych proti osramu asi i ušetřil). každopádně se mi osobně osvědčila komkbinace 830 a 965 (jsme opět u toho, tony k modré a tony k červené části spektra) jak pro rostliny, tak pro přirozený vzhled akvária.
Věčná diskuse, která vede téměř vždy k obyčejným trubicím 8** (830,840,865...) místo předražených speciálek. Barva světla záleží na vás, každý to vnímá jinak, na růst rostlin to má minimální vliv.
Přidat reakci
1 ...... [14] ...... 32 33
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 21753x