Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Divoké živorodky - chov, odchov

 

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Druhy ryb - chov 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 18 Přejít na další stránku   1  
Divoké živorodky - chov, odchov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2018 08:58 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formy
tady je ta reportáž, doufám že byla k článku a ne jen nějaký spot, který tam nepatří, každopádně rusky neumím ani pozdrav tak budu moc rád když to někdo přeloží a nám méně štastným ruského jazyka nám popíše o co tam jde www.youtube.com/… nicméně o vypouštění živorodek kdesi do řek a potoků by mě nenapadlo, spíše jsem měl úmysl si je někde sám nalovit a rozšířit si tak chovatelskou sbírku divokých živorodek, gambusie jsem měl spousty let ale pak o ně přišel a nesehnal prostě jiné od té doby, tak z toho to důvodu jsem položil otázku o nejbližším výskytu mého bydliště. dočetl jsem se i o výskytu na česko slovenských hranicích kdesi v Bojnicích, zda je tam potvrzený výskyt nebo ne nevím, ale doufám že někdo znalejší se k tomuto vyjádří. pokud se nemůžete zbyvit gambusíí rád od vás nějaké odkoupím, popřípadě se mi ozvěte na email: lubos.jedlinsky@seznam.cz
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2018 20:24 0 – Gambusie.
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku @ Luboš Jedlinský; Dejte mi odkaz na tu reportáž, já rusky hovorově rozumím líp, než ten, co má státnici z ruštiny, jak jsem se mohl přesvědčit a běžně značná množství ruskojazyčných videí i písniček sleduji a obsah mi je srozumitelný, tak si to mohu poslechnout, pokud jsem to ještě neviděl.

V Rusku jsou údajně v oblastech Kavkazu, Střední Asie a okolí Moskvy.

Zdroj informací - yandex.ru/…

Jestli jsou, někde volně i v Česku, tak se na to časem přijde a pod čističkami a výpustěmi oteplených vod, by se běžně dostupné Gambusia affinis mohly udržet, pokud je pro ně kvalita vody přijatelná.

Jenže to nepovažuji, ani trochu !! za dobrý nápad je kamkoliv volně vypouštět !!!!

Před více lety jsem od kámoše dostal tyto ryby, které on osobně nalovil ve volné přírodě, ale nechtěl si je po čase ponechat, tak jsem se jich ujal a mohl jejich chovem získat zkušenosti, jak se projevují, co potřebují a ověřit si jejich odolnost i pověst.

Psát to všechno by bylo příliš rozsáhlé a to se mi vůbec nechce, něco takového může udělat jiný trpělivostí a sdílností překypující chovatel. Jen krátce konstatuji, že svou dravostí jsou pro původní faunu nebezpečné a já sám je doma zimuji v monokultuře, i když přes léto ve velkém prostoru s nimi jiné vybrané druhy být mohou s rizikem ztrát na potěru.

Loni jsem je v letní době odchovával ve venkovní nádrži o rozměrech 2 x 4 metry a hloubce 40cm, kde byly volně s gudejemi druhu Characodon lateralis a Skiffia - Neotoca bilineata.

Všechny tři "sorty" ryb se rozmnožily, ale určitý úbytek mladých u gudejí byl znát, takže je tento rok spolu znovu dávat nebudu. Stejně uvažuji se zhruba posledních 60-ti gambusek zbavit a odnést je do obchodu s akvaristikou, kde o ně projeví zájem.

Já z té držené populace gambusií odprodal ryby do Polska, takže jsou i tam a nabízel jsem je i německému obchodníkovi, jenže je v tu dobu, už odněkud měl a o další nejevil zájem.

Když místo nich, se stejnou péčí a podobnými požadavky odchovám mnohem vzácnější mnou chované Jenynsia lineata, které jsou přibližně stejně odolné a pro venkovní odchov velmi vhodné, tak možnosti odbytu a cena za ně, vychází podstatně líp.

Žel i u tohoto druhu se projevuje sklon k okusování ploutví např. rájovcům, xifám a pavím očkám ve společné nádrži, když není dostatečně prostorná a jenynsie nejsou vydatně krmené za okolností, kdy majitel je většinu denního času mimo domov.


Mezi různými gambusiemi se nachází druhy odolné chladu, co vydrží pod ledem i ty z jižnějších oblastí s pěknějším vybarvením, než G.affinis. Odkazy na obrázky a jejich chovatele vkládat nebudu, ať jim nenarušuji soukromí.

Mohl by jsem popsat toho víc, ale některé informace je lépe nešířit a nevědět.

Fotky: 1. Gambusie držené přechodně v chovné síťce brzo na jaře ve skleníkové nádrži, dokud ještě bylo venku příliš chladno na vysazení do zahradního rybníčku.

2. Zahradní rybníčky.

3. V tomto rybníku v minulosti žily volně paví očka a kdo chtěl, ten si je tam do akvária nachytal. I já je lovil a prodal do zverimexu. Byly parádní, dobře rostlé a pěkně vybarvené. Rybník se hemžil planktonem - perloočky a zajímavé drobné černé vznášivky, které jsem nikdy nikde jinde neviděl, takže tam bylo dostatek potravy. Teď je ten rybník přerybněný od rybáři vysazenými rybami natolik, že i lekníny vymizely.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2018 08:22 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formy
ano Maďarsko,Řecko, Turecko, Itálie, Francie, včera jsem narazil na reportáž bohužel v Ruštině o vypuštění gambusie no místních vod, ovšem Rusky neumím a tak nemohu uoudit do jakých klimatických podmínek byla vypuštěna, ale podle krajiny podobné té naší by to mohlo být i podobné klimatické pásmo, také se na netu ukázalo několik článků psaných v angličtině o vypuštění v rusku a výskytu v Německu, tak jsem myslel jestli se o tom něco tady již neprobíralo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2018 01:02 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: LubošJedlinský
O Maďarsku určitě víš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2018 22:56 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formy – gambusia affinis
touto cestou bych poprosil ty zkušenější v tomto směru o radu výskytu živorodky komáří v Evropě, respektive ve kterém státě nejblíž k české republice je možno nalézt živorodky komáří? info můžete klidně napsat i do soukromých zpráv, děkuji Luboš
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2018 22:54 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formy
určitě můžete z jara už by mohli být mladé narostlé tak si budete moci vybrat, pokud máte i jiné divoké živorodky, rád limie vyměním za něco jiného.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.01.2018 22:50 Muž Amatértom [514] - CichlidyRe: LubošJedlinský
Vaši nabídku beru zcela vážně. Dříteč mám dál. Raději bych zajel k Vám. Určitě bych se tedy rád domluvil. Moje největší samička, kterou mám od září má 4,5 cm.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.01.2018 21:10 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formy
pěkné limie perugiae jsou k prodeji u Papíka v dříteči, jsou to velké rybky a samci jsou impozantně zbarvení, neodolal jsem a vzal jsem si tam 5 kusů na oživení mé populace, samičky mi do 14dnů po přinesení domu porodili celkem něco málo přes 60 mladých, teď mám v porodničce další tři, tak pokud by jste do budoucna chtěl oživit krev, stavte se, z Litomyšle to ke mě máte celkem kousek. Luboš
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   09.01.2018 16:57 Muž Amatértom [514] - Cichlidy – Limia perugiae
Dnes jsem opět kontrolně navštívil akvaristiku v Litomyšli a opět zde byly k vidění limie perugiové. Byla tam poslední malá samička a hodně samečků, tak jsem si vzal ještě jeden pár k tomu současnému, co mám doma. Ptal jsem se také na původ. Pan prodejce byl překvapen, protože si myslel, že je to forma pavího očka. Říkal, že je tam společně s pavími očky vždy donese v pytlíku nějaký pán důchodového věku, tak jsem ho poprosil, jestli by byl příště tak hodný a nepožádal ho alespoň o kontaktní údaje, abych se o této litomyšlské větvi limií dozvěděl co nejvíce. V nádrži byly společně s pavími oky. Velmi mě zaujalo, že i samečci pavích ok neodbytně pronásledovali onu jedinou samičku limie, zřejmě v touze se s tímto odlišným druhem spářit. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.01.2018 15:00 Žena Mencelu [10] - Terapie autismuRe: 0
Děkuji za raekci na příspěvek a návod na pěstírnu rybek. Divoké živorodky rozdělím už se zabíhá druhá nádrž pro elegansky.
Jezírko by byl můj sen, ale vzhkedem k tomu,že syn je velký vodomil a těžký autista v jednom by z velkochovný nebylo nic než koupadlo ;-)ale určitě to pomůže i jiným akvaristům.
Pokud jsem pochopila z Vašeho příspěvku rybky snesou větší teplotní rozptyl asi střídání teplot den x noc?
A o promiskujitě žen či mužů mi nemusíte nic říkat jsem porodní bába :)
Jen mi přišlo vtipné jak si byl samec dominant jistý výhrou a ten slabší, ale chytřejší ho obelstil ;-)

Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   08.01.2018 01:20 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: Mencelu
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Být vítěz neznamená, že by se ostatní samci nemohli pářit a samice to dávají jasně najevo. Takto to v přírodě pravidlem není. I lidské samice - ženy jsou promiskuitní z důvodů obecně známých.

Vámi uvedená stálá teplota není ideální, ale zatím oběma druhům ryb vyhovuje, tak taky dobře a dokud se množí, bylo by záhodno mít pro ně ještě, alespoň jednu další nádrž k založení rezervní chovné skupiny.

Neznám Vaše poměry bydlení, ale pokud by jste byla majitelem oploceného pozemku, tak si na něm můžete vybudovat rybníček a v něm přes léto od zhruba začátku, nebo poloviny června do poloviny, až konce srpna podle průběhu počasí, ty Phallichthys quadripunctatus mít na letní dovolené, kde s hejnem oplodněných samic, které máte, můžete dosáhnout odchovu mladých v počtu stovek kusů a zásobit jimi další zájemce.

Podmínkou je mít to zabezpečené proti škůdcům a kontrolovat, zda je vše ok. Kromě ptáků, koček, to jsou hlavně vážky a potápníci představující hrozbu pro sítěmi nekryté chovy. Já choval venku i ty Neoheterandria elegans. Rybám přímé slunce svědčí a kolísání teploty je v celku fyzicky posílí. Navíc přírodní měkčí voda jim vyhovuje a nezanedbatelná je i doplňující přirozená nabídka potravy.

Akorát větším rizikem může být zavlečení choroby a cizopasníků při přenesení z volných vod s vodou, naloveným krmivem, na rostlinách, trusem a podobně.

Nebudu to víc komentovat, jen přidám ilustrační foto síťových sádek pro letní odchov nejrůznějších druhů ryb z akvárií. Mnohé jsou ušity ze záclonoviny koupené v "sekáči" s oděvy a látkami.

Na té druhé fotce s detailním záběrem a pohledem z hora do síťové sádky, je vidět mládež od rybek druhu Phallichthys quadripunctatus, o nichž se konkrétně zrovna teď diskutuje a ze svého archivu jsem tento snímek vybral, jako dokladový důkaz k svému napsanému příspěvku o tomto přírodním druhu živorodky, se kterým mám osobní chovatelské zkušenosti.

Starší a dospělé ryby se drží ve větší hloubce, protože jsou víc plaché, než ony nejmladší, takže je není v obrazové příloze vidět.



 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2018 23:33 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: 0
Rozumy z tebe tahám a právě proto, protože z tebe tahám já a ne obráceně, tvrdím, že nejsem profík. Beze srandy, jestli se mi začnou dařit Skiffia francesae, tak jen kvuli postřehum, které jsi mi v posledních měsících dal ty a Milan Murko. Sám bych to nevydedukoval.
Solidní dlouhodobý úspěch mám jen s P. prolifica a dunajskými gupkami. U dalších několika druhu teprv začínám doufat. Není to až tak slavné.

Edit: Hm. Koukal jsem, že co je budoucí akva pro Phallichthys bez ryb, rozmnožily se oranžové krevetky a asi i ráčci C. diminutus. Až tam budou ryby, mohu se asi s mladými rozloučit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   07.01.2018 23:05 0 Re: JirkaŠčobák
Jak, že ne - že nejsi profík. A co Tvé rozmanité úspěšné odchovy ? Učeně debatuješ s tuzemskými i přes hraničními stejně zaměřenými nadšenci a píšeš veřejně o svých zdařilých výsledcích v chovu divokých druhů živorodek . To já se mohu držet za bradu, škrábat za uchem, šťourat v nose a nechápat, jak to ostatní dělají, že se jim ve všem, tak daří.

Ty mne Jirko jenom zkoušíš, aby jsi ze mne vytáhl moje rozumy. Je to tak ?

No dobře. Jednoduché vysvětlení: Ryby Phallichthys quadripunctatus v příznivých podmínkách běžně své mladé cíleně nepronásledují a to má souvislost s tím, že tolerují i mláďata od Neoheterandria elegans, která se chovají poměrně nebojácně a suverénně svým pohybem a ne strnulostí.

Naproti tomu malé krevetky představují pro ně normální zdroj potravy, po které půjdou, i když se nebudou snažit prchat. Vylíhlé krevetky se záhy po nádrži rozplavou, jejich plavání je ještě pomalé a jsou velmi snadnou kořistí.

Choval jsem tři druhy krátkotělek a v současné době mám pouze jen ty kostarické - P.tico, s nimiž jsou i teď krevetky společně v chovné nádrži. Taktéž jsem měl tyto ryby s krevetkami loňské léto roku 2017 venku v rybniční chovné síťové kóji, kde se krátkotělky rozmnožily, ale krevetky ne, přesto, že jsem hojně krmil živým planktonem, v němž ryby doslova plavaly a svou žravostí jej dokázaly spotřebovávat do té míry, že jsem byl nucen živou krmi pravidelně doplňovat.

Jako protiklad uvedu, že při chovu krevetek venku s divokými platami X.variatus, kde ryby nebyly v prostoru od krevet odděleny, se krevetky společně s platami namnožit dokázaly a jejich mladé tam v porostech řas přežívaly i do odlovu vyrůstaly.

Jo, tak se věci mají.




 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2018 22:05 0 Re: LiborSprysl
Fotka k příspěvku Tím to opravdu není. Důvod vychází z prosté vypozorované logiky.

 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2018 21:34 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: 0
Jaká je tvá zkušenost? Za mě: Já profík nejsem a proto se nedohaduju :).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2018 21:17 Muž LiborSprysl [9015] Re: 0
No jasně, protože chováte většinu ryb ve štandlíkách s neproniknutelnou houštinou rostlin. To většina ostatních akvaristů nedělá... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2018 20:55 Muž 0 [1718] - Obecné.Re:
LiborSprysl napsal: Mám. Krevetky prchají. Elegansky i phallichthysi v juvenilním stádiu strnou. O nehybnou potravu jeví zájem jen velmi hladové ryby.

""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

:-O Hm, můj úsudek je zcela jiný a mám na to naprosto odlišný názor, ale nač se tu dohadovat s profíky a dělat si zlou krev. Nechť si radši každý žije ve své vlastní slastné nevědomé konspirační teorii a bude klid bez bouře. pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2018 20:37 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: LiborSprysl
Vůbec jsem to nebral, že tě zpochybňuju.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2018 18:59 Muž LiborSprysl [9015] Re: Mencelu
Dík... přece jen jsem se divokými živorodkami řadu let živil... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2018 18:47 Žena Mencelu [10] - Terapie autismu – Phallichthys quadripunctatus
Musím souhlasit s Liborem. Malé rybky často v přítomnsti větších rybek splynou s okolím a dělají mrtvé brouky. Další zajímavost je, že mláďata N. elegans mi plavou u hladiny a P. quadripunctatus se drží po porodu u dna a v kořenech rostlin, ale jak májí více jak 1,5 cm v klidu se promenují u skla a žebrají žvanec. Phallichthys quadripunctatus jsou vůbec dost proménádní ryby rádi plavou a prohánějí se, takže by snesly podle mne i delší nádrž než 50cm.
Samečci si proti N.elagans či gupkám dost vjíždí do ploutvý při imponováním samičkám, ale jsou to pitomci samci- výtěz samec vztýčí hřbetní ploutev a poražení ji splácnou k hřbetu a vezmou roha. Výtěz se natřásá před samicemi, ale je tak uchvácen svým výtěztvím,že si ani nevšimne zdrnuvšího poražence jak se spáří se samicí jemu za zády. Samice svolná k páření visí jakoby hlavou dolů a řitní ploutev má rozvinutou, prevence znásilnění je pevné stažení řitní ploutve k bříšku.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2018 18:04 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: LiborSprysl
To bude asi i duvod, proč se elegansky dokázaly množit (aspoň trochu) vedle Skiffia francesae. Tehdy jsem si myslel, že to je, protože skifie neberou primárně potravu ze dna a potěr elegansek se právě u toho dna často zdržoval.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   07.01.2018 17:45 Muž LiborSprysl [9015] Re: JirkaŠčobák
Mám. Krevetky prchají. Elegansky i phallichthysi v juvenilním stádiu strnou. O nehybnou potravu jeví zájem jen velmi hladové ryby. ;-) ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2018 17:14 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Mencelu
Zajímavé, že malé krevety skonzumují a malé elegansky ne. Máš nějakou teorii proč?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   06.01.2018 21:17 Žena Mencelu [10] - Terapie autismu – Phallichthys quadripunctatus
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zkušenosti s chovem Phallichthys quadripunctatus

Mno zkušenosti jsou zatím půl roční tutíž né moc bohaté. V srpnu jsem získala chvonou skupinku těchto krasavic 2 samice a 4 samce. Rybky jsem koupila od chovatele z ČR.
2 měsíce byly v 30l akvariu s Neoheterandria elegans jeden samec uhynul asi týden po vypuštění do akva. Po aklimatizaci se asi na konci září začačali oťukávat a v listpadu jsem zahlédla puntíkaté mrňousy asi 5 či 6 kousků, nevím jakou porodnost mají či jestli prťata žerou, ale nezdá se mi, že mladé žerou. Spíše porodila jen jedna samice ta druhá je menší a námuluv se moc neúčastnila.
V jakých poodmínkách je chovám - hodně zarostlé 60l akvárium ani řasy nečistím- ryby ozobou sami.
Netopím stabilně mám teplotu na 22 stupních níž to nejde , možná i proto se mi rodí samičky, nová várka už taky plave zatím asi taky samičky. N. elegans teď rodí také dcery dokud bylo v nárdži kolem 24 až 25 st. rodily kluky. Pokud je teorie správná a já Phallichthys quadripunctatus udržím déle určitě dám vědět jestli je tu souvislost s teplotou a narozeným ptomstvem. Ale pokud si dobře vzpomínám, tak paní Rejlková v článku do v časopisu Akvárium udává, že se jí také u tohoto druhu rybky rodí více samic.
Vodu měním 2x měsíčně- odstátá vodovodní s 1 lžičkou soli. Ryby ani kytky neprotestují, k změření parametrů vody v akvu se dostanu až bude čas. Nehnojím, nebublám CO2.
Filtrace je mírná se vzduchováním výpustí z filtru, náplně jsou originál tetra bioavacit, filtrační vata a uhlí-jsou v jednom pytlíku, filtrační plastový ježci.
Krmím vylíhlou artemií, grindalem, potěr dobře příjmal červíky Banana vorms- bohužel mi odešla kultura,dospěláci sezobou i malé krevetky, těhotné maminy zobou i vajíčka levatek. Dále krmím mraženým planktonem, špenátem,spořenou kopřovou,hráškem, granulemi pro krevety- BIOMAX se spirulinou, vločkové jim nejede. Jsou to velcí žerýnci, mladé N.elegans nechávájí na pokoji.
Snad toto info někomu pomůže a kdybych zde plácala nějaké bludy ráda se poučím od zkušenějších :-)
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.01.2018 08:18 Muž LiborSprysl [9015] Re: 0
Nějak se mi vypařil z telefonu... zatím jej nemohu najít...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2017 13:37 0 Re: LiborSprysl
Fotka k příspěvku
Snad ?? To si můžeme ověřit. Pošli mi prosím Tě Libore na M.B. kontakt do vzkazů.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2017 08:18 Muž LiborSprysl [9015] Re: 0
No snad jsou na jihu Čech u Michala Bendy... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.12.2017 19:52 0 Re: LiborSprysl
Fotka k příspěvku No právě, že tam je to slovo měl. Větší význam přináleží otázce, zda je i nadále od Tebe, někdo stále i má, nebo jednoduše skončily ve své existenci zároveň s Tvým ukončením provozované rybí odchovny Libore.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2017 19:29 Muž LiborSprysl [9015] Re: 0
Já měl gracilisy ostravské a nemohu si stěžovat...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2017 17:01 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: NHKG
Fotka k příspěvku Ty dostupné informace jsou přesně tím nedostatkovým "zbožím", které rozhodují o výsledku.

On ti to nikdo v románových podáních popisovat nebude. I z toho důvodu bývají ty povrchnosti a pisatelé mnohé související náležitosti sami neví. Nejlépe je tuto problematiku konzultovat s chovatelem, u něhož si ryby k odběru zájemce domluví, pak to bude snazší start a časem vlastní praxí se v tom lépe každý vyzná.

V uvedeném objemu nádrže o 300 litrech, by se jim mohlo dařit dobře a je reálné, že první dva roky i déle, bude chov i odchov velmi úspěšný. Přesto je záhodno, aby chovatel zůstal stále bdělý, protože se to velmi snadno může zvrtnout do situace, kterou akvarista nedokáže pochopit a najít k ní uspokojivé vysvětlení. Tato neočekávaná "překvapení" bývají konečnou tečkou v chovu divokých druhů živorodek.

Důsledkem je, jejich procentuálně stále malé všeobecné zastoupení v nabídkách akvarijních ryb. Nízká dostupnost zabraňuje získávání zkušeností s chovem, tím pádem jsou i omezené znalosti o jejich potřebách s následnou možností prezentovat jednotlivé zástupce na akvaristických stránkách a zapojit tak, širší akvaristickou obec do odborných diskuzí na fórech.

To je ten hlavní důvod, proč to není i zde populární a častěji probírané téma!

Dřív jsem byl plný nadšení a vyhledával poznatky na mnohých cizojazyčných portálech, kterých je hodně a ještě to stále dělám, jen ta moje energií nabitá vášeň se vyčerpala a tolik, jako dřív mne to, již nebaví.

Ale mladé "ohnivé" i povahově "chladnější" kádry mají možnost pokračovat v tomto snažení a zabývat se neprávem opomíjenými, přitom zajímavými, z pohledu pozorovatele zvláštními i pěknými zástupci ryb v našich akváriích, dokud ještě existují a objevovat vše, co je zatím ještě nepoznané a neznámé.

V Ostravě takové mečovky lze "najít" i dostat, to by velká překážka být neměla a ten přidaný snímek jsem nafotil u dobře známého chovatele, který tam ty přírodní mečovky "dělá" a nabízí.

Na obrázku jsou montezumy, s nimiž tam míval i Poeciliopsis gracilis, které dlouhodobě udržet není jednoduché a i u něj to s tímto druhem poslední dobou "šlo hodně z kopce" .

Předchozí fotka X.montezumae v dřívějším příspěvku, byl můj vlastní odchov mladých ryb, určených na prodej.

Asi tak, to s tím vším je a snažil jsem se vysvětlit podstatu věci.
 
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2017 14:45 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: LiborSprysl
U mých ryb: Xenotoky byly dovezeny v roce 2012 z Mexika, u skifií nemá Milan žádnou poznámku (v přírodě zřejmě vyhynulé).

Edit: NHKG: Kdybys nesehnal, co chceš, mohu ti dát potěr X. doadrioi (dřív X. eiseni var. San Marcos). A u jiných akvaristů se najde dost jiných zajímavých ryb.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2017 14:24 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: 0
Cenu neřeším vůbec. Proti mým cichlidám nebo krunýřovcům to určitě budou pořád levné ryby. Horší to je s těmi informacemi. Na netu toho je sice spousta, ale všechno je hrozně povrchní. Na stránky s pořádnými informacemi o mečovkách jsem ještě nenarazil.
Ptám se už teď, ale reálně budu ryby kupovat nejdřív v březnu. Nerad bych založil nádrž pro ryby, co pak v ní nebudou moct být nebo je neseženu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2017 14:15 Muž LiborSprysl [9015] Re: JirkaŠčobák
No záleží na tom, jak moc mají blízko k těm divokým ... já měl už hodně českou populaci a ta sypala nezadržitelně...ty divočejší, to byla dřina...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.12.2017 14:03 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: NHKG
Pokud nejsou hračka, jak píše 0, připrav se, že si napoprvé natlučeš. Moje X. doadrioi, kterých potěr rozdávám, mi začaly prosperovat až na druhý pokus. Ne, že by z první várky nic nezbylo, ale zbylo málo a musel jsem posilovat novými rybami od Milana Murka. A pak se začaly množit víceméně náhodou, když během předělávky pokoje akvárium stálo s 20 cm vody tři dny pod stolem. To samé vypadají mé Skiffia francesae. Rok a půl stará populace až na 4 kusy vyhynula a až po přestěhování jinam, doplnění dvou samců a mnohem pravidelnějším krmením a výměnami vody (což mi poradili Milan a 0) začínám být optimista. Očekával bych, že ty montenzumy budou něco podobného.

P.S. V porovnání s hromadou akvaristů tady jsem absolutně laik.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   30.12.2017 13:39 0 Re: NHKG
Fotka k příspěvku Ty montezumy mi zrovna tento týden nabídl kámoš, že je má přemnožené, ale on je těžký profík a ty ryby nejsou žádná "hračka". Snadno se na nich dá "pohořet". Je jich víc populačních kmenů a dalších docela dost druhů divokých mečovek a plat se v Česku chová a mnohé chovatele znám minimálně ze vzájemné korespondence, nebo poptávky a nabídky.

Ano Markéta - Raviolka je člověk zasvěcený a zpravidla, pokud ji nenaštveš i dobře poradí a správným směrem navede.

Přesto o ryby usiluj teprve po založení a ustálení k tomu vhodné nádrže a do té doby se snaž "načerpat" co nejvíc užitečných informací, jak si v chovu počínat, jinak přijde zklamání a rozčarování.

A připrav se i na to, že ty ryby nestojí dvacku, což podporuje i větší zodpovědnost a výši věnované péče, oproti jiným levně získaným rybám .

 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2017 12:51 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: LiborSprysl
No, to mě taky napadlo, že jí napíšu. Ale nejdřív to zkouším tady. Mi známí obchodníci nic namají, na googlu jsem prozatím taky na nic nenarazil. Ale času dost, teprve sešroubovávám poličku a akvárium jsem jen poptal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.12.2017 12:47 Muž LiborSprysl [9015] Re: NHKG
Dají... možná dokonce u vás v ZOO :-) ... nebo bude minimálně Markéta Rejlková vědět, kde je seženete nejblíž... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2017 12:12 Muž NHKG [3900] - Hadohlavci
Když jsme u těch nákupů přírodních forem živorodek, dají se u nás sehnat nějaké zajímavé mečovky? Ideálně Mečovka Montezumova. Normálně beru ryby od Glasra, ale ten divoké mečovky nemívá.
Stavím pro ně 300l nádrž, chtěl bych jeden druh mečovek a možná nějaké sumečky na dno (pokud najdu nějaké, co se mi budou líbit a nebudou žrát potěr). Nádrž bez topení, takže 20°C v zimě, přes léto i 30°C, voda Ostravská měkčí (ale případně ji trochu upravím).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2017 11:36 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: 0
To je dobře. Pak bys mohl zkusit koupit tyhle.
Jinak, děkuju. Tento druh jsem neznal. Ne, že bych ho okamžitě chtěl, ale zajímavé!

Edit: Ten samý člověk nabízí i další ryby: www.ebay-kleinanzeigen.de/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2017 10:36 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: JirkaŠčobák
Ne to byl jiný zdroj. Nechci sem umisťovat ten prodej.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2017 05:51 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: 0
Mluvil jsi o této nabídce?
www.ebay-kleinanzeigen.de/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2017 02:01 Muž 0 [1718] - Obecné. – Nové přírůstky.
Taky se mi zachtělo obohatit svůj chov něčím novým a proto jsem zareagoval na prodejní nabídku, která se dá nazvat raritou v podobě Priapichthys nigroventralis.

Žel prodejce mi odepsal, že mi může prodat, už jen dva poslední volné samce, což jsem bez samic odmítl a napsal mu, že si počkám i celý rok na další šanci. Odpověděl, když budou, dám vědět. Nadějné gesto, jenže, tomu já moc nevěřím.

Tady do toho tématu se angažovat další chovatelé nebudou, i když jich není málo, ale o tom se rozepisovat nemám "chuť". Půjdu raději spát.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2017 01:16 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Amatértom
rybicky.net/nadrze/24568-akvarium-na-pracovnim-stole
Potěr je ve vázách a jak povyroste, přehodím ho sem taky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2017 17:19 Muž Amatértom [514] - CichlidyRe: JirkaŠčobák
V jaké nádrži máš ty limie Jirko? rád bych je sledoval jejich další vývoj. :) Případně později vyměnil pár samiček.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2017 16:47 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: JirkaŠčobák
Report po dvou měsících:

Od včerejška mám jeden pár a 4 kusy potěru Limia perugiae od Aesculapa.
Samička Quintana atrizona porodila 4 mláďata a odchovávám je zvlášť.
Od Milana Murka jsem získal taky Neoheterandria tridentiger, dovezené letos na jaře z Panamy.
Od Ivana Vyslužila jsem si donesl samičku Neoheterandria elegans, od které mám separovaných už devět mláďat a další rodí.
Od Aesculapa jsem včera získal dva samečky a sedm kusů potěru Girardinus falcatus. Jednoho samečka jsem dal dnes Milanovi Murkovi.
Osamělého samečka Skiffia bilineata si odnesl Milan Murko dnes.
Asi 11 kusů potěru porodila samička Skiffia francesae a populace vypadá optimisticky.

Čtyřem různým lidem jsem v průběhu vánoc distribuoval potěr prolifik a X. doadrioi.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2017 07:27 Muž Amatértom [514] - CichlidyRe: JirkaŠčobák
JirkaŠčobák napsal: Máš je s mladými společně? Rodiče sice mladé nežerou, ale starší sourozenci ty právě narozené ano. rozzureny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.11.2017 11:21 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: JirkaŠčobák
potlesk potlesk potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   15.11.2017 11:09 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez techniky – Quintana atrizona
Fotka k příspěvku Taky hlásím, že mám už déle, než týden, kubánské endemitní Quintana atrizona od Milana Murka (Laguna la Jicotea, Isla de la Juventud). Dvě samičky, doufám, že oplodněné, pracuji, aby se zaplnily. Kupodivu s krmením není problém. Mají řasy, teplotu 23, živý grindal a žerou i mražené a trochu sušené.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.11.2017 17:00 Deepinpeat Re: JirkaŠčobák
mě to přijde jedno, ty bezkřídlé skáčou jak blechy, podchladit se to musí stejně a když se protřepou ve vodě ty křídlaté, tak mají aspoň zátěž. Stejně vždycky něco zdrhne, to nemá smysl řešit hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.11.2017 16:19 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Jifi
Jo, zkoušel jsem s nelétavýma krmit. Pokud nebyly podchlazné, bylo to jako invaze miniaturních zombies.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... ...... [18] 19

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 32577x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/19584-divoke-zivorodky-chov-odchov?od=851