Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Divoké živorodky - chov, odchov

 

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Druhy ryb - chov 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 8 Přejít na další stránku   1  
Divoké živorodky - chov, odchov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   07.11.2018 00:30 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: JirkaŠčobák
Fotka k příspěvku Pěkné hejno, které může dát slušný počet potomků, tak si dej záležet, protože jsem dnes dostal ze zahraničí zprávu s pozváním, že se koná další akce v Německu, kde je možnost udělat vzájemné obchody s divokými druhy živorodek a věřím, že tam bude o kvintany zájem, pokud by jste s Milanem byli ochotni tam znovu zajet.

Buď bych jel s vámi, když bych mněl co nabídnout, nebo to opět finančně podpořím a pošlu za sebe Radka. Podrobnosti zašlu do osobních vzkazů.

Moje dvě skupiny, celkem 8 ryb Q.atrizona jsou OK, jen se mi zrovna teď narychlo nepodařilo udělat pro jejich ostražitost lepší snímek.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.11.2018 22:40 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez techniky – Video
Povedlo se mi docela viditelně zachytit moji hlavní skupinku Quintana atrizona. Toto vyrostlo v 11 litrech www.facebook.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2018 21:39 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: LubošJedlinský
Fotka k příspěvku

Celý text, na který reaguješ, není nutné kopírovat, aby to pak správci fóra nemuseli dodatečně upravovat.

Netřeba být zmatený, tu skvrnu mají obě pohlaví, jen není občas u všech jedinců patrná.



 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2018 20:49 R Muž afc1886 [14681] Re: 0
Citace smazaného příspěvku
LubošJedlinský napsal - moc děkuji za obsáhlé čtení plné důležitých informací, alespoň pro mě, mladé krmím převážně živou stravou a hezky po ní rostou, jen mě zmátla skvrna na kostřeci ocasu, já se domníval ač bez informací ale dle vzhledu to znamená krásnějších barev a ploutvý a tvaru těla že jí mají samci, někde na internetu, přesně stránku teď z hlavy nevím, jednalo se o zahraniční publikaci píší že jí mají samice, tak jsem teď trošku zmatený
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2018 19:55 -
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2018 13:16 Deepinpeat Re: JirkaŠčobák
Já nevim co na to Raviolka, ale já sem kdysi narazil na info od úspěšného chovatele těch "red" co mám, který vodu filtroval přes nějaký vápenatý šutr. Vzhledem k tomu, že mi teče 1,4 mmol/l a pH mám po odstátí někde těsně pod 7, sem jim od začátku do vody hodil několik kusů sépiové kosti, která se viditelně rozpouští a přidávám ještě reefovou sůl, lžičku na 30 litrů vody. To nedělám pravidelně, ale když měním víc vody najednou, tak to tam hodím. Ale obávám se, že to naprosto nemusí být směrodatná informace, měl sem x různých populací ryb, jejichž nároky na vodu v rámci druhu byly odlišné, takže bych čekal, že i u živorodek tomu může být podobně a klidně to v té měkké vodě může krásně jít.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   05.11.2018 22:41 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: LubošJedlinský
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Litoperasy mi dobře braly hmyz z hladiny a v jejich chřtánech končili i pavouci, co se mi v rybárně a ve sklepě usidlovali. Hlavně samice jsou velmi žravé. Špejlí jsem jim podával nitěnky a škrábané libové maso rovnou do tlamek.

Přes léto jsem je dával ven a tam se uměly vykrmit v mohutné kusy. Ve větším prostoru a s dostatkem rostlin, jich může být pohromadě i větší hejno. Dokážou tolerovat, i některé jiné druhy ryb, ale pokud nejsou od mala na ně uvyklé, tak taky jim jdou po ploutvích.

Při převozu nelze dávat jen dva kusy samic spolu, protože to končí tragicky. K výkyvům teplot jsou tolerantní, když v tom byly vychovány, ale pod +15°C nedoporučuji nechat to klesnout, aby nezačaly hynout.

Samci jsou menší, jen někdy se objeví hodně urostlý samec. I tyto ryby potřebují dobrou kvalitu vody a jsou citlivé na hnilobné procesy. Můžou být v dobře zarostlé nádrži i bez filtrace, pokud je prováděno pravidelné odkalování a výměna části vody.

Jsou to umírněnější dravci, požírají i drobné plže a vše, co zvládnou spolknout, přesto jsou jednodušší na chov, než třeba agresivnější jenynsie. Jsou ryby, co je nemusí snášet, např. ameky - Ameca splendens, které dokážou zabít i velké a silné samice od P. litoperas.

Pseudoxify mají dostatečně produktivní plodnost. Vyspělé, dobře rostlé samice dají ve vrhu běžně kolem třiceti - padesáti mladých, které jsou dosti čiperné a ve vhodných podmínkách dokáží odrůstat i ve společnosti dospělých, teda mi se to dařilo je tímto způsobem udržet. Při dostatku krmné nabídky rostou rychle.

Jediný problém byl nedostatečný zájem o odchovy, poněvadž se do běžných "spotřebních" akvárií nehodí, skoro nikdo z řadových akvaristů je bez letité tradice nezná a to budí nedůvěru si tyto ryby pořizovat, když navíc vyžadují od běžné praxe odlišný způsob chovu a v podstatě specializaci.

Bez odbytu do zahraničí, se pro komerční zaměření nehodí a v hobby nezbývá, než mladé hned v počátku obětovat a nechat si jen něco pro obměnu chovného hejna. Ovšem bez dostatku jedinců a jejich vzájemných výměnách mezi chovateli, to po ix letech může být na kvalitě ryb patrné.

Uvolil jsem se trochu informací ze své zkušenosti sem uvést za Tvou obecnou vstřícnost, když, jak píšeš - zrovna moc kvalitních informací na netu není.




 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2018 21:17 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formyRe: Raviolka
Raviolka napsala: LubošJedlinský napsal:...lepší situace je u heterandria jonesi, Milan mi věnoval dvě samice...Milan nemá Heterandria jonesi! Jde o Pseudoxiphophorus cf. litoperas. Může to být litoperas, o kterém není dost údajů pro definitivní ověření, může to být snad i podivná bimaculata - ale rozhodně ne jonesi. Mám ty ryby už 10 let, šířím je pod tímto označením a Milan je měl mezi prvními... už X-krát se mě ptal, jestli jsou to jonesi, naposledy letos. A já mu pokaždé řeknu, co vím a proč jsem zvolila "cf. litoperas". Celé ty roky je má Milan ve svém "fishlistu" pod správným označením i s uvedením původu, tak nevím, proč je to teď jonesi. NENÍ. Ta žije úplně jinde, v jiných podmínkách (horské čisté a studené říčky), jinak vypadá a je to bezpečně jiný druh.

Prosím, nešiř je jako jonesi a neoznačuj je tak vůbec. Ty ryby jsou si hodně podobné a dá se v tom udělat taková paseka, že se v tom už nikdo nevyzná. Pak dochází bohužel k tomu, že ryby od českých a slovenských akvaristů, resp. údaje o nich (které jsou velmi důležité a jsou nedílnou součástí "kvality" ryb, obzvlášť když jde o záměnu druhů!), nemají valnou pověst...


děkuji s Milanem už jsem o tom mluvil a dám vše do pořádku, tento druh mám úplně poprvé a zrovna moc kvalitních informací na netu není. každopádně na nádrži už je vše opraveno
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   05.11.2018 21:08 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formyRe: JirkaŠčobák
JirkaŠčobák napsal: Kolik dáváš toho jodisolu do vody? Shodou okolností mi dnes Milan ukázal tvou sms-ku na toto téma a řekl jsem si, že bych mohl do akvária s tiky preventivně jodisol kápnout.
Taky jsem dnes shodou okolností dostal asi osm malých prolifik od Harpunára.


pokusím se sem opsat poznámky, které jsem si vedl při zkoušení léčení jodisolu:
PÁR TICO-středně velké strumy: 16.10. akvárium 9,5l sůl pro mořskou akvaristiku cca čtvrt malé kávové lžičky, jodisol 3,6g pero/pen roztok 1kapka akva bez filtrace pouze vzduchování, 17.10. kompletní výměna vody, sůl stejné množství, jodisol zvýšen na 2 kapky, 21.10. kompletní výměna vody, sůl, jodisol vše stejné dávky - samec má strumu viditelně menší, 27.10. samec i samice bez strumy, léčba ukončena, pár vrácen do chovné nádrže.


SKUPINA SAMIC S VELMI VÝRAZNĚ ZVĚTŠENOU ŠTÍTNOU ŽLÁZOU A VIDITELNĚ HUBENÉ VE ŠPATNÉ KONDICI:

19.10. 6L akva, sůl pro mořskou akvaristiku necelá čtvrtka kávové lžičky, jodisol 4 kapky, akva bez filtrace, vzduchování, 21.10. kompletní výměna vody, vše dávkováno stejně, 25.10. kompletní výměna vody, vše dávkováno stejně, nejhubenější samice uhynula, špatný zdravotní stav struma velmi velká, zbylé rybky se léčí, strumy mají již menší, 27.10. kompletní výměna vody, dávkováno stejně, 5.10. rybky vráceny zpět do chovné nádrže, strumy zcela zmizeli.
mám 4 chovné nádrže s tico v jednom z nich jsem začal provádět pokusně preventivní léčbu jodisolem
19.10. akva 24,5l sůl cca čtvrtka kávové lžičky mořské soli, jodisol 3 kapky (cca 1kapka na 8l vody) u některých rybek se začli objevovat nepatrné strumy, v akva filtrace, osvětlení, rostliny, výměna bude probíhat tak že odsaju 8l vody a doplním novou vodu a 1 kapkou jodisolu, u tohoto preventivního "jodování" bude potřeba více času aby se vyladilo zda kapek není málo a má tak význam, popřípadě zkoušet přidávat, když to shrnu tak jodisol je účinná léčba a v dlouhodobém hledisku se snad neobjeví vedlejší účinky, myslím však že by nastat neměli jelikož se jedná o téměř čistý jod, defacto čistý. také existuje vločkové krmení od sery GVG mix, toto krmení jako jedno z mála obsahuje jod a jako prevence se s ním doporučuje krmit jednou až dvakrát týdně, při zvětšení štítné žlázy denně dokud se problém nevyřeší, sice se jedná o dražší krmení ale i to se chystám vyzkoušet v jiné chovné nádrži, kde nepoužívám jodisol, myslím že by se našli další druhy krmení s obsahem jodu a to zejména pro mořské ryby a organismy, které ho k životu rovněž potřebují.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2018 22:37 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Raviolka
Raviolko - k piktám: Dostalo se ke mě z druhé ruky, že mohl být problém, že jsme je strkali do měkké vody a ony chtějí tvrdou. Víš k tomu něco, prosím?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2018 21:27 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: LubošJedlinský
Kolik dáváš toho jodisolu do vody? Shodou okolností mi dnes Milan ukázal tvou sms-ku na toto téma a řekl jsem si, že bych mohl do akvária s tiky preventivně jodisol kápnout.
Taky jsem dnes shodou okolností dostal asi osm malých prolifik od Harpunára.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2018 21:03 Žena Raviolka [2154] Re: LubošJedlinský
LubošJedlinský napsal:...lepší situace je u heterandria jonesi, Milan mi věnoval dvě samice...Milan nemá Heterandria jonesi! Jde o Pseudoxiphophorus cf. litoperas. Může to být litoperas, o kterém není dost údajů pro definitivní ověření, může to být snad i podivná bimaculata - ale rozhodně ne jonesi. Mám ty ryby už 10 let, šířím je pod tímto označením a Milan je měl mezi prvními... už X-krát se mě ptal, jestli jsou to jonesi, naposledy letos. A já mu pokaždé řeknu, co vím a proč jsem zvolila "cf. litoperas". Celé ty roky je má Milan ve svém "fishlistu" pod správným označením i s uvedením původu, tak nevím, proč je to teď jonesi. NENÍ. Ta žije úplně jinde, v jiných podmínkách (horské čisté a studené říčky), jinak vypadá a je to bezpečně jiný druh.

Prosím, nešiř je jako jonesi a neoznačuj je tak vůbec. Ty ryby jsou si hodně podobné a dá se v tom udělat taková paseka, že se v tom už nikdo nevyzná. Pak dochází bohužel k tomu, že ryby od českých a slovenských akvaristů, resp. údaje o nich (které jsou velmi důležité a jsou nedílnou součástí "kvality" ryb, obzvlášť když jde o záměnu druhů!), nemají valnou pověst...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   03.11.2018 12:59 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formy – shrnutí
kdyby si měl zájem Jirko o nějaké p.prolifica tak ti nějaké dám, množí se mi jak o závod, rozdělil jsem je do dvou nádrží před cca třemi měsíci, asi 20 dospělých ryb jsem nechal v původní nádržce o cca 35litrech s jedním anubiasem v kelímku a filtrem, ty krmím pořád stejně, dvakrát za den živou nebo mraženou potravou a do toho jako doplněk vločky, mladých tam plave v různých velikostech víc než dost, druhou část cca 50 dospělých rybek jsem umístil do 250l akvária s filtrem a ty krmím stejně jako většinu rybek a to jednou denně, dva dny za sebou vločkami a třetí den mraženým, mladých tam je také velké množství, bál jsem se že při tomto krmení budou strádat, nebo požírat potěr ale nestalo se tak, dospělé rybky vypadají velmi dobře, vypadá to, že nebudou až zas tak náročné na potravu, ale na ucelené závěry je opravdu ještě brzy a chce to mnohem delší čas aby se ukázalo zda jim vyhovuje i toto krmné složení, v akva není ani jedna rostlina, pouze holé dno a filtr, teplota vody okolo 17 stupňů, docela mě překvapila i jejich odolnost na vysokou teplotu, v letních vedrech jsem kvůli přestavbě domu neměl úplně nejvíc času na ryby, teplota vylezla v nádržích na 31 stupňů, některé druhy rybek začali hynout, musel jsem jednat, bylo nutné umístit do rybárny klimatizaci, než se tak stalo uteklo více jak tři týdny a teploty v nádržích byli takové po celou dobu, zajímavý poznatek byl takový že ačkoli jiné chladnomilné druhy hynuli, nebo byli alespoň ve špatném stavu prolifici to snášeli dobře nebyli hubené a nehynuli jak mladé tak chovné kusy, zdá se že tento druh je opravdu velmi odolný a na krátký čas v pohodě zvládne i vysoké teploty. v současnosti asi nedokážu udržet p.r.caudimaculatus, zbyla jedna samička a tři samci, ta sice porodila asi 11mladých kde je jen jedna samička a zbytek bohužel samci, další druh, který u mě vymizí je allotoca zacapuensis lago de zacapu, není to kvůli teplotám ale z důvodu že ze tří mladých rybek, které jsem dostal od Milana Murka vyrostli tři samci, je to velká škoda tento druh jsem si velice oblíbil pro jejich povahu, jsou klidné a nebojácné je radost se na ne dívat, lepší situace je u heterandria jonesi, Milan mi věnoval dvě samice, umístil jsem je do akvária ale do rána jedna utloukla tu o něco menší, ta zbylá porodila tři mladé, v současnosti mají okolo 2cm a je to jedna samice a dva samci, tudíž jistá naděje na záchranu je, věnuji jim velkou péči aby se to zdařilo, z německa mi bylo dovezeno trio xiphophorus montezumae rio tamasopo, samička porodila pět mladých a další druh alfaro cultratus kde mám tři mladé ze dvou porodů, zdá se že tento druh bude vůči potěru žravější, dnes jsem proto chovnou skupinku umístil do velkého koše abych zamezil požírání a udělal si tak základ na další generaci, do koše jsem také umístil skupinu brachyrhapsis roseni M.Murkovi jsem slíbil potěr a koš tedy bude jistější. krásně se mi rozmnožili i goodea gracilis ojuleos de jalisco mladé mají cca 2,5cm a je jich okolo 18ks, konečně mají i své první mladé xenotoca melanosoma rio ayoquila a chapalichthys pardalis tocumbo, velkou radost mi dělají i ph. quadripunctatus panama, kde mám cca 30 odrostlejších mladých a potěr o 12ks z minulého týdne, dnes jsem odlovil asi 7 mladých ph.tico, starší jejich potěr má už něco přes centimetr a je jich odhadem deset, co mi udělalo velkou radost je to že jsem konečně začal vyhrávat boj se štítnou žlázou u ph. tico se kterou jsem se u starších ryb velmi trápil a hynuli na ni, nepomáhala ani sůl pro mořskou akvaristiku s obsahem jodu, možná jsem jí tam dával málo, možná to nestačilo ale napadlo mě použít roztok jodisol z lékárny, nejvíce postižené ryby s velkými strumami, kde by stejně hrozilo uhynutí jsem umístil do dvou malých nádržek a přidal jodisol a sůl, samci a samici po cca dvou týdnech strumy zmizeli a pár byl vrácen do akvária, ve druhém akváriu byli více postižené rybky a stále v léčbě jsou ale jejich stav je už téměř v pořádku a za nedlouho budou také vráceny zpět.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2018 19:45 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: 0
Dej mi tak dva, tři roky a pak řeknu, co si o tom myslím :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2018 17:37 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: LiborSprysl
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ani ne, když jsou dostatečně urostlé, tak není problém s porodností, to bych byl, už bez ryb. Faktem je, že vyhovující chovné podmínky, jsou základem úspěchu.

Foto: zimovací bazénová nádrž, v níž jsou Xenotoca lyonsi. Rozměry té nádrže - 77.5cm x 74cm, takže ryby mají dost prostoru a necítí se, až, tak moc stísněně. Určeno hlavně pro gudeje. Celkem je těch větších bazénů v rybí místnosti deset a pak tam je menších nádrží zhruba dalších 58, v nichž mám ryby, plže, krevetky, dafnie a vodní flóru.

 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   02.11.2018 14:25 Muž LiborSprysl [9015] Re: 0
Většina samic živorodek lépe dává mladé v mladším věku... bych poupravil to tvrzení,proti tomu zevšeobecnění, že všechny. U mnohých gudejí je to třeba právě naopak. V mladém věku rodí blbě, třeba xenotoky...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   02.11.2018 13:45 Deepinpeat Re: JirkaŠčobák
No bral sem si je myslím někdy v srpnu. Došly maličké a hubené, moc nadějí sem tomu nedával, ale nakonec bez úhynu se všechno sebralo a docela vyrostly, samičky mají ke 3 cm.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2018 13:24 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Deepinpeat
Hej. Miro Rusko z Trnavy před nedávnem sehnal právě tyto "red" a stále je má v karanténně. Čekám, jak dopadne.

Jak je máš dlouho ty?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2018 13:02 Deepinpeat Re: JirkaŠčobák
Hm, já mám teda to co je dostupné pod názvem picta "red" ze zahraničních velkoobchodů a zdá se mi, že to je ryba opravdu náročná na kvalitu vody, nejlíp vypadají když měním 30 % jednou za dva dny. Narozené mladé nežerou, ale zdá se mi že ta samička porodí opravdu tak 2 mládata. Dlouho nebylo nic a pak najednou se objevilo postupně během týdne cca 15 mladých (Od 10 samic). Teď zase dlouho nic, ale to může být teplotou, mám tam tak 23-24°C. Prckové rostou dost rychle zatím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2018 09:42 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: xvalp06
Všechno, co jsem z nich vyždímal, jsem dal do deníku. Od 13. 10. rybicky.net/nadrze/25566-koule-u-knihovny
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2018 09:05 Muž xvalp06 [145] - ŽivorodkyRe: JirkaŠčobák
JirkaŠčobák napsal
Novinka 1: Získal jsem malou populaci (11 ks) Micropoecilia picta, před třemi týdny z Biocentra univerzity ve Würzburgu. Němečtí akvaristé jsou prý schopni je udržet dlouhodobě, tato je lokalitová z Trinidadu, 29. 6. 2012.


Zajímavá informace, že by se pro ně začala otevírat cesta do našich akvárií?
Víme nějaké podrobnosti, jak toho dosáhli?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.11.2018 08:47 Muž xvalp06 [145] - ŽivorodkyRe: Prašan
Prašan napsal: A majú dostatočne zarastenú hladinu?
Hladina je zarostlá tak z 50%, hlavně Salvinia minima.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2018 23:48 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: 0
Trochu jsem se napil a už nacházím nový druhy :).
Done.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.11.2018 23:43 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: JirkaŠčobák
Oprav si tam v tom videu ten úvodní název - Limia francesae :-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   01.11.2018 23:36 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: 0
Tvému přístupu rozumím. Upřímně ti závidím prostory :).

Udělal jsem video svého největšího akvária. Kryptokoryny a Limia perugiae www.facebook.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.11.2018 23:06 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: JirkaŠčobák
Fotka k příspěvku Právě na konci léta a v začátku podzimu jsou samice zaplněné a rodí se mnoho mladých, proto nespěchám s výlovy a prodejem, když to podmínky dovolí. Pak na to nehledím, ony březí zaplněné samice dobře vypadají a pro kupující zájemce jsou atraktivní a mohou brzy získat mladé, takže nejsou ztrátoví při nákupu dospělých ryb i v případě, že jim během zimy ty velké nakoupené uhynou.

Pro prodávajícího je zbytečné takové ryby držet. Raději toho mít míň s menší spotřebou času i vydání a bez přerybněných nádrží se chov snáze udržuje.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2018 22:40 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: 0
Poeciliopsis prolifica se mi přestaly množit jako dřív, když mi o nich vyšel článek v Akváriu. Ale texty nikde jinde nevadí :). Neberu to takhle. Nicméně jsem u obou nových druhů počkal tři týdny, než jsem o nich napsal do tohoto fóra. Potřeboval jsem vidět trochu perspektivy.

K Skiffia francesae: Nepopsal jsem to detailně, ale i teď jsem si pár kusů potěru a pár dorůstajících ryb nechal. Dohromady něco pŕes 20 ryb různého věku, z toho některé samice vyloženě těhotné. Od té doby už jedna samice porodila a vidím přes deset nových mláďat. U dvou dalších samic bych to čekal do 2-3 týdnů a možná do konce roku porodí i další. Nedělám třídění jako ty. Možná máš pravdu a bylo by to lepší, ale nemám na to prostorové kapacity.

Edit: Rozporoval bych ale jednu věc. Největší a nejpěknější mláďata u S. francesae mi rodila největší a nejstarší samice.

P.S. Hej, quintany z hladiny krmivo berou. P. nigroventralis zatím čekám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2018 22:31 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: JirkaŠčobák
Sušené jemně drcené hodím na hladinu. Ony to berou i Q.atrizona .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2018 22:23 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: JirkaŠčobák
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Buď opatrný a nechval se příliš moc s těmi všemi rybami, nebo se ti přestane dařit a o své vzácné druhy přijdeš. Nechci Tě strašit pověrčivostí, ale, třeba přijde nemilé překvapení a budeš v rozpacích v myšlenkách přemítat, jak se to mohlo stát a čím to je ne .

Moje Priapichthys nig., Q.atrizona, M. parae a další chované druhy jsou zatím, taky OK a pořídil jsem i krátká videa, ale raději o tom nic nepublikuji a jen se starám, aby ryby měly k přežití to, co nezbytně potřebují.

Tady k tomu Tvému počinu - před třemi týdny jsem cíleně "pročistil" akvárium od menších ryb a potěru (aby se snadněji udržovala kvalita vody) - to je chybný postup.

U živorodek platí: zbavit se starých ryb a ponechat si mladé. Na podzim nejdřív odprodám dospělé a po tříděném výběru si ponechám nejlepší mladé, které se lépe vyrovnávají se změnami, během zimy dorůstají a přes léto dají opět novou generaci, z níž přebytek mladých, samozřejmě s dospělými matečnými rybami, se nabídne jiným zájemcům. Tak se to každý rok opakuje.

A proč se zbavit dospělých ryb ? Protože samice živorodek jsou nejlépe plodné v mladém věku a později se mohou stát a většinou i stávají neplodnými. Při extenzivním, nebo více přirozeném chovu, se neprovádí cílené celo-zimní množení. Mladé "odpočaté" pohlavně zralé ryby množíme na jaře a během letních měsíců, kdy jsou i k tomu příznivější podmínky bez navýšených nákladů, protože jsou dlouhé a teplé dny, kdy navíc se dá zajistit i pestřejší živé krmivo a rybí potěr dokáže v relativně krátké době mít solidní přírůstky a dobrou tělesnou kondici. To platí hlavně pro gudeje, ale i pro další živorodé a jikernaté druhy ryb se tato metoda dá využít.

Foto: Odchovna ryb ve skleníku v roce 2018. Stav na konci chovné sezóny, před výlovem. Některé vaničky jsou staré, byly používány i venku v minulých letech a jsou částečně opotřebením poškozené, ale pro letošní účely, ještě posloužily a pro další rok byly z provozu vyřazeny.

-
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2018 21:58 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: 0
Sušené krmivo nasypeš na hladinu a necháš klesat nebo rozmělníš ve vodě?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.11.2018 21:55 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: JirkaŠčobák
Jo to můžeš s těmi artemiemi vyzkoušet. Mi drobné dafnie žerou. Jinak dávám i sušené krmivo. Co nespotřebují, to uklidí krevetky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.11.2018 21:52 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: zelenakapusta
Přesně to jsem očekával a proto to i vysvětlil.

Nejde o dogma, jen zdrženlivost pro budoucí prezentaci názorů, aby se člověk necítil ponížen, když je prokázán opak.

//Naprosto souhlasím, velmi nerady něco sbírají z hladiny. // ... neonky "shazují" krmivo z hladiny,... . Tohle xenotoky nezvládají,//

Vše bylo objasněno, takže se opravdu netřeba dohadovat a rozvíjet nepřátelství.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2018 21:17 Žena zelenakapusta [1626] - TetryRe: 0
Rozhodně nemám v úmyslu se dohadovat, co bylo nebo nebylo vyvráceno, to považuju za naprosto hloupé, jen mi přijde zvláštní tvé tvrzení o vyvrácení něčeho, co nebylo tvrzeno jako dogma.
Kolega napsal, že jeho rybky z hladiny krmivo neberou a já s tím souhlasila, protože mám stejnou zkušenost.
Kde jsem napsala, že je to typické pro tento druh?


 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2018 21:00 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: 0
Co ti žerou Priapichthys nigroventralis? Měj zatím jen grindal a mikry (což není zlé, ale chtěl bych víc diversifikovat). Uvažuju v neděli otestovat maličké živé artemie od Milana.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   01.11.2018 20:34 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: xvalp06
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku To slovo zásadně bylo průkazným materiálem od Jirky Š. zcela názorně vyvráceno, takže i, cituji - ´´naprostý souhlas´´ od "zelenekapusty", byl zpochybněn. To není, až, tak závažné, jen je potřeba si tvrzení ověřit a použít tázavou formulaci na zasvěcené zkušenosti od ostatních držitelů daného druhu.

Mohu potvrdit, že tyto i mnohé jiné gudeje, které jsem v chovu, buď míval, nebo k dnešnímu dni mám, berou ochotně krmivo i z hladiny a nebýt toho videa, tak to jdu vyfotit a čerstvou fotkou doložit. Sice je něco, co jsem mohl odpozorovat, ale o tom se J.Š. zmínil.

Dopřejte těmto rybám přes zimní období teploty pod plus dvacet stupňů, ať se částečně napodobí přírodní změny, což kondici ryb určitě více prospěje, než uškodí.

Foto: Vzpomínka na léto 2018, před výlovem ryb z venkovního pobytu, kde byly i Xenotoca doadrioi a Xenotoca lyonsi. Foceno 23.9.2018 .

 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2018 20:17 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez techniky – Report ...
... po dvou měsících:

Novinka 1: Získal jsem malou populaci (11 ks) Micropoecilia picta, před třemi týdny z Biocentra univerzity ve Würzburgu. Němečtí akvaristé jsou prý schopni je udržet dlouhodobě, tato je lokalitová z Trinidadu, 29. 6. 2012. Registruju minimálně jedno nové mládě (klepu na dřevo, byl jsem varován, že jsou kanibalističtější, než gupky). Zatím koule u knihovny.

Novinka 2: Na stejném místě jsem od Stephana Krause získal Priapichthys nigroventralis, 1 pár a pět mláďat. Největší práce bylo rozkrmit je v novém prostředí. Teď už jim grindal dávám po malých dávkách víceméně normálně, ale první týden to bylo na špičku párátka a k hubě. Neberou (zatím) potravu z hladiny, nejdou na dnou, chtějí to v horní polovině vodního sloupce. Trochu mi schází proud, který by jim s potravou hýbal. Ale už mají kulatá bříška. Jo a nežerou dafnie. Stále se nerozbehly po celém akváriu (akva pod stolem II.).

Xenotoca doadrioi - stále solidní skupina, stále nějaký potěr.

Quintana atrizona - před třema týdny jsem jich vyexpedoval 26 kusů a od té doby se narodil zase nějaký potěr. Upgradoval jsem jim 11l akva na 26l.

Limia perugiae - funkční hejnko.

Poeciliopsis prolifica - solidní skupina, ale stále se mi nemnoží tak, jak na začátku roku.

Neoheterandria tridentiger - ryby fajn, ale potěr si žerou.

Neoheterandria elegans - rozdal jsem vše, co bylo na rozdání a čekám na další množení.

Heterandria formosa - ve třech samostatných nádržích, všude je trocha potěru.

Girardinus metallicus - jedna izolovaná samička.

Girardinus falcatus - početná populace v 12l kouli. Stále nějaké distribuuju.

Poecilia salvatoris - 0 mi dodal dalších pár kusů, mám teď kompaktní hejnko.

Skiffia francesae - před třemi týdny jsem cíleně "pročistil" akvárium od menších ryb a potěru (aby se snadněji udržovala kvalita vody) a vyexpedoval 31 ryb přes Würzburg do Německa a Holandska. Část z nich prý bude plavat v připravovaném akváriu v zoo v Hamburku.

Phallichthys tico - zaplňují akvárium, tento týden jsem expedoval lidem do Žiliny první 4 kusy potěru.

Dunajské gupky - bez problémů.

Phalloceros caudimaculatus reticulatus - potěru a menších ryb mám víceméně plné 60l akvárium.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2018 18:39 Žena zelenakapusta [1626] - TetryRe: JirkaŠčobák
Určitě je to i množství, protože já mám oproti tobě jenom zlomkový počet rybek a také krmím daleko víc, takže rybky vědí, že jídla je dost pro všechny.
Navíc, pořád se perou, takže jsem spíš ráda když se mohou alespoň v klidu najíst :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2018 18:30 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: zelenakapusta
Myslím, že to je i o konkrétní populaci a na co je naučená. Mé xenotoky jsou zvyklé žrát z ruky. Je jich hodně a vědí, že se na žrádlo musí vrhnout. Fakt se mi nestane, že by něco na hladině ignorovaly.
Taky žerou banány (z ruky, rozmělňované) a granule pro osmáky degu, které jsou v podstatě primárně seno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2018 18:17 Žena zelenakapusta [1626] - TetryRe: JirkaŠčobák
No, ono je to i o způsobu krmení a samozřejmě o tom, jak moc je zarostlé akvárium u hladiny.
Moje rybky se opravdu málokdy mohou k hladině dostat, protože pod hladinou vládne Utricularia aurea a Egeria densa.
Navíc krmivo nesypu na hladinu, ale namočím ho do akvária a rozmíchám, takže vytvořím oblak krmiva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2018 18:10 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: xvalp06
Všimněte si těch létajících kapek vody :)
www.facebook.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.11.2018 17:37 Žena zelenakapusta [1626] - TetryRe: Prašan
U mě až natolik, že se k ní často stejně nemohou dostat :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2018 17:31 - Re: xvalp06
A majú dostatočne zarastenú hladinu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.11.2018 16:14 Žena zelenakapusta [1626] - TetryRe: xvalp06
Naprosto souhlasím, velmi nerady něco sbírají z hladiny, ale také se dokáží přiučit když něco vidí, tedy tak jsem to aspoň odpozorovala při krmení rybek komářími larvami a kuklami.
Neonky i xenotoky je dostaly poprvé, ale neonky nezaváhaly ani okamžik a vrhly se po nich. Xenotoky se nejprve bály, ale asi když viděly, že neonky si pochutnávají, tak to pochopily a při druhém krmení už taky lovily.
Také umí využívat toho, že neonky "shazují" krmivo z hladiny, neonka se přiblíží k hladině a k chuchvalci krmiva, který tam je, pak si zobne a do zbytku prostě strčí. Tohle xenotoky nezvládají, ale naučily se toho využívat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.11.2018 13:56 Muž xvalp06 [145] - Živorodky – Chování Xenotoca doadrioi
Ahoj všem,
u svých Xenotoc jsem pozoroval že zásadně nesbírají krmivo z hladiny, výjimečně se některá odváží a pak zase zpátky do hloubky, ono by se dalo říct, že se jim vůbec nechce do horní poloviny akvária.

Jinak mohu potvrdit, co psala zelená kapusta, samečci se mezi sebou pořád pěkně "řežou" a namlouvací tanečky ala epileptický záchvat probíhají téměř neustále.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2018 13:40 SoRex Re: jan
Kolik jich chcete?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2018 12:29 Muž jan [132] - Živorodky
Ahoj,
nevíte někdo, kde u nás sehnat Neoheterandria elegans, ptal jsem se na Viváriu a prý je dnes problém je sehnat a z německa jsou za cca 200,- kus. Nenajde se zde nějaký chovatel nejlépe v okolí Prahy ale případně si dojedu i někam dál. :-) díky

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   18.09.2018 18:40 Žena zelenakapusta [1626] - Tetry – Xenotoca doadrioi
Dobrý den a ahoj vespolek.

Jirka Ščobák, od kterého mám živorodky Xenotoca doadrioi, mě požádal o napsání svých zkušeností s těmito rybkami.
Malý potěr - deset rybiček - jsem od Jirky dostala 26.5. tohoto roku. Potěr byl různého věku, ale v průměru to byly asi měsíční rybky.
V akváriu v té době bylo hejno okolo deseti neonek na dožití, jedna černá, dvě červené a zbytek obecné.
Už roky jsem měla výhradně neonky, se živorodkami jsem měla velmi chabé zkušenosti, takže to bylo hop nebo trop, ale akvárium bylo už pořádně zarostlé, vcelku stabilní, šancí na přežití měl potěr hodně.
Neonky sice vůči potěru projevovaly jistou zvědavost a byly i náznaky lovu, ale vyložené pronásledování jsem neviděla nikdy. Xenotocy jsou rybky velmi živé a zvědavým neonkám snadno uplavaly.

Dospělosti se dožilo 70% rybek (z deseti sedm), smůla tomu ale chtěla, že hejno sestávalo ze šesti samečků a jediné samičky. To mi dělalo starosti, bála jsem se, že - ačkoli je samička jednoznačně největší z celého hejna - by ji samečci mohli uštvat.
Na konci července jsem si totiž poprvé všimla namlouvacích tanečků a 3.srpna se mi povedlo natočit páření. Rybkám tehdy byly cirka 3 měsíce.
Námluvy probíhají tak, že samička se postaví hlavou dolů a třese celým tělem, sameček pluje okolo ní. Při páření je samička už rovně nebo mírně šikmo, pářící akt trvá zlomek sekundy.

Jirka mi tedy pro doplnění hejna poslal - 2.září - dvě dospělé samičky a čtyři různě staré kousky potěru, přežily tři.
Abych byla upřímná, čekala jsem minimálně rvačku, protože samečci jsou vůči sobě poměrně agresivní, ale jenom výjimečně jsem viděla vytržené šupinky nebo nakouslé ploutvičky.
Vzpomněla jsem si, že aby slepice přijaly jiná kuřátka, podkládají se pod ně v noci, tak jsem to zkusila stejně a nové samičky a potěr jsem do akvária pustila v době mezi dvanáctou a čtvrtou, kdy je akvárium zhasnuté.
Nevím, jak by to dopadlo, kdybych je tam pustila za světla, protože jsem to nechtěla zkoušet, ale když se pak akvárium rozsvítilo, nové samičky už byly součástí hejna a námluvy probíhaly v plném proudu.
Hejno dvě nové samičky naprosto bez problémů přijalo.
Největší rybka z potěru, který mi Jirka poslal, se dneska už stabilně připojuje k hejnu nejen v době krmení.

Velká samička z první várky byla už viditelně březí.
Předevčírem jsem si na jejím bříšku všimla prosvítajícího oka potěru. Samička porodila dneska, je jí přibližně pět měsíců.
Našla jsem zatím čtyři nové přírůstky, které se schovávají v trsu Utricularia aurea. Kolik jejich sourozenců bylo sežráno nedokážu ani odhadnout.
======

Co se týká vyloženě snášenlivosti tohoto druhu, tak zatím, co jsem dokázala vypozorovat, se mezi sebou samečci často hašteří, ale vážných konfliktů je málo. V porovnání s nimi se neonky mezi sebou naopak řežou jako koně. Nevšimla jsem si, že by Xenotocy měly často ukousnuté ploutvičky, u některých neonek to naopak vídám poměrně často. Kdo za tím stojí si netroufám hádat, protože mezidruhové konflikty jsem nepostřehla. Xenotocy se po neonkách občas oženou, ale rozhodně je nepronásledují. Naopak je situace zcela stejná.
Z mého pohledu v mém akváriu tyto dva druhy žijí zcela bez problémů. Je ale důležité, že neonky byly v akváriu první, ne naopak a že akvárium je hustě zarostlé, takže ten i onen druh má řadu možností se ukrýt.
======
Omlouvám se, pokud je to příliš dlouhé.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.09.2018 14:14 - Re: 0
Cením si ochotu. Áno Krížová Ves je cca 3Km od môjho bydliska,čo by kameňom dohodil. Predsa len je to kus cesty a len pán Boh vie či by rybky dorazili v poriadku. I tak ďakujem. pivo ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   16.09.2018 03:32 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: Prašan
Chtěl jsem na Slovensko zrovna jen Tobě poslat před deseti dny, některé divoké druhy živorodek po chlapovi, který jel do dědiny ( Krížová Ves ? se to jmenuje, pokud se nemýlím ) vzdálené asi 3 km od toho města - S.B., kde bydlíš. On to přislíbil, ale před odjezdem začal chlastat pálenku a, už nepřišel, takže jsem tě ani neinformoval, když jsem to nemohl realizovat. Jsem si na to vzpomenul, když vidím Tvoje profilové jméno. Žel, tak to je a probíhá na tom Světě, že není spolehnutí. Nakonec by to stejně kdesi po cestě ztratil a nedoručil a chuděry ryby by trpěly. :-(




 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.09.2018 02:09 -

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [8] ...... 18 19

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 32571x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/19584-divoke-zivorodky-chov-odchov?od=351