bude fajn když jsem někdo přidá nějakou tu fotku nebo napíše poznatek okolo chovu, popřípadě jak má zařízené akvário, ať se můžeme inspirovat.
Quintana atrizona LAGUNA LA JICOTEA ISLADE LA JUVENTUD CUBA, endemitní druh maličké živorodky, v chovech se stále jedná o poměrně raritní druh, nejspíše proto že to není jednoduchá záležitost, je to s nimi jako na houpačce, nějaký čas se jim daří a množí se i když díky malému počtu mladých, které samice porodí se hejno rozrůstá mnohem pomaleji než je tomu běžné například u šlechtěných gupek, pak z ničeho nic přijde období a ve stejných podmínkách se přestanou množit, je dobré je držet v teplejší vodě okolo 24 stupňů s krátkodobým poklesem na 20 stupňů a krmit velmi pestře s ohledem na velmi maličké samečky drobnou potravou, mladé si ve většině případech žerou, je tak lepší nechat rodit samičku v porodním boxu, nebo mladé z chovného akvária co nejdříve po jejich objevení odlovit.
na fotce samec zoogoneticus tequila z lokality RIO TEUCHITLAN MEXICO 1992, upřímě jsem nikdy nenarazil na jinou lokalitu odchytu, i v zahraničí se nabízí pouze tato, pokud by někdo věděl o jiné lokalitě ať sem tuto informaci doplní, mě osobně to zajímá.

chladnomilná mečovka s impozantní hřbetní ploutví xiphophorus nezahualcoyotl z lokality RIO OCAMPO, ideální chovanec do zahradních jezírek a potůčků, krátkodobě zvládne podzimní teploty okolo 5-7 stupňů.

to je přesně ta kniha, díky ní chovám divoké živorodky, tou to vše začlo

druh se kterým se zatím peru, množí se mi málo ale naštěstí dostatečně abych si je udržel v chovu, characodon audax z lokality PUENTE PINO SUAREZ je to úchvatná ryba, která si zaslouží být v chovu, v přírodě je jako většina gudeovitých ohrožená.

určitě by bylo škoda kdyby tohle vlákno upadlo v zapomnění, je v něm spousta informací, spousta úsilí chovatelů a milovníků přírodních živorodek, které tomu věnovali hodně času. na fotkách je poměrně zajímavá, masožravá živorodka aloophorus robustus MORELIA 2010 MEXICO, dost možná je již tato lokalita zaniklá, podle informací chovatele, který tuto lokalitu v roce 2010 navštívil a popisoval jak byla zavážena. fotky mají špatnou kvalitu, jsou foceny mobilem, tohle vlákno může být inspirace pro nové zájemce o divoké živorodky, mě kdysi dávno, vlastně už je to více jak 25let okouzlila kniha kde byli divoké živorodky, už si nevzpomínám jak se kniha jmenovala ale na obalu byla tehdy pro mě neznámá a neskutečně krásná limia nigrofasciata a právě tyto články mě vedli k tomu abych si opatřil své první druhy, ty vlastně pomalými krůčky sbírám do dnes, tím chci říct že někoho může okouzlit toto vlákno stejně jako mě kniha před 25 lety a dá mu impuls si nějaký ten druh opatřit.
Mají přibližně velikost samic pavího oka. 

jeden z nejnovějších přírustků do chovatelské rodiny plat přibil raritní druh xiphophorus milleri z lokality LAGUNA CATEMACO

dlouho se tady nic nedělo, sám jsem to pro nedostatek času také zanedbal ale přijde mi škoda aby toto vlákno plné informací upadlo v zapomnění, tak přidávám pár novějších fotek velmi krásné a málo chované platy xiphophorus variatus z lokality RIO TAMPICO, jedná se z mého pohledu o jednu z nejkrásnějších divokých plat co jsem měl možnost vidět, jsem proto rád že ji můžu mít v chovu.
Dnes ráno zjištěný potěr v porodním boxu u samičky allotoca diazi RANCHO EL MOLINO MEXICO, konečně můj druhý vrh, hejno se pomaličku rozrůstá.
Pro doplnění informací vložím foto skleníkové nádrže, kde divoké pecilky ostrotlamé, byly od začátku června do začátku října umístěny. 
Chtěl jsem sem přispět i snímkem, již zapomenuté přírodní formy Poecilia sphenops, ale jakmile se k akvárku přiblížím s mobilem, tak se rybky začnou schovávat. Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 32660x