Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Divoké živorodky - chov, odchov

 

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Druhy ryb - chov 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 16 Přejít na další stránku   1  
Divoké živorodky - chov, odchov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2018 02:05 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: ivo1339
Sice jsem do určité míry skeptický, aby se tam za celou dobu nic jiného nedostalo, přesto být to pravda, tak by se jednalo o pozůstatek velmi cenného historického genofondu, který ve své podobě na původním místě výskytu a odlovu v Texasu, nebo Mexiku, již nemusí existovat a kupodivu tam ty molly dokážou po generace odolávat tlaku změn a predace.

Na objektivní znalecké posouzení, je nejprve potřeba získat živé vzorky přímo na lokalitě a to se bez patřičné přípravy i výbavy a možná, též povolení k rybolovu nesnadno realizuje.

Jestli se tam o prázdninách dostanete a přítomnost toho druhu bude potvrzena, tak si poznamenejte písemně i foťákem, kamerou základní data o prostředí, den i čas návštěvy a dovezené ryby tím získají na své hodnotě.



Předpokládám, že mnoho ryb domů nepovezete, to by musel být potěr, který nebude lehce dostupný, leda z dříve zavedeného chovu a tyhle ryby budou potřebovat i větší nádrž.

Zadaří-li se jejich odchov, tak si případnou F1 generaci objednám.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2018 16:36 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formy
určitě bych zájem měl. v pátek jsem si domů přivezů konečne girardinus metallicus black, kdysi jsem je choval, přišel o ně a pak jak když se po nich slehne zem a nemohl na ně narazit, tyto mají krásnou sytou černou kresbu, co mě u nich překvapuje, černá je rozsájlá a zasahuje až na čumák nebo část hlavy, mě se to upřímně líbí vypadají zajímavě, už mi tam plavou i mladé:). p.tico obě mladé se zatím drží a tak tomu bude doufám i nadále
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   25.02.2018 15:22 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: ivo1339
Doufám, že se po "dovozu" pochlubíte. Možná by nezaškodila i delší informace formou článku s doprovodnými fotografiemi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2018 15:13 Muž ivo1339 [161] - AmerikaRe: 0
Viděl jsem ryby odpovídající videu č. 2, tedy bez melanické kresby. Jestli to bylo selekcí chovatele nevím, v srpnu budu chytřejší. Jezero vzniklo v roce 1968, předtím ale bylo v oblasti termální jezírko, které postavením přehrady zaniklo. Myslím si, že je málo pravděpodobné, aby se tam ryby dostaly po roce 1968, spíše to vypadá na 1. polovinu čtyřicátých let. Oblast Trebinje byla německou enklávou a P. latipinna se do Německa před druhou světovou válkou dovážely ve velkém.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   25.02.2018 04:33 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: ivo1339
No pokud to v té vodní přehradě nebude potomstvo z takového mixu - www.youtube.com/… ; ale budou se podobat těmto - www.youtube.com/… , pak by mohly být přínosem do kolekce chovaných živorodek.

Já je před 3 - 4 lety chtěl zakoupit od firmy: goliadfarms.com ;; www.youtube.com/… , kde tehdy množili několik druhů divokých molly a teď, už tam tu nabídku a výběr nemají.

Pro můj zájem neměl pan Charles pochopení a nebylo z toho nic.

Následně jsem zjistil, že je od něj v rámci výzkumných prací dovezli na univerzitu v Německu - www.uni-siegen.de/… ;; www.chemie-biologie.uni-siegen.de/… , tak jsem tam napsal.

Odpověď zněla, že jich mají sami málo a žádné ryby z jejich chovu nedostanu, což mne naštvalo a napsal něco, na co jsem samozřejmě odpověď nedostal. Chybou bylo, že jsem s tou žádostí neoslovil chlapa, ale ženskou.

Napsal jsem i do Glasera, zda by je mohli z těch a jiných zdrojů obstarat a odpovědí bylo, že ne. Dnes asi vím, čím to bylo omezeno.

Taky měl nadějné ryby jeden z mých známých, jen mu zrovna "nešly".

Ohledně krmení, když je k dostání vločkovaná spirulina a chlorela, jimiž ryby sám krmím, tak nemůže být v tomto směru žádná "špatná zpráva".

Víc tady nemůžu na nic reagovat, musím jít dřít do práce a je nejvyšší čas se obléci k odchodu, abych stihl autobus. Včera jsem přišel domů z práce v 16 hod., po nakrmení ryb si lehl a vstal, až dnes ve dvě ráno, abych promyl nítěnky a znovu nakrmil ryby, než jim zhasnu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2018 19:00 -
Glaser je fajn ak ste z CZ alebo západu SK.Na východ SK už je to problém.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   24.02.2018 16:27 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez techniky – V poslední době mě skifie ...
Fotka k příspěvku ... dost baví. Kompaktní hejnko starých i mladých, bez toho, aby staré mladé likvidovaly. Navíc se díky nim stále zvětšuje Otélie.
Jediné problémy aktuálně zažívá těhotná samice. Doufám, že porodí a bude líp.

Větší fotka je v galerii rybicky.net/fotogalerie.php…

P.S. Čtu diskusi a lituji, že náš byt není nafukovací. Bohužel si budu moci k stávající osádce dovolit max 1-2 nové druhy (a to ještě budu muset přidat nové nádrže kvůli stávajícím).
0: Myslíš, že by pro Poecilia salvatoris bylo výhledově v budoucnu použitelné mé akvárium u stropu? 74l, půdorys 91x27 rybicky.net/nadrze/26176-akvarium-u-stropu Jestli o tom mám vůbec přemýšlet.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2018 12:18 Muž ivo1339 [161] - AmerikaRe: 0
Ryby P. latipinna identicky shodné s původním popisem, vyznačující se výraznými kosočtverečnými skvrnami ve hřbetní ploutvi, jsem viděl před dvěma roky u jednoho chovatele v Trebinje na jihu BIH. Podobná P. velifera má skvrny vždy okrouhlé, což je nejvýraznější vizuální rozpoznávací znak u divokých populací. Nalovil je v blíže určené lokalitě Orah, která je součástí Bilečkého jezera s několika termálními vývěry právě v této oblasti. Letos u něj budeme trávit dovolenou a na uvedenou lokalitu mne vezme. Takže v případě úspěchu dovezu ryby z jezera, v opačném případě pak jejich odchov. Manželka si už na šplouchání v autě při návratech z dovolených zvykla. To je ta lepší zpráva. Ta horší je o přípravě krmení na celou zimu - sbírat kopřivy, spařovat, řezat na tenké nudličky a mrazit. Zkušenost je dva litry hmoty na jednu rybu, a to je u nich zima výrazně mírnější (středomořské klima). Nebo mít pro tyto věčně hladové ryby zásobárnu řas.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2018 06:09 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: 0
Mi se strašně líbí ta forma na videu. Narazit na ně někde, tak je okamžitě beru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2018 01:21 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: Pepan
Fotka k příspěvku Při každém novém kliknutí na odkaz tam je něco jiného.

Divoké platy variáty byly k dostání v loňském roce a stačilo si je objednat, např. populace La Laguna - www.google.cz/… .

Já měl tyto Rio Nautla - www.google.cz/… , ale přišly v takovém stavu, že jsem je nedokázal udržet.

.
 
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   24.02.2018 00:01 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: 0
Následuje video Xiphophorus variatus a ty jsou bóží.
www.youtube.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   23.02.2018 21:08 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: LubošJedlinský
Fotka k příspěvku Kam se ten pán chystá na lov P.latipinna ?

Přirozený biotop: www.youtube.com/…


.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.02.2018 22:17 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formy
aquamaster řeší dopravu přes dovez zvíře po celé čr 350kč. občas je něco od Glasera i u Papíka v dříteči, zrovna minulý a předminulý týden tam měli od něho importy ale z divokých živorodek tak nebylo nic, dávali mi echo. mě se právě x.nezahualcoyotl líbí z mečovek nejvíc tak jsem byl rád že jsem ho sehnal, ono každá divoká živorodka má své kouzlo, jen kdyby nebyli omezené prostory, po telefonu jsem mluvil s pánem, který se chystá na lov p.lattipina samičky údajně 15-17cm tak se také těším jestli toho naloví více a něco od něho budu moci odkoupit
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2018 22:03 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: LubošJedlinský
Od Aquamastru jsem brával, dokud fungoval kurýr ČD. U nich sleduju co má Glaser skladem, ale příště už budu brát jinde kvůli snadnější dopravy. Vivarium nemá dopravu vůbec.
Jen s jedním samečkem to je smůla, ale pořád lepší než 1 samička a zbytek samci. ;-)
EDIT: Vím o Vašich odchovech Xiphophorus nezahualcoyotl, ale zrovna tento druh se mi moc nelíbí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2018 21:58 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formy
z přírodních mečovek u mě budou z jara x.nezahualcoyotl z lokality OCAMPO a zítra mi pán doveze velkou skupinku přírodních x.helleri bez určené lokality, tak že v budoucnu budou k mání i jejich odchovy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.02.2018 21:55 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formy
tak oprava, p.tico je pouze jeden sameček, snad napáří samičky než o něho popřípadě příjdu, rybky jsem bral přes aquamaster, vivárium je nabízí také, jen ceny mají jednou tak vyšší než u aquamastru, z přírodních mečovek tam měli v nabídce pouze x.pygmaeus po 151kč kus jinak žádné jiné, ještě mě zaujali limia dominicensis ale nemůžu mít všechno. další nějaký ten druh zase příště, třeba společně s pecilkami až se z odchovů něco našetří na další chovance.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.02.2018 21:49 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: LubošJedlinský
Docela by mě zajímalo, přes koho berete ryby od Glasra. Teď taky sleduju nabídku Glasra, ale z klasických mečovek tam teď nic přírodně zbarveného nemají.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   22.02.2018 21:38 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formy – GLASER
tak mi právě dorazili rybky domů, p.wingei campoma rainbow jsou velmi pěkné i v běžné velikosti zdravé, ploutve nepoškozené, p.salvatoris samci pěkně zbarveni ve větší velikosti ale hubení, nitěnky a kvalitní strava to za nějaký čas snad zpraví ovšem samičky jsou plné v bříšku, pěkně rostlé a v obrovské velikosti odhadem přes 10cm, nakonec to nejlepší a to je jak jinak než p.tico, rybky zdravé hezky vybarvené a velké rozdíly ve velikosti od dospělých samiček po 1,5cm jedince, mělo být 6 párů nakonec jsem ale napočítal pouze dva samečky, toto ale vyrovnala velká radost dvou čerstvě narozených mláďat, které plavali v pytlíku, už jsou však stranou v 6l elementce na rozkrmení, čas ukáže jak se bude dařit dále, nicméně i na některé výše popsané detaily jsem spokojený a v budoucnu, až se v seznamu objeví něco zajímavého objednám opět, spíše se teď zaměřím na nějaký druh micropoecilia, které mě nějakou tu dobu lákají a sem tam se v nabídce u GLASERA objeví.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.02.2018 09:42 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez techniky – Milan Murko ...
... mě včera upozornil na zajímavý web o gudeovitých živorodkách www.goodeidworkinggroup.com/…
Zatím mám z toho rozečtenou podstránku o Skiffia francesae.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.02.2018 07:09 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formyRe: 0
Tak že je možná nakonec dobře že je neměl, osobně si myslím že z odchytu nebudou, sice u nich nebyla poznámka že jsou z německého odchovu ale to neznamená že nejsou odkoupení z jiné země. Pro příště se jich tedy vzdát a seženu místo nich jiné zajímavé druhy, jsem rád že toto fórum tady takto funguje, kdy jako v tomto případě dostanu velmi cenné rady ohledně vysoké hustoty křížencu u této formy rybek, popřípadě se dají sehnat čistokrevné třeba u nás?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.02.2018 03:13 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: LubošJedlinský
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Na morichalské gupky se lze podívat ve videu a to, přes vložený odkaz v 54 minutě záznamu, ale jsou trochu jiné, než Orange Line El Salto - www.youtube.com/… .

Pokud by je měl Glaser z odchytu, to by byly hodnotné, ale jestli-že budou od někoho z chovu, pak je jejich kvalita velmi nejistá. Když budou ve světle "hrát" fialovýma barvičkama a v ocasní ploutvičce mít náznaky endlerkového lemování okrajů, nebo barevné skvrnky, tak je nelze považovat za čistokrevné.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2018 22:02 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: LubošJedlinský
Držím ti palce s těma ticama! Napiš pak!

Mě se narodilo přes deset nových S. francesae a už se i integrovaly do hejna. Taky jsem našel dvě malé H. formosa - snad budou příbývat. Ty dvě jsem odlovil do koule u knihovny, ve které vykrmuji potěr.
Taky jsem dnes zahustil akvárium pod stolem. Standardně je plné Vallisneria gigantea, což ale zřejmě nebránilo Neohetherandria tridentiger ve žraní mláďat. Nacpal jsem tam několik hrstí Nitella flexilis. Pokud to stále nebude stačit, snížím hladinu vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2018 21:38 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formy – GLASER
dnes mi byla potvrzena objednávka v aquarium Glaser, bohužel nemají k prodeji všechny druhy které jsem měl objednané, dovezou mi poecilia wingei cumana rainbov 4páry (cena mnohem přijatelnější než mi nabízel pán z Prahy), poecilia salvatoris 4páry a p.tico 6párů, p.wingei rio morichal na které jsem se tak těšil a poecilia mexicana campeche rovněž nemají, prý nebude problém tyto druhy dovést příště, na p.tico se ale obzvláště těším a snad dopadnou lépe než krátkotělky čtyřskvrnné kde jsem měl pouze jednoho samce a ten uhynul bez odchovu. nádrže jsou připravené tak se snad zadaří i v budoucnu s odchovy.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2018 20:31 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formyRe: 0
jsou tam zajímavé rybky, myslím že by je do chovu chtělo více lidí, také bych si je uměl představit v nějaké své nádrži. u nás jsou zřejmě nesehnatelné, například micropoecilie sháním už spousty let a dosud se mi je nepodařilo sehnat, i když se jedná o náročné druhy, které se dají v zajetí udržet pouze pár generací jak mi bylo z různých zdrojů řečeno a právě proto mě láká jejich chov zkusit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   12.02.2018 03:18 Muž 0 [1718] - Obecné. – Méně známé druhy.
Fotka k příspěvku Na facebooku sleduji i některé zahraniční skupiny chovatelů živorodek, tak se mi na profilu zobrazují, jejich zveřejňované solidně vypadající fotky a pro "zdejší" vyznavače vložím odkaz na několik raritek od lebendgebaerende, jaké druhy chovatelé mají a v nabídkách živorodých ryb se běžně nevidí.

Ani já by neváhal po nich natáhnout ruku. Dá se to vše dohledat tím prvním odkazem, ale pro konkrétnost jsou příspěvky zaměřeny jednotlivě na přímé kliknutí.

www.facebook.com/…

www.facebook.com/…

www.facebook.com/…

www.facebook.com/…

www.facebook.com/…

.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   11.02.2018 21:59 SoRex Re: Yirka
Fotka k příspěvku Yirka napsal: Jen pro pořádek, samotný název tequillová určitě nevzešel z alkoholu. Pomerančová se mi zdá také daleko od agáve, ale není vyloučeno, že název je odvozen geograficky od města Tequilla a v blízkosti pomerančové háje mohou být. ;-)
Gudea tequilová je samozřejmě nesmysl. Druhové jméno tequila není odvozeno ani od alkoholu, ani od agáve, ale od názvu indiánského kmene, který dříve žil zhruba v oblasti jejího výskytu. Takže přesný překlad by byl "tequilská", což zní dost blbě. Mimochodem, s výjimkou již vyhynulého druhu garmani, jsou všechny druhy rodu Zoogoneticus pojmenovány po indiánských kmenech.
České jméno Z. tequila - Gudea pomerančová, odráží výrazný poznávací znak samců. Ti mají intenzívně pomerančově zabarvený lem ocasní ploutve.
Orange tail Goodea je také název, pod kterým se objevila v americké literatuře již několik let před uveřejněním vědeckého popisu.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   11.02.2018 10:13 LubošJedlinský Re: JirkaŠčobák
pokud se mi podaří p.tico z německa dovést a zadaří se tak ti můžu první potěr věnovat pokud by si o něj zájem měl. gupky od tebe krásně rostou, největší samička má už přes dva centimetry a žádný úhyn, x.diadidroj také krásně rostou bez jediného úhynu, vypadá to na jednoho samečka popřípadě možná jen na samičky, u živoroděnek svítivých nebyl také žádný úhyn a už se dá bezpečně rozeznat pohlaví, bude tam jeden sameček a 7 samiček, krmím je vločkami, čerstvě vylíhlými naupliemi žábronožky solné, mikrami a teď už vzhledem k větší velikosti jemně nastrouhané mrazené patentky a žábronožky, ať mají pestrý jídelníček. takto se snažím krmit všechny mé rybky. dnes jsem koukl do akvárka a u limia perugiae plavou další mladé odhadem tak 50ks. koncem února mi pán přiveze cca 10 mečovek xiphophorus helleri až ke mě pojede na exkurzy a pokec, tak na ně teď lepím 75litrovou nádrž. u neoheterandria elegans se teď přestává dařit a čerstvá mláďata nepřibývají, včera jsem odlovil 7ks p.caudimaculatus reticulatus a naoplátku do nádrže přidal 5ks asi 2,5cm velkého odchovu. už se docela těším na jaro až vyrazím k rybníku, který mám asi 400m od domu na plankton.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.02.2018 18:03 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: LubošJedlinský
Moje xenotoky na tom byly podobně. Mláďata plachá, pronásledovaná. Loni v létě stálo během rekonstrukce pokoje akvárium několik dní pod stolem s 15 cm vody a epipremnem naházeným uvnitř toho všeho. Když jsem ho dal zpět na místo a naplnil, našel jsem 9 mláďat, která vydržela a vytvořila základ hejnka mladých. Od té doby je dobře. Mláďata se po narození mohou přidat do relativně dospělými akceptovaného houfu. Teoreticky by tak mělo fungovat víc druhů živorodek. Jak se jednou vytvoří "rybí polévka", není (asi) problém. Snažím se o to i u ostatních divokých živorodek.

Jeden problém si u xenotok uvědomuju a to, že žijí dlouho. Z populace akvarijní X. eiseni mám dva samečky již 6-7 let a stále vypadají dobře. Proto dávám pryč mláďata, protože na rozdíl třeba od gupek nebo elegansek bude generační výměna zřejmě dost dlouho trvat.

Stručný report z mých ostatních ryb:
■ Dunajské gupky a P. prolifica také standardně bez problémů a s "rybí polévkou".
■ Girardinu metallicus ubývají, přestože je mám v 25°C - mizí velké samice, něco dělám zle. Možná bych měl změnit prostředí.
■ Skiffia francesae vypadají pěkně - neuhynulo žádné mládě a nově vložené ryby žijí dobře. Je fajn, že 4 mláďata od Luboše jsou menší, než moje - až porodí právě nosící samice, budou se mít kam zaŕadit.
■ Limia perugiae vypadají fajn - zatím žádný vlastní odchov, ale ani úhyn a dospělé ryby hejno mladých (12-14) nepronásledují. Mláďata rostou.
■ N. elegans přes 20 mláďat - část jsem odlovil, ale pak mě pŕestalo bavit a samice jich má v nanoakváriu aktuálně přes deset různých velikostí. Konečně mám pro ně mikry. Quintana atrizona mám 10 mláďat, starší už dost velká. Bez ztrát.
■ Girardinus falcatus kupodivu vypadají v 14l kouli dobře - pěkně žerou a vypadají být v kondici.
■ 2 páry Poecilia obscura jsou ok - tři nově příchozí žerou mnohem lépe, než první pokus - vlastně se chovají úplně normálně.
■ Phalloceros caudimaculatus reticulatus vypadají na druhý pokus (po doplnění šesti kusů odrostlejšího potěru k mým přeživším třem mláďatům) dobře. Žerou, rostou, vybarvují se. Asi 4 samci a 5 samic. Teplota teď v zimě 18-20°C. Snad jsem jim konečně našel vyhovující nádrž.
■ Heterandria formosa a Neoheterandria tridentiger se "nehýbou". Ryby zdravé, žerou, ale nemnoží se.
To je všechno. Jsem limitovaný prostorem, tak si v blízké době budu moci dovolit nové jen Phallichtys tico a i pro stávající ryby budu muset ještě vymyslet nějakou novou nádrž.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   10.02.2018 16:49 Muž 0 [1718] - Obecné. – Pojmenování
Už jsem se vrátil z práce a koukám, co tu probíráte. Kdo chce v tom mít jasno, nechť nahlédne sem - aquatab.net/…

Teď víte, koho se zeptat na sporné otázky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2018 14:10 LubošJedlinský
gudea pomerančová se stejně jako mnoho jiných ryb nazvala podle místa výskytu či naleziště, v tomto případě mexické město Tequilla, světoznámá kořalka tequilla nese rovněž název po tomto městu, kde byla zřejmě vynalezena, dnes už gudea pomerančová v této lokalitě k nalezení není, ve volné přírodě vyhynula. proč se však jmenuje v našem národním jazyce pomerančová nevím jistě to ale nějaký námi neznámý důvod má.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.02.2018 06:20 LubošJedlinský
v současnosti mám v chovu limia perugiae 18 samic, nedokážu určit kolik jich přesně porodilo, dal jsem na slova Romana Slabocha při dřívější konzultaci kdy jsme spolu řešili že se mi rybky nějak extra nemnoží mi zdělil že většině živorodek se začne dařit tehdy pokud jsou ve větším hejnu, u některých druhů se mi podařilo postupně docílit právě větší skupiny a výsledek se dostavil, hlavně to bylo vidět u gudei pomerančové, kdysi se mi povedlo zakoupit pouze dva páry a mláďat bylo opravdu málo sem tam se nějaké objevilo, jak dorůstali, přidával jsem je k těm dvou párům, v současnosti mám 11 dospělých rybek a konečně začínají být početnější odchovy, už jsem se bál že mi tento druh kvůli malé reprodukci zanikne. potěr g.pomerančové, respektive jeho část věnuji kolegovi, když mi populace zanikne tak jí bude mít alespoň on.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   09.02.2018 20:02 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: LubošJedlinský
Fotka k příspěvku
Novému nadšenému talentu dle svých možností a vědomostí radou nezištně přispěji. Z uvedených informací se dá konstatovat, že nejste troškař a předpokládám Váš pokračující profesní růst, který se zúročí v době, kdy Vy sám budete své zkušenosti těm méně zasvěceným rozdávat.

;-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.02.2018 19:42 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: LubošJedlinský
Kolik samic limií se podílelo na těch 300 mladých?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   09.02.2018 19:07 LubošJedlinský Re: 0
velice děkuji za obsáhlou odpověď plnou cenných rad a zajímavého čtení, po dlouhém rozmýšlení jsem si nakonec objednal tyto druhy: poecilia salvatoris 3,4. poecilia mexicana campeche 4,6. phallisthis tico 4,6. wingei rainbow cumana 3,4. wingei campoma no.46 green snake 3,4. wingei rio morichal el salto 3,4. je otázkou co všechno se podaří sehnat a nakonec mi z německa dovezou, nějak nevěřím tomu že bych měl takové štěstí aby bylo všechno:). nicméně pokud by se povedlo zakoupit p.tico tak i vzhledem k velmi vysoké ceně nepočítám že by se to z odchovů nějak rychle vrátilo ale spíš jde o to je mít doma a mít z nich radost. ty p.wingei rio morichal jste mě moc nepotěšil, jsou tedy dvě možnosti, buď to budou pěkné rybky s uspokojivým zbarvením a nebo předražení kříženci, které věnuji do okrasného akvária nějakým dětem protože pro mě budou takové rybky bezcené, nechť se nechám překvapit. před krátkým časem jsem dostal od kolegy asi 50 nádherných obrovských limií nigrofasciata, jelikož omezoval chov, některé samičky budou brzy rodit, také se mi rozjeli limia perugiae kdy za více než týden porodili přes 300mláďat, už plavou ve 160litrové nádrži a snad mi budou dělat radost i nadále a pěkně porostou, k mému překvapení jsem objevil i kolem 60mladých od gudei pomerančové, což mi udělalo obrovskou radost, do teď tak nějak stávkovali a vždy se objevilo sem tam nějaké mláďě a dnes najednou takové překvapení a jedna samička je zřejmě krátce před porodem, tak už plave v porodničce. dnes jsem odlovil další 4 mladé xenotoca eiseni, ty se mi zdají k potěru poměrně agresivní a jakmile mládě opustí houštinu je sežráno, tak že nastolím rovněž porody v porodničce, u skiffia francesae se dnes také zadařilo a odlovil jsem téměr 40 krásných prcků, ty už plavou ve 100litrovém akvárku aby poposkočili, pak půjdou do 300litrového ke xiphophorus nezahualcoyotl.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2018 19:34 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: SoRex
Díky za odpověď.
Jsem si říkal, že to budou vhodné mečovky pro mě, v atlasu se píše snadný chov: rybicky.net/atlasryb/mecovka_montezumova
No nic, asi to budu muset udělat naopak. Najít chovatele a pak teprve vybrat druh.

Fotky se zobrazily.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   05.02.2018 19:15 SoRex Re: NHKG
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Libor Balnar z Ostravy. Ale X. montezumae rozhodně není druh pro začátečníka.

Annoncované fotky tentokrát snad OK.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2018 18:56 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: sorex
Náhodou X. montezumae neodchováváte? Hledám někoho, kdo by prodal chovnou skupinu a poradil začátečníkovi s živorodkami.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2018 18:48 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: sorex
Fotka k příspěvku Pošli mi je mailem na jiri.scobak@mpa.sk
Dám je sem. Poradím si.
Nebo přes FB.

P.S. K tématu: Vnímám to tak, že hobby akvarista nemůže vyjet kvůli každému druhu, který by chtěl.

P.P.S. Přikládám fotku rybky z roku 2010. Několik let jsem je choval jako bifurky.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   05.02.2018 18:41 sorex Re: 0
0 napsal:

...jenže i v případě zázračně úspěšné mise a překonání všech s tím svázaných nutností a potíží, by dovezené ryby nemusely prosperovat a celá snaha, vynaložené úsilí i finance s nasazením a rizikem újmy na zdraví i životě, by pozbyly smyslu.





Takhle ale skutečný hobby akvarista uvažovat nemůže. To by nikdo nikdy nikam za rybami nevyjel a nikdo by se k žádnému raritnímu druhu nedostal. Absolutní většina takových druhů je dovezena právě hobby nadšenci, protože komerčně se sehnat prakticky nedají.

Navíc člověk získá velmi cenné údaje o lokalitách výskytu, prostředí, parametrech vody, biomu ad. Nehledě na často opomíjené rozšiřování mentální mapy. A k tomu všemu je to naprosto úžasný, nesdělitelný zážitek.



Také se "jakoby mimochodem" přesvědčíte o skutečné křehkosti biologické rovnováhy, navštívíte-li stejnou lokalitu několikrát. Pro představu přikládám dva dvojsnímky z Río Tamasopo. Horní je focen v roce 2008, dolní 2012. Jeden je typová lokalita X. montezumae, focená prakticky z jednoho místa. Druhý, podvodní, je stejná lokalita pár desítek metrů níže po proudu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   04.02.2018 23:04 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: LubošJedlinský
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku
Ty vypsané druhy pravděpodobně budou z nabídkového seznamu od Glasera.

Ano Phallichthys tico raritou stále jsou, ale na té listině k dostání za nemalý peníz. Když na to máte, tak investujte a zaměřte se prozatím pouze na ně, ovšem na rychlou návratnost se nespoléhejte.

Pokud můj chov nepostihne nečekaná katastrofa, tak je budu množit, ale, už teď je odchov roku 2018 od zájemců dopředu zamluvený.

Molly druhu P.mexicana se sice běžně v chovu donedávna nevyskytovaly, přesto se v Česku dají sehnat, respektive ty, co jsou vzhledem "více přírodní", jak jsem byl informován, to jest barevně méně výrazná populace. Ta byla nabízena v Ostravě Liborem Balnarem. Bližší informace a dotazy nutno směrovat na prodejce přes kontakty v podaných inzerátech na Akvarko.cz a stačí do vyhledávání v rubrice inzeráty, napsat - divoké živorodky, aby se ty nabídky dohledaly.

Já si ty P.m.Campeche dovezl v počtu 4 samice a 2 samci. Vypadají dobře, jen ještě musí dorůst do plné velikosti a pak se "uvidí", co bude dál. Nejsou příliš plaché oproti divoké formě Poecilia sphenops, jenž se zběsile splaší při každém podnětu a dobře berou - "mexikány" - veškeré předkládané krmivo.

Ty různé kmeny od P.wingei mohou zajímat "sběratele" tohoto druhu a jinak se vybírají podle osobního vkusu a líbivosti. Je to náročné na počet potřebných nádrží pro chov a odchov při pořízení více variet.

Já mám klasické Puerto La Cruz a pak odlišně zbarvené Campoma No. 25. S oběma kmeny jsem spokojen.

Finančně P.wingei vyjdou u nás mnohem levněji, než v Německu, pokud nepočítám tu cenu 100kč/ks na ifauně za Sky Blue, co se tam nedávno v inzerci ona nabídka objevila a několik pěkných kmenů se dá na burzách v ČR nakoupit v čtvrtinové ceně.

Gupky El Salto Rio Morichal, dříve uváděné, jako "bifurky", jsou pěkné rybky, ale jejich problém tkví v tom, že mnoho chovů je poznamenáno hybridizací a opravdu kvalitní čistá "krev" není vždy k mání. Je to tím, že jsou v čisté formě choulostivější, než klasické endlerky a pravé divoké gupky.

Já je kupoval celkem 5x a jen jednou byly perfektní, žel právě tyto byly stejně háklivé na velmi dobrou kvalitu a teplotu vody, jako Micropoecilia parae, na což jsem u obou čistých druhů v roce 2016 "dojel", kdy náhlejší větší ochlazení ryby zabilo, i když byly ve skleníku a na jiné pecilky, např. i šlechtěné paví očka ve venkovních nádržích to nemělo žádný vliv. To skaláři a tetry snášejí venku větší výkyvy teplot.

Ty El Salto, co mám v současné době nejsou, až tak špatné, přesto musím hlídat kvalitu samců a dělat selekci. Na podzim mívám odchované přebytky, teď je neprodávám .

Poslední jmenované P. salvatoris se synonymem Liberty molly se řadí mezi větší a velmi živě, až plaše se pohybující živorodky, které stále nedosáhly většího rozšíření v nádržích akvaristů, jako u barevných forem běžných molly, i když jsou známy a chovány desítky let a to navzdory jejich pěknému vzhledu a výrazného oživení akvarijního prostoru.

Je to způsobeno vícero příčinami, např. nedostupností kvalitních ryb, které jsou patřičně vybarvené, aby upoutaly pozornost a akvaristé o ně jevili dostatečně velký zájem a k tomu i nedostatek znalostí k dosažení početnějších odchovů.

Mi prošly rukama salvátorky pocházející ze 4 zdrojů a u každých mi vadil určitý nedostatek. Teprve v následných odchovech se objevily ryby uspokojivějšího vzezření, jenž stojí za udržovací chov i šíření mezi další zájemce a stále na zlepšení kvality pracuji. Mimo to jsem si v minulosti domluvil odkup ryb u chovatele z Nizozemí, ale nakonec nebylo nutné tam k vůli toho jezdit, abych vylepšil svůj chov. Zádrhelem doposud přetrvávajícím v mých podmínkách, je velká úmrtnost mláďat.

Do podzimu roku 2016 u mne přes citelné ztráty v předchozích letech, ještě stále přežívalo dostatečně početné hejno s množstvím potomstva a já z nich naštěstí dal část svému známému, s nímž si po určitém čase vyměňujeme ryby do svých chovů, což se mi zpětně opět vyplatilo, protože mi většina ponechaných mladých v zimě 2016 - 2017 vyhynula a v roce 2017 bylo odloveno z chovné nádrže, kde byly i jiné druhy ryb, jen 9 mladých, z nichž do dnešního dne přežilo 6 ks. Navíc mi tento rok v lednu stářím ve věku tří let uhynul plemenný samec. Ten byl nahrazen mladými samci od kolegy akvaristy, který dostal dříve ode mne chovný materiál tohoto druhu, takže jsou po genetické stránce v dobré kvalitě, jen mi bylo řečeno, že u kolegy se nedožívají tak dlouhého věku, jako u mne. Čím je to způsobeno se můžu nanejvýš domýšlet a přesnou příčinu neznám.

Tento rok se chystám použít osvědčenou metodu pro jejich úspěšné namnožení a odchov, která spočívá v jedno druhovém složení ryb a umístění chovného hejna do prostorného koše ve velké skleníkové nádrži, který - chovný koš se nachází v ještě prostornější chovné síti, kde je doplňováno živé krmivo a narozený potěr se v chráněném prostoru mezi stěnami porodního chovného koše a odchovnou sítí, může v bezpečí a pří stálém dostatku potravy, jako jsou např. mikro plankton a vkládané komáří larvy s dafniemi, velmi zdárně vyvíjet bez nutnosti častých obměn vody, která se regeneruje sama za daných podmínek a časem si dospělé ryby na přítomnost potěru zvyknou a ten může k nim přes oka koše vplouvat, aniž by byl sežrán.

Tímto jsem vyjádřil své názory a postřehy k podanému dotazu, k čemuž se neodhodlal, nikdo jiný z toho obrovského počtu dalších chovatelů živorodek, co momentálně existují a malinko jsem i nastínil neopomenutelné souvislosti. Dřív, než teď, nebylo možné se k tomu pro vytíženost "dorvat".

Doplním tento příspěvek sice málo zdařilými, ale čerstvými fotkami mých Poecilia salvatoris, které jsem včera večer pořídil tabletem.

Ryby se pohybem tabletu kolem čelního skla jim nově se zjevivším neznámým předmětem plašily a celkově se stále rychle pohybují, takže tablet nestíhal zaostřit, což mělo na pořízené snímky neblahý vliv, no i tak určitou vypovídající hodnotu mají. Existuje i moje video z toho dne na YouTube.

K tomu přidám foto z mé neaktivní prezentace tady, jak vypadají samci od skutečných gupek populace El Salto Rio Morichal.

Všimněte si "čárkovitého" tvaru těla, barvy hřbetu a břicha, umístěním a barevným tónem pouhých dvou skvrn, kde začíná a končí středová červená linka i její centrické umístění.

Kříženci mají skvrny i jinde, např. v ocasní ploutvi, než typická forma, navíc s přerušenou, nedokončenou a nepřímou středovou stuhou - linkou a jinými barevnými odstíny těla, což ovšem může souviset i s variabilitou při odchytu z rozdílných míst výskytu v tom samém povodí. Výčet, na co se zaměřit je orientačně základem pro rozlišování znaků při posouzení a nákupu těchto ryb.

Mohl bych přidat i své kratičké video s částí chovného hejna v malé průhledné plastové nádržce. Zbytek ryb je ve větší neprůhledné plastové nádrži sloužící pro přezimování, než bude možné umístit je na léto do skleníku.

Jak jsem v předchozí stati uvedl, byly z počátku tyto ryby považovány za Micropoecilia bifurca. Jenže pravé bifurky vypadají jinak a navíc i jejich projevy chování se od, třeba typických pavích oček odlišují.

Oproti nedostatku dostupných informací v předešlých létech, se v současnosti dají dohledat konkrétní zkušenosti o chovu, doložené obrázkovou fotodokumentací a to i s videozáznamem počátečních líbánek snímaného páru a "tanečního" dvoření samce, což celé je zcela mimořádné oproti tomu, jak námluvy probíhají u jiných známých a běžných živorodých ryb.

Kdysi to byl můj vysněný druh a blouznivě si já představoval možnost vypravit se pro ně přes Holandsko do Surinamu.

Netvrdím, že to je zhola nemožné uskutečnit, jenže i v případě zázračně úspěšné mise a překonání všech s tím svázaných nutností a potíží, by dovezené ryby nemusely prosperovat a celá snaha, vynaložené úsilí i finance s nasazením a rizikem újmy na zdraví i životě, by pozbyly smyslu.

Zkušení akvaristé mi před lety v té době mého zájmu přímo řekli, že - "na ně nemám" - ve smyslu umění a schopnosti je udržet a trvale množit.

Tyhle ryby si mohou dovolit protřelí profíci těžšího kalibru, co o chovu živorodek toho znají víc, než tomu je u nesčetných řadových samo-množitelů pavích oček :-) .

Vložená fota: Poecilia salvatoris z mého chovu. První je mladý chovný samec, pak následuje snímek dvou starších matečných samic a ještě jeden detailnější záběr samice.

Další foto: Čistokrevná morichalská gupka El Salto - dva samci.

Na páté fotografii je samec gupky El Salto z populace, která byla v minulosti pokřížena s P.wingei a u potomstva se to následně ve vybarvení projevilo. Z chovatelského hlediska jsou tito kříženci naprosto bezcenní.

Odkaz na krátký záznam mých současných guppy El Salto - www.youtube.com/… .

Odkaz na unikátní video ryb druhu Micropoecilia bifurca - www.youtube.com/… .

www.natura-aquarium.com/…
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2018 22:05 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formy – rada
mám možnost těchto druhů, bohužel kvůli ceně nemohu mít všechny, s těmito druhy respektive s jejich běžnou dostupností nemám zkušenosti, poprosím vás, které z nich jsou raritněhší? phallichthys tico, poecilia mexicana campeche, p.wingei campoma no.46, p.wingei rainbow cumana, p.wingei rio morichal. p.salvatoris u některých z nich jsou ceny poměrně vysoké.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2018 23:27 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: LubošJedlinský
www.facebook.com/…


Stockliste Stand 31.01.2018

Tiere die ich abgeben kann markiere ich mit Stern (*)
Bitte beachtet das ich Tiere bevorzugt zur Selbstabholung abgebe, ich verschicke auch per Tierversand wenn Ihr die Kosten dafür tragt, alle anderen Versandwege bitte per PN!

Lebendgebärende:

Girardinus metallicus *
Heterandria formosa *
Phallichthys quadripunctatus *
Phalloceros caudimaculatus *
Poecillia gracilis spec. FO Rio (Alto) Oro *
Poecilia reticulata FO Khao Lak *
Limia nigrofasciatus
Limia perugiae
Xiphophorus helleri var. koi *
Xiphophorus kallmani *
Xiphophorus maculatus Mickeymouse blau
Xiphophorus milleri
Xiphophorus pygmeus *
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2018 18:27 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formy – phallichthys quadripunctatus
neměl by někdo navíc k prodeji alespoň jednoho samečka phallichthys quadripunctatus o svého jediného jsem přišel.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2018 18:14 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez techniky – Video s Limia perugiae
www.facebook.com/…
Menší pár jsem dostal po vánocích od Aesculapa - sameček se od té doby docela vybarvil a už má i tmavý okraj ocasní ploutve. Barevně je skoro stejný jako větší sameček, kterého jsem dostal minulý týden od Luboše Jedlinského (a dvě větší samičky a potěr). Část potěru je z limií, které Luboš koupil týden předtím v Dříteči.
Tři kusy potěru, který jsem získal od Aesculapa, se vybarvily jako gupky. K omylu zřejmě došlo po přenesení potěru v mechu a protože v akva byla jen samička limie, došel Aesculap k názoru, že potěr pochází od ní. Už jsou pryč, věnovány.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   24.01.2018 19:12 SoRex
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku A naposledy...
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   24.01.2018 19:09 SoRex
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   24.01.2018 19:08 SoRex
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Jen pro zajímavost sem dám pár namátkou vybraných fotografií populací X. helleri, focených přímo na lokalitách během cest v letech 2008-2012. Omluvte tedy jejich kvalitu.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 12   24.01.2018 18:35 SoRex
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Tak to jsem z toho mailu nepochopil, že se mám ozvat, omlouvám se. nicméně obě populace X. helleri, které jsem dovezl (rok 2010 a 2012) mezi chovateli jsou. Nevím ovšem, nakolik jsou namnoženy. Na první přiložené fotografii je samec populace s příčnými pruhy (mají je i samice) na dalších jsou samci druhé populace, u které není ani náznak příčných pruhů a objevují se tam zelené a oranžové mečíky.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.01.2018 05:26 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formy
Moc dekuji za obsáhlou a vyčerpávající odpověď, kdyz se nad tim zamyslim je pravda jak říkáte o variabilitě zbarveni, je to i logické a kdyz neni určena lokalita lze těžko podle fotek na internetu srovnávat detaili ve zbarveni, které se muzou do jiste miry lisit. Od romana slabocha jsem dostal pred casem darem nějaké divoké p.wingei a g.falcatus, nedávno jsem nu zasílám fotky jak jeho rybky prosperuji a psal jsem mu ohledne jine živorodky, po par týdnech mu napsal znova ale do dnes se mi neozval. Každopádně do inzerce dávám poptávku často na nejrůznější druhy ale odpovědi je jako šafránu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   24.01.2018 02:24 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: LubošJedlinský
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Nestačí Vám srovnání těch, co lze ve veřejně přístupných videozáznamech zhlédnout ?

www.youtube.com/… .
www.youtube.com/… - asi vysazeno .
www.youtube.com/… .

Není jednoznačné pro tento druh, že musí vypadat zrovna tak, nebo onak, protože areál rozšíření je dost velký na to, aby se jednotlivé populace ve vybarvení lišily. Jsou ryby s černým a červeným podélným pruhem i bez něj, též mohou mít svislé proužky a málo, či více výraznou základní barvu, někdy se skvrnitostí - typ guentheri.

Je dost míst po Světě, kde jsou "zdivočelé" z vypuštěných akvarijních chovů a v následných generacích se vybarvením vrací k přírodnímu vzhledu a na YouTube to je dohledatelné, namátkově - www.youtube.com/… ; www.youtube.com/… ; www.youtube.com/…

Ti, co takové fotky divoce - volně žijících mečovek na domovských lokalitách mají, je sami od sebe sem nedají.

Já jsem choval mečovky X.helleri z odchytu, ale moc nefotil a o dost velkou část foto archivu i přišel, tak toho mám minimum a ty ryby i po několika letech chovu, byly stále choulostivé, což jim v roce 2016 bylo osudné, když jsem je nedal venku do chovné sítě, ale byly volně v rybníku s gudejemi.

V roce 2017 se mi poslední přeživší kusy nedařilo udržet, takže mi zůstal jen "kmen", který je původem z neznámé lokality - akvarijní chov, zato podstatně odolnější a životaschopný a k vidění jsou v mém videu s Macropodus ocellatus.

Hellerky s doložitelným původem se občas sehnat dají, stačí sledovat nabídku, nebo si dát do inzerátů poptávku .

Dělám to velmi nerad, ale můžete zkusit poprosit Romana Slabocha o informaci, jestli se zachovaly při životě do současnosti ony zelené - mexické mečovky z dovozu, které byly u Ing. Karla Krčka.

Já se o to, již nezajímám a nepotřebuji se tím zabývat. Jeden z mých kámošů zavedl do svého chovu ty "Yukatány", ale neptal jsem se ho dávno na výsledky s jejich chovem.
.
 

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [16] 18 19

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 32577x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/19584-divoke-zivorodky-chov-odchov?od=751