Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Divoké živorodky - chov, odchov

 

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Druhy ryb - chov 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 15 Přejít na další stránku   1  
Divoké živorodky - chov, odchov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2018 16:59 Muž LiborSprysl [9015] Re: JirkaŠčobák
Všechny gudeje rodily v mých chovech dva typy mláďat - hodně menších, méně větších. Proto téměř s jistotou tvrdím, že nelze dovodit,že nesežraly žádné mladé. Svého času jsem choval ameky navolno, a měl poměrně dost mladých. V době, kdy se na ně už všichni vykašlali jsem začal samice zavírat a zírat... mladých bylo o třetnu až polovinu více. Prokazatelně mladé nežere na 100% jen gudea psí... :-) Ta má sklaplou hubu stejně jako štiky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2018 15:09 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: LiborSprysl
Ony zrovna skifie mají mláďata docela velká a zrovna velká samice porodila 14 mláďat větších, než jsem kdy předtím u skifií viděl (taky se zrovna u skifií ta mláďata zašijí někam do rohu a drží se dost pohromadě), tak jí věřím, že víc se do ní nevešlo. Reálně jsem je viděl brzy po porodu a dospělé je neobtěžovaly. Dokonce jsem jich v úvodu napočítal míň. Taky jsem od té doby registroval dva další vrhy a nikdy nepozoroval, že by po nich velké staré ryby šly. Je ale zajímavé: Při druhém vrhu byly v akváriu tři skoro dospělé ryby od 0 a ty měly snahu po mláďatech jít. Proto si myslím, že ryba, která SE JEDNOU NAUČÍ, že potěr není snadné žrádlo, V BUDOUCNU ÚTOČÍ MÉNĚ i na nově narozený potěr, který ještě snadné žrádlo je. To byla hlavní myšlenka mé úvahy.

Hej, máš pravdu, že se ryby přestávají množit, když počet překročí únosnost nádrže. Já mluvil o stavu, kdy tomu tak ještě není (u límií prý k tomuto nedochází, protože by to měly být hejnové ryby). Nicméně já, když mohu, potěr distribuuji dál a tím umožňuji, aby se mohl rodit další. Mimo dunajských gupek jsem aktuálně v situaci, že poptávka převyšuje nabídku. Je to jen o tom, aby člověk měl ryby, které někdo chce.

Edit: Něco podobné jsem zažil u X. doadrioi. Měl jsem je déle, než rok, sem tam mládě schované ve vegetaci, prchající. Za rok přibylo sotva pár rybek. Pak jsme předělávali místnost, akva muselo na tři dny pod stůl při asi 12 cm vody a s hromadou emerzního epipremna narvaného dovnitř - po umístnění zpět jsem našel devět mláďat a od té doby se počet mláďat namnožil asi na 50 a stále se drží (bylo to v polovině léta a na ke konci roku a na začátku tohoto jsem přes 40 kusů potěru rozdal, ale přesto se množí další). Krmím pořád stejně, ale přesto je minulost a současnost nebe a dudy. Protože se mláďata začlení do dětského kolektivu, nemusí se skrývat a žerou neporovnatelně líp.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2018 12:44 Muž LiborSprysl [9015] Re: JirkaŠčobák
z první várky přežila všechny mláďata.... Jak jsi to poznal? Ta úvaha je pravděpodobně velmi špatná, protože nikdy nevíš, kolik jich je....Narozená mláďata se v přírodě primárně s dospělými rybami nevyskytují. A v akváriu rovněž. Kdybys vypustil ven teorii, že více žerou mláďata ryby s nedostatkem živé potravy, té bych třeba i věřil. Protože má logiku.
Čím početnější populace je, tím dochází k porodům častěji a problémy se žraním mláďat se zmenšují. ...Naprosto nepravdivá informace. Se zvyšující se četností (Zahuštěním akvária) ryb klesá počet porodů a vůbec se nezmenšují problémy se žraním mláďat. Dokonce možná zcela naopak.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.03.2018 11:14 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez techniky – Mláďata
ÚVAHA
Pozoruju v úterý narozený potěr Limia perugiae, jak se mnohem volněji pohybuje akváriem a odrostlé rybky na něj dorážejí mnohem méně, než včera. Věřím, že se dostanu do podobného stavu jako s Xenotoca doadrioi nebo Skiffia francesae, kde mám solidní hejno ryb všech velikostí a s množstvím potěru. Evidentně pokud v nádrži mláďata jsou, ryby na další tolik neútočí. Ale proč je tomu tak?
Napadá mě, že současný odrostlý potěr limií nebyl na mláďata zvyklý. Musel pochopit: "Toto má solidní únikové reakce a pokus o chycení není příliš úspěšný". První den byla určitě spousta mláďat sežrána, ale druhý a třetí den už výsledky nebyly slavné a ryby se naučily, že útok nepřináší ovodce. Až přijdou další mláďata, budou mít už ryby zafixované: "Toto se nevyplácí" a pokusů bude míň. Nemyslím, že ryba dovede rozlišit čerstvě narozené mládě a několik týdnů staré mládě. Taky u skifií jsem si všiml, že zájem o mláďata projevoval víc dva měsíce starý potěr, než velké ryby. Onen potěr neměl s mláďaty zkušenost. Což může být i důvod, proč, pokud se ryby od narození separují a chovatel má hejno dospělých ryb, které v životě potěr neviděly, dojde při porodu k rychlému sežrání. Ryby se naučí: "Toto je žrádlo." Když se mi nedávno začaly znova množit skifie, pocházely velké ryby z akvárií, ve kterých se potěr vyskytoval a z první várky přežila všechny mláďata. Ta mláďata se pak na přítomnost dalšího potěru musela učit, ale naštěstí nebyla tak velká, aby ho zásadněji ohrozila. Čím početnější populace je, tím dochází k porodům častěji a problémy se žraním mláďat se zmenšují. Z toho vyplývá, že pokud od někoho bereme rybky, není od věci otázka, jestli s nimi byl v nádrži také potěr, protože pokud ano, budeme mít menší problémy s vytvořením věkově heterogenního hejna. Konec úvahy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2018 20:58 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formyRe: Pepan
kamarád bydlí v podkroví rodinného domku, retikulatky tam také choval ale bohužel mu vydrželi pár měsíců, letní teploty prostě nezvládli, z mého pohledu je to velmi zajímavá rybka, spousta lidí co se u mě staví pro šlechtěné rybky se ptají co je to za formu šlechtěné rybky, to samé platí i u p.wingei v divokém zbarvení má nespočet krásných forem, u kterých si lidé myslí že se jedná právě o vyšlechtěnou rybku a co mě těší, po této návštěvě mění názor na divoké živorodky, které do té doby nazývali "bělice" kvůli vžité domněnce o nebarevnosti těchto přírodních rybek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2018 11:38 Muž Pepan [5043] - Rostliny
Škoda že bydlím v zatepleném paneláku. Kdysi jsem retikulátky měl a dobře se mi množily, ale teď bych to teplotně nedal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.03.2018 11:34 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formyRe: JirkaŠčobák
Je pravda že zájem o 'retikulatky' je, co odchovam není složité prodat, zrovna minulý týden mi dvě samičky porodili mladé, něco kolem 35ks a dnes ráno jsem přeložil do porodnicky další hodně plnou samičku, ale pokud je nechám rodit ve společném akváriu potěr se nikterak ve velkém množství neztrácí, rybky si již zvyklí na soužití s poměrem, tak když ho oslovuji vždy tam nějaké mladé nechám, dno mám hole, navrchu jen plovoucí rostliny a velký molitanovy filtr teplota okolo 20stupnu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   08.03.2018 03:40 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: JirkaŠčobák
Kolem +20°C.

Přes léto je mám venku. Tam to dost kolísá ta teplota a to jim nevadí, ale na podzim nesmí "mrznout".

V září by se měly vylovit a v nejbližší době přebytek odprodat.

I odolnější gudeje do poloviny října sklidím.

V zimě nemá teplota u phallocerů stoupnout nad plus dvacet stupňů. Mi velmi dobře zimovaly i při +13°C a na jaře kolem +18°C, začaly samice rodit mladé. Je dobré mít i v zimě zajištěno mírné proudění vody.

Potřebují vodu bez nitrátů, jinak vyhynou. Voda může být měkká i tvrdší. Živé krmivo, alespoň občas potřebují dostat, i když berou různé jiné připravované. Musím končit.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2018 03:08 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: 0
Co jsem ale u Milana Murka viděl, tak potěr retikulátek neselektuje od dospělých a nějaký tam stále má.
Hm. Já je jednak dost krmím, jednak akva s anubiasem gigantea je z velké části zaplněné masou Monosolenium tenerum, kterou nic jiné, než potěr neproleze. To by mohl přežít.
Samozřejmě něco odlovím, když je najdu a chytím.
Při jakých asi teplotách se ti retikulátky na jaře množí, prosím?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.03.2018 02:46 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: Jirka Ščobák
Mi pro změnu rodila Limia nigrofasciata, ale než jsem přišel z práce, tak bylo po mladých a našel jsem živé jen 1 ks, který byl odloven. Jednu samici mám v porodničce, ale není jisté, zda z toho něco bude.

Jinak registruji zvýšenou poptávku po rybách Phalloceros caudimaculatus reticulatus, kterých mám sám málo. rybicky.net/nadrz/5640/561.jpg

Včera se mi ozval další zájemce, zda je mám a prodávám.

Před několika lety jsem jich měl velké hejno a na aqua burze v Ostravě, kam jsem je přivezl, o ně nikdo z českých akvaristů nejevil zájem, tak jsem to vše prodal Polákům a měl po starostech i vyděláno.

Teď je těch ryb na akvaristickém nabídkovém trhu nedostatek a otázkou je, kde brát.

Ony se nejlépe množí na jaře po chladnějším zimování a samice by měly rodit v porodních koších, jinak toho z mladých mnoho, nebo i nic nezůstane, protože ty ryby jsou k svému potěru dosti kanibalské.


Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2018 02:09 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: LubošJedlinský
Než ty Anableps anableps, tak raději tyto - www.youtube.com/… .

On ten majitel má spoustu zajímavých videí

- www.youtube.com/… ;

( www.youtube.com/… )

, jen je žel z USA, jinak je komunikativní a své přebytky zájemcům nabízí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2018 12:09 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez techniky – Píšu si ...
... se Stephanem Krausem z Německa. Hovoří, že 5. 5. 2018 je setkání německého združení chovatelů živorodek a pokud bychom něco chtěli, může to tam zkusit získat. Poslal by to týden poté (měly by být stabilní teploty).

"Am 5. Mai wird das Treffen der Deutschen Gesellschaft für Lebendgebärende Zahnkarpfen stattfinden. Wenn du möchtet, kann ich auch dort nach weiteren interessanten Arten für euch schauen. In der anschließenden Woche wäre dann ein Versand möglich. Zu dieser Jahreszeit sollten auch die Temperaturen stabil genug sein."

Pište mi.

Mimo toto. Report z mých akvárií:
1) Včera se mi rozmnožily poprvé Limia perugiae. Určitě jich část sežraly, ale aktuálně jsem v jednu chvíli pozoroval sedm kusů potěru (docela se skrývá), který už ostatní ryby nežerou.
2) Jeden kus potěru Heterandria tridentiger se mi minulý týden podařilo odlovit a dát do odchovné koule.
3) 10 kusů Quintana atrizona, které se mi za poslední měsíce narodily, stále mám. Pět je už v poloviční velikosti dospělých (3 samice, 2 samci).
4) Už před časem jsem našel a přelovil dva kusy potěru formosek (paběrkování). Žije s ostatním potěrem a je překvapivě agresivní.
5) Phalocerus caudimaculatus reticulatus pěkně povyrostly.
6) Skiffia francesae začíná být plné akvárium, P. prolifica, X. doadrioi a dunajské gupky jsou na standardních stavech.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2018 09:27 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formy
Moc děkuji za příspěvky ohledně Hladinovek, tyto informace se nikde neuvádí ohledně brakické vody a dalších úskalí, v jednom článku jsem četl že kdysi dávno si pořídili skupinku 8ks kdy se jim v akváriu Hladinovka za krátko začali množit. Ono dát za rybku 375kč vzít alespoň těch 10ks, umístit je do bazénu, osolit vodu a doufat že to dobře dopadne je hazard.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2018 06:19 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: ivo1339
Díky za informace. To jsem nevěděl. O důvod víc (kromě velikosti akvária), proč si je nepořídím, i když se mi moc líbí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.03.2018 05:29 Muž ivo1339 [161] - AmerikaRe: Pepan
Voda musí být osolená, a to dost. Dostačuje i svépomocně míchaná "ochuzená" mořská sůl ze základních komponent: chlorid sodný, chlorid vápenatý, chlorid hořečnatý, síran hořečnatý, špetka chloridu strontnatého, molybdenanu sodného a Lugolův roztok (jod, jodid draselný a jodistan draselný). Ve sladké vodě mimo "migrující" mláďata dlouho nevydrží, jejich organismus je v dospělosti nastaven na vyšší osmotické tlaky. Je to podobné jako u střikounů, kaložroutů atd.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   03.03.2018 04:59 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: ivo1339
Já si myslím že jsou i populace, které žijí ve sladké vodě, ale je problém zjistit, odkud přesně dodané ryby pocházejí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2018 03:29 Muž ivo1339 [161] - AmerikaRe: LubošJedlinský
A ještě jedna věc, brakická voda. Při hustotě 1,010 g/cm3 (téměř poloviční mořská voda) je to 40 kg mořské soli na 1500 litrů vody za cca 3000,-Kč. To je ta lepší zpráva. Ta horší je agresivita mořské vody, která v místnosti s bazénem a vyšší vzdušnou vlhkostí sežere vše, na co se dostane.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   02.03.2018 18:49 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: LubošJedlinský
Fotka k příspěvku Koukal jsem na ty nabízené ryby -

scontent.fprg2-1.fna.fbcdn.net/… i doprovodný komentář, kde se píše - Anableps anableps

Endlich konnten wir wieder einmal eine der seltsamsten Fischgestalten, die die #Natur hervorgebracht hat, aus #Guyana importieren: #Anableps anableps, das #Vierauge. Dieser #Verwandte der #Lebendgebärenden #Zahnkarpfen lebt in #Flussmündungen des nördlichen #Südamerika. Hier frisst er in extrem flachem #Wasser die #Algen- und #Detritus-Beläge von der #Oberfläches des #Schlamms. Das #Auge dieser #Fische ist horizontal zweigeteilt. In der oberen #Hälfte ist zudem die #Pupille nach oben verdreht, in der unteren leicht nach unten. So hat der Fisch nicht nur eine 360° Rundumsicht, sondern auch das #Problem der #Lichtbrechung an der Wasseroberfläche perfekt gelöst. Die Männchen entwickeln mit der Geschlechtsreife ein Begattungsorgan. Aufgrund anatomischer Besonderheiten gibt es Männchen, die dieses Begattungsorgan nur nach rechts schwenken können und andere, bei denen es nach links ausschwenkbar ist. Entsprechend gibt es passende Weibchen, deren Geschlechtsöffnung nach links bzw. nach rechts weist. Ein #Pärchen zu besitzen, bedeutet darum noch lange nicht, auch mit den Tieren züchten zu können.

Anableps werden rund 25-30 cm lang, sollten also in entsprechend großen #Aquarien gepflegt werden. Untereinander sind sie friedlich.

Photos & Text Frank Schäfer

Což znamená, že ty ryby v udávané délce a potřebě větší chovné skupiny z důvodu tam zmíněném, se v tom akvárku nebudou cítit dobře, takže to chce do místnosti umístit ten nafukovací bazén, jak jsem uvedl.

Já to měl pod velkým, tři metry dlouhým svépomocí svařovaným více patrovým stojanem a pro jistotu jsem před napuštěním do připraveného bazénu vložil navíc i fóliovou plachtu a pod něj možno dát tabule polystyrénu. Já dal nové čisté podlahové PVC, ať spodek neleží přímo na holém betonu ve sklepní části domu a náhodou se dno něčím nepoškodí, poněvadž po naplnění se do toho bazénu vlezlo 1700 litrů vody. Osvětloval jsem to celé dvěma 120 cm dlouhými zářivkovými trubicemi, aby zdárně probíhala fotosyntéza a zavěšený menší čerpadlový filtr udržoval stálé celo-prostorové proudění vody.

Volně jsem tam měl umístěné ryby Phalloceros caudomaculatus reticulatus s Xiphophorus malinche a v zavěšených síťových sádkách byly další druhy ryb, např. kardinálky, dánia, gudeje i paví očka.

Tento typ bazénu má měkké pružné stěny i dno, o které se ryby neotlučou a hlavně i velkou hladinovou plochu. Samozřejmě na to provozovatel potřebuje mít prostor, který je dobře odvětrávaný od přemíry vlhkosti.

Po přezimování, jsem ryby přesadil do venkovních jezírkových nádrží.

Později ten bazén jsem musel zrušit, když jsem si zaváděl novou přípojku vody a potřeboval mít přístup na celou tu část, kde to bylo umístěno.

Odkazy (pokud budou funkční) do mojí staré prezentace, kde je několik fotek toho bazénu -

rybicky.net/nadrz/5640/298.jpg ; rybicky.net/nadrz/5640/296.jpg ; rybicky.net/nadrz/5640/287.jpg ; rybicky.net/nadrz/5640/289.jpg ; rybicky.net/nadrz/5640/300.jpg ; rybicky.net/nadrz/5640/297.jpg ; rybicky.net/nadrz/5640/301.jpg ; rybicky.net/nadrz/5640/277.jpg .

Úvodní foto: Do takových zahradních jezírek, byly pak přes letní období vysazovány moje, předtím v rybárně přezimované ryby. Doplňuji tímto detailem svůj příspěvek, aby v tom bylo "jasno"
.

 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   02.03.2018 14:25 Muž Tojsouvěci [3585] - Kytky s čudlamaRe: RAP
Samice při vrhnutí mláděte,pěkný macek ;-) youtu.be/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2018 14:08 RAP
Asi nejlépe komplexně zpracované:
translate.google.cz/…
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2018 13:17 Muž larix [1420] Re: ivo1339
Je to písané tu: www.seriouslyfish.com/… v odstavci "Aquarium size".
Ale ako som písal, osobnú skúsenosť nemám, takže tvoje info nespochybňujem.

EDIT: Teraz som si všimol, že v predchádzajúcom príspevku som uviedol nesprávnu koncovku domény...správne je ".com"
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.03.2018 13:12 Muž Tojsouvěci [3585] - Kytky s čudlamaRe: LubošJedlinský
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2018 12:16 Muž ivo1339 [161] - AmerikaRe: larix
Kde to uvádějí, na kartě ryby nic není www.seriouslyfish.com/…
Tyto ryby velice rychle rostou a překonat velikost 20 cm je pro ně hračkou. Jejich kůže na hřbetu je pevná, na bocích a z břišní strany velice jemná; čím menší prostor, tím větší riziko povrchových zranění. Dále jsou tyto ryby vesměs lekavé, hlavně k podnětům přicházejícím z jiných stran než shora. Proto to jezírko, nikoliv akvárium a objem co největší. Určitě ne 100 litrů vody na rybu nebo 200 litrů pro hejno, jak je nakonec uváděno ve zdejším atlasu. Všude je pro tu lekavost mají v bazénech (Vídeň, Berlín, Lipsko atd.). A 80. tých letech jsem tyto ryby choval, dovezl je Zverimex a byly téměř za pár korun.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   01.03.2018 22:03 0 Re: LubošJedlinský
Fotka k příspěvku Používal jsem přes zimní období velký nafukovací bazén se zavedeným prouděním vody a rybám se v tom dařilo. Na fotce je vidět pod tou lavičkou, co do něj svítí zářivky.

Víc názorných fotek jsem nedohledal, protože v minulosti dva případy porouchaných počítačů, se mi poznamenalo i na odpisu uložených fotoarchivů.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.03.2018 11:09 Muž larix [1420] Re: LubošJedlinský
seriouslyfish.net uvádza ako minimum plochu 150 x 45 cm pre 6 exemplárov. Osobnú skúsenosť nemám ale túto stránku pokladám za seriózny zdroj informácií, takže tebou uvedenej nádrže by som sa nebál (aj keď samozrejme minimum nie je optimum).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.03.2018 06:47 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formy – Hladinovky
Nahlédl jsem do nabídky zivorodek a je tam i Hladinovka, nedávno jsem se o chovu bavil s jedním chovatelem a ten mi zdědil že jsou velmi náročné na prostor a ideální chov je v bazénu v chovatelské místnosti, což u mě z prostorových důvodu není možné, ale mohl bych vyčlenit 300litrovou nádrž 150x50x50, byl by i v takto malé nádrži chov možný?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   28.02.2018 22:10 Muž 0 [1718] - Obecné. – V rybárně.
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Jen pro představu přidám ještě další dnešní foto, jak ty plastové nádrže v mé rybárně, v nichž zimuji, přechovávám i odchovávám přes zimu ryby, vypadají.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.02.2018 22:00 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: Prašan
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Typ Triangel jsou moje oblíbené šlechtěné paví oka, ale jen takové, kde i samice mají ploutve ve velikosti, jako samci, viz foto z dnešního večera.

Ryby jsou v plastové nádrži a snímky byly pořízeny starším tabletem, proto nelze očekávat, nijak moc velkou kvalitu fotek.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.02.2018 18:43 - Re: JirkaŠčobák
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku K našej debate o gupkách prikladám fotky robené včera večer.Ospravedlňujem sa za zababrané sklo a nedoostrené fotky spomenutých iných samčekov - zlé osvetlenie a ani bleskom to v tej vyradenej nádrži nešlo lepšie nafotiť.
1. a 2. fotka moje dlhodobo chované gupky - mix vykazujúci znaky minimálne troch čistejších foriem.Vždy s chvostom triangel už asi 10 rokov bez miešania niečoho nového.
Dalšie, tie nedoostrené fotky sú samce vykazujúce spomenuté odchylky.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2018 22:16 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: NHKG
Osobně zajet, nebo někoho ochotného poslat na tu adresu po předchozí dohodě s prodávajícím, www.amazon-exotic-import.de/… ;

www.amazon-exotic-import.de/…
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   27.02.2018 22:11 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: JirkaŠčobák
Fotka k příspěvku Těm gupkám netřeba "osvěžovat" krev něčím jiným, stačí držet početnější skupinu i více samostatně držených takových skupin. Pokud má někdo ty samé a nekříží je, tak po letech se dá udělat rekombinace mezi chovateli- to jest vzájemná výměna části hejna, která má smysl, protože rozdělená a izolovaná populace se časem vlivem odlišných podmínek chovu s probíhajícími, mnohdy nepostřehnutelnými mutacemi, bude, třeba jen trochu, ale přece jen lišit, což na osvěžení genetické výbavy bude stačit.

S tím "odborníkem", co zastával opačný názor, se netřeba dohadovat, stačí jej ignorovat.


 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2018 21:47 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: RAP
Koukám, že před necelými devíti lety měli - www.amazon-exotic-import.de/… .

Jinak tam zrovna teď není nic zajímavého.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2018 21:33 RAP
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   27.02.2018 21:04 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Prašan
Prašane, děkuju za názor. Jsem klidnější.
Co se imunity týče: Dosud jsem je neměl nemocné.
Co se lidí týče: Už jsem je dal i dost seriózním akvaristum, kterým věřím, že je nebudou prznit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.02.2018 19:40 - Re: JirkaŠčobák
Mám doma taký mix gupiek s triangel chvostom.Samce vykazujú znaky cca troch čistejších foriem.Mám ich už asi 10 rokov a stále vykazujú rovnaké znaky bez primiešania iných gupiek.Po tých desiatich rokoch sa mi len občas začali objavovať úplne odlišné samce,ktoré majú skôr také divokejšie sfarbenie a chvost celý červený ale len vo vrchnej polovici.Spodnú polovicu majú priehladnú,čo by som pripisoval dákej genetickej vade.Myslím si však ak pôvodná tvoja populácia nemala genetické defekty,tak sa teoreticky ani nemá čo prejaviť i keď sa populácia nebude na novo miešať,osviežovať.Myslím,že len bude mať tendenciu vrátiť sa ešte k divokejšiemu vzhľadu.
Jediné na čo by podľa mňa mohla takáto neosviežená populácia trpieť je slabšia imunita.Občas ak ja viac zakŕmim,tak sa mi stáva,že niekedy niektorá slabšia rybka raz dva podľahne pliesni.To samozrejme rýchlo riešim výmenou vody,pridaním soli a ak takéto niečo pozorujem u viac ako dvoch jedincoch,tak používam eSHa.Populácia aj po 10 rokoch je životaschopná,množí sa a nijako telesne neprejavuje žiadne defekty.Raz som si doniesol čisté neon black gupky a tie na rozdiel od mojich vydržali sotva rok.Ani sa poriadne nemnožili a nakoniec som v priebehu druhého roku o celú populáciu prišiel.Nie som genetik ale tie tvoje dunajské nebudú potomkom prešlachtenej jedinej formy a tak si myslím,že majú dostatočnú genetickú výbavu aby dokázali prežívať dalšie minimálne desaťročie.Ak by si sa rozhodol primiešať niečo čo si kedy daroval je tam riziko,že už môžu byť sprznené niečim iným.To chce pri takomto spetnom preberaní mať fakt dobrý kontakt.Na o nemyslím si,že by to bolo osviešenie.To by fakt chcelo tu pôvodnú populáciu z prírody....no keď už neexistuje....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   27.02.2018 18:45 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: R. Franklinová
Jeden kluk akvarista, se kterým si už déle píšu, mě zrovna dnes poslal fotky mečovek, které blízko něj někdo prodává. Nejsem na mečovky expert, ale nakonec jsme se dohodli, že mu v pátek pošlu 'dunajské gupky' a P. prolifica. Ty jsou obojí 100% nemíchané (ty gupky alespoň posledních deset let).

P.S. 'Dunajské gupky' tak budou konečně také v Praze :).

P.P.S. Měl jsem před nedávnem diskusi s jedním akvaristou specializovaným na šlechtění gupek a ten mi vnucoval, že musím dunajským gupkám osvěžit krev. Nenechal si vysvětlit, že jak, když zdrojová populace neexistuje (?!?) a já jsem asi poslední, kdo si je kdy vylovil a stále je má. Teoreticky bych si v budoucnu mohl vzít nějaké kusy od lidí, kterým jsem je kdy dal - to je jediné, co mě napadá. O tom ale nechtěl ani slyšet. Urazil jsem ho a byl konec diskuse.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2018 18:33 R. Franklinová Re: Prašan, 0, LubošJedlinský
Takže divoké zelené mečovky vypadají tak i tak... mátlo mě že sem v literatuře našla fotky divokých mečovek které vypadaly různě. Děkuji za vysvětlení konečně mám jasno ano moc jste mi pomohli. Zatím je nechám roztřízene podle barvy a uvidíme co z nich bude padat. Pokud je chcete posoudit klidně vám je zítra vyfotím, asi to budou obyčejné zelené mečovky, z chovu o jehož kvalitě vypovídá to, že pan chovatel nepozná samce od samice dokud nemá mečík. Nevadí až si budu chtít užít srandu s přírodní rybou zkusím vytřít F2 skaláry rio nanay je s nima hromada práce a není o ne zájem... ale to už do této debaty nepatří
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2018 17:40 - Re: 0
Tuším si tu ty dával odkaz na FB profil Melanie Otto ktorá ich nedávno ponúkala.Aj som jej písal,no poslať to na východ SK by bol riskantný ťah.Odpísala mi,že ak by tam niekto mal cestu nebol by problém.No ja nemám také páky aby mi ich niekto odtiaľ doviezol. :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.02.2018 17:31 0 Re: Prašan
Fotka k příspěvku Já se na to dívat nepotřebuji, Xiphophorus kallmani jsem měl z Francie, ale celé hejno byly jen samice, takže z chovu nic nebylo.

Na vložené fotce uprostřed, lze, některé ty mečovky vidět ve společnosti mladých salvátorek, pavích ok a ryb druhu Inlecypris auropurpurea.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2018 17:19 - Re: R. Franklinová
Ak máte ako popisujete tak rozdielne jedince,tak by som to možno tipoval na miešanie dvoch divokých foriem.
Skúsil by som dať samostatne tie flekaté a potom tie bez.No ak už boli rôzne samce pri rôznych samiciach obával by som sa nechceného párenia.
Dalšia nepotešujúca vec môže byť tá,že sa jedná o nie divoké jedince ale o byčajnú už skoro prešlachtenú zelenú mečovku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2018 17:14 - Re: 0
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2018 17:01 0 Re: R. Franklinová
To je tak těžké si je prohlédnout ?

Ty odkazy na podobné fotky nic neřeší, pokud nejsou k dispozici originály, aby se to dalo adekvátně posoudit.

1. www.youtube.com/… ;

2. www.youtube.com/… ;

3. www.youtube.com/… ;

4. www.youtube.com/…

.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.02.2018 13:37 Muž LubošJedlinský [594] - divoké a šlechtěné formyRe: R. Franklinová
S divokými xiphophorus Helleri jsem také neměl dlouho jasno, spousta fotek přírodních jedinců bylo variabilních, bylo mi vysvětleno že mají obrovský areál výskytu a různé místo výskytu může mít různé zbarvení, kde v jedné laguně mohou být odčervená kdežto v jiné třeba více do zelena a podobně... Je tedy důležité mít spolu pouze rybky z jedné lokality, pak bude zbarvení stejně, já mám X. Helleri v divoké formě i když lokalitu neznám, tak je rybka jako rybka, zbarvení stejné, jsou několik generací chovane v akváriu, pokud ty vaše vyselektujete což bude trvat spousty let než se ústali určitá barva, (teď jde o to jestli nebude dominantní barva právě ta nevhodná) stejně z nich nebudou již nikdy přírodní zivorodky a zachovají si v sobě být třeba jen malé procento genů, který ponese tu nechtenou barvu, která se může v budoucnu projevit. Takové to rybky nikdy nekupujte že zwerimexu ale spíše od specializovaných chovatelu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2018 12:29 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: R. Franklinová
Dal bych inzerát a ryby někomu věnoval. Sehnat pěkné mečovky není snadné.
Zbarvení přírodní formy je proměnlivé. Pár fotek najdeš v tomto tématu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2018 12:09 R. Franklinová – mečovky
Jak vlastně vypadá zelená mečovka v divoké formně? Ve výkupu jsem si objednala zelené mečovky s tím, že mi tvrdili že mají pána který jim je už roky dodává ve špičkové kvalitě. Každá ryba jiná sad ... no nic zaplatila jsem poděkovala a v rámci dobrých obchodních vztahů nereptala. Co si myslím o tom "špičkovém chovateli" sem psát raději nebudu. 5 samců by ještě docela šlo, ale v pytlíku se samicemi byly další.
Takže asi 4 samice vypadají takto
www.biolib.cz/…
pár samců vypadá zhruba takto, někteří mají mečík do zelena, někteří do oranžova
www.biolib.cz/…
pak mám 2 takovéto samice
www.biolib.cz/…
2 samice bez jakýhkoliv pruhů prostě šedivé
takového samce
www.biolib.cz/…
a jednu samici wagteila....
Co by jste s tím dělali vy? já měla chuť je všechny nalít do záchoda a poslat pryč potrubní poštou, ale to by bylo týrání zvířat. Nakonec sem vzala 4 ty samice s červeným pruhem a jednoho samce a dala je do chovné nádrže -150l a zbytek jsem hodila do senior akvária k zasloužilým skalárům vyřazeným z chovu. Předem děkuji za radu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2018 07:00 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: 0
0 napsal: Citace: 0: Myslíš, že by pro Poecilia salvatoris bylo výhledově v budoucnu ........

Jo, ale do maxima v tom nenarostou a chce to mít filtraci.

Pak je tam raději nebudu dávat. Děkuju Ti za odpověď!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2018 03:54 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: LubošJedlinský
Fotka k příspěvku LubošJedlinský napsal: tak mi právě dorazili rybky domů,..........., až se v seznamu objeví něco zajímavého objednám opět, spíše se teď zaměřím na nějaký druh micropoecilia, které mě nějakou tu dobu lákají a sem tam se v nabídce u GLASERA objeví.

"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Já se ke konci roku 2017 ptal u Glasera, zda v roce 2018 dovezou nějaký druh micropoecilií.

Tady je od nich odpověď:

Dafür haben wir leider keine lieferanten mehr. die, die diese tiere gezogen haben, haben leider damit aufgehört ;-( .

Es ist sehr sehr schwer, fast unmöglich, micropoecilias um alngen zeitraum zu vermehren. das geht immer nur eine weile gut und dann bricht der ganze stamm zusammen. dieses problem ist schon seit jahrzehnten bekannt und bis dato hat noch niemand eine lösung dafür gefunden...

MERRY X-MAS und eine gesundes friedliches 2o18!!!!!!


Víc psát nemůžu, za chvíli se chystám do práce.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2018 03:36 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: NHKG
Fotka k příspěvku NHKG napsal: Docela by mě zajímalo, přes koho berete ryby od Glasra. Teď taky sleduju nabídku Glasra, ale z klasických mečovek tam teď nic přírodně zbarveného nemají.

""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Glaser měl v nabídce několik druhů divokých mečovek a byla možnost si je objednat, dokud byly k dispozici.

Že tam není nic zajímavého pravidelně je způsobeno jeho vnitřní "politikou" nakoupit za mizivou cenu a s dobrým ziskem prodat, takže, kdo si řekne o adekvátní zhodnocení svých odchovů, jednoduše neuspěje a jiní své cenné druhy, které se jim podařilo rozmnožit, raději rovnou nabídnou konečným zákazníkům, než by je za pakatel do výkupu firmy Glaser dodávali.

Taktéž odběratelé ryb u Glasera vyberou ty lepší a nedostatkové položky dřív, než se objeví na nabídkovém listu a pak je s dalším navýšením cen sami rozprodají. Tak to prostě je a tu občasnou příležitost si musí každý sám pohlídat a pokusit se ji včas využít.

Ono se dá u nás obstarat dost druhů přírodních mečovek, když je zájem se o to přičinit.

Foto: Xiphophorus multilineatus

.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2018 03:04 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: Pepan
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Pepan napsal: Mi se strašně líbí ta forma na videu. Narazit na ně někde, tak je okamžitě beru.

"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Ty divoké platy ??

Na takové ryby se "nenaráží", ale aktivně se, několika způsoby vyhledávají a největší i nejsložitější položkou nákladů je doprava, to jest si je sám přivézt, nebo nechat někým dovézt, což ze zahraničí je mnohdy složitý problém.

Co takhle se zeptat Rav. Zbytková paměť mi napovídá, že je měla.

Mimo to jsou v chovu pěkně vybarvené variety, které je snazší udržet, než nedomestikované divoké druhy, jejichž chovy snadno kolabují.

Divoké platy odchovávat po více let je docela kumšt a mnohdy je úspěšnější chov divokých mečovek, mezi nimiž se najdou jim podobné náhrady, třeba X. birchmanni.

Nechci odradit od záměru si je pořídit a určitě by se daly sehnat, přesto si dovolím avizovat vlastní zkušenost .

1.foto: přírodnější akvarijní forma X.variatus.
2.foto: samice z prošlechtěného kmene X.variatus.
3.foto: platy Quatemala.
4.foto: šlechtěný typ samce X.variatus.
5.foto: divoká mečovka Xiphophorus birchmanni.

.



 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2018 02:10 Muž 0 [1718] - Obecné.Re: JirkaŠčobák
Citace: 0: Myslíš, že by pro Poecilia salvatoris bylo výhledově v budoucnu ........

Jo, ale do maxima v tom nenarostou a chce to mít filtraci.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [15] ...... 18 19

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 32558x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/19584-divoke-zivorodky-chov-odchov?od=701