Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Prodavači v akvaristikách - podělte se o zkušenosti

 

NápovědaFórum » Obchody » Kamenné 

Přejít na předchozí stránku 6 Přejít na další stránku   1  
Prodavači v akvaristikách - podělte se o zkušenosti
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 12   30.10.2013 18:49 finnnp – Prodejna
Já také přidám jednu historku.Přišel jsem do Akvaristiky.No prostě paráda.Nepřeberné množství věcí.Vše v naprosté čistotě.Tam kde prodávaly Ameriku tak vzhled nádrže opravdu připomínal Amazonii.Tam kde měli Afriku tak nádrže vypadali podle toho.Všechny ryby měli v naprosto ideální kondici.Nikdo mě netlačil k okamžitému nákupu.Vše jsem si měl čas řádně prohlédnout.Ryby si mohl kupující sám odlovit.A co mě nejvíce dostalo.V prodejně měli krásnou sedací soupravu a dělali tam kávu a čaj.Majitel byl velmi hovorný a po prodejně chodil v kravatě a každému byl k dispozici.......Bohužel bylo to kousek od Manchesteru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   30.10.2013 18:36 Muž abdul99 [51] – Boskovice
Pár akvaristik jsem už prošel. Jak v marketech typu OBI a spol., velkých např. Sklorex (všechna čest, jelikož si myslím, že tam jsou prodejci vskutku na svých místech), i jiných různých malých, ve kterých je to tak 50 na 50. Ne všude lidi ví co prodávají, nebo se snaží prodat ty nejdražší věci, bez ohledu na funkčnost v daných situacích. Nejlepší zkušenost mám ale u nás v Boskovicích ve Zverexu pana Milana Novotného. Nechápejte to jako reklamu, ale do tohohle témata se to hodí. Maličký obchod s bohatou nabídkou, nejen pro akvaristy. Obsluha velice vstřícná, ochotná poradit a nejde si jen za penězi. Když ví že chcete koupit blbost, nebojí se Vám to rozmluvit. Pamatuji si na své začátky, když mi pomáhal s různým léčením posádky akva i na mobilu mimo pracovní dobu. Jen víc podobně ochotných lidí v obchodech...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   30.10.2013 18:31 Muž michalt [737] - Miniakvária – Prodavači
Před půl rokem jsem se vrátil do Prahy po několika letech strávených v zahraničí. Teď všechny "charakteristické črty" zdejších prodejců vnímám jaksi výrazněji. Někteří (nemluvím jen o akvaristice) prostě nic prodat nechtějí. Nepochopitelná záhada.

V okolí mám jednu akvaristiku, do které jsem chodil koupit neživé maličkosti, pro které se mi nechtělo jezdit do ověřené akvaristiky, kterou mám z ruky. Už tam nechodím. Vyhnali mě odtamtud.

Jednou jsem tam přišel a ptal se po testech NO2. Nic jsem o nich nevěděl, chtěl jsem se zorientovat a v případě dobré rady něco koupit. Vidím, že tam mají 5-6 druhů, ceny mezi 60,- Kč a 300,- Kč. Ptám se paní prodavačky, v čem je mezi nimi rozdíl. Paní mi řekne, že přece v té ceně a tváří se hodně znechuceně (jiní zákazníci tam nejsou, vyrušil jsem ji z koncentrovaného nicnedělání). Říkám, že to mě opravdu hodně překvapuje. Na to mi opáčí, že ona tomu nerozumí, že jí je to jedno a že nikdy žádné testy nepoužila, protože je nepotřebuje. Přesvědčivější argument proti jakékoliv koupě jsem už nepotřeboval.

Předtím jsem při jiné návštěvě v akváriu viděl několik šneků. Zrovna jsem nějaké sháněl, tak jsem se ptal, jaký druh to je a kolik stojí. Dověděl jsem se, že jsou všechny mrtvé, že jim dodavatel permanentně dodává šneky, které záhy chcípnou :-). Kdoví, možná by se občas hodilo nějaký ten test přece jen použít...

Při mojí zcela první návštěvě jsem se ptal na CO2 difuzor (nakonec jsem CO2 odložil na neurčito). Paní nevěděla, co to je. Tak zavolala vedoucí. Ta taky nevěděla, co to je. Když jsem se to snažil popsat, doporučily mi vzduchovací kamínek. Pořád byly obě přesvědčeny, že chci vzduchovat a už tahaly i motorek z regálu. Tak jsem řekl, že vzduchovat nechci. To se podivily, že to přeci nejde, bez vzduchování přece kytky v noci spotřebují všechen kyslík a zeptaly se mě, jestli si chci zadusit ryby :-).

Jednou jsem se tam chtěl podívat na kořeny (neplánoval jsem nutně koupit, jen vidět, co je na trhu a inspirovat se). Měly tam holky takový pěkný malý, žádnou velikou obludu. Nádhera. Koukal na mě z akvária a chtěl ke mě domů :-). Tak jsem se zeptal, kolik stojí. Řekly, že stojí 200,- i s rostlinkou (anubias, ale nepřipevněn). Na dotaz, jestli by mi jej prodaly bez rostlinky, řekly, že asi ano, ale cenu musí určit majitel. Nakonec mi asi po 5-6 minutách určování ceny řekly nějakou nižší cenu (už si nepamatuji, jakou), ale tvářily se tak strašně znechuceně, jakou mi ony dělají službu a laskavost, že jsem je už radši dál neobtěžoval a odešel. Někteří prodejci prostě prodat nechtějí. Brání se, dokud to jen jde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   30.10.2013 16:43 Dalibor Re: Aforte
taky už bych se tam neukázal.Nechápu proč takoví lidi dělají obchod stejně dřiv nebo později musí zkrachovat..a není to jen v akvaristice ale např v prodejně mobilu jsem si chtěl koupit nový mobil a měl to být dárek pro někoho a prodavač řekl že mi prodá jedině vystavený že jiný nemá a řekl že chci nový zabalený a ne ošoupaný omatlaný telefon,byl arogantní drzý nepříjemný.. a řekl mi jestli mu dam peníze aby měl skladem v obchodě tolik mobilu... prostě drzost dnešních prodejcu přesahuje všechny meze..odešel jsem a v životě jsem se tam neukázal
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   30.10.2013 15:50 finnnp – Prodejny
Jen musím podotknout,že Zverimexi do roku 1989 měli větší ůroveň než ty dnešní super prodejny.Není se,ale čemu divit když akvarista který chová rybičky 30 let.Podle zákona vlastně rybičkám nerozumí a ten kdo utírá krávám prdele podle zákona rybičkám rozumí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   30.10.2013 15:45 Muž Aforte [533] - Rostliny
Já zatím navštívil jen hrstku akvaristik. Mám kladné i špatné zkušenosti. V jedné jsem přišel, když zrovna pán čistil část akvárií. Zeptal jsem se jestli mi neprodá rybky, které měl v akváriích hned na začátku. On řekl, že ne, prý ještě musí dočistit zbytek, ať přijdu za 10 minut, kdy to už stoprocentně bude mít hotové. Šli jsme do obchodu a vrátili se po deseti minutách. Pán to ještě dělal. Zeptal jsem se ho jestli by to už neudělal. Prý jestli bychom nepočkali. Říkáme, že nemáme čas a je to na kraji. Ani tam nemusíme chodit. Tak arogantního člověka jsem ještě neviděl. Rybky jsem nekoupil a od té doby jsem tam nebyl. Teď, ale k té kladné. Jednu akvaristiku u nás vede starší manželský pár. Vždy, když tam přijdu se paní, která je tam skoro vždy usmívá a vždy se snaží pomoct. Ptal jsem se jí už na ledacos. Ohledně ryb, rostlin apod. Vždy mi poradila doopravdy tak jak to je. Zkušenosti má bohaté. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   30.10.2013 13:02 flipex
Nemám moc v oblibě chodit do Zverimexu velkých síťových prodejen po celé republice např. Unny,SuperZoo a nebo PetCenter tyhle obchody jsou k ničemu jen tak ke koupi krmiva a tak.
Musím se podělit o dva zážitky v SuperZoo: 1.Při výlovu Parmičky Žraločí si ani nepomohla rukou a tak ni vyskočila ze síťky libovolně dala tu rybku zpět do akvária kde si na ní pochutnávaly spolubydlící.. To fakt nechápu proč nedala tu rybku do nádrže s rostlinkami.. Tam by se vzpamatovala i když nevím.. 2. Je že mi prodali plesnivé žrádlo.. SUPERZOO nedopooručuji :-| .. Proto už chodím zásadně nakupovat do soukromných a pokud možno Akvaristik. :-) -- ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2013 12:39 R Žena Jája [1426] - ŽivorodkyRe: Dalibor
Pokud ta prodavačka není majitel, ale zaměstnanec, možná by stálo za to o tom promluvit s majitelem. Třeba majitel o tom ani neví.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   30.10.2013 12:14 Žena Laduschka [120] Re: Dalibor
super reakce, klobouk dolů palec málokdo dokáže odolat, když už má ryby v podstatě nadosah ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   30.10.2013 11:24 Dalibor – Prodej ryb do Vody z kohoutku
Dobrý den dnes jsem narazil na Parroty, které jsem sháněl.V jednom zverimexu v kopřivnici kde obvykle nechodím, tak jsem si chtěl 2 ks koupit.Paní donesla vodu v sáčku někde ze zadu a celkem rychle a voda bylá bíla (chlor) hned mi bylo jasné že to je z kohoutku přitom by měla vodu nabírat z akvaria kde je prodávaná ryba.Zeptal jsem se co je to za vodu a odpověděla mi že z vodovodu což mě uplně dorazilo a teplotu že ma pry asi 24 stupňů, coze .Tak jsem ji řekl že to nemůže že to je šok pro ryby,přece nedám 400kč aby mi zdechly.Paní se semnou začala dohadovat proč by to mělo vadit atd... že totak dělá 10let a byla nepříjemna a protivná tak jsem řekl že děkuji že nemám zájem a odešel jsem.To se mi ještě nestalo ne Chtěl jsem se s vámi podělit o tento zážitek a zajímalo by mě co jsi o tomto myslíte :-) a jestli má někdo podobnou zkušenost.
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2013 19:27 Muž Ganjamir [87] - CichlidyRe: romant
Stím chovem v kelímku zkušenosti nemám, je jasný že v prodejně je to asi nejlepší co jim můžou dát, ale jen na přechodnou dobu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 11   03.07.2013 18:59 R Muž romant [27982] Re: Eva_R
Už se to tady probíralo bezpočetkrát, takže bych nerad rozpoutal další nekonečnou a mnohdy naprosto zbytečnou diskusi. Ono, chce trošku to mít odzkoušený a potom to člověk vnímá tak trochu jinak. Nebojím se tvrdit, že je tomu, jak jsem napsal a že je té rybě lépe v tom kelímku kde má tu denní péči, než když je nucena přežívat v žumpičce, která je "dostatečně" velká. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   03.07.2013 18:52 Žena Eva_R [365] - ObojživelníciRe: romant
Já byla nedobrovolně zavřená na záchodě dvě hodiny a bylo to dost nepříjemný :) Měsíc bych té rybě teda nepřála.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   03.07.2013 16:53 R Muž romant [27982] Re: Ganjamir
Měsíc v kelímku bejt klidně může, když se jí denně mění voda, tak jsou ty ryby v lepší kondici než ryby z přerybněných neudržovaných 60 litrových nádrží. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2013 16:48 Muž Ganjamir [87] - CichlidyRe: bulawaio
Dřív jsem měl betu a dožila se kolem 2 let, záleží jaké jí dáš podmínky a taky jestli nekoupíš nějakou co je už měsíc v kelímku ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2013 16:43 R Muž romant [27982] Re: bulawaio
Bude záležet na tom, jak je ryba stará v momentě nákupu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2013 16:01 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: bulawaio
Ja bych rekl, ze ma pravdu! Vetsina Bettek je rada, ze prezije uz v prodejne, takze prumerna delka zivota od okamziku prodeje tam klidne byt muze. Bohuzel :-( . O tom, co pak nektere musi zazit od svych "chovatelu" je asi darmo mluvit...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.07.2013 15:57 Muž bulawaio [92]
nedávno jsem slyšel zajímavou zprávu od mé kamarádky. Prý když si kupovala Beťáka, tak jí prodavač v akvaristice říkal, že tyto ryby se obvykle dožívají 2 až 3 měsíce a pak obvykle umírají. Je to normální??

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2013 21:07 R Muž romant [27982] Re: Ursus
Holt je vidět, že tenhle web je čtenej i mezi podceňovanejma prodavačema z pet center. ano Krásná práce s tou zákaznicí. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   22.04.2013 21:06 Žena kahua [223] - MiniakváriaRe: Ursus
potlesk Omlouvám se stydim
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2013 21:05 Žena kahua [223] - MiniakváriaRe: romant
Několikrát jsem to zkusila a co jsem byla spražena, tak už to nedělám, však oni na to přijdou :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 27   22.04.2013 20:43 Ursus Re: kahua
Dobrý den,
zdraví výše zmíněný prodavač. Rád bych na svou obhajobu podotknul, že ona mladá rodina měla v akváriu závojnatky a z rostlin pouze anubiasy. A ještě jsem neviděl ampulárii, která by zdolala anubias. Samozřejmě, že jednou ze složek potravy ampulárií je i rostlinná složka, ale přiznejme si, že v akváriu je to pak především detrit a zbytky po krmení. Pokud tedy nepřikrmujeme zeleninou. ;-) Samozřejmě jemnolisté rostlinky by to odnesly, ale ty by zdolaly i ony závojnatky.
PS: Nebojte všichni prodavači v Petcentrech nejsou tak špatní jak se Vám zdá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2013 20:25 radim Re: romant
jo bylo to tam palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2013 20:23 R Muž romant [27982] Re: radim
Jasně, v některých obchodech, kde je informovaný a kompetentní personál s odpovídající technikou a znalostma, je to možné. Jenom si tipnu, nebylo to v Pardubicích Superzoo?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2013 20:19 radim
Setkali jste se už někdy v akvaristice s tím, že vám zaměstnanec řekl, ať přinesete nemocnou rybu? Ten pak dělá stěr a pod mikroskopem určí přesný druh nemoci(jednalo se o krupičku). Docela jsem čuměl coze toto se moc nevidí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.04.2013 19:52 R Muž romant [27982] Re: kahua
Prozradila jsi těm lidem, jak se věci mají? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   22.04.2013 07:32 Žena kahua [223] - Miniakvária
O víkendu jsme se byli podívat v Šestce v Praze v Pet Centru. Mladá rodina si tam kupovala šneka - ampulárku. Na dotaz, zda jim sežere kytky jim pan prodavač odpověděl, že tento šnek kytky nežere, že se živí detritem. Asi se budou divit :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2013 00:34 Muž MichoCZ [891] - AmerikaRe: matlala
V tom Pet centru na Čepkově to je tragédie. Na druhou stranu ona za to asi prodavačka ani tak nemůže. Je to snad nějaká frenčíza a co ji tam dají, s tím se může pokoušet pracovat. Ale ty akvárka jsou smutný. Je v nich taková tma, že jsem ty ryby ani nemohl najít.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.04.2013 00:01 Muž matlala [798] - RostlinyRe: Cosmogagy
to si nevybereš, to znám taky :-(
a to prosím mám zlozvyk chodit do akvaristik a opravovat prodavačky co o tom opravdu evidentně nic neví. Nejvíc mě dopálila zákaznice v novém Zlínském Pet Shop (nejhorší z nejhorších, jak se určitě shodneme, ani ta voda v jejich akvárkách není průzračná, ale sotva jdou vidět ryby a půlka jich leží břichem vzhůru). Chtěla koupit kouli a hned bettu a na mou radu reagovala že to jí musí stačit (a snad neco o tom že nemá peníze na víc - hlavně že normal akva by koupila levněji) a odbyla mě hnusným vražedným pohledem když jsme se jí začal ptát jak by se v koupi cítila ona a mluvit o odrazu vibrací způsobených pohybem ryby od stěn koule.

A nejvíc mě naštval i samotný dotaz slečny prodavačky o týden později v tom samém obchodě, když jsme koukal a kroutil hlavou jen nad samými barvenými písky a žádným obyčejným. Že jestli chci poradit. Jsem měl sto chudí říct jí: OD VÁS V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ!!! Ale jen jsem jí nenávistným tónem řekl že NE.

Ale jsou i potěšující věci, jako třeba pan ředitel na obchodce ve Zlíně, kde jsme dělali první Zlínské akva-tera trhy, který má v ředitelně akvárko - předěláno viz prezentace obchodní 315l. Dal na mé rady a ptá se, dopadlo to úžasně, že jsem to ani nečekal :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   21.04.2013 23:40 Muž Cosmogagy [592] - AmerikaRe: Danila
jojo, tak takový zákazníky dobře znám :-D :-D (jsme i výdejní místo na osobní odběr objednaného zboží, tak s nima příjdu taky do styku.. případně po telefonu)...

nejlíp když příjde hned v osum ráno a vytočí tě hned doběla blbýma otázkama, arogantním chováním a ještě tě zjebe že z hlavy nevíš přesný složení nějakýho žrádla co se prodá jednou za uherský rok, že nemáš na skladě specifický náhradní díl do málo prodávaného filtru který si chtěl vzít k objednávce "když už je tady", a nebo že od boku nevystřelíš zaručenou odpověď proč mu roste řasa, když ti o akvárku řekl akorát to že má asi 150 litrů a má tam gupky, přísavníky a eště nějaké větší ryby které jsou červené a asi 10cm velké, ale neví jak se jmenujou, a kdysi je dostal :-D

a pak z něj nakonec vytáhneš že má 5 let staré zářivky, pár plastových kytek protože živý mu nechtěly nikdy růst, nezná slovní spojení "odkalování dna" a jednou až dvakrát do roka z akva všechno vyndá a pořádně to durch vydrhne.. a filtr samozřejmě čistí každý týden pod proudem vody z kohoutku :-D

a pak když mu to chceš vysvětlit teda co dělá špatně, a jak by to měl dělat jinak, tak z tebe dělá idiota, že on to takhle určitě dělá správně, že je to přece jasný a logický, že to tak viděl i u kamaráda se kterým to konzultoval, a že mám naprostý mezery ve vzdělání...

člověk si občas fakt užije :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   21.04.2013 23:29 Žena Danila [4489] - SumciRe: Cosmogagy
Přesně:-) A stejně se dost často stává, že dostanu od zákazníka kotel, že např. nevím, jaký číslo normy má vodotěsná patice na zářivku, nebo jak je možný, že nemám v obchodě konkrétní typ akvária (šlo o 350 litrů) v provozu a membránu na motorek, co už se třicet let nevyrábí... Fakt. A podobných radůstek se překvapivě najde dost. tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   21.04.2013 23:21 Muž Cosmogagy [592] - AmerikaRe: Danila
Já se snad budu fakt tam muset zajet podívat přes celou republiku, jak to tam u tý konkurence ze Zikoušem vedete :-D

jak určitě víš, jsme jen eshop (+ dohlížím na akvária klientů, od obyč směsek, přes velký kance, terče až po malawi a tanganiku. Konkrétní eshop u mně v profilu, ať nám tu nedělám reklamu na fóru, přestože si platíme banner na hlavní stránce), ale jakmile nám příjde novinka, hned to škubu, zjišťuju co a jak, spoustu věcí mám také otestováno osobně... samozřejmě nemám zkušeností až tolik jako Ty se Zikoušem, ale pracuju na tom ;-)

je to jen o přístupu, o tom chtít, mít motivaci ty vědomosti získat.. a to běžným prodavačům v běžných akvaristikách bohužel chybí :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   21.04.2013 23:01 Žena Danila [4489] - SumciRe: Sivon
Díky moc stydim Samozřejmě jsem to nepsala, abych se pochválila :-D spíš jsem se hluboce zamyslela nad tím, kolik peněz nás vlastně ty zkušenosti stály....

A jak tak koukám na naše akvária doma, na všechnu tu techniku, vybavení a spol, tak se mi z těch peněz, co to stálo, dělá mdlo... A to nepočítám neskutečnej objem času...

Akvaristika je úžasná, ale na nějaký superzbohatnutí to fakt není...za předpokladu, že nejste podavači, ale prodavači...A pokud chcete mít špičkové zaměstnance, musíte je nejen dobře zaplatit, ale taky učit a učit....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   21.04.2013 22:53 Muž t1tomas [10] Re: Danila
Ano jste šílenci, ale krásní šílenci v tom nejlepším slova smyslu. Kéž by takových šílenců bylo co nejvíce. potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   21.04.2013 22:41 Žena sivon [1694] - PlžiRe: Danila
Vy jste sice tak trochu šílenci, ale hlavně perla mezi prodejnami. potlesk Nelze srovnávat nesrovnatelné, proto vám všichni drží palce, abyste to nasazení co nejdéle vydrželi (možná i trochu sobecky - co bychom si bez vás počali?).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2013 21:57 Žena Danila [4489] - SumciRe: Martin71
Fotka k příspěvku Martin71 napsal: ...Snad nečekáte že prodavač a nejen v akvaristice musí znát a zná všechno o výrobku podobně jako samotný výrobce nebo konstruktér. Prodavač zná jen to samé co se dočte i sám zákazník v příbalovém letáku. ....

Tohle mě nesmírně zaujalo z jednoho důvodu.
A to je ten, že jsem se v poslední době zamyslela nad tím, kolik času a v tomhle případě peněz stály naše znalosti a zkušenosti - většinu techniky v Braníku máme vyzkoušenou... Masakr - to množství filtrů, čerpacích hlav, typů osvětlení,CO2 setů, akvarijních setů, doplňků, hnojiv ,léčiv, krmiv a a to nemluvím o těch desítkách rybích druhů, co se za dlouhé roky vystřídalo v našich akváriích doma...Jediné, co z toho pro mne vyplývá je to, že jsme naprostí šílenci smich, ale ty zkušenosti jsou k nezaplacení.

Jen taková drobnost - minule někdo ukrutně pištěl, že si objedná pogostemon helferi z Aqua- daho poštou, protože ty naše jsou drahé....Ovšem moje těžce zaplacená zkušenost je ta, že daho má krásné a kvalitní rostliny- ale pár druhů je lepší dobře zaplatit odjinud...
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2013 03:25 Muž LiborSprysl [9015] Re: Martin71
Nějak jsem neviděl čím jste, ale píšete jako budoucí teoretický ekonom bez jakýchkoliv praktických zkušeností. Podobně uvažuje většina naší výkonné a zákonodárné moci... smich Pravidla nejsou pro všechny stejná...to je veliký omyl. Připustíme-li ale, že se u nás v akvaristice, a těch jí nejpříbuznějších oborech, ročně otočí přibližně víc než miliarda, pak jsou "parazité" docela přičinliví... no
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   13.04.2013 23:55 Muž ludvik [1082] Re: ludvik
a proto máme rybicky.net :-) Jenom to dobře šířit mezi lidi.
ludvik napsal: Akvaristé ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 20   13.04.2013 23:53 Muž ludvik [1082] Re: Martin71
Tohle je obecný problém ve všech oborech, kde se vyskytují "koníčkáři". Nikdo nesnese, když někdo laikovi poradí blbost ... Stejně tak já nechápu, jak někdo nemůže pochopit naprosté základy u počítačů. A hle ... je jich 90%
U jiných oborů (třeba auta) už jde o velké peníze, tam si to každý rozmyslí. Ale u rybiček? I ty drahé jsou zlomek platu ... Je to hnusné (pro ryby), ale je to tak. A náklady na akvaristický obchod jsou bohužel značné (ono obecně na specializovanější obchod).
Sice to nevím z první ruky - ale u nás je profizoo.cz. V Kolíně mají pobočku (mimochodem zatím velice dobrý dojem) s otevírací dobou 7 dnů v týdnu do šesti do večera. Kdy otevírají sice nevím, ale i tak - minimálně 4 zaměstnanci tam jsou. O majiteli si sice myslím svoje, ale krámek pěkný. Zjevně bývalá výtopna na sídlišti.

Veškerý problém je prostě v tom, že se vyskytují akvaristé, kteří nechtějí nic studovat. Přitom u jiných koníčků to jinak nejde ... letadla, modely, filatelistika, numismatika, sběratelství obecně, prostě všichni musí. Akvaristé ne?
Martin71 napsal: Zeptám se jinak jste akvaristy vy, nebo prodavač, obchodník?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2013 23:32 Martin71 Re: ondra
Pořád mám nějaký blbý pocit z některých příspěvků na téma prodavač. Zeptám se jinak jste akvaristy vy, nebo prodavač, obchodník? A už vůbec bych tady moc nezapojoval platy prodaváčů, daňovou zátěž pro prodejnu, náklady na energie atd. To zákazníka nezajímá. Pokud by prodavačka pracovala v obchodě který funguje a měla vyšší plat pak by se to možná obrátilo i ve větší koupěschopnosti. Prodavač (zaměstnanec) by pak po zaplacení inkasa tolik nepřemýšlel zda si může dovolit komerční co2 set a prostě by si ho koupil ve vaši prodejně a nepřemýšlel by nad kvašením. Zvedl by se vám obrat. Tohle věděl už Baťa. Obchod si musí vydělat. Obchod si ale taky nemusí vždy vydělat tak jak by měl a třeba i krachne není to ale tragedie jako u škodovky která má zaměstnanců podstatně víc než akvaristika. Pravidla jsou pro všechny stejná i daně, takže tohle podnikání funguje jen do té doby dokud najdete někoho kdo je ochotný za ty malé peníze dělat, aby jste obchod sám pro sebe udržel. A podle toho vypadá i úroveň prodávajících 16 letá dívenka na brigádě sice zboží podá, prodá ale odborníkem asi zřejmě nebude.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   13.04.2013 10:29 ondra
V gutovce je akvaristika.Prodavači jsou dobrý až na jednu ptotivnou ženskou která tomu vůbec nerozumí.Ale prodejnu doporucuji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2013 01:22 Muž matlala [798] - RostlinyRe: MichoCZ
njn, Zlín tam se nikdy neudržím a chodím pravidelně odchytávat lidi a radit a už se jich dost chytlo a dělá to pořádně a hlavně čte než tam jde
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2013 23:36 Muž MichoCZ [891] - Amerika
Ve Zlíně jsem se s prodavačem, který o rybách něco ví moc nesetkal. U Želvičky i ve Zvěrokruhu mají samé mladé holky, ale prodali by mi rybu ještě jsem akvárko neměl ani napuštěné vodou. Hlavně že jsem tvrdil, že vodu mám odstátou vedle v kýbli. V Hodoníně jsou prodejci vzdělanější a zkušenější.

Podle mě by měl prodejce vědět aspoň zda se jedná o hejnovou rybu a případně doporučit hejno tolika a tolika ryb. Nastínit aspoň přibližně minimální objem nádrže pro takovou rybu a zda je vhodné dávat konkrétní ryby k sobě. Samozřejmě pokud si zákazník bude údaje vymášlet, tak prodejce neudělá nic. Prodat musí, jinak by se musel jít po čase pást.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2013 23:32 Muž Cosmogagy [592] - AmerikaRe: Pepan
Ale to já přece vím, proto říkám že je to prostě tak, a ty holky a kluci bez vědomostí tam za tu desítku prostě dělat budou, a jen tak se na tom něco nezmění :-)

A když už jsme u těch majitelů - ona jich spousta taky není zrovna akvaristicky a teraristicky vzdělaná, a jestli si stoupne za pult on nebo nějaký akvaristicky nevzdělaný zaměstnanec, tak je to pro zákazníka úplně putna :-)

(Nebavím se zde samozřejmě o prodejnách typu Sklorex, ZOO Braník atd ;-) )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 17   12.04.2013 17:03 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: Cosmogagy
Já jsem Vám jenom chtěl ukázat že tomu majiteli nic jiného nezbude než si najmout někoho za desítku. Protože měsíční náklady na ten obchod jsou tak obrovské že si dražší pracovní sílu nemůže dovolit. A teď si vemte, že přijde léto, doba dovolených do obchodu přijde za den pár zákazníců a to jenom pro nítěnky, ale ty náklady musíte hradit stejně. Druhá varianta je, nebrat zaměstnance, postavit se za ten pult sám, ale to je otročina od rána do večera, sedm dní v týdnu. Ostatně, Danila se Zikym by mohli poreferovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   12.04.2013 16:37 Muž Cosmogagy [592] - AmerikaRe: kus
On je zase rozdíl jestli je to chovatel který si to chová doma pro radost, a případně si z odchovů financuje krmivo a tak.. Nebo zda je to velkochovatel který to chová v rybárně na kšeft a buď si tím přivydělává na živobytí nebo se tím úplně živí..

I když burza taky není ideální příklad - to je o tom frmolu.. ten co tam prodává ryby tak musí obsloužit co nejvíc zákazníků v krátkém čase, všichni něco chtějí, všichni se mačkaj.. a nemůže si s každým povídat o tom jaké má akvárium a jak se o ty ryby starat, protože by jinak nic neprodal. Znám burzu jak z pozice zákazníka, tak z pozice prodejce.
Na burze se objevují jak chovatelé co to chovají s láskou, tak ti co to chovají na kšeft, tak vyložení překupníci..
A i ten zapálený chovatel tam prostě bude střílet jednu rybu za druhou, protože to jinak nejde. Když si ale přijedeš k němu do rybárny, dostane se ti většinou odpovědí na všechny otázky na které si vzpomeneš i nevzpomeneš :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   12.04.2013 16:22 Muž kus [200] - RostlinyRe: Cosmogagy
Pořád ten prodavač, kterýmu se mu zdá malá výplata, má možnost si pronajmout nebytový prostory a ukázat tomu kapitalistickýmu vykořisťovateli jak se to dělá.
A když to vezmu z druhé strany, když se tu poukazuje na ty správňácký akvaristy. Stači se postavit chvilku na burze a pokukávat po druhých. Zřejmě je chovatel od věty chovat pro peníze, neb je to nemlich to samé. Prodat to svoje bez otázek do jakýho akva a s čím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   12.04.2013 16:19 Muž Cosmogagy [592] - AmerikaRe: Pepan
Počítat pro prodavače v akvaristice průměrnou mzdu je trošku mimo.
Těch 24 tisíc si obyčejný prodavač/prodavačka v akvaristice vydělá možná za dva měsíce (a kdoví jestli) a je rád že je rád.....

Nemyslím to špatně, ale majitel jakožto podnikatel si prostě raději najme holku které stačí když dostane do kapsy desítku čistého, než někoho kdo se v oboru vyzná a má zkušenosti, ale taky by si je chtěl nechat zaplatit větší částkou když už se o ně má dělit... Proto v akvaristikách většinou dělaj lidi co o tom nic moc neví..
Asi se shodnem na tom že je to o těch penězích prostě. I kdyby ten podnikatel měl rád zaměstnance který to zná a ví "vo co gou", tak si to kolikrát nemůže dovolit.

Na druhou stranu, ti neznalí prodavači by si alespoň měli přiznat že o tom ví prd, a nesnažit se lidem moc radit. A kdyžtak lidem prostě rozumně vysvětlit že bohužel si nejsou jistí se správnou radou... A nebo jiný řešení - vzít si do ruky nějaký atlas ryb nebo kouknout na net na tu kterou rybu.. ten zákazník pár minut vydrží... Jinak to dopadá tak že radí lidem pancíky kropenaté do 30L akvárií, protože vidí malou levnou rybku, a neví že to vyroste.. a zákazník to zbaští a je to..

Ale je to prostě začarovanej kruh :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 18   12.04.2013 15:45 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: Cosmogagy
Ten Váš příspěvek vyzněl jako by majitelé obchodů ty prodavače doslova odírali. Ten problém ale je úplně někde jinde. Pokud majitel zaměstnanci dá výplatu, z té výplaty oba státu odvedou prakticky 50%. Vemte si, že byste chtěl mít v obchodě dva zaměstnance a platit jim tolik, kolik je v tomto státě průměrná mzda - cca 24 tisíc. Pro oba je to 48 tisíc a i s odvody přes sedmdesát. Dále platíte neskutečné daně z benzínu (skoro dvě třetiny ceny jde státu) DPH snad ze všeho, povinné pojištění zaměstnanců, nájem, energie, vodu a jánemvímcoještě. A to tam ještě není započtena osobní spotřeba majitele, protože on nebude podnikat zadarmo. A na to ta prodejna musí vydělat. A stát nezajímá, že nemáte peníze. Podnikáte, tak plaťte. Ale to jsem trochu odbočil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 11   12.04.2013 15:21 Muž Cosmogagy [592] - Amerika
Já přidám názor... prodavač v akvaristice je bohužel od slova prodávat.
Víte kolik ty holky a kluci berou peněz?? Žádnej zázrak to není, spíše naopak. Tam jdou jen lidi kterým to stačí, a ti o tom moc neví.

Ale aby někdo kdo chová rybičky, aktivně se o to zajímá, vzdělává se atd šel za ze sebe dělat blbečka a svoje tězce nasbírané zkušenosti a načtené vědomosti rozdával za chudý groš, a navíc často ještě radil k ničemu?? To asi těžko.. Oni si totiž lidi kolikrát ani poradit nedají, a prodavač nemůže říct "Já vám toho vrubozubce do 54L akva prostě ne a neprodám".. prostě nemůže, jinak si může tak akorát sbalit a jít hledat jinou práci..

A že by majitel obětoval více peněz na výplatu? Proč, když mu tam půjde dělat holka která o tom ví sice kulový, ale hezky se usmívá a stačí jí malý plat?? A prachy se majiteli stejně hrnou, protože tam lidi budou stejně pořád chodit.

Je to blbý, ale je to tak. (A to říkám jako doufám že akvaristicky celkem vzdělaný pracovník v akvarijním eshopu + se starám zákazníkům o akvária, takže vím o čem prodejní práce v tomto oboru je)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [6] ...... 12 13

Zpět na obsah sekce Obchody • Zobrazeno 18696x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/16933?od=251