Před půl rokem jsem se vrátil do Prahy po několika letech strávených v zahraničí. Teď všechny "charakteristické črty" zdejších prodejců vnímám jaksi výrazněji. Někteří (nemluvím jen o akvaristice) prostě nic prodat nechtějí. Nepochopitelná záhada.
V okolí mám jednu akvaristiku, do které jsem chodil koupit neživé maličkosti, pro které se mi nechtělo jezdit do ověřené akvaristiky, kterou mám z ruky. Už tam nechodím. Vyhnali mě odtamtud.
Jednou jsem tam přišel a ptal se po testech NO2. Nic jsem o nich nevěděl, chtěl jsem se zorientovat a v případě dobré rady něco koupit. Vidím, že tam mají 5-6 druhů, ceny mezi 60,- Kč a 300,- Kč. Ptám se paní prodavačky, v čem je mezi nimi rozdíl. Paní mi řekne, že přece v té ceně a tváří se hodně znechuceně (jiní zákazníci tam nejsou, vyrušil jsem ji z koncentrovaného nicnedělání). Říkám, že to mě opravdu hodně překvapuje. Na to mi opáčí, že ona tomu nerozumí, že jí je to jedno a že nikdy žádné testy nepoužila, protože je nepotřebuje. Přesvědčivější argument proti jakékoliv koupě jsem už nepotřeboval.
Předtím jsem při jiné návštěvě v akváriu viděl několik šneků. Zrovna jsem nějaké sháněl, tak jsem se ptal, jaký druh to je a kolik stojí. Dověděl jsem se, že jsou všechny mrtvé, že jim dodavatel permanentně dodává šneky, které záhy chcípnou

. Kdoví, možná by se občas hodilo nějaký ten test přece jen použít...
Při mojí zcela první návštěvě jsem se ptal na CO2 difuzor (nakonec jsem CO2 odložil na neurčito). Paní nevěděla, co to je. Tak zavolala vedoucí. Ta taky nevěděla, co to je. Když jsem se to snažil popsat, doporučily mi vzduchovací kamínek. Pořád byly obě přesvědčeny, že chci vzduchovat a už tahaly i motorek z regálu. Tak jsem řekl, že vzduchovat nechci. To se podivily, že to přeci nejde, bez vzduchování přece kytky v noci spotřebují všechen kyslík a zeptaly se mě, jestli si chci zadusit ryby

.
Jednou jsem se tam chtěl podívat na kořeny (neplánoval jsem nutně koupit, jen vidět, co je na trhu a inspirovat se). Měly tam holky takový pěkný malý, žádnou velikou obludu. Nádhera. Koukal na mě z akvária a chtěl ke mě domů

. Tak jsem se zeptal, kolik stojí. Řekly, že stojí 200,- i s rostlinkou (anubias, ale nepřipevněn). Na dotaz, jestli by mi jej prodaly bez rostlinky, řekly, že asi ano, ale cenu musí určit majitel. Nakonec mi asi po 5-6 minutách určování ceny řekly nějakou nižší cenu (už si nepamatuji, jakou), ale tvářily se tak strašně znechuceně, jakou mi ony dělají službu a laskavost, že jsem je už radši dál neobtěžoval a odešel. Někteří prodejci prostě prodat nechtějí. Brání se, dokud to jen jde.