Hádanky - copak je to za rostlinu?
Máte netradiční a vzácnou vodní rostlinu či zajímavou fotografii běžných akvarijních kytek a chcete jimi potrápit hlavy ostatních akvaristů? Zde je pro položení takové hádanky to správné místo.
POKUD SI JEN SAMI NEVÍTE RADY a potřebujete pomoc ostatních s určením rostliny, použijte správné vlákno
http://rybicky.net/forum/13192-jaka-je-to-rostlina Já měl tu výhodu, že jsem mangrove viděl v přírodě. Takže vím jak vypadá semeno a vím, co zhruba potřebuje rostlina ke svému růstu.
laKatos napsal: Bingo.....asi lehčí nez jsem myslel..... no tak nic no....
Záleží, jestli jsi to už někdy viděl. Já odhadoval mangorovník ještě před pepanem, jenže jsem byl ve vlaku do Rakouska a nepřihlášený, tak jsem nemohl napsat
.
Správně
Nějaká Utricularia, nejspíš U. gibba
Do akvárka bych ji dal až bude větší. Ta moje taky nebude věčně ve váze, ale v budoucnu chci velkou vanu a tam bude už dostatečně předpěstovaná.
Vzal jsem ji do akvaria a taky se jí tam pokusim mít.
Jeste jednou gratulace za uhadnuti a zároveň díky za informace.
Jednak si myslím že v tom akvárku by mohla trpět nedostatkem světla a mohla by zajít(je to přece jenom kytka z tropů, kde je intenzita světla vyšší než u nás) a jednak ten způsob používaný reefaři není zrovna optimální. Normálně ji nasaď do skleněné vázy do štěrku a do poloviny kmínku zalij vodou s Kristalonem. Celé to pak postav na okno. Jednou za měsíc vodu vypusť a dej novou s hnojivem. A výšku hladiny přizpůsobuj výšce kytky. Tak podpoříš růst a i tvorbu bočních kořenů. Ale počítej s tím, že ta voda ve váze nebude vypadat vzhledně. Díky hnojivu v ní porostou řasy a bude zelená. Tady je pohled do vnitřku té vázy po vypuštění. Je vidět boční kořen a kůra je úplně jiná než na semenech.
Vyfot to prosim. pripadne zkracene popis jak jsi ji sadil ty
Mám ji asi 4 roky a má asi metr.. Přivezla mi semena jedna kamarádka z Palau. Je v asi 60cm vysoké skleněné váze, kde je asi 20cm štěrku a až po vrch normální voda s hnojivem. S těmi bočními kořeny je to slabší, zatím mi udělala jeden.
Porostou..... reefari ji standartne používají ale nesmí být pod vodou celá..... pouze stonek/kmen může být zaplaveny
Jsou dve varianty zasazeni semene (toho co je na fotce).
buď nějak připevnit tak aby špička tohoto semene vycuhovala z hladiny......vypustí kořeny ke dnu až do substrátu a ze špičky vyrasi takova rostlina jakou mas ty.....
Nebo prozatimne zasadit primo do substratu /treba do kelimku se substratem/ a cely tento kelimek umistit tak aby opet spicka semena couhala z pod hladiny. A tak jak rostlina poroste posouvat ji hloubeji a hloubeji az kelimek odstranime a rostlinu celou presadime.....
Imho jak dlouho ji máš?
Ještě lehčí. Akorát si nejsem jistý, jestli porostou trvale zaplavené. Ony rostou v přílivové zóně a nějaký čas dne jsou nad vodou. Jinak, omlouvám se za hnusnou fotku, ale fotit teď k večeru proti oknu, to líp neumím. Jo a touto cestou ještě jednou děkuji Martince. Pořád mi ta kytka dělá radost.
Bingo.....asi lehčí nez jsem myslel..... no tak nic no....
Jedna se o ty dve zelene tycky.....
Nymphoides by byl hoooooodne lehká hadanka.
0 04.11.2016 16:17 laKatos – ???
Tak konkrétní/hadana je v blyxe japonice. Ještě se bude presazovat a vhodneji umísťovat.
Romant ty se prosim nezucastnuj..... s tebou jsem ji řešil.
Úprava..... opět mám problémy s natáčením fotek.... omlouvám se.... otocte si monitory nebo zařízení z ktereho si fotky prohlizite.
Přesně na to sázím v kouli na severním okně.
I s horším osvětlením by neměla mít problém.
Zkusil jsem ji vložit do několika různých akvárií. Vypadá to, že šanci mají dvě. Tenhle kousek roste vedle Flaminga a pod ceratophyllem, další je na denním světle v kouli s emerzním syngoniem a cladophorou.
P.S. V Hornbachu v želatině kelímek za 12 euro. Nicméně obsah se dal rozsadit do pěti nádrží (a ještě jsem kousek věnoval).
Měla jsem ji, ale už nějak zmizela, potvora.
Sítina - juncus? J. repens?
Ne. Vypadá to podobně, ale nepatří to mezi cyperus.
To je nějaká kočičí tráva. Šáchor.
Podle květu jsem jen věděl, že áronovitá rostlina. Lagenandra mě napadla kvůli způsobu, jak nasazují nové listy.
Ok. Tady je má výzva. Co je to za kytku?
Jedná se o běžný vzhled. Nicméně jedná se o rostlinu, která není úplně běžná a sám jsem ji neznal, dokud jsem si ji nekoupil v Hornbachu. Byla v želatině, bez kořenů, ty už začaly růst, ale jsou velmi jemné a rostlina se často uvolňuje.
Ale dobrý odhad.
Asi Tě vedl tvar květu a stavba těla rostliny. Ta kytka je ve skleníku, protože mám jedinou. Nechám ji rozrůst a pak udělám oddělek, který půjde do akvárka. Přiznám se, že květ Lagenandry na vlastní čiví vidím poprvé v životě.
Byl to čistý odhad.
Máš to v akváriu?
JirkaŠčobák napsal: Myslím, že to není rostlina, která by se standardně akvarijně pěstovala - leda nějaká velká lagenandra. Každopádně áronovitá rostlina.
Bingo.
Lagenandra ovata.
Myslím, že to není rostlina, která by se standardně akvarijně pěstovala - leda nějaká velká lagenandra. Každopádně áronovitá rostlina.
Starší reakce
Na žádost Pepana odtajňuji (nikdo nepoznal): Jedná se o emerzní Heteranthera zosterifolia.
Před osmi lety na Akva.sk na to přišli:
www.akva.sk/…Starší reakce
0 19.09.2016 01:19 JirkaŠčobák [3235] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez techniky Pozná někdo?
Musím upřímně přiznat, že se jedná o osm let starou fotku rostliny, kterou jsem měl v akváriu. Proto je tak malá. Ale je to zajímavá hádanka.
Pomůcka: Emerzní podoba jedné primárně submerzně pěstované rostliny. Momentálně ji mám, ale ne emerzně.
Bez opylení bioodpad.
Z semínek,by mohl výrůst Aponogeton madagascariensis - kalatka mřížovitá (madagaskarská).
Když jsem to částečně uhodl, dostanu částečnou odměnu?
Jo
Starší reakce
Výborne!
Práve som písal príspevok, v ktorom som vysvetlil. Má ju niekto v takejto neobvyklej podobe tiež? Inak to som fotil asi pred mesiacom a potom sa zase vrátila do normálnej podoby.
Nie, už prezradím, lebo to nie je normálny stav, ale skôr anomália. Ide o
Limnophila sessiliflora, z ktorej dve rastlinky sa mi zrazu takto transformovali. Mne to pripomína emerznú formu:
www.flowgrow.de/… Lenže nad vodou nebola! Zareagovala takýmto spôsobom pravdepodobne na napadnute sinicou, ktorá "dusila" rastový vrchol, ten bol ňou obalený. Bolo by to možné? Stretol sa s tým niekto? Alebo to bola reakcia na niečo iné?
Ostatné rastlinky boli normálne, vidno ich na fotke aj čiastočne naokolo.
Takhle to vypadá trochu jako Limnophila sessiliflora, ale když to takhle tajemně uvádíš, tak to asi nebude...
Nie... Zatiaľ neprezradím. Samého ma to veľmi prekvapilo a keď sa dostatneme k odpovedi, budem sa pýtať, ako je to možné... (čím som napovedal možno
)
H.Difformis? Jenom hádám, ale asi blbě, to by bylo moc jednoduché...
Starší reakce
Máte netradiční a vzácnou vodní rostlinu či zajímavou fotografii běžných akvarijních kytek a chcete jimi potrápit hlavy ostatních akvaristů? Zde je pro položení takové hádanky to správné místo.
POKUD SI JEN SAMI NEVÍTE RADY a potřebujete pomoc ostatních s určením rostliny, použijte správné vlákno
http://rybicky.net/forum/13192-jaka-je-to-rostlina Přidat reakci
1 ...... [10] ...... 21
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 28401x