Hádanky - copak je to za rostlinu?
Máte netradiční a vzácnou vodní rostlinu či zajímavou fotografii běžných akvarijních kytek a chcete jimi potrápit hlavy ostatních akvaristů? Zde je pro položení takové hádanky to správné místo.
POKUD SI JEN SAMI NEVÍTE RADY a potřebujete pomoc ostatních s určením rostliny, použijte správné vlákno
http://rybicky.net/forum/13192-jaka-je-to-rostlinaStarší reakce
Já jsem jednu dobu tuhle kytku pěstoval hlavně kvůli té vůni. Je to něco jiného než třeba puškvorec.
Nebo utrhnutý list.
Vyloženě za nádhernou bych tu vůni neoznačil, ale je příjemná.
Na čerstvém lomu vydává nádhernou kořeněnou vůni.
Ano, přesně
.
Starší reakce
Aktuální přesný latinský název zní jinak
.
Larix: Přesunul jsem ji jinam, nějakou dobu stagnovala, ale nedávno jsem zasadil nové rostliny, těm se rozpadlo pár listů a ona na to reaguje takhle
.
Že by nějaká Ammania?
Iniciály N.p. resp. A.p.
Začalo sa jej dariť, pozerám...
Snad nějaký druh Zakucelky, ale to dost střílím od boku.
Pomůcka. Není to běžná stonkovka. Aktuálně má list asi 3 cm, ale může být větší. Mám jen tuhle jednu, skoro mi uhynula, ale poslední týdny roste nečekaně dobře.
Starší reakce
Akorát s tím rozdílem, že když uhyne suchozemská kytka, nerozhodí ekosystém svému okolí.
Dvě perly z květinářství:
Prodávala banánovník s tím, že je to palma.
Nabízela bromélii (tillandsii) s tím, že po odkvětu potřebuje odpočinout, a pak pokvete znovu.
Vypadá to jako off-topic, ale není to vlastně to samé co v akvaristikách a pet-shopech?
Kdyby sis zadal do vyhledávače sukulentní pryšec, možná by se tam objevil. Jo a ještě mi ta soudružka tvrdila, že stejně jako ostatní kaktusy se dá dát na zimu do sklepa a přežije. A to už jsem fakt radši šel.
mám ráda rostliny všeho druhu, jako malá jsem s kaktusy a sukulenty začínala, Euphorbia trigona mám doma (jako jediný). Ale u našich rostou dodnes moje první kousky
Euphorbia tirucalli jsem měla krátce, měla jsem strach kvůli dětem (mléko je jedovaté), ale přes prázdniny to vyřešila má drahá polovička, zalíval a zalíval...
Maminka děkuje!!!
Palec nahoru (z vidění to znám, ale název bych musel hledat v atlase)!
P.S. Pepan: Babička zbírala kaktusy a sukulenty, měla 200 květináčů, tohle by mě na kaktus nepřesvědčili ani v květinářství
.
Používáš při identifikaci mozek a to se cení. Kdysi mi v jednom květinářśtví nabízeli pryšec Euphorbia trigona s tím, že je to kaktus a když jsem řekl, že když do něj říznu, teče z něj mléko, řekli "ano, protože to je zvlástní kaktus".
Omlouvám se, ale nutně bych potřeboval identifikaci, byť to není akvarijní... Když se tomu ustřihne větvička, teče z toho celkem dost jakomlíko... Dík
Starší reakce
V okamžiku, kdy člověk ví, že existuje nějaká závitka mnohokořenná, je její rozeznání od ostatních okřehkovitých podle kořenů právě ten nejspolehlivější prvek. Je viditelně vidět už jen proto, že u okřehků nemáš pocit, že by víc kořenů vyrůstalo z jednoho místa.
U závitky je v atlasu uvedeno: "nesmí se na pohyblivé hladině pohybovat z míst osvětlených na místa beze světla", tak jsem byl zvědavý, jak půjde v akváriu a možná proto, že u mě stále stojí na místě a je přímo u žárovky, prosperuje. Taky se intenzivně množí v kouli na severním okně, na druhou stranu kousek, který jsem dal do mobilního akvária s plochou hladiny 9x9cm, se ještě ani nehnul.
Takže by to nemohl být shluk...., ale to je v podstatě jedno, já poukazoval pouze na to, že rozpoznávat rostlinu podle kořenů není nejlepší nápad.
ještě co se týče toho okřehku a WIKI, tak u spirodely píšou
cs.wikipedia.org/…
Listy zcela chybí, kořeny jsou přítomny, na každou „stélku“ připadá cca 2-18 kořenů (na rozdíl od rodu okřehek (Lemna), kdy je to většinou jen 1 kořen)
tak bych asi na to množství kořenů nespoléhal
Vím, že víš. Jen, když jsem četl vaši diskusi, musel jsem zasáhnout.
P.S. Jinak, je zajímavé, jak zčervenaly kořeny přímo pod lampou. A množí se při umělém světle! Předevčírem tu byli dva lidé, dal jsem jim přebytky z koule. Sympatická rostlina, kterou považuji za lepší, než normální okřehek, protože se snadněji vybírá a lépe vypadá
.
Já vím že to je Spirodella. O trochu níž se to už řešilo. Čekal jsem že zareaguje někdo jiný.
Jenže ona se Spirodela polyrhiza česky nejmenuje okřehek, ale závitka mnohokořenná
cs.wikipedia.org/… Ano, je to okřehkovitá rostlina. Stejně jako barclaya je leknínovitá rostlina a přesto o ní neříkáme, že je leknín.
vaaclav napsal: Stačí se trochu podívat na starší příspěvky aby jsi zjistil že nemáš až tak pravdu. 11.08.2017 23:37
cs.wikipedia.org/…
Že by se Wikipedie mýlila?
Stačí se trochu podívat na starší příspěvky aby jsi zjistil že nemáš až tak pravdu. 11.08.2017 23:37
Mrakoplash napsal: to klidně může být okřehek
Nemůže. Okřehek má jediný kořínek.
to klidně může být okřehek
0 01.09.2017 10:54 JirkaŠčobák [3235] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez techniky Poznáte?
(je to zvětšené)
Starší reakce
Biologii všeobecně. Myslel jsem spíš stélka-list.
Ty jsi ve škole studoval Spirodellu?
Jsem ostuda.. a to nejsem ze školy ani dva roky...
Je to zvětšené. Reálná velikost mých největších "stélek" (ano, je to stélka a ne lístky) je 8 mm. Navíc není Spirodela polyrhiza (závitka mnohokořenná) zrovna v akváriích častá. Jedná se o náš i celosvětový vodní "plevel", donesl jsem si ji z Hornbachu, kde bylo pár kousků na vodě u prodávaných leknínů. Zaujalo mě, jak je to "velký okřehek" a sebral je, doma se pak snažil určit. Závitku jsem neznal, lustroval okřehky, následně okřehek červený na Googlu, u něj byla zmínka "Kořeny jsou přítomny, na každou „stélku“ připadá jen 1 kořen. Tím se liší od závitky mnohokořenné, u které připadá na 1 "lístek" 7-21 kořenů." Podíval jsem se tomu na kořeny a zjistil, co mám. Obdivuju Pepana, že to dal od oka.
Za neznalost, prostě sem kouknul a uviděl limnobium, protože ho mám doma a tvar listu mi ho připomněl
Proč? Vyjasňujeme si svoje názory. Přece se nebudeš omlouvat za to, že máš jiný názor?
Jirkova kytka nemá viditelné řapíky. Na první pohled to s Limnobiem nemá nic společného.
Mám ho v akváriu, prostě na první pohled bych ho špatně tipnul no.tt
Týjo, kdybych neviděl ten červený spodek přísahal bych že je to limnobium spongia.
... to tak triviální, jak to vypadá.
Starší reakce
nymphoides taiwan
Máte netradiční a vzácnou vodní rostlinu či zajímavou fotografii běžných akvarijních kytek a chcete jimi potrápit hlavy ostatních akvaristů? Zde je pro položení takové hádanky to správné místo.
POKUD SI JEN SAMI NEVÍTE RADY a potřebujete pomoc ostatních s určením rostliny, použijte správné vlákno
http://rybicky.net/forum/13192-jaka-je-to-rostlina Přidat reakci
1 ...... [8] ...... 21
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 28401x