Tvrdost vody
Ahoj vse, potrebuji poradit (predem rikam, ze jsem zatim zadne testy vody nedelal), u nas mame hodne tvrdou vodu 22,4-28 DGH - informace od vodaren. Mam moznost brat mekkou vodu z povrchove studny, doma ji pouzivame na zalevani kytek a v barelu se objevi rezava sedlina - bylo mi receno, ze se jedna o zelezitou vodu....Muze to moje akva ohrozit, kdyz zacnu misto tvrde vodovodni pouivat tuto? Jsem uplny amater....Diky za veskere rady a nazory
Starší reakce
Vodu změkčuje uhličitan sodný a to tím, že na sebe váže ionty hořčíku a vápníku za vzniku nerozpustných uhličitanů. Proto se používá při praní. Hydrogenuhličitan sodný (soda bicarbona) se kromě problémů s trávením a vaření používá v akvaristice pro již zmíněné zvýšení pH a alkality.
Edit: při vaření se používá jedlá soda ne proto, že by změkčovala vodu, ale proto, že změkčí samotnou potravinu, takže se rychleji uvaří a při pečení jako kypřidlo.
Přidání jedlé sody (NaHCO3) – jedna čajová lžička (6 g) na 50 l zvýší alkalitu asi o 4 dKH; přitom tvrdost zůstane beze změny, pH může stoupnout (max. na 8,2)

Potom je tvrdenie na obale dosť nepresné alebo sa mýlim?
Presne od Teba som čakal reakciu

Pýtam sa len preto lebo som si myslel, že zvyšuje tvrdosť vody a teraz pozerám na obal sódy "Použitie: Na zmakčenie vody, pri varení strukovín"
Zvyšuje především alkalitu a pH.
Chcem sa spýtať, aký má vpliv na tvrdosť vody soda bikarbóna?
Starší reakce
...Bez rostlin nemá pH proč růst...
Zato má důvod padat.

....a zase ty tabuky na CO2.(nepouzivat)

Bez rostlin nemá pH proč růst.

0 10.12.2011 13:53 - – Re:Johan
Ph je vyššie,ale ako tak stabilné podľa vstupnej vody.Ph v akváriách bez rastlín a Co2 nerastie do nekonečna.Ja mám rovnaké akva a Ph mám stabilne 7,4-7,6.
Alkalitu bych určitě zvýšil (min. na 4° dKH), jinak hrozí velké výkyvy pH. To, že pH bude růst je v akváriích s rostlinami a bez dodávání CO2 naprosto normální i bez přidání jedlé sody.

Dekuji za odpoved. Mam tedy dalsi otazku.
Mam neco pres tyden zalozene akvarko (zatim jen rostliny bez rybicek). Nyni mam uhlicitanovou tvrdost od 1° dKH, celkovou 7°N a ph 6,6. Mam v akvarku rostliny echinodorus isthmicus (ph 6-7,dkh 1-15), echinodorus latifolius (ph 6-7, dkh 4-12) a echinodorus scaber (naroky jsem zatim nenasel ale budou podobne). Myslim, ze mam malo osvetleni a nez mi prijde lepsi zarivka, pridelal jsem na horni cast vika alobal kvuli odrazu svetla. Po pridani alobalu a obcasne prisviceni dalsim externim zdrojem (zarivku na viku beru jako samozrejmost) je znat rust rostliny echinodorus scaber a nekterych echinodorus isthmicus (mam jich vice).latinofolius se zda moc neroste. Nevim, zda bych nemel do vody pridat trochu jedle sody, ktera by mi zvedla uhlicitanovou tvrdost. Tim se mi ale zvysi samorzejme i ph. Musel bych tedy opatrne.
Podle tabulky
www.akvarko.cz/… urcujici zavislost co2 na ph mam zatim optimalni mnozstvi co2 ve vode.
Co si o tom myslite? Neni jeste brzo na upravu vody? Nesrovna se to samo drive nez mi odejdou nektere rostliny?
Jinak dno akvarka mam stare a nove dno od rataje (1:1).
Starší reakce
Na alkalitě závisí obsah CO2 ve vodě a to je pro rostliny mnohe důležitější než celková tvrdost.
0 06.12.2011 22:53 adamecp – Tvrdost vody - popisy u rostlin a rybicek
Ahoj, muze mi nekdo vysvetlit, proc je v popisech rostlin jina tvrdost (dKH) nez u rybicek (dGH)? Vim, ze dKH je ulicitanova (neboli take alkalita) a dGH je celkova. Znamena to tedy, ze rostliny nejsou primo zavisle na celkove tvrdosti ale na uhlicitanove ano?
Starší reakce
0 22.10.2011 16:55 masvers – °dKH
Takže Alkalita,já jsem z těch jednotek nějak zmatený.Abych věděl jaká voda je musím vědět přesně co? PH kyselost a alkalitu °dKH (uhličitanová tvrdost),tvrdost °N nebo °dGH,dusitany a dusičnany nevím a oxit uhličity CO2,dík za ty stránky chemie vody

0 22.10.2011 16:19 masvers – °dKH ?
a °dKH je co?
Deutsch
e Gesamthärte a bude to za 1*.

Myslím, že je to totéž. Jedná se o celkovou tvrdost °dGH je deutch gesamthärte. Neumím německy, takže omluvte pokud je to nepřesně napsáno. romant: tak jsme si to dnes prohodili

Podle mě je "N" a "dGH" to samý, jenom je používáno jiný označení.
0 20.10.2011 11:59 masvers – jednotky v °N a °dGH převod
Tvrdost vody ,která je u nás se udává jako TVRDA je v jednotkách mmol/l je 3 a v jednotkách °N (německý) je 16,8 ,ale v informacích o rybách je jednotka uvedena v °dGH kolik je to po převodu těch 16,8 °N na ty jednotky v °dGH ?
Starší reakce
spis to BO.... s vapencem to tak nahoru nejde (on se hooodne spatne rozpousti)....
Karviná má podle všeho dva zroje. Nádrž Kružberk - úpravna Podhradí a nádrž Šance úpravna Nová Ves. Bude asi nejlepší si zavolat na info vodárenské společnosti.

A které z těch 3tabulek je do Karviné?Díky

Každá vodárenská společnost by měla mít výsledkypravidelných rozborů na netu, případně je zdělit na požádání.
www.smvak.cz/… Zdravím.
Nevíte někdo jaká je tvrdost vody v Karviné?Případně vodivost?Chtěl bych odchovat Terčovce a upravuji jen Ph bude to stačit?Díky za rady.
Starší reakce
Ono, to že je voda zakalená ve 30ti litrovým akvárku kde jsou paví očka, což jak známo dovedou být pěkný prasátka by mě tak trochu vycházelo na kombinaci nedostatečný údržby v podobě pravidelný týdenní výměny vody, odkalení dna a lehkýho překrmování a když se k tomu přidá absence rostlin(ty mechy to nezachrání), tak by to mohlo Tvůj problém řešit. Ale vpodstatě pouze hádám, protože nejsou k dispozici informace o akvárku.

0 30.07.2011 15:03 mamba511 – PH vody
Zdravím,začínám s rybičkama a zajímá mě jaké je optimální ph vody? Já mám 7. a dusičnany 0,2. Mám neustále zakalenou vodu,né že by nebilo vidět skrz(30litrů začínám),ale voda není čirá,mám 6x paví očko a jednoho pancéřníčka,z rostlinek jen dva mechy.Filtrace mi jede nepřetržitě.Díky za pomoc.
Starší reakce
Myslím, že jste opravdu každý měřil jinou tvrdost. Jinak můj názor je, že se naměřená hodnota 3 týkala alkality nebo KH uhličitanové tvrdosti. Tato hodnota by byla vhodná pro výtěr mnohých akvarijních ryb, Avšak nevýhodou může být vysoká náchylnost této akvarijní vody k nestabilitě pH a to hlavně směrem k nižším hodnotám do kysela. Vše krásně vysvětleno v odkaze, který poslal filipsi.
Starší reakce
0 14.04.2011 15:39 ludva10 – tvrdost vody - křivé ryby
Ahoj. Po porodu se nám během týdne ve 25 l akváriu pokřivili 2 samice pavích oček ( jakoby nahrbily, ocas je nese dolů ). Bylo mě jiným akvaristou naznačeno, že by to mohlo být malou tvrdostí vody. Tak jsme ji změřili testerem od firmy Rataj a ukázalo nám to, že je tvrdost 3. Pro jistotu jsme změřili i 180 l akvárium a tam nám vyšlo 6. Tak jsem dneska řešil po zverimákách, jak to zvýšit. Nakonec mě v jednom zverimexu řekli, že tyhle testy nejsou moc spolehlivé a ať jim přinesu vodu, že ji otestují. Tak jsem ji přinesl a oni pomocí papírku ( testuje vše možné ) vody otestovali. A poslední 4 čtverečky prý ukazují tvrdost a u obou akvárek je prý 7. A že prý se tvrdost v akváriu nemění ( což mě připadá jako blbost - jak to teď pročítám, asi on měřil stálou a já testrem přechodnou ), a že prý u pavích ok je běžné, že se po porodu zkřiví a že to není vodou. Byl jsem z toho zmatený a zkusil ještě koupit test od Dajany a ten mě také ukázal 3 v malém a 6 ve velkém.
Tak jsem se chtěl zeptat, jak je to s tou tvrdostí ( jestli těch KH 3 je OK ) a jak je to s tím křivením.
Moc dík
Starší reakce
Přesně tak jsem to myslel. Když se nevětrá, tak vzdoušek pěkně zasmrádne.

ni si rostliny, když k tomu mají podmínky, dovedou vodu pěkně upravovat. Resp. kazit.

Podle těch málo informací který jsou k dispozici, bych si tipnul na to, že ta voda je pouze dolévána a není pravidelně měněna. Oni si rostliny, když k tomu mají podmínky, dovedou vodu pěkně upravovat.

0 29.01.2011 22:42 GP – Re: romant
to byl prispevek do diskuse spise obecny ....
Ale to já nevím, moje to akvárko není.

0 29.01.2011 22:28 GP – Re: romant
ups ;)
mno tak je ale stejne neco spatne, kdyz "Hodnoty jsou skoro shodné s vodou z kohoutku."
minimalne ta raselina by s tim mela nejak hnout...
edit: a opravdu neni v akva neco, co tu tvrdost zvysuje?
Ale uživatel s nickem "zvirecirise", jemuž byla Tvoje odpověď nejspíš určená už přes rašelinu filtruje, alespoň to píše.

0 29.01.2011 21:37 GP – Re: romant
pokud jsou hodnoty temer shodne se zdrojovou vodou, tak to bude problem zdrojove vody a s tim moc neporadim. mozna bych zlehka zauvazoval treba o raseline.
Tak pokud tu vodu jenom doléváš a pravidelně neměníš, tak by ke změnám docházet mohlo, ale je to závislý na rybí osádce a rostlinným osázení.
0 28.01.2011 18:29 zvirecirise – dkh°
je to velké akvárium (900l), nemám na něm kryt takže voda se rychle vypařuje.. vodu dolévám asi 2x týdně. Hodnoty jsou skoro shodné s vodou z kohoutku.
a jak často měníš vodu? měřil si i zdrojovou vodu, jestli se jí změnily hodnoty?
0 28.01.2011 16:15 GP – Re: jose
nemas nahodou nejaky vapenec v akva? udelej octovy test...
0 28.01.2011 15:55 jose – Re: zvirecirise
Je, najmäkšia je na jar, keď sa topí sneh.
0 28.01.2011 15:12 zvirecirise – dkh°
Potřeboval bych poradit, voda v akváriu mi během pár měsícu razatně změnila hodnoty (ph 8+,dkh 13+) a to se projevilo i na růstu rostlin,dřív mi krásně rostly, teď mi pomalu uhnívají. přitom hnojím CO2 i filtruju pře rašelinu. Napadlo mě že voda přes zimu je ve městě tvrdší než v létě, je to možné ?
Starší reakce
Přidat reakci
1 ...... 13 14
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 13229x