Tvrdost vody
Jenom pitomý nápad - používáš vždy opravdu ten správný výstup RO?
Výstupní hodnoty vody po RO - pH 6, KH 0, GH 0. V akváriu jsou hodnoty: ph 6.8, KH 4-6, GH 28. Hnojivo: Dno: Aquaclay ground + JBL Florapol, Hnojení: PMDD + CO2.
Podle jakého měření usuzuješ ,že tvrdost stoupá?
Hnojivo.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat co může měnit tvrdost vody v akváriu? Pro svoje akvárium používám vodu ze studny, kde voda je docela tvrdá. Avšak vodu filtruji přes reverzní osmózu. Na výstupu je voda absolutně bez minerálních látek měkká, avšak v akváriu voda ztvrdne. Prováděl jsem měření vody na výstupu z RO, v akváriu a ve vodě ze studny. V akváriu hodnoty vody jsou identické s vodou ze studny - vysoká tvrdost. Jak je to možné? Napadlo mě, že za to může náplň ve filtru, ale tam není nic kromě keramických kuliček a molitanu. Věděli byste proč v akváriu tvrdost vody stoupá? Písek a kameny v akváriu nejsou, používám Rataj AquaClay Ground. Děkuji
Starší reakce
Žraloka už nemám,kamarád si ho vzal zpět.
Akvárium je slušné ,len k tomu ,,žralokovi,, mám výhrady.Tie terče si ešte treba premyslieť.
Momentálně mám parmičky čtyřpruhé, neonky obecné, ancistrusy, do budoucna přemýšlím nad terčovci
Dá sa povedať,že áno.
Čo vlastne chováš,či plánuješ chovať?
Vždy záleží, co konkrétně pěstujete. Ale tyhle hodnoty jsou vhodné pro značnou část rostlin i ryb.
Ahoj, dneska sem si pořídil testy na tvrdost vody a naměřil jsem toto GH 10 a KH 11 jsou tyto hodnoty v normě pro rybičky a rostliny? děkuji moc za odpověd
Starší reakce
Bude vždycky demineralizovaná, jen se rychleji zanese a budeš membránu častěji měnit.
pokud to bude na vědeckou práci tak bych jel vedle toho akvárka ještě jedno identické s obyč vodou. a máš hned nějakých 30procent stránek srovnáváním výsledků...
Ro mám tuto, a ještě jsem si přikoupil jednu membránu. Takže to jede přes dvě membrány.
0 26.12.2013 20:09 Těhňajs –
Re: Sid ok, dekuji za názor
Kolik dává vaše RO, to netuším. Mám ale zkušenosti s amatérskými testy - fungují zhusta "svojsky". (Česky - "svérázně".)
0 26.12.2013 20:04 Těhňajs –
Re: Sid Když jsem měřil městskou vodu tak mi to vyšlo jak jsem psal 19°, když jsem měřil vodu z reverzni osmozy tak mi vyšlo 1,5° .. myslíš si, že voda z Ro by měla být nižší?
Na obrázku je jen jinou jednotkou vyjádřeno to, co akvaristé nejčastěji nazývají GH.
Slepě věřit amatérským testům se zrovna dvakrát nedoporučuje.
0 26.12.2013 19:54 Těhňajs Dobrý večer,
chtěl bych se zeptat zda hodnota tvrdosti na fotce je doopravdy hodnota dGH. na fotce je uvedeno 1,62 mmol/l což je v přepočtu nějakých cca 9dGH. Problém je v tom, že když měřím testem na celkovou tvrdost, tak mi vyjde 19 dGH. Jedná se doopravdy o tu samou tvrdost, nebo je to něco jiného?... Děkuji za odpověď
Starší reakce
1 mmol/l = 5,6°dH (
cs.wikipedia.org/… ). 1,3 mmol/l = 7,3°dH, což je středně tvrdá voda. Jinak 1°dGH = 7.2 mg/l Ca(2+) nebo 4.3 mg/l Mg(2+); 1 mmol/l = 100.09 mg/l CaCO3 nebo 40.08 mg/l Ca(2+).
0 11.12.2013 20:44 Gaduz Chtěl bych se optat, mám k dispozici vodu o pH=6,1. A dále mám k dispozici vodu o tvrdosti vápník a hořčík = 1,30mmol/l. Chtěl bych se zeptat, jak se přes tuto hodnotu dostanu na hmotnost CaCO3 a celkově na nějaké hodnoty ohledně tvrdosti vody? Nemám s těmito přepočty žádné zkušenosti
Starší reakce
Vzhledem k tomu, že na vlastní výzkum, pozorování a vyvození nějakých závěrů mám rok a půl, tak věřím, že po tuto dobu již nějaké věruhodné závěry vyvodím, a jelikož nemám problém s tím být u akvária dennodenně, věřím že podmínky v akváriu dokáži udržet, ačkoliv vím, že jde o značný risk
Na rovinu, upravovat dlouhodobě vodu pro rostlinu jíž chci popisovat v bakalářské práci se mi zdá v nelaboratorních podmínkách značně pošetilé a nepříliš věrohodné. Nevím tedy jak to chceš pojmout, ale napsání bakalářské práce bude určitě vyžadovat kratší časový úsek než validní pozorování růstu E. t.
Když už, tak by bylo lepší si vybrat rostlinu slušně prosperující ve stabilní běžné vodě, kterou máš k dispozici.
0 05.12.2013 22:53 Gaduz – Biotopní akvárium
Zdravím, pracuji na bakalářské práci, která se týká pěstování rostliny Echinodorus tennelus. K tomu potřebuji do akvárka dostat vodu o pH 6 až 6,5 a tvrdost vody max 50mg/l CaMg. Akvárko má objem 60litrů. Chci použít vodovodní vodu, která má hodnoty pH=7,3 a tvrdost vody CaMg=139mg/l...Jde mi o to, jak ji vhodně (a levně) upravit na požadované hodnoty...Zatím se mi jeví jako nejvhodnější možnost užití rašeliny, ale nemám s tím žádné zkušenosti, vůbec nevím jak ji dávkovat apod.
No, já spíš doufám, že to vymyslím tak dobře, že se se situací "nefunguje" vůbec nesetkám
Jak říkám, RO můžu koupit vždy (třeba po vánocích budou slevy, co?
)
Jo, to mi říkají ve škole pořád
. Ale tímhle si - myslím - musí projít každý sám. Já Vaše návrhy nezatracuji, jen se možná vydám trošku oklikou, abych se sama přesvědčila o tom, že RO bude nejlepší řešení.
Kač napsala: tak když se tu za půl roku objeví prezentace, uspěla jsem PS: ale dám je přeci jen do těch zhruba 50l, takže nevím s tou dešťovkou. Prostě uvidíme, vždyť vymýšlení je na akvaristice to nejkrásnější!
A není zbytečné vymýšlet dávno vymyšlené?
tak když se tu za půl roku objeví prezentace, uspěla jsem
PS: ale dám je přeci jen do těch zhruba 50l, takže nevím s tou dešťovkou. Prostě uvidíme, vždyť vymýšlení je na akvaristice to nejkrásnější!
Tak na ty vám stačí dešťovka, pokud byste ji mohla mít pravidelný přísun...protože je dáte do třiceti litrů a budete krmit živým...
Heh, vďaka, som si nevšimol!
No je tam popísaného veľa, skôr by pomohol nejaký súhrnný článok, ale popozerám to...
Kde by som prosím našiel nejaké info o spomínanej reverznej osmóze, alebo o čo tam ide? Nepoznám to. Otec kedysi, keď odchovával rôzne rybky, tak mal v pivnici zásoby snehovej vody (v zime chytal a topil čistý sneh v na to vyhradenom veľkom akváriu), občas používal i dažďovú a potom ich podľa potreby miešal s našou tvrdou vodovodnou (+ešte niekedy preváral a niekedy kvapkal H3PO4). Ja sa odchovu nevenujem, tak som nič o tom neštudoval.
jojo nic velkého, jedno zhruba 70ti litrové akvárium pro moji radost
Zkusím to a uvidím, když to nepůjde, buď investuji do RO nebo s čichavčíky ještě počkám.
jde o to, že ryby, které jsou vhodné do naší vody už mám. A ráda bych se zaměřila na trochu náročnější druhy. V mém případě na čichavce čokoládové, protože je zbožňuji a mají velice zajímavou etologii. Takže proč bych si nemohla hrát? Snadnou cestou už jsem šla.
Kač napsala: Děkuji za rady, do RO se mi moc investovat nechce, takže asi prostě vyzkouším, co zvládnu s ostatními zdroji a když to nepůjde, zamyslím se znovu nad investicí
Já bych se tedy spíš zamyslel nad rybami, které mohu mít bez úpravy zdrojové vody...
...Je to jednodušší řešení, levnější a máte jistotu, že vám voda "neuletí"
Děkuji za rady, do RO se mi moc investovat nechce, takže asi prostě vyzkouším, co zvládnu s ostatními zdroji a když to nepůjde, zamyslím se znovu nad investicí
Nepisal som co je lepsie a co horsie. Ty si tvrdil, ze raselina nedokaze vodu zmakcit, ja som napisal, ze mam inu skusenost... a ze to velmi dobre dokaze. Co je rentabilnejsie a vyhodnejsie o tom rec nebola...
No musíš ju meniť.Príde mi v tomto smere RO lepšia.Keď chcem zapnem,ak nepotrebujem tak nie.
Kač napsala: ... A nějaká další nápady kromě destilky a reverzní osmózy?Voda z přírodního zdroje, lesní studánky apod. Jenom je třeba míti na paměti, že parametry(nejvíce Ph) přírodních vod jsou dosti závislé na počasí a dokáží se měnit. Ovšem jako vytírací voda, je to velmi často dobře použitelná alternativa.
Jinak uvedl jsem to záměrně, neb se kloním k té osmóze, kterou lze v dnešní době pořídit za přijatelnou cenu.
musím říct, že moje zkušenost s rašelinou je taky taková, že šla tvrdost dolů. Ne o moc, ale šla. Každopádně to mohlo být něčím jiným (ale netuším teda čím), nejsem chemik
A nějaká další nápady kromě destilky a reverzní osmózy?
Ja mam s raselinou inu skusenost... minimalne kH stiahne dole, ale dobra raselina dokaze ciastocne znizit aj gH. Cerstva nova raselina sa chova spociatku po vlozeni do vody podobne ako iontomenic. Mal som vlaknitu vrchoviskovu kyslu raselinu velmi dobrej kvality.
Ako píše Ičin,rašelina rovná sa kyslejšia voda a nižšie pH.
No tvrdosť vody ostane rovnaká.
čauky moudří akvaristi!
Potřebovala bych stáhnout tvrdost vody co nejníž, ph tak na 6 (ano ano, když to vyjde, pustím se do chovu rybek z měkkých kyselých vod). Zatím to jenom promýšlím, nejvýhodněji se mi jeví rašelinové výluhy, možná občas i ředění destilkou. Ale hledám další možnosti. Takže jaké jsou vaše zkušenosti například s rašelinou pod substrátem?
Díky moc za rady
k.
Starší reakce
Tak si nech od tchána přeměřit i tu vodu, co máš doma.
tchán v tom prameni pro hydrometeorologický ústav dělá každou středu rozbory , zjistím hodnoty ...
Přidat reakci
1 ...... [4] ...... 13 14
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 13213x