Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Tvrdost vody

NápovědaFórum » Voda, přípravky na úpravu a testy » Hodnoty vody 

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Tvrdost vody
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.04.2012 08:29 Žena ustavprochore [568] Re: sikula
Schválně sem pak napište, který se blíží víc údajům od dodavatele. U mě je (byl) to spíš ten Ben-Test. U Aquaru CM sice něco měřím, ale odstíny vůbec neodpovídají tomu, co je na krabičce. (Ale třeba jsem jen koupila vadnej test, jejich test na alkalitu mi pro jistotu neměří vůbec. hmm )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2012 15:33 - Re: sikula
Sera,JBL.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2012 13:50 Muž Sid [6768] - RostlinyRe: sikula
...Kterému testu byste věřili více?
Pokud používáte vodu z veřejného řadu, pak tomu, jehož výsledek poskytuje její dodavatel. :-)
No a z těch dvou vámi uvedených testů tomu, který se "oficiálnímu" blíží víc. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.04.2012 10:34 Muž sikula [73] - Raci, krabi, krevetky – testy vody - různé výsledky
Pro měření celkové tvrdosti vody používám testy Aquar CM a Ben-Test CT-UT.
Aquarem jsem opakovaně naměřil 30°N (dH)
Ben testem opakovaně 16° dH

Jednotky jsou stejné, rozdíl je téměř dvojnásobek. Kterému testu byste věřili více?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2012 21:45 -
To som asi zle pochopil.Ospravedlňujem sa.Jazyková bariera. :-D Libor je pre mňa niekedy ťažký oriešok. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2012 20:59 Muž Sid [6768] - RostlinyRe: prasan
Nitrifikace je skutečně proces, při kterém pH klesá. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2012 20:02 Muž LiborSprysl [9016] Re: romant
No nejen kyselinka, kyselina jako prase...jednou jsem zapomněl...4,2...no to bylo brut, jak to dát do kupy...A stačí málo. Měkká voda, komáří larvy a 300 přežraných bet...ještě, že ty holky dýchají mimo vodu a "nižší" pH jim tolik nevadí....No už to vím moc dobře :) ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2012 19:47 R Muž romant [28001] Re: LiborSprysl
Já s tím souhlasím, více nesprávně se rozkládjícího bordýlku, méně spotřebitelů(v odchovných nádržícch povětšinou žádní) a hladina dusičnanů se zvyšuje a může tak docházet k poklesu Ph až natolik, že ryby přebývají v kyselince. Zvláštěpak potěr a omladina je na to citlivá a třeba u skalár tak klidně může docházet k upálení prsních ploutví, to jen pro příklad.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   14.04.2012 19:35 Muž LiborSprysl [9016] Re: prasan
S čím? Že při vyšším obsahu dusíjů klesá pH? No to klesá, zkuste si to.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2012 15:39 - Re: LiborSprysl
LiborSprysl napsal:Mimo jiné s sebou nesou klesání pH...

Nemôžem súhlasiť.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2012 10:21 Muž LiborSprysl [9016] Re: Sid
Já vím, že vy ty "darmožrouty" máte rád...mně prodražují provoz :-) Stačí mi, když po rybách konzumují komeční plži, z těch alespoň něco je! hop ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2012 08:58 Muž Sid [6768] - RostlinyRe: LiborSprysl
...Levatky, okružáci, člunice a podobnou verbež nezničí nic!
Tímhle jste mě docela namíchl! rozzureny Jakápak verbež?! :-|
:-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.04.2012 06:10 Muž LiborSprysl [9016] Re: prasan
Za celý svůj život jsem sépiovou kost nepodával a to jsem byl na vodě i "trojkové". Je to o potravě, především. A paradoxně, je to také o čistotě. Ačkoliv plži za sebou nechávají kupy odpadu, protože žerou jako kyseliny, tak sami přemíru dusíků, dokonce bych řekl, nesnášejí. Mimo jiné s sebou nesou klesání pH...Mluvím o ušlechtilých nebo tedy žádaných plžích v nádrži. Levatky, okružáci, člunice a podobnou verbež nezničí nic! smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2012 23:24 - Re: slunecnice54
Je však potrebná pestrá strava a pridávať k potrave napr.sépiovú kosť.Aby netrpeli odvápnením.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2012 17:45 Muž LiborSprysl [9016] Re: slunecnice54
Nevadí jm měkká voda
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2012 17:25 Žena slunecnice54 [1] - Labyrintky – měká voda
Chci se zeptat máme vcelku měkkou vodu 4-5 tak se chci zeptat zda je tato voda vhodná pro piskořky a nerityny ampulárie prostě hlemýždě nebo vodu nějak upravovat.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2012 18:13 Muž scorpion075 [254] - AfrikaRe: adamecp
Tak v tomto případě bych věřil 5ce. Prvotní zabarvení vzniklé jen rozpuštěním prášku ignoruj. Důležité považuji změnu barvy po reakci voda+prášek+kapky=5 :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2012 13:28 adamecp Re: scorpion075
jj. takhle presne jsem postupoval. pri mereni celkove tvrdosti jsem ut test vubec nepouzil a proto jsem take o nem vubec nepsal. Jen mi po pridani prasku pro ct prisla voda ne uplne jasne zelena spise to bylo jako zeleno hnede. Usoudil jsem z toho, ze bude tvrdost mezi 0 a 1. Chtel jsem mit jistotu, tak jsem preci jen kapnul jednu kapku (ct roztoku). Cekal jsem ze se zdurazni zelena barva, ale misto toho se roztok zmenil na cervenou. Proto me to zmatlo a proto se na to tady ptam. Testy byly opravdu jen na CT, zkumavky byly dukladne vymyte. Napisu tedy jeste jednou postup.

10ml vody + trocha prasku pro mereni CT. Pak jsem zkumavkou zamichal. Vysledna barva zeleno-hneda. Pridal jsem jednu kapku rotoku pro mereni celkove tvrdosti (CT). Okamžitě se změnila barva na jasnou cervenou. Po pridani dalsich ctyr kapek se roztok definitivne zmenilna zelouu.
Zadna modra barva nebyla, pouzil jsem jen CT testy.

Jaka je tedy celkova tvrdost 0 nebo 5?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2012 09:58 -
Samozrejme na obe merania treba mať čistú skúmavku a inú vzorku vody. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2012 07:14 Muž scorpion075 [254] - AfrikaRe: adamecp
Občas je dobré si důkladně přečíst návod na krabičce. Jistě tam máš dvě lahvičky(UT a CT). UT měří uhličitanovou tvrdost(dkH) - pouze počítáš kapky a prášek vůbec nepoužíváš. Roztok nejprve zmodrá a při změně do červena končíš. Pokud ti vzorek zčervená hned, máš 0dkH. CT měři tzv. celkovou tvrdost(dgH) - do vzorku přidáš trochu prášku a zamícháš(roztok zčervená). Pak začneš počítat kapky dokud se nezmění barva na ošklivou zelenou.
Tebou naměřené hodnoty možné jsou. Pokud chceš mít 100% jistotu nezbude ti než pořídit ještě jiný test a výsledky porovnat.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2012 21:36 adamecp – Stanoveni tvrdosti
Dobrý den, nejsem si jistý, výsledky tesů celkové tvrdosti vody. Používám CT BEN-TEST.
Do 10ml vody se má přidat přiložený prášek, který by měl zbarvit vodu do červena. Pak se má do vzorku kapat rozotk na měření, označený jako ct. Počet kapek do přechodu z červené barvy do zelené se pak rovná tvrdosti.
Je možné, aby mi vyšla tvrdost domácí studniční vody jen 8dgH?
Testoval jsem také vodu z lení studánky. Zde jsem čekal měkkou vodu. Po přidání prášku do vody se voda opravdu zbarvila do zeleno hněda. To by mělo znamenat 0dgH, ale přeci jen jsem ještě kápnul do vzorku roztok. Vzorek se pak okamžitě zbarvil do červena a po nakapaní dalších 4 kapek definitivně zezelenala. Jakou tvrdost jsem tedy změřil? Platí první zbarvení, nebo druhé?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2012 05:48 Muž LiborSprysl [9016] Re: michal94
Už jste se praštil? Jak jste to zjistil? Jak moc je tvrdá? smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2012 19:16 R Muž romant [28001] Re: michal94
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2012 19:12 michal94
Chtěl bych se zeptat jak mam zmekčit vodu v akvarku.Mam velmi tvrdou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2012 15:43 Muž milosak [66] - RostlinyRe: Kamilstrom
Každopádně dám časem vědět,ale jinou možnost jsem neměl,protože tahat vodu
odjinud,nebo instalovat RO na to nemám vnitřní sílu ani čas a chuť.

Ty dva roky bych bral,ale .........

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2012 13:00 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: milous
Ja bych rekl,ze je to mene nez rok!! :-) Pri pravidelnych vymenach vody!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2012 10:58 Muž milosak [66] - RostlinyRe: Sid
Zajímalo by mě jestli ta schopnost vydrží aspoň 3 roky??

Vodovodní sí´t u nás nehrozí,ale ani ta neni zárukou lepší vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   08.03.2012 10:48 Muž Sid [6768] - RostlinyRe: milous
I pro Malawi je lepší voda měkčí. :)
Časem se schopnost toho substrátu změkčovat vodu vyčerpá, takže to není dlouhodobé řešení... :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2012 10:43 Muž milosak [66] - RostlinyRe: dimmur
Da se samozřejmě přizpůsobit AK i tvrdé vodě, ale pokud nebude nádrž typu
Malawi,je většinou lepší voda měkčí.

Já mám vodu ze svojí studny a tvrdost nyní kolem 20 st.
V současnosti zabíhám z této tvrdé vody nové AK a použil jsem substrát ADA
o kterém jsem se dočetl,že dokáže vodu změkčovat.

Výsledky měření jsou : vstupní voda 20,po 7 dnech 8.
Je pravda,že po týdnu s výměnou 1/3 se tvrdost zase zvýší,ale to by snad už
tolik nemělo vadit.

Jenom by mě zajímalo,kdyby voda zůstala bez výměny déle??
:-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2012 10:37 R Muž romant [28001] Re: dimmur
Postupoval bych nenásilnou formou a to nejdříve zřízením prezentace předmětného akvária s uvedením co nejvíce informací, tak aby ten kdo chce a umí poradit měl pro začátek z čeho vařit. Nechat si zpracovat rozbor, to je dobrá věc, alespoň člověk ví na čem je, ono to není jenom o té celkové tvrdosti, ale také o tvrdosti přechodné, tzv. alkalitě, která je pro rostliny zajímavější veličinou. Jako další faktor, který bude růst rostlin zásadně ovlinňovat je světlo, jeho intenzita a třeba i použitý zářivky a dalo by se pokračovat, třeba hodnotou CO2. Určitě je lepší než dělat nějaké překotné změny a snažit se vylepšit něco, co funguje, byť třeba né tak rychle jako u jiných nádrží, ale se svojí jistotou, tak to je lepší ponechat stávající stav. Pídíš se po informacích, to je dobře, k nějakému rozumnému závěru jistě dospěješ, informací je na tomto fóru dostatek. :-)
www.horacovoakvarium.cz/…
maniakva.sweb.cz/…
maniakva.sweb.cz/…
maniakva.sweb.cz/…
planta.aquariana.cz/…
planta.aquariana.cz/…
maniakva.sweb.cz/…
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2012 10:20 Muž xnor [71] Re: dimmur
Neznáte někoho kdo dělá vedle na elektrárně? Myslim si že ženský v laborce by vám základní analýzu vody za kafe sjely. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.03.2012 09:35 Muž Yirka [9256] Re: dimmur
Nemůžu zevšeobecňovat, na hnojení tu jsou větší odborníci. Já jsem nikdy nehnojil. V tvém případě, když rostlinky prosperují bych byl vděčný za "pomalu ale jistě", než urychlení s nejsitým koncem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2012 09:28 Muž dimmur [284] Re: Yirka
dekuji....rybky mam nenarocne (tetry, neonky, dania a ancistrusy)....
mam se dle vas pustit do hnojeni PDMM bez KNO3? roslinky mi rostou velmi pomalu, ale barva je syta a rostlinky pekne, ale malo rostou
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2012 09:14 Muž Yirka [9256] Re: dimmur
Dá se určitě všechno. Já bych však dal jednoznačně přednost tomu přizpůsobit obyvatele nádrže (rybky i rostliny) vodě. Je to jednodušší a trvalé řešení bez nutnosti stálých úprav prostředí. Spoustě rybek to nebude dělat problém a pokud nebudeš trvat na jejich množení, tak většině.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2012 09:09 Muž dimmur [284] Re: Yirka
Zustanu tedy radeji u vodovodni vody, da se nejak ta tvdrdost snizit (mame velmi vysokou 22-28)?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2012 08:56 Muž Yirka [9256] Re: dimmur
Dusičnany z vody dostanou dobře prosperující rostliny. Nejrychleji ty rychlerostoucí. Pokud chceš používat vodu ze studně, nepřikročoval bych k tomu bez dlouhodobějšího sledování a měření této vody. Jsem přesvědčen, že voda z vodovodního řádu je v hodnotách daleko stabilnější než neprověřená studniční.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2012 08:39 Muž dimmur [284] Re: LiborSprysl
objednal sem PMDD bez KNO3 tak jsem myslel, ze je to bez dusicnanu....? v ak´va mam ryby, tak je ho dost od nich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2012 08:37 Muž LiborSprysl [9016] Re: dimmur
Já myslel, že to máte jako v Ostravě, občas to vidívám, jak se nad vámi čudí...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2012 08:36 Muž dimmur [284] Re: LiborSprysl
mozna se budete divit, ale splach z kominu, ktery je cca 300 m vysoky neni vubec v nasem okoli....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2012 08:36 Muž LiborSprysl [9016] Re: dimmur
Ideál? smich 0. Což je prakticky většinou nereálné, takže co nejnižší.Vytváří se v akváriu z odpadu...takže je odstraňujete.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2012 08:34 Muž dimmur [284] Re: LiborSprysl
nejprve si poridim ten orientacni test na dusicnany, zmerim a uvidim.....dusicnany z vody asi tezko nejak dostanu ze? Jaka by mela byt jejich unosna mira pro vodu ze studny pro pouziti do akva?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2012 08:34 Muž LiborSprysl [9016] Re: dimmur
Řekl bych vám zkuste vodu ředit...ale to s tou stodvanáctkou budete dělat kejkle neodpovídající...dejte spíš kytky, které to zvládnou, podřiďte tvrdé vodě i rybí osádku a budete mít po problémech.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2012 08:30 Muž LiborSprysl [9016] Re: dimmur
Není, dá se to zvládnout, ale musí se trochu upravovat, abyste dusičnany dostal na únosnou mez. V akváriu se jich tvoří dost, natož abyste je ještě do něj lil při výměně vody.
Kytky jsem myslel ty venkovní, které záleváte studnou...přece jen v dosahu elektrárny bude splach všeho možného do study.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2012 08:27 Muž dimmur [284] Re: romant
koukal sem na vas profil a mate tam take zdroj vody pro akva studen a bohatou na dusicnany.....myslite take, ze je nesmysl pouzivat vodu ze studny, jak jsem psal?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2012 08:18 Muž dimmur [284] Re: LiborSprysl
Co mam udelat pro to zmekceni vody? Kdytky rostou pomalu, ale rostou. Mam doma PMDD bez KNO3 a chci to ted zkusit zacit pridavat po 1 ml denne. Nebo delam chybu s tim hnojivem?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2012 08:17 R Muž romant [28001] Re: dimmur
Pro orientační stanovení těch dusičnanů je to test na NO3. Ten rozbor z laboratoře, to je zn. ideál.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2012 08:16 Muž dimmur [284] Re: LiborSprysl
dekuji za vyjadreni.....zustanu radeji u tvrde vody vodovodni.....test na hygiene bude stat dost penez a ne moji 112 l akva to asi nema cenu ....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2012 08:11 Muž LiborSprysl [9016] Re: dimmur
No nejdůležitější jsou dusičnany, do povrchových studní se dostávají od sedláků - teď jsem koukl odkud jste - no to bude možná docela zajímavé co tam všechno najdete... smich Kytky vám jdou dobře??? coze Ne, vážně. Já bych se na nějaké testy moc nespoléhal, pokud bych chtěl vodu ze studny používat pro akvárium, raději bych to odnesl na hygienu, ať mi to rozeberou. Ony by tam mohly dělat neplechu některé koliformy a podobná verbež. A tohle žádným testem nenajdete.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2012 08:06 Muž dimmur [284] Re: LiborSprysl
takze bych mel hlavne zmerit obsah dusiku v te studni? Jaky test si koupit?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2012 08:03 Muž LiborSprysl [9016] Re: dimmur
No to chce vědět, co je ve studni...tipuji moc dusíků...a to lépe tvrdá z vodáren, než měkká, dusíkatá z domácího zdroje.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 13 14

Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 13229x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/1649-tvrdost-vody?od=277