Tvrdost vody
Že by z toho nešla udělat afrika?
Já chovám živorodky, také mám dost tvrdou vodu, ale ne v tak strašných hodnotách. Živorodky hodně tvrdou vodu snesou, ale ne všechny druhy. Živorodky se ti množit budou, jikrnáči, kteří potřebují měkkou vodu ti v takové vodě přinejmenším nebudou prospívat, případně předčasně uhynou. To ti jistě zodpoví, jak to s nimi je, někdo jiný. Pokud plánuješ chovat ryby, tak než si je pořídíš, tak si o nich zjisti informace.

s ohledem na moje podmínky bych tam neměla skoro nic :(
Chtělo by to prezentaci, nebo se řiď při výběru osádky zdejším atlasem, pro základní info a udělání si obrázku dobrá pomůcka, jinými slovy osádku vybírej s ohledem na Tvoje podmínky.
jak hodně rybky reagují na vysokou tvrdost, nebudou se jen pářit nebo zahynou???
Je hodně tvrdá - 29,3 gH.
0 15.09.2013 19:45
Lulito [15] - Cichlidy Fyzikální a chemické ukazatele:
sediment * žádný
pach * žádný
pH při 25°C (laboratoř) 6,9
vodivost při 25°C mS/m 110
barva * mgPt/l 2,8
zákal * ZF <0,5
tvrdost celková * mmol/l 5,23 N
KNK 4,5 mmol/l 5,6
ZNK 8,3 * mmol/l 0,80
CO2 volný * mg/l 35,2
amonné ionty mg/l <0,03
dusitany mg/l <0,01
dusičnany mg/l 28,1
chloridy mg/l 70,9
sírany mg/l 109
hydrogenuhličitany * mg/l 341,7
fluoridy mg/l 0,14
orthofosforečnany mg/l <0,1
sodík mg/l 25,1
draslík mg/l 2,8
vápník mg/l 130,0
hořčík mg/l 48,4
železo mg/l 0,24 N
mangan mg/l 0,05
celková mineralizace * mg/l 756
CHSK-Mn mg/l 1,4
je to moc tvrdá voda???
Starší reakce
milosak napsal: Za předpokladu použití CO2 nemusíte do 20 st.celk. tvrdosti nic řešit,tedy pokud se nebavíme
o vytírání,nebo pěstování náročnějších druhů ryb,krevet.
Jiná situace už je bez CO2. (bohužel)
Z mého pohledu (mám rostlinné AK s CO2) je tvrdost 20 GH naprosto ideální,ale samozřejmě
nemusí vyhovět pro jiné akvarijní účely.
Možná nebude třeba nic řešit, pokud budete pěstovat jen kytky a všechna ostatní zvířata chovat...co?

0 04.04.2013 16:49 Eurcln – Testy
Starší reakce
A bydlíš také na trojce? Mě to přijde, že nám pouštějí do trubek neředěné Kárané.
Můžu to potvrdit v březnu jsem si koupil test a GH (Sera) a z hrůzou jsem naměřil 21gH a 11 kH Ještě předloni to bylo 8 gH a 3 kH a to je pěkný rozdíl.

Když už je o tom řeč, tak jsem do nedávna žila celkem v klidu. Např v únoru byl průměr pro Prahu 7.5GH (leden 9,57GH), takže celkem slušné hodnoty. Vyplatí se ale pídit po skutečném měření v oblasti. Bydlím na Vinohradech u Flory a průměr tvrdosti vody v mém bydlišti za rok 2012 je 11,31GH, tak jsem tak odhadovala, že ten výkyv může být tak do 15GH. Jaké ale bylo mé překvapení, když jsem vodu přeměřila (Akvarem) - začátkem března mi vyšlo 19-20GH. Tak jsem nelenila, napsala na vodárny. Nejdřív mi cpali průměry a když jsem trvala na svém, tak jsem z nich vydolovala sdělení: "podle udané adresy jste opravdu zásobováni tlakovým pásmem č. 144, jedná se o směs vody káranské a želivecké (rozmezí letošních naměřených tvrdostí je od 2,33 do 2,65 mmol/l). Hodnota 3,39 mmol/l je opravdu netypická, předpokládám, že se jedná chybu při orientačním měření pomocí indikátorových papírků".
Tak jsem si vodu nechala přeměřit v Hornbachu (mají testy 6v1) a vyšlo jim to ještě hůř. Takže milé vodárny si z lidí dělají srandu. Bydlím v přízení, tak jsem vodu nechala odtočit, abych měřila čerstvou vodu z venkovního potrubí, ne tu, která nám stojí v domě v trubkách. Je mi jasné, že testy jsou orientační, ale že by to bylo až tak hodně, považuju za blbost.
Tento a minulý týden bylo 17GH (to abych vyvěsila prapory, jak nám voda změkla).
Když jsem použila Torben (jen trošku /ale pravidelně/, ne množství, co je doporučováno), tak se mi GH hnulo o 2°, jenže voda se obarví a ztmavne. Test na KH nemám, tak nevím, jak torben sníží alkalitu. Tak při výměně vody ještě liju částečně do AQ neperlivou vodu od Alberta (Euroshopper), u které jsem naměřila 9GH, NO2 a NO3 neměřitelné, pH 6,5. Čímž snížím trošku i NO3, protože se mi v AQ drží na cca 40ml/l (každý týden odkaluju a měním cca 30 l ze 100 l. Kohoutek vychází na 20ml/l - přeměřila jsem a souhlasí to s tím, co udávají vodárny.
0 28.03.2013 14:51 Eurcln –
Re: AD AD napsal: Dobrý den. Chtel bych se zeptat, jaka je tvrdost v Praze? Diky
PVK odkaz nefunguje. Tak tady
euroclean.cz/… Starší reakce
Tvrdost ani alkalita se neudávají v procentech...
jdu si to prostudovat. Na měření jsem použila testy a tvrdost vody necelých 10% to je taky moc.

Je otázka čím je to měřený a jaká je průkaznost toho měření. Je to čerstváček a tam se dějí věci mnohdy velmi překotně. Přeměřil bych vstupní vodu a nastudoval informace o alkalitě.
maniakva.sweb.cz/… Dnes jsem dělala test 2 dny po založení akvarka a uhličikatá tvrdost vody je pod 1% a pH 6,5 je to špatně?
Starší reakce
Potom vizte odkaz, který vám dal Herald.
0 15.10.2012 22:41 zappa – tvrdost vody
děkuji pánové určitě využiji rad v Liberci kyselá měkká mám tlamovce s Viktorina jezera sůl nedávám co vápenec a podobně
Malawi 4-8 dGH, 7,7-8,8 Ph. Tanganika 7-12 dGH, 7,5-9,2 Ph.
Odkaz:
maniakva.sweb.cz/…
Je tam přímo paragraf "Zvyšování tvrdosti". Sám jsem to detailně nepročítal, tak zhodnoť sám a snad to tady někdo doplní o další užitečný info. Bude asi nejlepší někdo, kdo má zkušenosti přímo s tlamovcema.
Nebo si zajeť k nám, tady je tvrdá jak blázen

A jak tvrdou vodu máte? (Tlamovci zrovna nějak moc tvrdou vodu nepotřebují.)
0 15.10.2012 17:26 zappa čím se dá zvýšit tvrdost vody pro tlamovce dík robert
Starší reakce
0 29.04.2012 13:46
Jack [7] Ok tak to teda zkusím. Ale začnu při zemi. Když odsaju 20L vody tak pak napustím půl dešťové, půl mojí a budu proměřovat parametry.
Zatím díky všem za rady

)
Ono tady připadá v úvahu opravdu jen RO, ono tu opravdu moc neprší a když, tak jen pár kapek.
Sám dešťovku chytám do kanistrů a žádný problém nikdy nebyl. Ať už mám vodu dešťovou nebo z RO, tak je míshám s vodou z kohoutku. Tak moc měkou vodu jako je z RO nebo dešťová není u mne třeba. Takhle vodu mohu dýl měnit.
Co když mě zajímá právě ta oblast, kde je třeba měká voda a ostatní mne nezejímá.
Většinou to tak je, že chceme zrovna to co mít nemůžeme. Tak pak to má jednoduché. RO nebo dešťovka.
Dešťovky se netřeba bát. viz. prezentace mého paludária, kam se lije jen dešťovka.
Jasně, chápu. Jen jsem chtěl podotknout, že existují i jiné varianty než RO, kde při takové tvrdosti se budou membrány rychle zanášet.

to je samozřejmě pravda, ovšem s ohledem na to, jak se vše dnes prodražuje bych i já volil cestu nejmenšího zla.
S tou změnou osazenstva dle parametrů vody to není vždy tak snadn.
Co když mě zajímá právě ta oblast, kde je třeba měká voda a ostatní mne nezejímá.
Většinou to tak je, že chceme zrovna to co mít nemůžeme.
kolega chce ale z tvrdé vody udělat měkou, ne kyselou. Ty už měkou máš na vstupu, kdežto Jack má tvrdos u 30 st. víc jako ty.
Toto je to nejrozumnější, pokud se jedná o akvárko s čistým objemem nějakých padesát litrů vody, tak řeším spíš co mi v té vodě půjde (sám mám i 32, někdy), a je toho dost, než abych vymýšlel, jak změním parametry zdrojové vody. Také jsem měnil sortiment, když jsem se stěhoval z "trojkové" vody do tohoto kamení.
Destovky/snehovky bych se nebal. U te raseliny pocitejte s tim, ze to neni zase tak uplne jednoduche... Navic problemy jsou dopredu jasne. Nepresnost pri nastaveni nejakych trvalych hodnot (edit: tady radsi dopisu, ze zkuseni pripravovaci to dokazi opravdu na jednicku udrzet, ale to nebude, alespon z pocatku, vas pripad), zabarveni, ochota si takto neustale pripravovat vodu (kdy pocitam s faktem, ze vetsina akvaristu je lina i odkalovat a menit vodu). Byt vama nasetrim na osmozu (cena je myslim nekde kolem 2000) nebo sezenu nejaky levny zdroj destilky. Anebo, a to mi prijde uplne nejidealnejsi, postavim nadrz kdy bude tvrda vodu ku prospechu.
Kdyby všichni sdíleli vaše obavy, nikdo by dešťovou vodu nepoužíval...

...A údajně se jeho tvrdost pohybuje do 5 a ph neutrall. Ale bojím se toho...
A čeho že se to vlastně bojíte?
Na zap.Slovensku-Malacky mam vodu 35 st.tvrdosti uplne normalne-horska voda z Karpat.Jedine riešenie bolo použivať reverznú osmozu a miešať ju z vodovodmou vodou.Rastliny sa potom brutalne zlepšili-nestíham ich prestrihavať

Myslím, že bydlíme kousek od sebe. Voda je Vranovská taky krápníková.
Jediné co funguje a co jsem si pořídil je Reverzní Osmóza.
Vodu z RO pak míchám 1:2 až 1:3 podle potřeby.
0 27.04.2012 19:37
Jack [7] Zdravím. Podotýkám se s hodně de****** problém

. Bydlím na jižní Moravě, a vesnice má vlastní vrt +- 3 km. Podle vodárenské společnosti se řadíme do vody silně vápenaté (máme vápenaté podloží- Pálava) a skoro půlrok tu pořádně nezapršelo. Vždy hodinka max dvě. A to způsobilo pokles hladiny vrtu údajně o 15 metrů

. Předtím jsem měl 20 jednotek celkové tvrdosti. To se jště dalo. Ale poslední měsíc pozoruji jak kytky odchází. Z ničeho nic. Vše stejné jako před půl rokem- údržba, CO2, nic nezabírá. Tak pátrám čím to může být. Všechny testy OK a přišel test na tvrdost. Kapkový test to nebyl schopný změřit. Volal jsem sousedovi kterých u nich dělá a ten mě zjistil že voda má parametry kolem 36

. Toto je sakra brutální situace- dešťovku nemám-neprší, a vodu odjinud vozit nemůžu. Nasadil jsme microsoira (údajně okysličují vodu)- ty se po 2 týdnech odporoučely.Pokusil jsme se změnit interval údržby- odkaloval jsme jednou týdně protože den ode dne to bylo s tvrdostí horší- a zatáhl jsme si do akvária rozsivky. Prosím o pomoc nevím co mám dělat...
Starší reakce
Hm,... to je chytré... to mě nenapadlo. Díky

Tak si udělejte vlastní referenční roztok/y a "testy otestujte".
Stačí vám k tomu součást PMDD - MgSO4.7H2O...

Přidat reakci
1 ...... 13 14
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 13229x