Tvrdost vody
No, já spíš doufám, že to vymyslím tak dobře, že se se situací "nefunguje" vůbec nesetkám

Jak říkám, RO můžu koupit vždy (třeba po vánocích budou slevy, co?

)
Jo, to mi říkají ve škole pořád

. Ale tímhle si - myslím - musí projít každý sám. Já Vaše návrhy nezatracuji, jen se možná vydám trošku oklikou, abych se sama přesvědčila o tom, že RO bude nejlepší řešení.
Kač napsala: tak když se tu za půl roku objeví prezentace, uspěla jsem PS: ale dám je přeci jen do těch zhruba 50l, takže nevím s tou dešťovkou. Prostě uvidíme, vždyť vymýšlení je na akvaristice to nejkrásnější!
A není zbytečné vymýšlet dávno vymyšlené?

tak když se tu za půl roku objeví prezentace, uspěla jsem

PS: ale dám je přeci jen do těch zhruba 50l, takže nevím s tou dešťovkou. Prostě uvidíme, vždyť vymýšlení je na akvaristice to nejkrásnější!
Tak na ty vám stačí dešťovka, pokud byste ji mohla mít pravidelný přísun...protože je dáte do třiceti litrů a budete krmit živým...
Heh, vďaka, som si nevšimol!

No je tam popísaného veľa, skôr by pomohol nejaký súhrnný článok, ale popozerám to...
Kde by som prosím našiel nejaké info o spomínanej reverznej osmóze, alebo o čo tam ide? Nepoznám to. Otec kedysi, keď odchovával rôzne rybky, tak mal v pivnici zásoby snehovej vody (v zime chytal a topil čistý sneh v na to vyhradenom veľkom akváriu), občas používal i dažďovú a potom ich podľa potreby miešal s našou tvrdou vodovodnou (+ešte niekedy preváral a niekedy kvapkal H3PO4). Ja sa odchovu nevenujem, tak som nič o tom neštudoval.
jojo nic velkého, jedno zhruba 70ti litrové akvárium pro moji radost

Zkusím to a uvidím, když to nepůjde, buď investuji do RO nebo s čichavčíky ještě počkám.
jde o to, že ryby, které jsou vhodné do naší vody už mám. A ráda bych se zaměřila na trochu náročnější druhy. V mém případě na čichavce čokoládové, protože je zbožňuji a mají velice zajímavou etologii. Takže proč bych si nemohla hrát? Snadnou cestou už jsem šla.
Kač napsala: Děkuji za rady, do RO se mi moc investovat nechce, takže asi prostě vyzkouším, co zvládnu s ostatními zdroji a když to nepůjde, zamyslím se znovu nad investicí
Já bych se tedy spíš zamyslel nad rybami, které mohu mít bez úpravy zdrojové vody...

...Je to jednodušší řešení, levnější a máte jistotu, že vám voda "neuletí"

Děkuji za rady, do RO se mi moc investovat nechce, takže asi prostě vyzkouším, co zvládnu s ostatními zdroji a když to nepůjde, zamyslím se znovu nad investicí

Nepisal som co je lepsie a co horsie. Ty si tvrdil, ze raselina nedokaze vodu zmakcit, ja som napisal, ze mam inu skusenost... a ze to velmi dobre dokaze. Co je rentabilnejsie a vyhodnejsie o tom rec nebola...

No musíš ju meniť.Príde mi v tomto smere RO lepšia.Keď chcem zapnem,ak nepotrebujem tak nie.
Kač napsala: ... A nějaká další nápady kromě destilky a reverzní osmózy?Voda z přírodního zdroje, lesní studánky apod. Jenom je třeba míti na paměti, že parametry(nejvíce Ph) přírodních vod jsou dosti závislé na počasí a dokáží se měnit. Ovšem jako vytírací voda, je to velmi často dobře použitelná alternativa.

Jinak uvedl jsem to záměrně, neb se kloním k té osmóze, kterou lze v dnešní době pořídit za přijatelnou cenu.

musím říct, že moje zkušenost s rašelinou je taky taková, že šla tvrdost dolů. Ne o moc, ale šla. Každopádně to mohlo být něčím jiným (ale netuším teda čím), nejsem chemik

A nějaká další nápady kromě destilky a reverzní osmózy?
Ja mam s raselinou inu skusenost... minimalne kH stiahne dole, ale dobra raselina dokaze ciastocne znizit aj gH. Cerstva nova raselina sa chova spociatku po vlozeni do vody podobne ako iontomenic. Mal som vlaknitu vrchoviskovu kyslu raselinu velmi dobrej kvality.
Ako píše Ičin,rašelina rovná sa kyslejšia voda a nižšie pH.
No tvrdosť vody ostane rovnaká.
čauky moudří akvaristi!
Potřebovala bych stáhnout tvrdost vody co nejníž, ph tak na 6 (ano ano, když to vyjde, pustím se do chovu rybek z měkkých kyselých vod). Zatím to jenom promýšlím, nejvýhodněji se mi jeví rašelinové výluhy, možná občas i ředění destilkou. Ale hledám další možnosti. Takže jaké jsou vaše zkušenosti například s rašelinou pod substrátem?
Díky moc za rady

k.
Starší reakce
Tak si nech od tchána přeměřit i tu vodu, co máš doma.
tchán v tom prameni pro hydrometeorologický ústav dělá každou středu rozbory , zjistím hodnoty ...
Lesní studánky, fajn zdroj, ale je třeba si dávat bacha na parametry, je tam souvislost s počasím a třeba po větších deštích se může docela zajímavě měnit Ph, prostě je zčista jasna dostupná přírodní kyselinka, chce to mít odsledovaný.
bohužel v tomto kraji je méně deštových srážek než by si člověk přál , jak vodu skladovat? bude se kazit , spotřeba bude tak 40l týdně
Fajn řešení je míchat jí s dešťovkou.
zkusím jiné studny v okolí , popř lesní pramen , no vzhledem k velikosti míchání s kojeneckou vodou a podobně asi nepřipadá v úvahu , při záběhu dám místo jedné náplně keramiky(ze dvou) rašelinu , uvidíme co to s vodou udělá chci se co nejvíce vyhnout chemickým přípravkům , tak si vzpomínám že cca před rokem se v této vodě vytřeli ancíci

Spíš než konkrétní závěry, doporučuji tazateli to studium, neb stavět to na vypovídací schopnosti testu 3in1 od Dajany, to ve mě nebudí moc velkou důvěru. Osobně bych si před rozhodnutím, že si pořídím osmózu, nechal udělat rozbor vody v nějaký laborce a řekl bych že o překvapení zde nebude nouze.

Jinak ta osmoza by resenim byla, ovsem je treba dat pozor na to, ze tahle voda je hodne tvrda a muze byt pres maximalni povolene parametry vstupni vody

.
Pokud jsi to meril dobre, pak mas proste s vodou dost smulu. Ono mnoho ryb zije mimo vhodne parametry, v mnoha neudrzovanych akvariich, na ktera nekdo doma uplne zapomel, o ktere se lide spatne staraji, ktere jsou uz od pocatku nevyhovujici... Jako kazdy zivocich se perou o svuj zivot, snazi se prezit, ale timhle jim to moc nezjednodusis.
Ti Tlamovci by naproti tomu byli nejmene daleko od toho, co je pro ne jeste mozne, ackoli tu vodu nijak neupravis.
MonterMonty napsal: no , ryby jak ryby , Nečteš, nevíš, borče, zkus se podívat třeba do zdejšího atlasu na nároky ryb jenž máš, ale asi je to zbytečná ztráta času Ti to radit, tedy podle toho jak se tady za tu chvilku prezentuješ.

no , ryby jak ryby , ted jsou v malém akva neonky , parmičky černopruhé, tetry krvavé, tetry měděné , lorikárie a ancistrusi, jsou v té samé vodě , za tři měsíce co jsem to akva vzal pod kontrolu žádnej úhyn , třeba parmičky vyrostly o 1,5cm .
Z tohodle se snadno udelat nejak vic pouzitelna voda neda. Chovej Tlamovce, je to dost na hrane, ale rekl bych, ze to zvladnou lepe nez jine ryby.
rašelina do filtru by mohla změkčit vodu ?
hmmm , a hodinky s pivotryskem ...
Dajana 3in1 , kapkový test na PH ukazuje ty samé hodnoty , plánuji společenské akva , převážně tetrovité ryby
Čím je to měřený, co je záměr jako osazenstvo akvária?
Zdravím ..
naměřené hodnoty v akva :
PH 8,4
KH 20
GH 28
poradí někdo co s tím ? voda je studniční , stejné hodnoty jak v akva tak z kohoutku
díky za reakce
Kropenaty i zlatopasy snasej tvrdou vodu naprosto v pohode.
plánujeme 200l akvarium

Panceřníček kropenatý je fajn ryba, takový pohodář a snáší tvrdou vodu docela dobře (neví ale jestli těch 29 gH už není moc. Jeden mi v akváriu plave. Ale je dost velký, takže potřebuje akvárium nad 100l. A pokud jich budeš mít víc, tak určitě minimálně 200l.
Hele, tohle je virtuální realita, aby to nedopadlo jako s tím psem a jeho vocasem. Napiš pořádně co máš v plánu, jaký ryby, rostliny a uvidí se, ono se nějaký řešení najde vždycky.
Tak to by asi bylo ideální řešení čepovat u babičky.
pomohla by voda kterou můžu vzít u babičky má 1.02mmol
No, jako že se podívat na tlamovce, ale jestli je nemusíš a máš v merku třeba nějakou ameriku, tak by pro Tebe bylo dobrým řešením použít reverzní osmózu a vodu si míchat, mrkni sem.
maniakva.sweb.cz/… teď sem tě asi nepochopila
Přidat reakci
1 ...... 13 14
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 13229x