Substrát
Ten jsem zatím nezkoušela

ale myslím že je terramol ještě o fous světlejší než liapor ne?
Škoda že žádný těch pálených jílů není tmavě hnědé nebo černé barvy... proto jsem se odhodlala vyzkoušet ten Volcano.
A právě proto, že je poměrně lehký, jsem sem dal odkaz na ten Terramol, pracuje se s ním daleko lépe, zalití vodou postačuje k tomu, aby zůstal na dně a neplaval.

Mělo tam být 50litrů, ne 50kg, omlouvám se za překlep... je poměrně lehký

Super, takže jen jílové dno nic víc. A ještě jeden hloupý dotaz.. Jak docílím toho, abych v tom akvárku měla z toho dna jakoby kopce? To dám na nějaké místo třeba 20cm vrstvu substrátu, kterou pak osázím?
50kg je fakt dost, ale kouknu na něj taky. Tak pak poreferuj, jak vypadá to Volcano..

Já tzv. zásobní substráty nepoužívám, z mého hlediska to jsou pouze krátkodobě použitelné věci a je třeba s nima umět pracovat, já preferuji vyhnojené dno na bázi jílových základů, tedy něčeho co je relativně bezpečné z hlediska přehnojení a to tím, že jsou živiny tzv. uzamčeny ve dně a jsou uvolňovány postupně. Ano, samozřejmě že se to dá použít do akvária, jinak bych sem ten odkaz nedal.

Vůbec to není nutné a začátečníkovi bych ho nedoporučoval používat.
Mám v akvárku o ploše dna 80x35cm 17kg flexiobkladů, a sneslo by to i víc.
V Hornbachu prodávají třeba liapor jemné frakce za 150kč, ale je toho 50litrový pytel, takže pak to můžeš bud rozdat, nebo pořídit akvárek víc, nebo hodně kytek, nebo postavit dům
Ten Volcano mám objednaný, můžu pak poreferovat.
A to se dá dát do akvárka? Raději bych teda černý. A ještě se zeptám, je nutné dávat i ten zásobní (nebo jak se tomu říká) substrát?
Ono se ti to časem sesype. Ale průměr je 6cm, těch 20 litrů ti bude stačit.
Myslela jsem tak 2 cm vpředu a 10 cm vzadu
Jak vysoké dno chceš? Ale 20 litrů ti bude bohatě stačit!
Děkuji, velmi užitečné

Jen mi vyšlo 23l, to je nějak moc ne?
Pálený jíl od Rataje:
www.rataj-spk.cz/…
Jsou na to rozporuplné reakce. Většina lidí psala, že je to OK, ale už jsem viděl někoho psát, že se mu to po pár letech rozpadlo.
Vezmi radši 2 balení. Uvidíš kolik toho nakonec nasypeš. Je to potřeba proprat!
Aha, já si chci právě všechno objednat najednou u Rataje včetně akvária. Bohužel jsem tam klasický pálený jíl nenašla.. Kouknu tedy jinam. Díky moc
Vzorec: vezmi půdorys v decimetrech, vynásob jeden rozměr druhým a pak vynásob průměrnou výškou dna. Jestliže budeš mít vepředu 5 cm (0.5 dm) a vzadu třeba 8 cm (0.8 dm), pak je průměr 6.5 cm, tedy 0.65 dm.
Výsledek: 8 × 3 × 0.65 = 15.6 litrů substrátu (za předpokladu, že těch 30 čísel je rozměr půdorysu a ne výška akvária).
Ke zbytku se moc nevyjádřím, používám totiž černý křemičitý písek frakce 1 - 2 mm a pod tím trocha zásobního substrátu Diversa NutriPlant (nemám zrovna pocit, že by tam k něčemu byl, maximálně špiní vodu při protrhávání).
Za mě velmi špatné řešení. Ale třeba to někomu vyhovuje.
Proč si sypat bordel do akvária v podobě starého dna? A ten Volcano black vypadá ostře.
Jsem zastáncem jen jednoho typu dna. Buď písek nebo pálený jíl.
Pálený jíl mi přijde lepší, ale vyjde trochu dráž a není vhodný pokud plánuješ ryby co rády ryjí ve dně jako jsou pancéřníčci.
Dno se dává většinou cca 5cm vysoké, takže potřebuješ: 0,5*8*3=12 litrů
Prosím, poradil mi někdo, jaký substrát a hlavně kolik do akvária 80x30x40? Zaujal mě od Rataje Aquaclay Staré dno a na to Volcano Black. Je to vhodné? Snažila jsem se podle nějakého uvedeného vzorce vypočítat množství a dostala jsem se na šílené numero

Starší reakce
Nezkousel jste uz nekdo ten novy Volcano substrat od Rataje?
Je to proste jen nalamana lava, cili male ale ostre kousky, nebo je to nejak ohlazene do kulicek?
Starší reakce
To je dobrý nápad.dam do menší misky s dirkami a zahrnu.Dík.
Až budu doma fotky dodám.kroutí se listy a rostliny stagnujou nebo odedna uhnivaji v druhem akva se to ale neděje.byl ze ne všechny rostliny vzdy půjdou a moc me to netrápí ale mám objednany křin.a ten určitě bez substrátu nepůjde.a zrovna tuhle rostlinou chci!
Udělej to jako já, substrát z hlínou do nějaké misky a zahrab to, klidně i dopředu. Můžeš jich mít několik z různým podkladem. Pak zjistíš co je nejlepší. Tohle mám já vzadu u skla.
rybicky.net/nadrz/19387/d151673.jpg
A proč se domníváš, že jde zrovna o nedostatek živin? Jak se to chátrání rostlin projevuje? Detailní fotečky by nebyly?
petulinakk napsala: pokud máš v akváriu aspoň šneky, ti se o vyhnojení brzy postarají
Stále znova stejný omyl. Šneci urychlují rozklad organických zbytků, ale
nemohou jich vytvořit víc, než kolik jich tam už je. Nejsou schopni vyrobit jediný atom dusíku atd.

Akva bylo znovuzalozeny začátek dubna.bych to chápal ale je to 5 měsíců.jsou tam sneci rybi vše.nacpu tam toho bivoje a podobné a uvidím.
Driv3r napsal: A chci křín (už ho mám zamluveny) a ten bez substrátu asi moc nepůjde.
No většina rostlin co vyžadujou zasazení bez substrátu nepůjde

Substrát je dost široký pojem, jaký konkrétně máš na mysli?
Jestli ti jde o zásobu živin, tak pokud máš v akváriu aspoň šneky, ti se o vyhnojení brzy postarají.
Já osobně bych raději ještě chvíli počkala než dělala psí kusy s dnem... prostě sis rozhodil rovnováhu a teď se to musí zas spravit, ale velkým bagrováním ve dně si to rozhodíš zase.
Haha to s uhod si po ránu nějaký veselí ne?

jako bys nevěděl co to bylo, moc nechybělo a slo to do zběru.

Tak založ znovu

a dobře vyber

Nejde jen o jednu chci další pokus v menším měřítku první pokus byl hodně nešťastný.
Zvláštní je ze předtím mi rostla a po te katastrofě rozlepení akva se zasekla a but stagnuje nebo chcípne.tak se chová více rostlin. A chci křín (už ho mám zamluveny) a ten bez substrátu asi moc nepůjde.
Kvůli jedné rostlině takové psí kusy? Buď Vyzkoušej ty jílkové kuličky, nebo se smiř s tím, že ti prostě neporoste a kup si jinou rostlinku.
Starší reakce
vaaclav napsal: To se ti povedlo, Marcel G = Marcel Goliáš.
Jo, proto jsem to taky použila. Ten článek na jeho stránkách je úplný a dává mnohem větší smysl než ten co je tady.

tinka789 napsala: já nemám zase tolik prostoru abych rybky mohla mimo nádrž po čas ustálení, stejně tak nechci měnit příliš velké množství vody denně
Některé věci se nedají ošidit, ale člověk si je aspoň nemusí zkomplikovat.
Vytvoření funkčního dna se zásadně urychlit nedá. Dno musí být především živé, a pak teprve může eventuálně nastat otázka, zdali je v něm optimální koncentrace živin.
Dno se oživí kořeny rostlin a mikroorganismy. Ani NASA Ti nedodá živé dno pro Tvoje akvárium, to se musí vyvinout. Je to podstatná část procesu, kterému se tady běžně říká zabíhání akvária.
Substráty jsou hlavně byznys. Amano a další aquascapeři pumpují do vody CO2 a dělají všelijaká další kouzla, rostliny jim rostou jak divé, a tak řeší, v jakém substrátu porostou ještě líp.
Normální akvarista je už dost šikovný, když mu rostliny prostě rostou; určitě ne tak rychle, ale nehynou, nejsou mohutně porostlé řasou, apod. Nároky jejich rostlin na živiny jsou úměrně tomu mnohem nižší.
V novém akváriu je většinou živin dost a dost, a rostliny a mikroorganismy musejí dostat čas, než to celé dostanou pod kontrolu, do těch správných, zdravých kolejí. Živinami nabitý substrát jim ty začátky neulehčí, velmi často přímo naopak.
Zakládáš-li normální, tedy nikoli vyhraněně rostlinné akvárium, výživný substrát nepotřebuješ, nemusíš si jím komplikovat život a zatěžovat rozpočet. Podívej se na prezentace zdejších eminentních rostlinářů, a většinou najdeš jen čistý křemičitý písek. Ještě tak hnojivé kuličky pod obzvlášť hladové (a velké) rostliny.
Tomu se nedá odporovat. Ovšem zajímalo mě praktické využití toho substrátu. Chci rybky přehodit do většího akvária, ale při použití nového substrátu (celkem jedno jaké značky) se uvolní velké množství dusíku, fosforu, tvrdých iontů,.. do vody a já nemám zase tolik prostoru abych rybky mohla mimo nádrž po čas ustálení, stejně tak nechci měnit příliš velké množství vody denně. Pokud by ten chytrý substrát fungoval tak jak se píše, dalo by se tím do jisté míry tyto přebytečné živiny zafixovat a nejenom ochránit ryby, ale i ty živiny uchránit.
To powery: Při vší úctě, ten článek jsem četla třikrát a ani jednou mi nedal to, co jsem od něj očekávala. Pouze mě utvrdil v tom, že substrát ADA je neuvěřitelně přeceněný. Ale o tom jsem ani neuvažovala. Kladné hodnocení si zaslouží především díky rozborům jednotlivých substrátů, ale jak říkám, velmi omezené množství vzorků a navíc bez referenčního vzorku pro porovnání nebo alespoň kompletních doporučených rozsahů, neúplný článek. Doufám, že až získám registraci na stránkách pana Goliáše, přečtu si lepší články než je tento.
Jakmile je něco na pultě, vždy lze vymyslet nějaký důvod, proč by si to zákazník měl koupit.

Ahoj, chci se přesunout do většího akvária a momentálně řeším, který substrát použít. Ve starém mám Tetra plant complete, ale měla jsem pocit, že se velmi rychle vyčerpal, proto bych chtěla zkusit něco jiného. Narazila jsem na substráty od profiplants a rozhoduji se mezi obyčejným substrátem z nepáleného jílu (
www.profiplants.cz/…) a mnohem dražším, velmi vychvalovaným "inteligentním" substrátem (
www.profiplants.cz/…). Máte někdo zkušenosti s těmito substráty? Zajímá mě hlavně ten dražší, pokud opravdu fixuje přebytečné prvky, mohlo by to do jisté míry působit i jako prevence proti zvýšeným dusičnanům? Je tu velmi vychvalovaný klasický Agro Aquaplants, ke kterému má ten obyčejný mnohem blíž.
Děkuji za odpověď.
Starší reakce
rybicky.net/fotogalerie.php…
Dno má zhruba tvar trojúhelníku 60x60x80.
Hluboký talíř zeminy pro pokojové rostliny.
Filtrační písek 1-2 mm, tak, aby zemina nebyla vidět. Nezarovnávám.
Napuštěna trocha vody. Asi 10 malých hrstí bahna z potoka s kamínky a občas kouskem dřeva, co jsem skladoval od podzimu v kyblíku (ve vodě).
Pár litrů vody s detritem ze starého akva.
50 litrů vody z jiného starého akva.
Za dva dny konstatuji, že rostliny trčí nad substrátem, dosypávám písek ke kořenům.
Pak pár hrudek oranžové zeminy, co jsem si donesl z bramborami (to jsou ty oranžové skvrnky).
Včera ještě hrstička bahna z potoka (našedlejší plocha vpravo od rostliny vepředu).
Pro rostliny, co chtějí bohaté bahnité dno, by to mohlo fungovat

.
Starší reakce
-trpělivost, to je to, na čem se dá stavět
-mnohdy jednoduché řešení je tím správným krokem, pokud se dodrží výše uvedené
-projdi si vlákno Zakládání akvária ,tam najdeš řadu podnětných informací

To sice ano plan je vzdy treba ale sam jiste vis ze obcas se ti prestane ta ci ona rostlina na některém miste zamlouvat a už je problém.Hm asi to vyresim pískem a sterkem a nějakým hnojivem do dna.to bude nejjednodušší cesta co?

Já bych substrát do žádných silonek nerval.Buď bych ho použil s tím,že si pořádně naplánuji,kde chci mít kterou rostlinku,abych je potom nemusel přesazovat,nebo bych ho nepoužil vůbec a nechal to hnojení na šnecích a rybičkách.
Čekal jsem debatu ale přestřelka v češtině me prekvapila.i když je to sranda a zase se clovek neco priuci.ciste rostlinné urcite akva nebude a s tim většinou prerybneno mas pravdu procet sem skoro cele vlákno a o moc chytřejší nejsem.někdo tam řešil rostlinky v patře ze nerostli.kvuli nedostatku detritu.zivin jak sem psal nikdy sem zas.substrat nepoužil a akva bylo vzdy zarostlé.ale ted si sTim chci trochu pohrat.a nechci to po...at.hmm budu tedy. experimentovat.zkusim nacpat substrat do silonek abych ho pri vytrhavani rostlin nevytah nahoru a nesmychal s dnem.

lacewings napsal:
-nevymýšlejte vymyšlené a vyzkoušené,nechcete komerční substrát,dejte říční písek,zasadte kytky, k nim tablety hnojiva a šmitec,
... eventuálně, pokud neděláte vyloženě rostlinné akvárium, tak dejte říční písek a pod něj jen ten smyčec.
Většina akvárií beztak končí s převahou ryb, čili s nadbytkem makroživin, a musí se to redukovat častými výměnami vody.
-to jezírko není moc dobrej nápad, potok možná ještě horší
-kde myslíte,že budete psát další příspěvek, paraziti,nemoci,škůdci v akváriu.atd,.....
-nevymýšlejte vymyšlené a vyzkoušené,nechcete komerční substrát,dejte říční písek,zasadte kytky, k nim tablety hnojiva a šmitec,
-nebo dejte jíl, písek a budete jen přihnojovat občas,
-vše závisí podle náročnosti zasazených kytek a osvětlení.

Hm to by taky mohlo fungovat co?ted ještě najit nejaky čistý potok

vsude se dnes hnoji a strika vselijakejma srackama mozna kdyz to nebude po dešti.tak by to mohlo projít. Možná záreju mámě do jezirka.

Přidat reakci
1 ...... 22
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 26664x