Přihlásit se RYBICKY.NET »

Substrát

NápovědaFórum » Dekorace a dno » Dno 

Přejít na předchozí stránku 16 Přejít na další stránku   1  
Substrát
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Ria – Rataj profi soil vs JBL Florapol
Ahoj, nemáte někdo náhodou zkušenosti s JBL Florapol??? coze Nevíte co je lepší (případně jaký substrát by ste mi doporučily, prosím cenově výhodný a dobrý)profi soil alebo JBL Florapol? coze Aq bude mít 20l (nano) a budou tam malé rybky + možná krevetky (asi ano). Děkuji!!! ;-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Kamča13 – FLUVAL Plant Stratum
Zdravíčko chtěla bych se zeptat jestliže bych chtěla pod písek dát nějaký výživově postačující substrát máte někdo zkušenost s FLUVAL Plant Stratum stačí to pro nenáročné rostliny? :) Díky za odpověď

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - lukis Re: grunda
pěkný :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - grunda Re: lukis
zakládal jsem s ním asi 5 akvárií, dneska stáří od 1 do 3 let, kytky rostou parádně, akva je bez řas, ryby žijou, řekl bych, že je to srovnatelné se zásobním substrátem(pokud se dobře vyhnojí dno)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - lukis Re: romant
tady právě nešlo o jasný soud :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - sux Re: kortezhugo
Pravda :o) ale já ani nevím jesti je dneska lepší pořídit HQI výbojku - protože má opačný vlastnosti než měly dříve? co sem psal níže.
Grunda ji asi využívá a má nádherné kytky, tak ta technologie mu možná pomáhá? a v akva svítit musíme.
Jako s těma substrátama - dneska je to samej "tech-písek" a "bezúdržbovej - zásobní substrát" :-D proč ne...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: lukis
Ale jistě že narazil, ale bez toho abych ten písek, šterk viděl nebudu dávat doporučení k jeho výměně. hmm Ono se taky dost dobře může jednat o klasickej světlej křemičitej písek, štěrk a u toho by byla škoda ho měnit, nemyslíš? Byl bych v těch jasnejch soudech trošku opatrnější. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - lukis Re: romant
nikdy jsi nenarazil na byly štěrk v petshopech? hranatý, bílý ... tuším že o něj jde
 Reagovat na tento příspěvek 0  - sux Re: Sid
No právě že přečetl, ale nevím kam cílíte? Zeolit má vysokou schopnost iontové výměny "maximální zjištěnou iontově - výměnou kapacitu (7,16 mekv/g(7))" -to už je na mě moc! :-D Zajímavé je, že každou látku nedokáže vázat stejně. OK
Nejvyšší podíl byl u mědi a olova - po přeléčení asi ideální? Zjištěno odbourání 99% těchto kovů. Podmínkou ovšem je, aby se vyskytovaly v rozpuštěné iontové formě, ne v atomárním stavu či vázané na pevnou fázi. Nezanedbatelné je i působení organických látek přítomných ve vodách. - problém?

A teď zpětná výměna tzv. reverze těchto iontů - dochází k ní při kontaktu zeolitu se solemi od koncentrace v roztoku např. vápenaté soli 150 mg Ca/l a více.
Bylo zjištěno, že zeolit je schopen v určité míře uvolňovat Cd2+, Zn2+ i Pb2+ ionty výměnou opět za kationty vápníku. Tyto reakce mohou být principielně jedním ze zdrojů kontaminace. OK.

Pořád něvím co jsem uvedl špatně...
X-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: lukis
Proč to chce jiný písek?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kortezhugo Re: sux
Mozno aj su.Ale je otazne ci su tieto technologie pre rast rastlin potrebne.Priroda ziadnu technologiu nepotrebuje.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - sux Re: grunda
já si myslel, že dnešní technologie je někde jinde :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - lukis Re: Davoš
podle barvy spolehlivě nezjistime jaké má ten písek kvality, ale můžeme tušit :) chce to jiný a ta punčocha taky není úplně potřeba
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Davoš – Bílý písek
Zdravím všechny akvaristy,nevím zda to tady bylo už probíráno,ale poprvé přispívám na forum a chci se zeptat na bílý písek do akvária.Chci mít společenské akvárium a v něm rostlinky např.echinodorus,vallisneria....dříve sem měl v akva bílý písek a myslím že se tam rostlinkám nedařilo,ale to sem jim nedával ani žádné hnojivo...Myslíte že zakoření samovolně s přidáním hnojiva a přiložením kamene na držení pozice?nebo sem měl nápad vzít si 15cm na 15 cm dámskou punčochu :-D do toho dát kořeny,substrát a hnovijo...myslíte že je to dobrý nápad? Budu rád za jakoukoliv radu.děkuju :-) :-) :-) :-) :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - lukis Re: grunda
kolikrát jsi dal kompost do akvária? a s jakým výsledkem?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid Re: sux
Proč si nepřečtete to o výměnné iontové kapacitě? Třeba u zeolitu? :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - grunda
k těm výbojkám, opravdu plácáš, to jen tak na okraj. K substrátu, pokud máš v plánu rostlinné akva, tak je třeba dodat do substrátu živiny a je několik možností:
a) ADA aquasoil - výborný, ale šíleně drahý substrát
b) zásobní substrát(dennerle, tropica JBL ...), pálený jíl(Aquaclay, profisoil, liapor)
c) kompostová hlína, klasický štěrk
d) štěrk, a do něj Osmocote, jílové kuličky, nebo jakékoliv hnojivo do dna

záleží jen na tobě, jakou máš o akva představu a kolik do něj chceš investovat
 Reagovat na tento příspěvek 0  - sux Re: lajkin
jj jako s těma baterkama. Nemyslím si, že to bude tak perfektní, ale třeba to má význam. co nezkusíš, nezažiješ!!! :-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - lajkinRe: sux
ted nevím co myslíš jako to s temi baterkami --- to jsem tak nějak citoval co jsem se dočetl v článku pokud jsem si to teda dobře přebral www.rostlinna-akvaria.cz/…
tuším že to tu bylo někde na foru
To bohužel nevím. Ale tohle bych řešil jen v případě, že tam nebudou žádné ryby. - málo živin. Pokud plánuješ pravidelné hnojení nebo cóčko a ten ....(Pytík marastu dobrý den - podle toho si pamatuju tu zkratku, ačkoliv vůbec netuším co to umí dnes je to skloňovaný pojem) PMDD... smich

Jestli to umí je to šikovný. palec
jo mrkl jsem na to ale myslím že když to namíchám s tím šterkem tak to bude něco jiného než samotné a nic vyplavávat nebude
ale taky jsem se dočetl že ty dva sub jsou spíš něco jako baterie a ne samotné živiny když budu dávat hnojivo do vody a bude ho dost tak ho pobere ten sub a když ho bude ve vodě málo tak ho zas uvolní a něja tak by to prej mělo pracovat
Máš recht, vrstvy jsem otočil...Jednou jsem zkusil použít podobný "speciální" substrát - ale nejsem kytkař, takže mi přišlo, že rostou stejně jako ve štěrku..Já bych dal nějaký to zásobní hnojivo do štěrku a neřešil. Navíc - přečti si zkušenost tohohle akvaristy se soilem

rybicky.net/nadrze/15340
ale nemůžu tu osmocote nikde najít
no abych pravdu řekl tak nevím jak říkáš jsou dva způsoby buť míchat nebo na vrstvy pokud na vrstvy tak bych dal ten rataj a nahoru štěrk ale co je lepší myslím že bych se asi přiklonil k míchání

ale pred chvilkou jsem našel clánek asi byl nekde s tadyma www.rostlinna-akvaria.cz/…
tam se píše že pokud míchat štěrk tak s osmocote
no a co pořídit nějaký hnojivo do substrátu. nějaký ty jílový kuličky, tabletky atd...budeš tam mít živiny a substrát za pár kaček...
špatně jsem se vyjádřil, chceš smíchat říční štěrk a soil dohromady nebo dolů dát štěrk a nahoru soil? Tak sem myslel ty vrstvy.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - lajkin – re sux
ne je jeden Aquaclay Ground nebo Profi Soil ten druhý asi bude lepší
jen samotný říční štěrk mipríde jako dobrý ale nejsou v něm živiny pro rostliny proto to míchání
A ty by si chtěl promíchat ty dva substráty dohromady nebo utvořit dvě vrstvy?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - lajkin – míchání substrátu s říčním štěrkem
Čau chci se zeptat, jestli máte někdo zkušenosti z mícháním sub. s říčním štěrkem zr. 2-4 mm.
Chtěl bych namíchat Rataj Profi Soil s říčním pískem 2-4 mm do mého nového aqa 100x45x60 cm. Tak abych měl vzadu cca 10 cm a přední část cca 5cm. Kdybych měl dát jen Rataj sub tak by toho bylo asi hodně drahé. Nebo něco obdobného s Rataj Aquaclay Ground. Nechci rovné dno.
Pročítám spoustu webů a nemůžu se dočíst, toho co bych potřeboval.
Dík.
A propos..Pokud se budeme brzdit v získávání informaci, výzkumech, zkoušení atd..budeme vědět stále to samé ("vím, že nic nevím")...Neuvádíme tu rezolutní závěry, jen názory...Používáme slova "myslím si" "asi" "možná" - no prostě seriozní výzkum smich

- teď už určitě bude chuť naše názory rozcupovat a nasměrovat nás na korektní cestu pravdy o využití ionexů v akvaristice (sakra,to je název pro článek...!!!)
palec
Vyzkoušejte
Ahoj Side, jsem rád, že jsi vytížen a potřebný, přesto mě mrzí, že si neuděláš čas a neřekneš mi nebo nám co za k.avinu sme to tu vytvořili.

Prosím čti : Ano zeolit dokáže v rámci iontové výměny navázat určité množství iontů chem.sloučenin. (reáné množství tedy účinnost v čase tu nikdo neřešil - zatím, ale je fakt, že pokud to chce nasypat do dna - dobrá otázka)tolik ke zvýrazněnému textu- to tu padlo. OK?

ee čti dále: Reaktivace nebo vyčištění zeolitu se prování pomoní NaCl (10% roztok?), tedy soli. Obrátí se polarita? - zeolit má čístý náboj +4, při iontové výměně dochází ke změně polarity na "-"! Podstata výměny? Nevím proč bych to dělal, bazén ani rybník nemám, abych musel šetřit na kile a reaktivoat. - teď improvizuju :-D

A teď to uhlí - ano to nikdo netvrdí, že zeolit je úhlí...Ale navázané sloučeniny uhlí nevypustí do vody stejně jako to neudělá zeolit. "cituji: reaktivovat uhlí taky není jen tak" - reaktivace uhlí se provádí teplotou nebo tlakem atd... Proto jsem reagoval na to, že zeolit pohltí PO4 a na požádání ho vydá kytičkám? smich Reklama....
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid Re: KarlosS
...Tak geniální substrát a nikdo ho nepoužívá?
Existují substráty na podobné bázi a o těch se zde informace (o zkušenostech) najít dají.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - KarlosS – Colomi
K mému původnímu dotazu:
Takže je to tedy na bázi zeolitu, ale zkušenosti zatím nikdo nemá. Tak geniální substrát a nikdo ho nepoužívá? Chci předělat jednu ze svých nádrží, ale investovat do celkem drahého substrátu, s kterým nikdo nemá zkušenost se mi teda nechce.
Dík všem
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Sid Re: sux
...Pokud by zeolit dokázal navázat chemické sloučeniny a potom je znovu vypustit do vody, tak by to byla časovaná bomba!...
Nemám čas ani chuť reagovat na každou vaši větu, ačkoli by se dobré důvody našly. :-) Tak vám jen doporučím přibrzdit v rezolutních závěrech a raději si něco nastudovat o výměnné iontové kapacitě. (Slovo "výměnná" zdůrazňuji záměrně. Jeho význam jistě chápete a na začátek vašeho studia jen zkonstatuji: zeolit se skutečně nechová jako aktivní uhlí. :-))
 Reagovat na tento příspěvek 0  - sux Re: KarlosS
No, myslím si, že tohle bude reklamní kachna...Pokud by zeolit dokázal navázat chemické sloučeniny a potom je znovu vypustit do vody, tak by to byla časovaná bomba!!! Taková tichá chemická zbraň bych řekl :) Fungovat to bude jako s uhlím. Reaktivovat uhlí taky není jen tak...

Bude to mnohem jednodušší- zeolit v substrátu vytváří teoreticky ideální prostředí pro N.bakterie. A co ty mršky dělají? Ano, dusičnany...A kytky je využívají.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - KarlosS Re: sux
To máš pravdu, paradoxně ale v jejich reklamním sloganu taky stojí -
Nitrát a fosfát je v krátké době vázán a rostlinám dodán jako výživa, nebo:
Není třeba přihnojovat - CoAqua obsahuje a vytváří důležité živné látky pro rostliny.
Pro rostlinková akvária to má spíš kontraproduktivní charakter...Pokud to naváže amoniak (jednoduše řečeno žrádlo pro kytky) a navíc na sebe váže těžké kovy a ostatní chemické sloučeniny - PO4, FE no tak to pro Holanďana katastrofa... :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kortezhugo Re: KarlosS

www.schetelig.sk/…
Ja som toto kupoval za 4€
 Reagovat na tento příspěvek 0  - KarlosS Re: KarlosS
Psal jsem prodejci a litr stojí 120,- Kč (jakékoliv barvy a zrnitosti). Což asi není moc, do filtru kupuji zeolit dráž.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - sikula – zeolit
Ale on ten Zeolit bude určitě fungovat.... Nějakou dobu... Než se znehodnotí (ucpe, naváže, ... )
Průmyslově se to používá na velmi jemnou filtraci.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kortezhugo Re: sux
No skusal som zeolit ako substrat,primes do substratu aj do filtra.Ja osobne som nikdy problem z vysokou hladinou NH3,NO2-3 nemal a NO3 musim este do akva pridavat takze v rastlinnom akva to velke vyuzitie alebo uplatnenie nema.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - sux Re: FranzFritz
PS:podle mě by určitá část substrátu tvořená ZEOLITem mohla být jen ku prospěchu a to pro jeho vlastnosti a velké ploše relativního povrchu, na které se můžou umístit N.bakterie. A možná by mohl být "pojistkou" proti náhlým výkyvům nitritů a nitrátů. potlesk Zkus to a pak mi napiš smich
 Reagovat na tento příspěvek 0  - sux Re: FranzFritz
My sme asi sklouzli úplně stranou a už nad ním přemýšlím jen jako náplní do filtru. :-D Protože podle našich "teorií" pokud by měl zázračné vlastnosti, tak by jako substrát odstranil veškerý NH3 a NH4OH, čili veškeré formy amoniaku a nebylo by co nitrifikovat a denitrifikovat smich Tím pádem by těžko probíhal koloběh dusíku a rostliny by neměly co "konzumovat" - ale to už je absolutárium. Nebo taky scifi! :o) Jak jsem psal níže, nikdy nejde odstranit vše ani díky ZEOLITU. Já to určitě zkusím jako náplň do filtru. A budu referovat o účincích. Ale kortezhugo s jistotou o ZEOLITU a jeho vlastnostech mluvil z čehož usuzuji, že ty zkušenosti má. palec
 Reagovat na tento příspěvek 0  - FranzFritz – Osobní zkušenost?
Pěkně tu rozvádíte teorie :-) Pro mne je to také novinka. Spíše by mne zajímalo, zda má zde někdo praktické zkušenosti s tímto substrátem? Je opravdu vhodný? Jaká jsou negativa?
No, máš určitě pravdu! Ale ono odstranit čpavek tedy NH3 nebo taky amonium....No to přeci nejde! :-D
To bych musel odstranit veškere rozkladné procesy v nádrži - to taky nejde...??? ne
Asi vím kam míříš, nicméně bych nemohl mít v nádrži substrát, rostliny a ryby asi jen gumové, aby neprobíhal koloběh dusíku...Možná nějaká denitrifikační kolona, pak se úplně zbavíš dusičnanů i dusitanů (nitrity i nitráty) ale to sem viděl snad jen u mořského akva, kde je problém s korály... potlesk
 Reagovat na tento příspěvek 3  - kortezhugo Re: sux
Ci to viaze NO2,NO3? -to neviem a ani to nieje podstatne.Pretoze ked "odstranis" amoniak(a toto zeolit ozaj dokaze) -tak nevznikne NO2 ani NO3.
Tak ako pise romant - jedno patro vo filtri na skusku kludne.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: sux
Pro Tebe ideální věc, řekl bych. Ten spec. filtr ani třeba nebude nutnej a bude stačit jenom jedno patro filtru z toho zeolitu, ale jak píšeš, nastuduj to více a potom nás poinformuj. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - sux Re: romant
No doufám, že u mě to pernamentní nebude. Ptám se takhle, protože zakládám další nádrž s P.reticulatus a jsou to ryby, které nemají rády ani NO2 a ani NO3 :o) A nepotřebuji řešit výkyvy, ale stálou hladinku :-D

A pokud ZEOLIT dokáže opravdu vyvázat sloučeniny NO2,NO3 z vody jen svojí -asi pasivní chemickou reakci iontů - je to EXTRA pomocník! Klidně panu ZEOLITU koupím další soukromý filtr. Jdu studovat co je to ten ZEOLIT! hop
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: sux
Blbec rozhodně nejseš a je to po dlouhý době docela zajímavá otázka. Dokáže ty N látky v vody vyvázat a to velmi rychle. Už tady zaznělo jméno Nitrivec a ještě větším žroutem je Toxivec, jsou to suer pomocníci při okamžitým řešení nějakých kalamitních stavů, který sem tam můžou v akváriích vznikat, u někoho permanentně. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - sux Re: romant
Ok, berme s rezervou reklamu prodejce a na reálném základě si tu mmůžeme potvrdit, že zeolit dokáže ve znatelné míře dostat z vody dusičnany a dusitany tj. odpadní látky vznikající v aqua a tím pomůže v chovu náročnějsích druhů ryb (likvidaci dusitanů a dusičnanů) citlivých na tyto látky rozpuštěné ve vodě? Možná si řeknete, že jsem blbec, ale pojem ZEOLIT je pro mě novinkou :)

A je to díky tomu, že se v něm dokáže usadit výraznější množství n.bakterií nebo jeho chemické složení samo o sobě pohlcuje zmíněné NO2, NO3? palec

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [16] ...... 22

Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 26892x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15926?od=751