Přihlásit se RYBICKY.NET »

Substrát

NápovědaFórum » Dekorace a dno » Dno 

Přejít na předchozí stránku 12 Přejít na další stránku   1  
Substrát
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JirkaŠčobák Re: Klára
Četla jsi nejnovější článek zde?
rybicky.net/clanky/1577-akvarijni-substrat
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Klára – Pôdny substrát
Ahoj, má niekto skúsenosti s pôdnymi substrátmi pre akváriové rastliny?? Má vôbec význam ich kupovať alebo stačí len štrk??

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Kublik Re: vaaclav
Takze nad tym nebudu ani dal uvazovat. Diki ano
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R vaclav Re: Kublik
Ta hlína vydrží tak měsíc dva a pak se budeš bát vytrhnout rostlinu protože se ti dostane nahoru. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Kublik Re: vaaclav
Tak minimalne rok urcite zustane stejne. Teda aspon dno ano
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R vaclav Re: Kublik
Na jak dlouho plánuješ to akvárium?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Barakainus Re: Kublik
Ze zahrady radsi ne. Kdo vi co za sajraty jsi tam , ci nekdo jiny lil. Z prirody, z lesa je to lepsi. Pripadne z obchodu. Tam dost zalezi na slozeni. Google ti poradi. me se to psat nechce ;)
 Reagovat na tento příspěvek 1  - R vaclav Re: Kublik
jestli ti můžu doporučit tak hlínu tam určitě nedávej. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Kublik – hlina
Ahojte, nekde jsem tady cetl, ze je dobre nasypat pod pisek hlinu. To je mysleno jako klasickou hlinu ze zahrady? A musi se nechat pak jeste nejak upravit, napr. nechat vypalit v troube?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Barakainus Re: MartinezMF
jakekoliv palene ci nepalene jily
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - NHKG Re: MartinezMF
Liapor?
A pokud je akvárium zaměřené na ryby, co je špatného na písku?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MartinezMF – Substrat
Zdravim, neda se nekde koupit nejaky specialni substrat na ktery se nemusis davat zadny akva pisek?? Popr jake s tim mate zkusenosti. Diky :-O

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 1  - sonetka Re: vaaclav
No my sem tam dávkujme kapsle NPK do dna, tak +/- 1/2 roku a kytky nám koření jak bláznivé :)
Tak snad by takové patalie neměli nastat .... No zkusíme to osmocote, to je to stejné, jak ty kapsle NPK a snad to bude běhat jak má :)
jinak děkuji za osvětu
 Reagovat na tento příspěvek 2  - R vaclav Re: sonetka
Výživné substráty se používají hlavně v aquascapingu. Rychle podpořit rostliny a za pár měsíců vyfotit zrušit a znova. Pokud ho budeš mít v akváriu které chceš na delší dobu tak potom můžeš mít při přesazování problémy a bůh ví co to bude dělat až mu dojde. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - sonetka Re: afc1886
Děkuji, děkuji, chce mít hodně zarostlé akva,podobně jak naši stávající 60tku, takže živin hodně :) Vybírali jsme si substráty s pozvolným uvolňováním, takže snad překrmení akva nehrozí :(
 Reagovat na tento příspěvek 1  - R afc1886 Re: sonetka
Tak já myslím,že záleží,jakým směrem se to akva bude ubírat.Jestli budeš potom hnojit do vodního sloupce,tak bych pod dno toho tolik nedával.Ještě když chceš dno z páleného jílu,tak bych dal buď Jbl aquabasic plus,nebo osmocote.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - nerfRe: sonetka
Kdepak, já nejsem žádný pán majstr. Ani doporučení žádné nemůžu dát. Trochu mi přijde, aby jste se pak nepotýkala s nadbytkem živin, ale je to čistě můj subjektivní pocit bez jakýchkoliv objektivně podložených reálných faktů. Označte můj původní příspěvek jako "off topic" a ostatně asi i tento.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - sonetka Re: lap
A jaké je teda doporučení? pán majstr? asi vám to nějak vypadlo coze
 Reagovat na tento příspěvek 0  - nerfRe: sonetka
"JBL Florapol + ADA Bacter 100 + 1cm vrstva starého dna a na to pálený jíl" - solidní mišmaš.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - sonetka – Zásobní substrát
Budeme zakládat nové akva o objemu 250l - 100x50x50 a začínáme si vše pomalu skládat na papíru. Dno je je jasná volba - skladba bude z páleného jílů, protože ten se nám osvědčil, otázka je co za obohacený substrát po rychlejší rozjezd akvárka použít?
Byl nám doporučen základní substrát JBL Florapol + ADA Bacter 100 + 1cm vrstva starého dna a na to pálený jíl. Jaké máte zkušenosi s obohacenými substráty?
Kobercovky plánujeme určitě + další kytky dle vkusu:)
Děkují

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - R vaclav Re: vlada13
Speciální substrát do 2x1m ti nedoporučuji to je spíše pro menší akvária pro aquascaping. Vypěstovat, vyfotit, vyhodit a začít znovu. Nechtělo by se ti asi po pár letech vyměňovat dno protože ten spodek může začít dělat problémy třeba jen při přesazování. Po pár letech provozu budeš mít i pískové dno dostatečně prohnojené a stejně většinou stačí hnojit do vodního sloupce.
www.bazenovachemiepraha.cz/…
www.sandsystem.cz/… :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sstevo
podle teho ake mas rastliny? Inac bych tam dal substrat.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - pato
Ahojchcell bi som sa spitat co je vhodnejsie do akvaria substrat alebo piesok ?
V akvam mam zive rastlinky :-) :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - vlada13 – Flora AquaPlants
Ahoj,

zajímalo by mě jestli tu mezi vámi není někdo s dlouhodobějšími zkušenostmi s dvouvrstvým dnem - Flora AquaPlants a na tom lehký substrát z páleného jílu, v mém případe Profi Soil. Chystám se teď zakládat nádrž o půdorysu 2x1m, tudíž každá chyba bude dost bolet - rozhodně nechci v tomto objemu nádrž předělávat znovu za měsíc. Zatím jsem vždzcky hnojil jenom do vody, takže jakýkoliv tip se hodí.

Napadlo mě dát mezi obě vrstvy síťovinu např. www.milmar.cz/…. Zkoušel někdo ?

Další věc co mě napadla je jestli by nešlo použít půdní filtr (jen stočenou hadici s dirkami) k doplňování granulovaného hnojiva do dna. Při výměně hnojiva bych obsah hadice vypumpoval a naplnil novou náplní (cosi se stejnou hustotou jako Osmocote rozmíchaného s Osmocote kvuli rovnomernemu rozmisteni hnojiva pokud bude třeba). Otázka je, zda hnojivo bude dostatecně rychle difundovat skrz dírky v hadici do substrátu a potom do vody. Ví někdo ? Udělal bych i experiment, jenom nevím, kde sehnat čistý křemičitý písek potřebné (nízké) frakce.

V.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - deCORF.OBRAEN Re: stavros
viem o čom hovoríš, no pri týchto substrátoch je tendencia zarovnávania sa dna, slimáky, pri pohybe ho dosť dokážu narúšať, prúdenie vody nepatrne taktiež, aspon u mna je to pozorovateľné časom
 Reagovat na tento příspěvek 0  - stavros
Smyslem bylo udělat svah zprava doleva. Ale vzhledem ke konzistenci Liaporu, je to nereálné. Je to lehké jak pírko a i když se vrstva může zdát "dostatečná" na sázení kytek mi to přijde málo. Kytku dám až na dno a hned frčí nahoru, chce to veeeelikou jemnost a trpělivost ano
 Reagovat na tento příspěvek 0  - deCORF.OBRAEN Re: afc1886
Substrátu tam máš akurát..asi by aj stačilo :-), možno len nejaký litrík by som doplnil na ľavej strane
Edit: Romant ma predbehol potlesk pivo
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: stavros
Podle té druhé fotky bych si i myslel, že už tam dalšího substrátu přidávati nebude třeba. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R afc1886
Nejdůležitější je používat při sázení pinzetu ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - stavros
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Tak tady jsou průběžné stavy ... první fotka po prvním napuštění již propraného "převařeného" a druha fotka po odlovení všeho plovoucího ... Pro dnešek končím od zítřka měním vodu a pak se uvidí ...

Reagovat na tento příspěvek 0  - deCORF.OBRAEN Re: Mislow
každý názor, návrh, rada sa zíde to, že človek niečo nepoužíva, neznamená, že nemôže mať nejakú radu nad zlato ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Mislow – Re: deCORF.OBRAEN
Ja od lehkych substratu davam ruce pryc, max. tak zivny substrat pod peknou vrstvu sterku ci pisku. :-D Nicmene chapu i vyhody liaporu, i kdyz ho nepouzivam a ani nic podobneho, krom uz zminenych zivnych substratu pod pisek. :-) ... a uz nebudu plevelit vlakno ... ahoj
na začiatku som ja do AquaClay dával tiež nerezové Horácomatky, no časom to už rastliny držalo.. treba dostatočne hlboko rastlinu posadiť a je to ok..ale začiatky boli skôr o sklamaní, za tie peniaze to nechcelo držať, premývanie v sprchovacom kúte bolo katastrofa, človek skôr musel dávať pozor, aby nezapchal sifón atd..
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - stavros Re: deCORF.OBRAEN
takže cesta Horácomatek? nebo kameny na zatížení? Fakt stačí jemně projet rukou okolo a hned se to rozvíří ... no je to fakt neuvěřitelně lehoučký.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - stavros Re: afc1886
no to máš pravdu ted jsem zkusil tam posadit liliovníček a on mi hned vyplaval ... no bude to legranda jdu na to :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - stavros Re: stavros
jinak prvotní poměr byl cca. 40% po přelití a zchlazení padnul dolu a 60% plavalo nahore tone
Tak rostlinky se zpočátku špatně udržují v liaporu,ale když už je kořen rostlinky větší,tak není problém.A z počátku tam nebudou rybičky,tak mají čas zakořenit.
aaaha smich takže asi není co řešit, to bych se načekal ... no budu muset ženu přesvědčit, že s tím tentokrát žádný bordel v koupelně nenadělám ... no to bude parádní úkol ano
 Reagovat na tento příspěvek 0  - deCORF.OBRAEN Re: afc1886
klesne s božiou pomocou, ale v akva bude tak lahký, že rastliny v nou neudržia a dno bude nestabilné, čiže tudy cesta nevede.. ano pivo
Ani po týdnu toho moc neklesne ;-) Já mám ve 2 soudcích s vodou nepotopený liapor sem tam s něma zatřepu a už asi 3 měsíce mi pomalinku klesá.
:) asi jsem udělal jednu zásadní chybu v tom, že jsem si akva připravil před týdnem. Liapor spařil a zchladil a pak nasypal do akva a dal jen trochu vody (aby se mi kytičky hezky sázely :-D ) Ale za ten týden se to asi částečně vypařilo a nabralo vzduch, což se teď projevilo v celé své kráse :)

No zkusim vylovit co plave, dát to do kýble a čekat týden. Hlavne aby rostlinky měly vodu a světlo, jinak by to asi neustály.

Mimochodem opakující proces s vroucí vodou podruhé jsem zkusil naprosto bezvýsledné.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R afc1886 Re: stavros
I přes to chlazení ti všechno neklesne.Já ho házel do vaničky a který se nepotopil jsem siťkou vytáhl ven a použil k pokojovým rostlinám.Do akva jsem dával jen ten co se potopil.Vytáhni z akva ten nepotopený a buď opakuj proces vaření a chlazení,čím stejně moc dalšího nepotopíš,nebo kup další pytel a bez vaření šup s ním do vaničky a co klesne použij do akva.Pytel je levný a než trávit čas v kuchyni a slibovat manželce perfektní úklid,to raději cesta do hornbachu. :) Vím je to teď otrava,potom sázení je taky opruz,ale nakonec budeš spokojený. ahoj
rybicky.net/clanky/1369-liapor-me-prvni-zkusenosti-ii-po-6-mesicich
rybicky.net/forum/16474--liapor-vs-aquaclay-ground-
skús poštudovať články kde sa Liaporu viac venujú, osobne nemám skúsenosti s ním, používam AquaClay
 Reagovat na tento příspěvek 0  - stavros Re: deCORF.OBRAEN
Přesně tak, dle místních rad, jsem poctivě všechen přelíval vroucí vodou a pak prudce schladil.
Ten Liapor si nejako aj premýval? Zaliatim horúcou vodou pomáha vo väčšine prípadov , aby značná časť liaporu skor klesla na dno.
Edit: nikdy 100% liaporu neklesne na dno tak ako to je aj v prípade iných substrátov napr. AquaClay od Rataja
 Reagovat na tento příspěvek 0  - stavros – Liaporem na hladině vs. zasazené rostlinky
Fotka k příspěvku Poprosím o radu, založil jsem druhé akva 180ku viz. prezentace, a po zdejších ohlasech jsem zvolil Liapor na dno s trochou Osmocote do začátku pro rostlinky. I když jsem věděl že plave, tak mě to množství teď překvapilo. Dneska jsem koupil rostlinky osázel je a dolil vodu do pulky akva. Liapor se zvednul a vytvořil na povrchu souvislou vrstvu, světlu neprostupnou (viz. přiložené foto). Realně se bojim o rostlinky. některé plavou na povrchu, některé zůstaly u dna ty co jsem zasadil až naspod. Co teď? Radši je všechny vyškubat a nechat plavat na povrchu, nebo to pár dni vydrží ve tmě? Nebo je přendat do malé 60ky a nechat plavat na povrchu, ale blízko zářivek a zastíní tím rostlinkám v nádrži :(. Jak z toho ven?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - John – H.E.L.P advanced soil
Fotka k příspěvku Ahoj, nemáte někdo zkušenosti s tímto substrátem?
www.aquael.pl/…

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Svoboda777 Re: romant
Díky, akvárium jsem založil, zatím parametry vody jsou ok, provádím výměnu vody 30 až 50% denně
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Dimi
Tu hroznou věc neřeš a akvo normálně založ. Tobě tam Nka poletí nahoru tak jako tak. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ludvik Re: Dimi
Existují brutální metody záběhu akvária za pomoci moči :-) Ale jinak si netroufám radit.
Vyzkoušejte

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [12] ...... 22

Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 26971x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15926?od=551