Substrát
Než obyčejnou zeminu, (tím netvrdím, že nejde použít), raději něco takového:
www.ceske-zahradnictvi.cz/…
Chcete-li se bavit...
Za pár kaček...
obyc zeminu - dej do kvetinace a kytku a to cele na okno...
do akvarka ji fakt nedavej. i zadarmo mas spoustu jinejch substratu
0 05.12.2013 07:54 replikant – substrat
mate nekdo zkušenosti s použitim misto profi substratu obyčejnou zeminu ? ktera bude nejvhodnejši? a jak ji použit popřipade upravit?
Starší reakce
Ještě jsi měl napsat, jaké chceš rostlinky. Pro spoustu rostlinek ani nepotřebuješ dávat žádný výživný substrát, rybky ti vyhnojí dost, ale je pravda, že jsou rostliny, které ti bez řádného pohnojení neporostou. Já mám dno Liapor a substrát pod něj nedávám, protože pěstuji nenáročné rostlinky, ivaha má také Liapor, ale protože pěstuje náročnější rostlinky, výživný substrát pod něj dává.
jak dno? Terramol navrch, výživný substrát pod něj, ne?
Ten Florapol na padesátilitrový akvárko nespotřebuješ celý, ještě Ti zbyde. Sype se jen tenoučká vrstvička. Jsem s ním spokojená.
Mám 54 l akvarko a jako dno mám Terramol. Chovat asi budu chtít Endlerky a Black molly s pancéřníčkama. Chtěl bych si koupit substrát ale nemohu se rozhodnout mezi těmito dvěma:
www.levnaakvaristika.cz/…
www.levnaakvaristika.cz/…
Možná ten první kvůli ceně
ale ten druhý se tváří lépe. Tak nevím.
Starší reakce
než ti kdokoliv poradí, bude lepší si zařídit prezentaci.
0 14.09.2013 15:37 Petr – Pomoc akvarium dno!
Zdravím mám menší problém popíšu to: mám 500L akvarium a 4x vrubozubec paví pěkný hovada už to jsou mám tam rostliny které šli krásně a nevěděl jsem co snima bylo jich mraky krásné zelené ale ze dne na den voda zešloutla a kameny na dně taky a rostliny zacházej! Z ničeho nic akvarium mám už 2-3roky.Tak jsem se rozhodl že udělám generálku akvaria protože něco není v pořádku rozhodl jsem se že vyndám akvarijní štěrk (kamínky) properu a na dno dám TetraPlant Complete Substrate a doplněk TetraPlant InitialSticks mám to objednané.Doufám že to pomůže budu rád za vaše rady jak mám postupovat už fakt nevim nechci o ty všechny rostliny přijít!(a to jsem jich měl mraky)Můžu ještě něco přidat do toho substrátu co je levné a dá se koupit v normálním obchodě nějakou čistou rašelinu nebo něco?Chci aby dno bylo plné živin za málo peněz. Předem moc děkuji za rady.
Starší reakce
Ja nevim,...radci dam na klasiku(kremicity nebo ricni pisek)
koukam podle te reklamy takove male perpetum mobile, to bych taky rad věděl jestli s tím má někdo zkušenosti. Nedovedu si představit, že by něco mohlo fungovat jak je to reklamováno.
Ptala jsem se na zkušenosti
, tuto reklamu znám.
Ahoj, nikdo nemá zkušenosti s tímto substrátem?
Starší reakce
asi trochu odbočím, ale při vrtání v "zaběhlém dně" ti vodu bude kalit všechno
0 20.07.2013 16:00 Moušičky – Substrát nekalící vodu
Ahoj, Hodlám si pořídit nové akvárium a přemýšlím už jaký substrát atd. ve starém akvárium mám Aqua basic plus od JBL, ale při sázení rostlin jsem myslela že zešílím
. Teď bych raději si dno obohatila substrátem, který nekalí vodu... dívala jsem se na substráty od Fluvalu shrimp stratum a stratum plant. Potom dále na ADU a víc jsem toho zatím moc nepohledala... tak prosím o vaše názory a rady
budu vděčná
Starší reakce
Starší reakce
ja mam ten aq basis + mozem doporucit ale ak chces ist do rastlinneho AQ da sa aj bez toho, asi budes pestovat narocnejsie rastlinky, kt. prijimaju ziviny listami, predpokladam ze budes hnojit tekutymi hnojivami...
Za málo.
Ďakujem!!!
Tak ahoj, chcem sa spýtať, či mi do 30l aq bude stačiť 2l balenie rataju profi soil? (možno dám dopredu trošičku piesku)Ak nie, tak aké asi balenie budem potrebovať?
Starší reakce
zkus kouknout na Dennerle Deponit Mix Professional není tak drahý a dle zkušeností je kvalitní.
0 10.03.2013 10:51 andrejm caute, chcel by som sa spýtať aký je rozdiel medzi JBL aquabasic plus a TROPICA plant growth substrate? Aký by ste mi poradili pre rastlinne akva? Na jeden z tych dvoch by som chcel pouzit JBL manado....
Starší reakce
Čím se dá obohatit substrát? (alespoň z části) Budu mít na dně terramol a spodní vrstvu bych chtěl trošku výživnější. A nechci kupovat drahé obohacené substráty.
Dobrá, takže úplně jenom Profi soil, rozumím, podívám se.
Děkuji moc!!!
Když chceš dát jenom Profi soil, tak jenom Profi soil celej objem
Pokud bys opravdu chtěla dát nějaký zásobní substrát dospod, tak je potřeba ho překrýt dostatečnou vrstvou svrchního substrátu (ty 4 cm minimálně).
Většinou stačí propláchnout (z toho, co mám já, tak písek a Manado od JBL), Liapor převařit. Profisoil nemám, ale je tady o něm vlákno, tak se tam podívej.
Čiže rovnoměrně? Jako 2 litry substrát a 2 litry šterk? A jak ho mám pak proprat, nebo tedy převarit? (radsi se zeptám
)Děkuji moc!!!
Cca 5 cm (25x25x5 jsou ty tři litry)
Taková nějaká kompromisní vejška je 5cm.
Tak děkuji, ale jak vysoké by mělo asi být to dno???
Pokud budeš mít těch 25x25 cm rozměr, tak zhruba 3-4 litry.
Jo, ale bude to stát o hodně víc peněz, takže ne
. A prosím asi kolik bych měla koupit substrátu a kolik nějakého šterku? (například kolik kg) Ptám se, abych sem neměla až příliš moc, ale ani málo.
Děkuji!!!
Pod něj ten Florapol dát můžeš taky.
Aha, tak díki, asi tam nejspíš dám ten profi soil.
Florapol se dává jen jako tenká vrstva úplně na dno a je nutný ho překrýt několika centimetry substrátu.
0 28.02.2013 14:50 Ria – Rataj profi soil vs JBL Florapol
Ahoj, nemáte někdo náhodou zkušenosti s JBL Florapol???
Nevíte co je lepší (případně jaký substrát by ste mi doporučily, prosím cenově výhodný a dobrý)profi soil alebo JBL Florapol?
Aq bude mít 20l (nano) a budou tam malé rybky + možná krevetky (asi ano). Děkuji!!!
Starší reakce
0 05.01.2013 16:47 Kamča13 – FLUVAL Plant Stratum
Zdravíčko chtěla bych se zeptat jestliže bych chtěla pod písek dát nějaký výživově postačující substrát máte někdo zkušenost s FLUVAL Plant Stratum stačí to pro nenáročné rostliny?
Díky za odpověď
Starší reakce
pěkný
zakládal jsem s ním asi 5 akvárií, dneska stáří od 1 do 3 let, kytky rostou parádně, akva je bez řas, ryby žijou, řekl bych, že je to srovnatelné se zásobním substrátem(pokud se dobře vyhnojí dno)
tady právě nešlo o jasný soud
Pravda :o) ale já ani nevím jesti je dneska lepší pořídit HQI výbojku - protože má opačný vlastnosti než měly dříve? co sem psal níže.
Grunda ji asi využívá a má nádherné kytky, tak ta technologie mu možná pomáhá? a v akva svítit musíme.
Jako s těma substrátama - dneska je to samej "tech-písek" a "bezúdržbovej - zásobní substrát"
proč ne...
Ale jistě že narazil, ale bez toho abych ten písek, šterk viděl nebudu dávat doporučení k jeho výměně.
Ono se taky dost dobře může jednat o klasickej světlej křemičitej písek, štěrk a u toho by byla škoda ho měnit, nemyslíš? Byl bych v těch jasnejch soudech trošku opatrnější.
nikdy jsi nenarazil na byly štěrk v petshopech? hranatý, bílý ... tuším že o něj jde
No právě že přečetl, ale nevím kam cílíte? Zeolit má vysokou schopnost iontové výměny "maximální zjištěnou iontově - výměnou kapacitu (7,16 mekv/g(7))" -to už je na mě moc!
Zajímavé je, že každou látku nedokáže vázat stejně. OK
Nejvyšší podíl byl u mědi a olova - po přeléčení asi ideální? Zjištěno odbourání 99% těchto kovů. Podmínkou ovšem je, aby se vyskytovaly v rozpuštěné iontové formě, ne v atomárním stavu či vázané na pevnou fázi. Nezanedbatelné je i působení organických látek přítomných ve vodách. - problém?
A teď zpětná výměna tzv. reverze těchto iontů - dochází k ní při kontaktu zeolitu se solemi od koncentrace v roztoku např. vápenaté soli 150 mg Ca/l a více.
Bylo zjištěno, že zeolit je schopen v určité míře uvolňovat Cd2+, Zn2+ i Pb2+ ionty výměnou opět za kationty vápníku. Tyto reakce mohou být principielně jedním ze zdrojů kontaminace. OK.
Pořád něvím co jsem uvedl špatně...
Mozno aj su.Ale je otazne ci su tieto technologie pre rast rastlin potrebne.Priroda ziadnu technologiu nepotrebuje.
Přidat reakci
1 ...... [15] ...... 21 22
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 26364x