Substrát
0 09.10.2009 16:26 jose – Re: obok
Ty to asi potrebuješ hneď, ale ak nie, ja som to robil tak že keď malo pršať vystrčil som ho von a nechal prepláchnuť dažďovou vodou.
0 09.10.2009 16:22 obok – Štěrk
Dobrý den. Zajímalo by mně jak mám udělat abych mněl šterk čistý.Jak ho proplachnu tak vždicky jde z něho kal...nemáte někdo nějaké vychytávky?
Starší reakce
0 05.08.2009 16:23 DUBino – melafyr
Co si myslíte o drti melafyru pro použití na dno do akva? ...zrnitost 2 - 4 mm. V souvislosti s akváriem jsem téměř nic nenašel...jen asi jeden nebo dva výskyty...s pozitivní odezvou. Tak mě napadlo co ještě vy na to? Díky
Starší reakce
0 10.11.2008 19:13 apinek – Re: bluedream
pokud má zrnitost 2-4mm,nemuselo by to bejt špatný
to jsem nejspíš překoukl
0 10.11.2008 18:31 Acinonyx – Re: apinek
No prepac, ale korenom teda ostre kamienky vadia minimalne, proste ich obrastaju. Rybam ano, preto som sa na to pytal. Tu magnetickost neriesim, nie kazdy pouziva magneticku stierku.
Pokud by někdo četl, co jsem napsala, je to spodní vrstva, k rybám se nedostane. V přírodě se také rostliny vyhýbají ostrým šutrům
?
apinek napsal: třeba preto,že drť má příliš velkou zrnitost,nebo že je magnetická,nebo že je ostrá(při prohrabání jsem měl poškrábané ruce),nebo preto,že v ní kytky špatně koření,nebo spíš nekoření.(viz zrnitost.)
Zrnitost je 2-4mm, dle rad tady na stránkách optimální (
rybicky.net/rady/dno-akvaria-a-kameny), ruce jsem měla poškrábané i při propírání písku do krevetárka koupeného v akvaristice, to prostě kamínky dělají, že odřou kůži. A co s tím vším má co do činění to, že je trochu magnetická také nechápu
0 10.11.2008 17:57 Acinonyx – Re: apinek
Osobne pochybujem, ze rastlinkam vadi/nevadi ako velmi je ostra. Zrnitost je z obrazku celkom ...nezjavna, takze neviem ako mozes vediet aka je, bluedream pise ze 2/4, takze posudzujem podla toho ... no a co sa tyka magnetickosti, tiez nechapem co to ma s rastlinkami? Mozes objasnit?
0 10.11.2008 17:39 apinek – Re: Acinonyx
třeba preto,že drť má příliš velkou zrnitost,nebo že je magnetická,nebo že je ostrá(při prohrabání jsem měl poškrábané ruce),nebo preto,že v ní kytky špatně koření,nebo spíš nekoření.(viz zrnitost.)
0 10.11.2008 17:34 Acinonyx – Re: apinek
Pretoze?
Nějaký ten ostrý kousek se najde, ale mě to neva. Jak jsem psala, je to spodní vrstva
. Jen musím najít něco navrch: tmavého, jemnějšího, za dobrou cenu
.
A na zkoušku ve vytíračce, nic moc fotka.
Jééé, prostě normál žula. V akváriu vypadá tmavší. Na obrázku s bleskem se zdá světlejší. Ale vím, kde jsou lomy s tmavším amfibolitem a lom s čedičem, ale to je pro mě z ruky a nevím, co by to dělalo v akva.
Super ;) Ještě jim řekni, ať Ti rovnou odstřelí pár dekoračních kamenů, tak třeba půltunový do popředí akva
0 10.11.2008 15:12 Acinonyx – Re: bluedream
Celkom by ma zaujimalo foto.
Ako taka tmava zulova frakcia vyzera.
Tak mám spodní vrstvu. Tmavou žulovou frakci 2/4 přímo z lomu. Dali mi tam dva pytle, půjčili lopatku, hodili mi to do kufru a úúúúúplně zadarmo
. Teď už jen vymyslet tu horní, aby nebyla moc světlá a moc drahá
.
Ty bláho, tak to je bezkonkurenční cena! Hned zítra kouknu do stavebnin a přeptám se. Buď budou mít nebo poradí
.
0 07.11.2008 19:13 Usine – Re: bluedream
Za 50 korun jsem ho měl pomalu 100 kilo. Stačí najít jen kde se u vás prodávají štěrkopísky.
Díkes. Asi to taky namixážuji. Co to je skoro zadarmo? A kde ten černý štěrk pořídit?
0 06.11.2008 15:36 Usine – Re: bluedream
Já mám 180x50 a poměrně vysokou vrstvu 15 - 17 cm. Do spot jsem dal černý štěrk (do 0,5cm) ten je skoro zadarmo a navrch písek do filtrace k bazénům 0,6 - 2 mm. To na obrázku bych určitě nekoupil.
Jojo, chápu ;) Akvaristika už dávno není nejlevnější koníček
Nj, jenže já bych ho potřebovala minimálně 70kg .... 1400,- plus poštovné (vzhledem k hmotnosti PPL a podle jejich ceníku 725,- bez DPH). Chjo
Pravda, nejlevnější není, ale protože plno lidí chválí a hlavně chce tmavý písek (písek - ne substráty typu Fujizuna), vhodnější se asi těžko běžně najde. Měl jsem v akva i černý písek o zrnitosti kolem 4mm od Macenauera, byl dobrý i pěkný, ale lehce šuměl.. Běžně prodávaný stěrk/(drť je příšerná, ostrá a hrubá - ale i tak se v akva dá najít..
Já si tenhle jemný naopak dovedu představit v opravdu velkém akva. Není to přírodní, ale je to pěkné ;)
Nee, myslela jsem tu původní fotku, co jsem vkládala - ze zrušeného akva, proto jsem psala, jestli by nebyl i nějaký jemnější písek. Cena za ten křemičitý je opravdu hrozná. Když jsem si přepočítala, kolik bych ho musela koupit ....
To už radši omrznu někde u řeky
.
Např. tenhle písek se mi zdá zase až moc jemný...
Nevím, čím je ten písek v odkazu barvený, ale pokud je inertní, (a nemám důvod PentueRovi nevěřit), pak je to skutečně paráda!
Tedy - až na tu cenu...
A něco podobného jako ten na fotce, ale jemnější by šel sehnat?
Asi jste chtěl napsat - "hrubší"?
Nebojte se - zrnitost 1-2mm není na závadu.
V přírodě rostou kytky z mnohem jemnějších substrátů.
V malém akváriu to vypadá nádherně, ale nějak si to nedokážu představit na ploše 150x60cm.
Ten písek z flexiobkladů mám a musím říct - paráda. Vypadá krásně, je neutrální, výborně se do něj sází. Budu přikupovat pro budoucí větší akva.
No jo, ale co tedy místo ní? Např. tenhle písek se mi zdá zase až moc jemný.
www.flexiobklady.cz/…
A něco podobného jako ten na fotce, ale jemnější by šel sehnat? Nevím, pod čím ho mám hledat.
Pro kytky příliš hrubá.
Mám možnost koupit ze zrušeného akva tuhle směs (8,- za kilo plus poštovné). Co si o ní myslíte? Dobrá, špatná, drahá,....???
Já myslela naskládat je okolo
.
Zatížit kytku šutrem? To ji tam ani nebudu dávat. Když překryju anubias cihlou
Ti teda dík
. A v Aquaclay roste všechno, co má dobré kořeny, jen to musíš nejdřív zatížit šutrákama, aby se to uchytlo a hlavně nesmíš mít potvory pancéřníčky kropenaté. S nimi je to běh na dlouhou trať. Postupně se mi z kytek stávají plovoucí
Rostou a pokud ano, tak jaké kytky v Aquaclay od Rataje?
Uhlí, brikety, koks.
A co říční písek? Váhám, co dát do akvária a křemičitý 1-2mm se mi zdá moc jemný. Myslíte, že by byl říční lepší? Kde by se dal levně sehnat (hrabat v řece se nebudu, už je docela studená voda
) Nebo poraďte něco jiného - tmavšího.
Starší reakce
apinek napsal: pán je totiž mistr světa
I tak se to dá napsat
, Sid o pěstovaní rostlin toho ví tolik co mi 2 dohromady, a určitě i víc.
Jediné co mi na písku akvárku vadí je docela špatné odkalovaní, nadruhou stranu se detrit nedostává do dna, ale shromažďuje se v koutech, kde se dá odsát, ale vždy se mi podaří s kalem odsát i nějaký ten písek
ale je to o šikovnosti...
Jinak osobně bych nepouživál obyčejný akvaristický písek, ale filtrační kremičitý
0 28.08.2008 09:45 apinek né,rostliny rostou dobře.na povrch dej co chceš.jen bych nedával zrovna černo bílou drť,neni moc pěkná.víc psát nebudu,páč kluci nemaji co na práci a hledaji na všem chybi,viď side.....
0 28.08.2008 08:15 Keena – drt c. 4
Ahhoj vsichni. Jen se chci zeptat, jak se ten pisek udrzuje, ja se na ten cerny na akvaristovi divala taky. Ale pry v takovem jemnem spatne roustou rostliny.
A pak jsem uvazovala o valouncich cerno-bila barve, jen na povrch, jako dekoraci. Nebude to delat problemy pri udrbe? Dik za vsechny odpovedi.
0 28.08.2008 07:55 apinek né,ve mě to nebylo....já to taky nechápal,měl jsem akvárko zajetý asi 2 měsíce a ani se nepohnula,když jsem vyměnil dno,rostla jak šílená.
Jak jsem napsal - není to v substrátu, ale v lidech...
Mě gigantea roste v tom nejjemnějším písku skvěle
a to roste v části akva kde je zrnitost písku ani ne půl mm! Je zajímavé že někomu to hnije a někomu ne
...mě třeba v jemnym nerostla gigant a všechny kytky,který měli větší kořeny.uhnívali.a to byl klasickej 1-3mm...
Že
vám něco nerostlo nebo uhnívalo v substrátu o zrnitosti 1-3mm, není chyba substrátu, ale
vaše... Jiným v takovém substrátu kytky rostou.
(Myslím, že stačí pohled do Václavovy prezentace...
)
0 27.08.2008 16:37 apinek naběhl?mě třeba v jemnym nerostla gigant a všechny kytky,který měli větší kořeny.uhnívali.a to byl klasickej 1-3mm.
0 27.08.2008 14:45 Usine – Re: apinek
Mirku teď sis naběhl.
některý maji radši hrubší
Které?
Přidat reakci
1 ...... ...... [20] 21 22
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 26364x