Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Usmrcení ryby

NápovědaFórum » Akvarijní ryby  

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Usmrcení ryby
Ryby v žádném případě nesplachujte do záchodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 14   02.10.2012 20:05 S Muž invalida [3881] Re: maniac
Čičí.............. stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2012 19:35 maniac – Labyrintka
Ahoj,

funguje prosim uspani rybky pomoci CO2 i u labyrintek? Mam jednoho nemocneho cichavce a uz se nemuzu divat jak se trapi, tak bych mu rad pomohl do rybiho nebe. Diky.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 11   01.09.2012 10:08 Muž muťa [554] - RostlinyRe: rriki
Já myslím, že o tom to je. Každý máme asi nějaký způsob po kterém sáhneme, když je to nutné a ne vždy se musí líbit ostatním.
Tak hlavně ať je to rychlé.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 21   01.09.2012 07:34 Muž rriki [818] - CichlidyRe: Fábera
Usmrtit rybu asi nedělá radost nikomu znás a určtitě nejhůř na tom jsou mladí akvaristé u nás to dělal děda.Já to řeším o zem,horkou vodu jsem zmínil s mojí nepozorností a studenou ,protože se to dá napravit ,tam smrt trvá déle.Pro ty všechny pohoršený a chytrý jo, tak blíží se pomalu vánoce a všichni co máte rádi kapra ,tak ten se u nás omračuje úderem do hlavy a vykrvuje a gurmáni co si oblíbili hnus v podobě file z pangase ten se podřezává bez omráčení a třetina je jich porcována ne zcela mrtvá a o humrech vkádajících do vřící vody nemluvím.O tom kdo a jakým způsobem usmrtí rybu rozhoduje sám a mělo by to být co nejrychlejší ,ikdyž se to někomu zdá nehumální.Já už se k tomu nebudu vyjatřovat,protože už na akvaristovi se to před lety řešilo a stejně se to k ničemu není.Bohužel mám v rybárně při zaměstnání spoustu práce ,ale pro ty co máte jeno,dvě akvárka a nudíte se ,tak sepište návod na humální usmrcení rakvarijních ryby a jděte stím do parlamentu ať se něčím zabývají a nevymýší kraviny :-D :-D :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -9   01.09.2012 06:52 Fábera – Usmrcení rybky
Nejhumánějším usmrcením ryby je takové,že jí vložím do sklenice s horkou vodou a rybka je usmrcena během sekundy.Není to můj výmysl,ale toto jsem se dočetl na jednom jistém akva. portálu.Je to určitě lepší než splachovat ryby do záchodu a nebo s nimi házet o zem...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 10   31.08.2012 05:25 Muž LiborSprysl [9015] Re: tajfun1
Drahý kolego, opravdu výstižně celou debatu, kterou jsem vyvolal svou reakcí na váš první příspěvek, uzavřel Sid. Já se tedy budu opakovat v tom, že tento problém nijak výrazně řešit nemusím, protože vždy mám nějakou tu "plovoucí kafilérku" smich Ale než různé sodovky a další lektvary, sám bych se asi přikláněl k rrikimu - tedy o zem. Pravda, to nejde na stotisícovém peršanu, ale tam je asi ta sodovka na místě. Jinak všechny extrémy jsou nesmysl. (Doporučuji vám si najít dnes již "historický film" Červený stan, kde v jedné scéně uléhá polárník - tuším Malmgren - do ledové díry, protože už nemůže dál...) Pak se oprostíte od technologií používaných v průmyslu...Mimochodem viděl jste někdy jak se chová kuře pověšené na porážkové lince, které má kratší krk, nebo se mrsklo, a uniklo "popravčím" nůžkám? Po nůžkách následuje paření peří...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 22   30.08.2012 21:44 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: rriki
Usmrcení horkou (nebo vřící) vodou není o nic humánnější, než ledovou. :-|
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.08.2012 21:43 Muž rriki [818] - CichlidyRe: tajfun1
V té horké vodě je to hned bohužel ihned.Viděl si někdy co dělá ledová voda s rybou?Já to viděl v rybárně ,kde zapoměli vypnout průtoky a to je teprve hnus když ryby sebou trhají a skáčou nad hladinu.Podle tebe je humální usnout mrazem co.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 11   30.08.2012 18:26 Muž Cosmogagy [592] - AmerikaRe: tajfun1
Ona ryba je studenokrevný živočich, takže to mrznutí u ní probíhá jinak než u nás. Se snižující se teplotou se snižuje tělesná aktivita, což by znamenalo že teoreticky ta ryba opravdu bezbolestně usne. Tedy pokud se dá do vody běžné teploty a voda se pak postupně ochlazuje. Ne když se ryba hodí z vody o teplotě cca 25°C (akvarijní voda) do vody těsně před zmrznutím, to jí dle mně způsobí opravdu velký a bolestivý šok.

Ovšem je to pouze můj teoretický pohled na věc, a myslím že jak to je na 100% doopravdy by nám mohly sdělit jen a pouze ty ryby. Pokud by ovšem měly jak :-D

Takže sám ryby raději nemrazím. Buď je hodím do perlivé vody, a nebo praštím cihlou do hlavy (menší rybičky praštím celý, tam se hlava blbě trefuje). Tyto dva způsoby společně s přerušením páteře žiletkou (na což ale žaludek nemám) mi připadají nejlepší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.08.2012 18:19 Muž tajfun1 [222] Re: rriki
Při podchlazení aspoň usneš, ale uvařit se je fakt hnus :-(
Pokud si chcete přečíst, jak se to správně dělá a jaký to má výsledky, tak tady je vědecká studie na toto téma: www98.griffith.edu.au/…
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.08.2012 18:06 Muž rriki [818] - CichlidyRe: tajfun1
A co obráceně, mě jednou selhala pri napouštění studená a já než jsem se otočil bylo hotovo.Pro mě nejrychlejší je vzít jí o zem. sad sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 19   30.08.2012 18:00 host Re: tajfun1
coze
Už jsi zkusil dát deseticentimetrovou rybu na do mrazáku?
Šetrně zmrznout?
V silně perlivé Mattonce patnácticentimetrový sumec usne během pár vteřin.
Kdykoli dostupná a mj. voda sycená co2 je vedená mezi anestetiky pro rybářství. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -6   30.08.2012 17:59 Muž tajfun1 [222] Re: romant
Samozřejmě ta voda už musí být před zmrznutím, pak je to rychlý. spim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   30.08.2012 17:44 R Muž romant [28001] Re: tajfun1
Mě ten mrazák příjde pomalej, to bych viděl jako hlavní nevýhodu, že to je pomalá smrt. To už se mě zdá lepší s rybou praštit, na což ovšem spousta lidí nemá žaludek, tak raději volí třeba i ten mrazák.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -4   30.08.2012 17:37 Muž tajfun1 [222] Re: LiborSprysl
Právě že to je jeden z humánních způsobů usmrcení ryby v domácích podmínkách (pro teplovodní ryby) spolu s CO2 popř. dekapitací. O tom že CO2 je z těhto 3 "nejlepší" nic neříkám, ale pokud potřebuješ rychle pomoct rybce od trápení a nemáš HC03, tak existují i výše zmíněné možnosti. Pokud ovšem chceš rybu usmrtit opravdu humánně, tak se musí použít buď smrtící injekce s barbituráty nebo předávkování pomocí anestetik, což jsou způsoby, jež nejsou všem lidem dostupné! :-|
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   30.08.2012 06:43 Muž LiborSprysl [9015] Re: tajfun1
To vskutku není řešení z humánních... no
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -18   30.08.2012 00:02 Muž tajfun1 [222]
Nebo dat rybku do mrazáku, to je taky šetrné a dostupné.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2012 21:35 hujerek Re: petulinakk
To zní v pohodě...a na rybě to snad nenechá žádné následky, aby to pak uškodilo želvě..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2012 21:12 Žena petulinakk [2017] Re: hujerek
Ideální pro tebe asi bude perlivá voda.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2012 21:04 hujerek – Šetrné usmrcení rybičky
Zdravím, chovám klapavky a chystám se brát rybičky od dárců, kterým se přemnožili...samozřejmě na krmení ;-) Klapavky ale nejsou moc dobří plavci, takže s živými rybkami mají velký problém..chci se tedy zeptat Vás, jako ''rybičkářů'', jaký je nejšetrnější způsob usmrcení rybky, ať už po stránce, aby se netrápila, tak aby byla poživatelná a ''nepoškozená''...Děkuji
Vyzkoušejte

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2012 19:52 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: Cosmogagy
...A nebo zmražením - rybu dát do uzavřené krabičky s vodou, a vložit do mrazáku...
Tento způsob utracení nebyl narozdíl od dalších uvedených shledán dostatečně humánním.
(Kdyby vás zajímaly detaily, napovím: zkuste hledat mezi výsledky výzkumů německých univerzit. :))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.04.2012 16:29 Muž Cosmogagy [592] - Amerika
Možností je povíc. Silně perlivá voda. Dále přerušení míchy hned za hlavou ostrým nožem nebo žiletkou. Pak silný úder (kamenem, kladivem, o beton apod). A nebo zmražením - rybu dát do uzavřené krabičky s vodou, a vložit do mrazáku. Ryba jakžto studenokrevný tvor pomalu postupně "usne"). Záleží co tobě příjde nejlepší a k čemu se nejlíp odhodláš.
Já používám rychlý a silný uder, je to šuplup za mnou i za rybkou.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2011 18:33 S Muž invalida [3881] Re: romant
My máme doma slepice ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   30.12.2011 18:05 R Muž romant [28001] Re: Aileen
Silně perlivá voda. CO2 ve vodě obsažený rybku šetrně usmrtí. Do nějaký sklenice, kde je ta rybka postupně přilévat tu perlivou vodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2011 18:02 Žena Aileen [0] – Humánní zabití ryby
Je nějaký "šetrný" způsob jak rychle usmrtit rybu? V případě smrti to zní hloupě, ale čas od času mám nemocného nebo starého jedince a třeba dva, tři dny se koukám, jak se trápí, otáčí břichem nahoru, povaluje se po dně apod. Řešíte nějak takovéto případy nebo tomu necháváte volný průběh? P.S. spláchnutí do záchodu nepovažuji za nejlepší a nejrychlejší způsob, kdyby to někoho napadlo.... ;-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2011 16:27 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: jung
S použitím CO2 k narkotizaci ryb jakousi zkušenost mám, takže se mohu vyjádřit. (Později v SZ.)
Jestli se pouštět do ošetření, které popisujete, to ponechám bez komentáře.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2011 13:17 Muž Zoidik [2193] - Ničemu nerozumím, nic neumímRe: jung
Jestli se rybí nádory chovají stejně jako u lidí a tvoří metastáze, tak bych ji buď nechal dožít, nebo udělal eutanazii. Kde máš jistotu, že rybu neporaníš ještě víc když se ho budeš snažit vyříznout? Vím, že to myslíš dobře, ale osobně bych se do toho nepouštěl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2011 12:50 Muž jung [24] – Operace pod CO2.
Dotaz pro Sida. Dalo by se CO2 pouzit jako uspavadlo k operaci? A pripadne jak postupovat. Velka zavojnatka ma na hrbetni a ocasni ploutvi nador. Nijak ji nevadi. Ma ho uz nejaky rok. Uvazuji, ze bych jej skalpelem setrne odsranil, ale vaham s tim za jejiho vedomi. Nebo od toho mam radej upustit. Znate-li rizika, poradte prosim. Dekuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2011 12:04 Muž Vstrom [82] - Malawi
Divím se, že tady na to téma vzniklo 6 stránek. Mě nic teda neumírá, když už něco, najdu ji druhý den mrtvou a hodím ji kočkám a nebo nechám zbytku akvárku, které se o ní do druhého dne postará. Jediné ryby, kterých jsem se zbavoval, byli dva čichavci. Byla zima a sníh, tak jsem dal jednoho do sněhu a bylo to. Podle mě je nejlepší a nejrychlejší ten kámen. Ale člověk se musí trefit a né každá povaha to zvládne. Pak asi možná ten mrazák. Běžně se takhle zabíjí brouci, kteří jdou pak na výstavku. Usnou

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   08.08.2011 13:22 Muž Zoidik [2193] - Ničemu nerozumím, nic neumím
Akvárko mam již několik let a tak hluboký citový vztah jsem si k rybám nevybudoval. Pokud mi nějaká chcípla, tak jsem ji spláchnul (ano, přiznávám, jednou jako malej kluk jsem pohřbil skalára do země a udělal mu hrobeček). Pokud bych měl volit nějaký druh usmrcení ryby, tak bych na ni asi vzal paličku na maso tone nebo ji ukrojil hlavu ostrým nožem.
Vyzkoušejte

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.08.2011 19:48 Muž Yirka [9196] Re: patrik123
Rána je rána. Nic rychlejšího nevymyslíme.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   02.08.2011 13:56 patrik123 Re: Moucha
Dajte si pohar z vodou do mrazaku a ked bude skoro zamrznuta, tak tam hodte ribu. Ona bezbolestne zomre. sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.08.2011 13:16 Muž Yirka [9196] Re: Rakvista
Přesto že si myslíš že na to máš je to proti zdravému rozumu a radit to zde na fóru považuji za nebezpečné a tudíž nepatřičné. hmm
A lovit rousnice elektrikou? To už s tou elektrikou můžeš rovnou do rybníka a žádný rousnice nepotřebuješ......
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.08.2011 11:53 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: Linduš
To mi povidej. Tohle jaro jsem musel utratit cely chovny hejno galaxek. Zkazeny zradlo (mrazeny, bohuzel jsem nevedel ze rozmrzlo a znovu zmrzlo) a nasledne neco jako vodnatelnost.... Nastesti jsem mel poter ve filtru, ten je v poradku. Dokoupil jsem par samcu a zalozil novej chov. Uz se zabydluji, ale bylo to desny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.08.2011 11:46 Žena Linduš [166] Re: Moucha
Asi jak u koho. Třeba u nás má voda kolem 15 stupňů, možná míň. Taková kombinace s wc čističem je otázka pár vteřin. Ale to jen úvaha na okraj.
Tohle naštěstí moc neřeším a následně zlikvidovat mrtvolku taky není problém - kočka, kotel, popelnice.
Ono to zní drsně, ale když jde o specifického jedince/miláčka.... Je to opravdu člověku líto.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.08.2011 11:13 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: Linduš
Pomala smrt....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.08.2011 11:09 Žena Linduš [166] Re: Moucha
A próč? :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.08.2011 11:05 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: Linduš
Hlavne kdyz to nejni "tobogan" v zachodovej mise.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.08.2011 10:52 Žena Linduš [166] Re: Rakvista
tak vzhledem k tomu, že pro rybu je stres výlov, přendání kamkoliv "vedle" atd...bych řekla, že je skoro jedno jak, hlavně rychle :-(
zbytek už je na "páníčkovi", jakou metodu snese jeho žaludek, ne? i kdyby to bylo rozšplápnutí brrrr
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.08.2011 10:29 Rakvista Re: Moucha
Prý rybu nezabije přerušení míchy za hlavou jak tvrdí:Barakainus,mám sice jiný názor,ale prý to tak je.Tak jasně že je to i o velikosti ryby.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.08.2011 10:23 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: Rakvista
co nejrychleji oddelit hlavu od tela, pripadne aspon prerusit michu za hlavou.... dost zalezi na velikosti rybky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.08.2011 10:00 Rakvista Re: Sid
V případě že nemám po ruce ani tu sodovku.Jak potom jinak se dá šetrně a rychle utratit?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   02.08.2011 09:41 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: Rakvista
Utrácenou rybku přelovíte do nádobky s akvarijní vodou a postupně přiléváte balenou sycenou ("silně perlivou") vodu.
Jakmile ryba přestane reagovat na mechanické podněty, můžete "dílo" dokončit s vědomím, že jste postupoval šetrně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.08.2011 09:33 Rakvista Re: Sid
Dobré vědět,až to budu někdy potřebovat tak to zkusím,však doufám že k tomu nedojde.Ale co v případě že nemám neustále k dispozici CO2?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   02.08.2011 09:28 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: Rakvista
CO2 v postupně se zvyšující koncentraci narkotizuje ryby spolehlivě a přiměřeně rychle. Manipulaci před dekapitací ani následující výkon pak narkotizovaná ryba nevnímá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.08.2011 09:17 Rakvista Re: Sid
CO2 se jim zdá pomalé a né tak účiné ;-) rychlé řešení odmítají vím akvaristika je o trpělivosti,ale pokud už musím zabíjet tak raději rychle X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   02.08.2011 09:13 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: Barakainus
...ja pouzivam co2 na uspavani zvirat denne v praci...
No a stejně se dá CO2 využít k šetrnému utracení ryb - uspat (narkotizovat) a dekapitovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.08.2011 09:11 Rakvista Re: Yirka
To si nemusí přečíst zrovna tady a napadne je to stejně.Tak někdo napište správci ať to vymázne,když vám to tolik vadí ;-) Mě je to u ploutve :)Propagujte jeden způsob jak usmrtit rybu rychle.A je to
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   02.08.2011 08:45 Muž Yirka [9196] Re: metal
Ta rada s odizolovanými vodiči do vody je opravdu hloupá. Nechápu jak toto můžeš radit zde na akvafóru. Stačí vlhké ruce, vlhký vodič - raději nedomýšlet. Také si úmyslně vyhazovat jističe a ohrožovat spotřebiče považuji, mírně řečeno, za zpozdilé.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -3   02.08.2011 06:01 Muž metal [96] - CichlidyRe: Romy
Faza sa dava do vody. Na potoku to ma dosah 5 metrou. Vsetko plava hore bruchom aj zaby. Na nohy treba dat gumaky. Pozor je to trestne.
Ryby v žádném případě nesplachujte do záchodu.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 10 11

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 17087x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15576-usmrceni-ryby?od=281