Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Usmrcení ryby

 

NápovědaFórum » Akvarijní ryby  

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 10 Přejít na další stránku   1  
Usmrcení ryby
Ryby v žádném případě nesplachujte do záchodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2007 17:26 Sidonius Re: Mrakoplash
Umělé dýchání z plic do labyrintu po předchozím požití olomouckých (přesněji - loštických) syrečků nemusí být spolehlivým řešením.
Vážně - že by CO2 na labyrintky nefungovalo? Jedině, že by měly nějaký vypínač respirace žábrami. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2007 15:13 R Muž Mrakoplash [1776] Re: Sidonius
Side a jaky postup u Labyrintek ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2007 14:36 Sidonius Re: pavlina
Takže CO2? Já byl vždycky pro! ano
Něco by o tom mohli vědět ti dva včelaři, co diskutovali u flašky a topili si v uzavřeném prostoru PB kamny... :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2007 07:48 Muž A2C [25] - SumciRe: petra
Takže asi jedniný tu mám skúsenosti z profi chovov od profi akvaristou a my sme to robily týmto spôsobom: ak bola ryba malá dali sme ju Perutínovy (rychlá smrť) ak bola ryba väčšia (závojnatka) dali sme ju Anténovcovi škvrnitému (trochu pomalšie ak nemal práve hlad) to boli rybi ktoré nemali šíriteľnú chorobu (nedokázali nakaziť iné) a ak to bol Diskus tak veľmi studená voda to bola smrť tak do 15s ostatné sa dávali mačke takto to robia profíci ktorý ma to naučily (ale tiež je problém zohnať Perutína a Anténovca takže sa to nedá až tak praktikovať) ja to riešim záchodom alebo Kocúrom ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2007 23:48 Muž j_j [18] Re: Anonym
Ale v tom případě dej pozor na nespotřebované zbytky ryby, protože ty mohou být zdrojem plísně, která se u raků velmi špatně léčí,vždyt víš.... ;-) ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2007 20:01 Muž [] Re: pavliina
Me staci rak. Rybu prelovim do akva k rakovi a on si ji v noci chyti a sezere.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2007 19:51 petra Re: Všichni
Tak rybka to má za sebou .A jak? Do kelimku odnest ven, vylit na zem na ni noviny a klepnout cihlou.. Rychlé, o ničem nevědela, hned to mela za sebou. A ja sem to taky prezila. Myslim ze je to to nej. Člověk má jednou za toho živočicha nějakou zodpovědnost, tak by se měl umět překonat a udělat i to, co mu není příjemné. Rozhodně lepší než vařit vodu rozzureny Nebo sledovat jak se cuka v bublinkách :-( Nebo strkat do mražaku. To je alibismus.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2007 21:43 Sůva Re: pavliina
Já jsem rybář a nerad lovím na na "živou" rybku, která je za živa prošitá ocelovým lankem a osedlaná dvojhákem. Proto to žeším ránou o zem. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2007 18:56 honky Re: Granule
Tady to je taky celkem humáč. mě se nejlépe osvědčilo rychle mrsknout s rybou o zem. A ani jsem se (prominte mi ten výraz) nepoblel, ryba byla hned mrtva a netrapila se.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.02.2007 16:31 Žena katunka [158] Re: pavlina
Vzhledem k tomu, že všechny názory jsou čistě teoretické (nikdo z vás asi ještě nebyl podříznut, zmražen, či udušen :-P ) myslím, že záleží na každém akvaristovi a jeho přesvědčení...a taky žaludku. Já bych třeba rybku podříznout nemohla, protose přikláním k CO2....ale nikoho nepřesvědčuji, že to rybku pak nebolí...fakt to nevím...nechtěl by to někdo zkusit a pak v zájmu rybek podat zprávu ze záhrobí? :-D
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2007 14:32 AkinoS Re: Granule
Jak víš, že pomalu usíná? :-O Nejlepší možná pro akvaristu, protože nevidí/nechce vidět, co se děje. Ale pořád lepší, než spláchnout do záchodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2007 14:26 Granule Re: petra
Nejlepší je opravdu rybu zmrazit. Vlzanou vodu do sacku a rybku dat do mrazaku. Ona pomalu usina..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2007 13:46 pavlina Re: Miluška
No teda.. Fakt by mě zajímalo co je pro rybku nej a co ve zdraví přežije majitel.. Ne každý má na stříhání a řezání žaludek že..
Než vařící voda tak to snad radši ten mražák. Blééé se mi nějak navalilo si představím tu vařicí vodu. A co udělají ty bublinky? To se ryby udusí ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   14.02.2007 11:05 Sidonius Re: Miluška
Jo, Asiati taky utrácejí psy a kočky před kuchyňskou úpravou vložením do kotle s vroucí vodou. Poněkud nechutné je, že i po vytažení z kotle a stahování z kůže, (jak jsem měl možnost vidět), se ta zvířata ještě na tyči s kovovým okem kroutila... Viděli jste, jak se v Libanonu vykládají z kamionů polomrtvá, zraněná, utrápená jateční zvířata? Pokud ne, buďte rádi. Ty obrazy by se vám vracely i při tak banálních příležitostech, jako je spekulace, že vroucí voda je humánním způsobem utrácení ryb!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2007 08:07 Žena Miluška [9] Re: petra
Hrozně nerada utrácím nějakou rybku. Pokud to jde snažím se jí vyléčit, ale všichni určitě dobře víme, že se to prostě pokaždé nepodaří a než se koukat na rybku jak leží na dně a umírá dva dny, tak ji hodím do vařící vody a rybka je mrtvá během 2sekund. Už jsem na toto téma lecos četla, nebo slyšela a říká se, že vařící a nebo ledová voda patří mezi ty nejhumánnější způsoby. Ledovou vodu jsem nezkoušela, myslím, že v té se rybka bude trápit déle, ale myslím, že je lepší rybičku rychle utratit, než jí splachovat do záchodu, jak to hodně lidí dělá ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2007 22:49 Sidonius Re: Caleb
O narkotizaci ryb pomocí CO2 jsem tady psal já. Stejně tak o využití CO2 při humánním utracení ryby. Opakovat se mi to nechce. Kdo má zájem, může si zkusit zadat do vyhledávače hesla "humánní", "narkotizace" ap.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2007 22:15 Muž j_j [18] Re: Caleb
K tomu mražení. To že ryba vypadá jako malátná, když jí mrazíš, tak to přeci ještě neznamená že netrpí. No nevim, je to sporný. Ale rychlejší a pro rybu i bezbolestnější, je jí "zgilotinovat" nebo ten kámen. Nechci se hádat. ahoj ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2007 21:37 zoo Re: petra
Uff, na rezani bych nemela, brr
Uz se to tady jednou resilo, vybrala jsem si z toho trojkombinacni variantu:
2x whisky s ledem a se sodou - jednou pro rybku, jednou pro akvaristu
alkohol, CO2 a mraz. Zda se mi to prijemna smrt, rychla a nevim, jeslti se v rybim zivote/smrti da rikat humanni. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   13.02.2007 21:34 Caleb Re: Štěpán
Ale no tak pánové....copak ryby jsou savci (a navic treba medved ma taky zimni spanek...kdy se mu zpomali metabolizmus na minimum)?! Vsude se prece docteme, ze ryby prijimaji teplotu z okoli (jako napr. hadi a spol?) a v zavisloti na teplote se jim zrychluje/zpomaluje metabolizmus.

Pokud se tedy voda začne ochlazovat, rybka přejde do letargické strnulosti (kdy už o sobě zřejmě neví) a pod určitou teplotu a dobu se jí zastaví srdce, ne? Podle mě nic drastického. Byl bych rád, kdyby tuhle debatu ukončil nějaký studovaný biolog nebo veterinář, který 100% ví co a jak.

Jinak šlehnutí za hlavu, nebo střihnutí hlavy je podle mě taky rychlé, ale vyřaduje to silnější povahu :-)

Ještě bych dodal, dneska jsem musel usmrtit jednu rybku :-( tak jsem zkusil jemně perlivou vodu + lednici. Když jsem jí přelovil do té perlivky, tak se chvilku cukala (lapala po dechu?), pak byla nehybná a jen "dýchala". Dal jsem jí do spod lednice a vyndal až po pár hodinách, to už byla samozřejmě mrtvá.

Někdo tady kdysi taky psal, že četl o použití perlivé vody (1:1 s vodou normální = jemně perlivá?) pro narkozu ryb. Poté je lze zbavit větších parazitů pinzetou a po navrácení rybky do normální vody se prý probere a je OK....samozřejmě bude záležet na době trvání úkonu. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2007 21:32 Muž [] Re: petra
Za mě to řeší moje žába rohatka. Asi to moc četrné není, ale i žába musí být z něčeho živa :) :) :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2007 21:09 Muž Sprachys [48] Re: j_j
Co se tyce strihani hlavy.... nevim nevim... Snad kdyz povedeme cistej rez ziletkou a bude to rychly a prerusime michu tak by se o tom dalo uvazovat. Ale humanost tehle metody uz je trosku o necem jinym nez hodit ji na kus ledu.....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2007 21:00 Muž j_j [18] Re: shedlo
Nemám s utrácením ryb žádný zkušenosti(umíraj na stáří). Ale bohužel se jeví jako nejmenší trápení ty varianty, které jsou nejnepříjemnější pro člověka. Tzn. oddělení hlavy od těla nebo kamenová varianta. sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2007 20:41 Muž Sprachys [48] Re: shedlo
kdyz ji hodis na kostku ledu tak je po ni za chvilicku a pak ji splachnes nebo hodis do kose.... tu perlivou vodu sem jeste nezkousel a doufam ze to ani nebudu potrebovat ale taky si myslim ze by to porad bylo lepsi nez ji davat zamrznot do ledu a pak si ji hodit treba do whiskey v kostce ledu smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2007 20:22 shedlo Re: Štěpán
Nu říká se že usneš, ne? Myslím, že to ochlazení jde v mrazáku rychle.. Nemám na to, abych s rybou klepla (zvlášť s takhle malou), do záchodu ji živou házet nebudu. Pak je možnost bublinky, ale kdo z nás opravdu ví, co je lepší. Naštěstí jsem tohle musela řešit jen jednou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2007 20:15 Štěpán Re: shedlo
Tak to jsou teda pěkně blbí, že to považují za humánní smrt...
Pozvolný umrznutí že je hezká smrt?!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2007 20:07 shedlo Re: Štěpán a Sidonius
Tak samozřejmě, že pokud rybky lze vyléčit, tak ji léčím. Zmrazit jsem dala jednu neonku, která byla silně pokřivená a už divně plavala, nevěděla jsem, co to je, aby nenakazila ostatní. Odvolávám se na akvarity na nyx.cz, kteří tohle považují za humánní smrt:), radila jsem se s nimi o tom. Žabičky na pitevní praktika se taky dávají zmrazit, pokud se nezabijí plynem (což se taky dělá). Navíc se říká, že je to hezká smrt, ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   13.02.2007 19:03 Štěpán Re: shedlo
No tak Jano, taková chytrá holka a dělá takovou blbost! Víš jak se ta voda pomalu ochlazuje? Ty tu rybu strašně dlouho trápíš! Představ si, kdyby tě někdo zavřel do místnosti kde by se pomalu ochlazovalo, tak bys tam lítala jako šílená aby jses zahřála kdoví kolik hodin!!! V případě ryby to bude v řádu mnoha desítek minut, ale to je stejně naprosto nepřijatelný!!!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2007 18:44 kyduňka Re: petra
Myslim, ze nejlepsi by bylo ji opravdu prendat do nejake nahradni nadrze, aby nenakazila ostatni a tam ji zkusit nejak vylecit. Ale pokud to opravdu jinak nejde tak se pridavam k tomu kamenu. :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2007 18:10 xx-kuba Re: petra
já ji vždycky ustřihnu hlavu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2007 18:06 petra Re: David12188
Perlivá voda? Mrazák? No to koukám.. Kamen je asi nejšetrnější..
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2007 17:43 Muž David12188 [26] - Raci, krabi, krevetkyRe: petra
Nevim ale uz se to pred casem probiralo a ja si myslim,ze nejrychlejsi smrt(pokud je to nutne)je dat rybku do listu novin a bouchnout kamenem,zni to mozna strasne,ale je to rychle a asi bezbolestne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2007 17:19 V. Re: shedlo
uff, mrazak? coze to je jen sranda, ze?
kdyz je nemocna nejaka rybka tak vytahnu takovy mensi akvarko a prendam ji do nej..teda pokud je mala...se skalarama je to horsi.. hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2007 17:18 Petr Re: Petra
Do vychlazené perlivé vody (ne limonády!!!).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2007 17:11 Sidonius Re: Shedlo
Docela kruťárna!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2007 16:46 shedlo Re: petra
Já ji dám zmrazit s troškou vody v krabičce do mrazáku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.02.2007 16:43 petra – Jak zlikvidovat rybu?
Hroznej dotaz že? Ale jak likvidujete rybičky když jsou nemocné a není jim pomoci?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.11.2006 10:28 Sidonius Re: Hajná
Díky za upřesnění, Hajná! palec
26.9. jsem tu kolegy a kolegyně přesvědčoval o témže - že je humánní rybku nejprve narkotizovat a poté usmrtit. A jak.
A v některém jiném tématu jsem popisoval, jak využít narkózy ryb k odstranění parazitů, ošetření ran nebo umělému oplodnění! :-)
Ještě jednou dík za připomenutí, odkud tyto informace pocházejí! (Ta kniha byla jednou z těch, které se mi utopily v r. 1997... :-( )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.11.2006 07:03 Hajná Re: Martin
Narkotizační roztok 1/2 sodovky a 1/2 vody doporučuje i Norbert Dokoupil V knize Živorodky. Rybka upadne do kómatu a vydrží v něm asi půl hodiny ( je možno ji pri tom např. zbavit parazitů). Musí se ale hned jak upadne do kómatu z roztoku vyndat, jinak umírá, aniž by se probrala. V případě, že je potřeba rybu utratit mi sodovka připadá nejméně krutá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2006 00:12 Martin – Marazící sprej
Jelikož se mě ochlazení v ledu zdá jako nejhumálnšjší, ale příliš pomalé, doporučuji použít mrazící sprej. Ochladí povrch na -40°C raz dva. Pokud nemá ryba 30cm a budete "mířit" na hlavu trvá to několik desetin vteřiny. Po vteřině je to už kousek ledu.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.11.2006 22:39 Muž mirlun [48] - Rostliny – pocit
tak mám pocit, že tady ještě nikdo nikdy nepodřízl slepici nebo nezabil nějaké zvíře.jíst se musí. jen si vzpomeňte na pokusy na hmyzu ve vašem detství. já vím, rybka se stala miláčkem, ale trochu zdravého rozumu do hrsti. ať se netrápí, rychle zabít, jako vánočního kapra. nebo nůžkama. (nechci provokovat) palec

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   29.09.2006 11:46 Rendolf Re: Štěpán
Vyzkoušeno u kolegy, trochu chlazeného sifonu a za pár sekund je v nebi.Potom mražák. Myslím, že je to rychlé. Samozřejmě nejrychlejší je uřezání hlavy, ale příjde mi to trochu drastické, alespoň z mého pohledu. I když, kdo by si nepřál rychlou smrt...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   26.09.2006 22:51 solem Re: Vodník
No ještě znám jedince co dává nemocné ryby želvě, není to nejhumálnější, ale svým způsobem je to nejpřirozenější konec pro každou rybičku, myslím tím být sežrána. Jinak já propaguju sodovku
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2006 18:24 Štěpán Re: Sidonius
Ledová voda, co si pamatuju, tak sebou jenom trošku zamrská a za tři vteřiny je po ní. Měla by se tam nějakou dobu nechat, aby v teple kanalizace zase neobživla.
Oddělení hlavy od těla je horší než ledová voda, protože mozek tý rybě funguje dýl a pravděpodobně jí to bolí. kdežto v ledový vodě je jí jenom chvíli zima a pak už o ničem neví.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2006 17:56 Ursus Re: Sidonius
A nebo máte-li doma denaturát tak okolo 98% tak to je na tutovku a hned ano Ono ta ryba se ani netrápí, jeliko alkohol jí do krve přejde skrz sliznice které má po celém těle, a navíc každý alkohol obsahuje jisté procento O2. Jak říkám nejhumánnější způsob.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   26.09.2006 17:40 Sidonius Re:
VIPe, ve vodě nasycené CO2 ryba velmi rychle upadne do narkózy a pokud ji včas nevylovíme a nepřendáme do vody čisté, teprve pak hyne zadušením. To slůvko NARKÓZA je důležité!
Jiným z doporučovaných způsobů je odříznutí hlavy nožem či skalpelem, v každém případě nástroji OSTRÝMI a RYCHLE! (To ale jako rybář jistě víte...).
Stejně stupidní jako vhození ještě žijící ryby do odpadu je její spaření horkou vodou, o kterém si to možná někteří také nemyslí...
Toto spaření by mělo přijít až po utracení ryby. Důvody jsou nasnadě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   26.09.2006 16:00 Vodník – .
Teda utracení rybky, nechat jí sežrat kočkou, aby mě zase někdo špatně nepochopil.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   18.03.2005 15:31 Skamico – Usmrcení ryby
Někdo tady zmiňoval, že se rybky klepou zimou. To je samozřejmě hloupost, protože nemají termoregulaci - nejsou teplokrevné jako například my. To znamená, že se jejich tělo neohřívá ani neochlazuje, ale přijímá teplotu okolí - s teplotou jejich tělo nebojuje a není to pro ně, pokud teplota klesá rychle (jako v mražáku) nebo když je dáme hned do ledové vody, žádné utrpení.

Další způsob je použít větší dávku narkotizačního prostředku jako je éter, octan etylnatý a sodovka - roztok již zmiňovaného oxidu uhličitého. (viz. kniha Živorodky, Nakladatelství Vašut). Dobrý způsob tu zmiňovala Qvazi.

Rychlá fyzická likvidace je taky dobrý způsob, ale pro silnější povahy - např. rybku dát do ubrousku a kamenem ji rychle rozdrtit hlavu - zní to drasticky, ale je to rychlý způsob. Nebo žiletkou rychlým řezem za hlavou rybě přerušit páteř.

Vařící vodu nedoporučuji ze dvou důvodů: 1. použitá voda pak velmi zapáchá, 2. u větších ryb to trvá poněkud déle než uhynou a vypadá to dost drasticky a nechutně. Já dávám přednost ledové vodě a popřípadě ještě zamražení v mražáku nebo dám do ledové vody ještě ledovou tříšť ať je co nejstudenější.

V žádném případě není vhodné ryby splachovat do záchodu ani mrtvé natož pak živé.

Mrtvou rybu buď vyhoďte do popelnice anebo někde vykopejte díru a do té rybu zakopejte i s vodou ve které jste ji utratili.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2005 14:59 Crowley – bezbolestné zabytí
Vezmeš si ledovou tříšť a vložíš do ní rybju, ta rybka nic necítí a ty máš aspoň lepší svědomý a vědomý o tom, zě si to udělal dobře. Tak ať ji uzdravíš a nemusíš tohle podstupovat. Hodně úspěchů v chovu.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   14.03.2005 11:03 Qvazi Re: thomas
Ahoj, zrovna ted jsme zabíjeli Kančíka. Dali jsme ho do zavírací misky naplněné vodou ze sifonu (CO2) kde upadl do komatu a pak jsme ho dali do mrazničky aby jsme si byli jisti, že je mrtvý. Myslím, že to dost humánní. Nemám žaludek na to abych s nimi třískala o zem nebo je zabíjela nějak jinak. V žádném případě nesplachuji ryby do záchodu ani mrtvé. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   12.03.2005 02:23 thomas – šetrná likvidace
Myslím,že CO2 je nejlepší prostředek k usmrcení neviléčitelné rybky.Tak to jsem musel zlikvidovat několik neonek z KAUFLANDU opravdu to bylo rychlé.Přeji vám abyste tyto rady vůbec nepotřebovali. :-)
Ryby v žádném případě nesplachujte do záchodu.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... ...... [10] 11

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 17060x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15576-usmrceni-ryby?od=451