Ahoj,
mám problém s rostlinama a asi s celým akvárkem :( Připravoval jsem se, že si pořídím akvárium, ale nakonec jsem ho nečekaně dostal darem - resp. dostal jsem akvárium 40*20*20, kytku (Limnophila sessiliflora) a bojovnici.
Pár kytek - jméno bohužel nevím (zkoumal jsem atlas rostlin, tak bych tu jednu přirovnal k nějakému šípatkovci (viz foto), druhá vypadá vzhledově jako běžná tráva, jsou to dlouhé ploché listy) - jsem měl již z dřívějška, kde jsem je měl v 5l sklenici společně s ampulárií obrovskou.
Kytky z 5l sklenice společně s novou kytkou jsem osadil do světlého křemičitého písku, přidal pár kamenů a kokosový ořech. Nechtěl jsem to zalévat vodou z vodovodu (je zde tvrdá voda a bojím se chlóru), takže jsem koupil v obchodě pitnou neperlivou vodu (klasika euroshoper, říkal jsem si, že ta bude nejlepší pro tento účel a nemusím se u ní bát nějakých minerálů). Vzduchování nemám (a k bojovnici ani není třeba), filtr a topítko také zatím ne.
EDIT: a vlastně je zatím odkázán na denní osvětlení, subjektivně je ho dost a akvárko je dost prosvětlené.
Akvárium se zdálo být v pohodě, koncem týdne ho budu mít dva týdny. Žádná řasa se neobjevila (což je doufám úspěch). Dnes jsem si všiml, že Limnophila se trochu změnila, některé stonky (resp. listy na nich)
začaly hnědnout, všiml jsem si že to se stalo hlavně u Limnophily, které ampulárie částečně vytáhla z písku. Ale i ostatní Limnophily vypadají jinak, než jak jsem je koupil - jsou takové "zvadlé". Hnědne i ta "tráva". Zatímco ten šípatkovec se zdá být v pohodě.
Zároveň, když jsem dnes vyndával ořech z vody, všiml jsem si
sirovodíkového zápachu. To mě vyděsilo. Čím je to způsobeno? Může se jednat o černé výkaly, které jsou na dně?
Vím, že současný stav akvária není ideální, chci koupit vnitřní filtr a topítko, chci také vyrobit zadní stěnu z břidlice, vyměnit písek (zalíbil se mi liapor) a přidat větší počet skrýší (kořen a více kytek). Taky musím vyměnit současné kameny - zjistil jsem, že obsahují vápenec (mám více kamenů ze stejné oblasti od moře a ty, které jsem nedal do akvárka prošly octovým testem).
Jsem začátečník, proto se ptám, co nejlépe udělat, abych tu chybu napravil?