Ahoj,
uvažuju o zřízení malého akvária 38 x 30 x 30 cm (34,2 l). Čistý objem vody bude cca 20-25 litrů. Teď přemýšlím, jak vyřešit filtraci. Kupříkladu hlava atman a kostka biomolitanu 10x10x16 by v takovém akváriu nevypadala zrovna nejlíp. Co jsem se díval na internetu, tak jako relativně kvalitní filtry jsem našel tyto:
www.akva-tera.cz/…
www.akvarista.cz/…
www.akva-tera.cz/…
Kromě těchto vyloženě vnitřních filtrů jsem se rozhlížel i po závěsných filtrech. Žádný závěsný filtr jsem ještě nepoužíval, takže s nimi nemám zkušenosti. De facto žádný mi nepřišel moc kvalitní. Až na jeden -
www.akvarista.cz/… S ohledem na cenu jsem ho ale zavrhl.
Klasický externí filtr nechci, zabíral by další místo a akvárium hodlám umístit na malou komodu v ložnici. Z toho důvodu nechci ani klasický bublifuk (hluk).
Proč váhám nad těmi vnitřními filtry, na které odkazuju, je to, že si nejsem úplně jistej velikostí filtrační plochy. Zda by byla dostatečná a zda by se filtr nemusel až moc často čistit.
Jako poslední možnost vidím si filtr poskládat z nějaké malé čerpací hlavy a biomolitanu, který si upravím dle potřeby. Když jsem se byl podívat v blízké akvaristice, měli tam kupříkladu biomolitan velikosti 12*5*6 cm. Ten by velikostně dle mého pro uvažovanou nádrž dostačoval, malý problém je ovšem v tom, že jeho součástí není žádná trubka, je v něm pouze otvor na trubku, a to o menším průměru než v klasických kostkách biomolitanu, které se používají zejména na čerpadla Atman AT-20x. Jo, malou děrovanou trubku si dokážu vyrobit sám, ale jakou čerpací hlavu k tomu použít. Momentálně doma žádnou nemám, takže ať se rozhodnu jakkoliv, budu si to muset koupit.
Osobně bych nejradši šel do některého z filtrů, na které odkazuju, případně podobnou alternativu. Pokud mi někdo potvrdí, že by byly vhodné. Rád si nechám poradit, co byste mi doporučovali.
Ještě důležitá zmínka o tom, co v akváriu bude. Rostlin bude v akváriu hodně (relativně na velikost akva), ať už rychlerostoucích či pomalu rostoucích. Co se týče ryb, uvažuju pouze nad malým hejnem razborek bornejských či skvrnoocasích. Spíše skvrnoocasích, takže žádní bordeláři. No a možná nějaký ten okružák.