Přihlásit se RYBICKY.NET »

Parmičky - nemoc

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Parmičky - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Famelie – Re: HdF
Ahoj, díky za radu, nemoc se zatím opravdu neprojevila na dalších rybičkách, takže budu moc doplnit stav.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - HdF
Ahoj, přesně to samé se mi stalo už několikrát, vždycky s několikaměsíčním odstupem a vždycky odešla jen jedna parmička. Jednou se mi podařilo to zvrátit tím, že jsem vyměnil cca 1/3 vody, vyčistil filtr a přidal do vody Sera Omnipur (na kožní onemocnění ryb).
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Famelie
Určitě si něco pořídím a ještě jednou díky moc za pomoc.Po 8 měsících fungování akvária to byl
první úhyn, takže jsem z tobo byla úplně vedle.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kortezhugo – Re: Famelie
Podla mna sa neobjavy-ale ten Tatratonic maj po ruke - lebo v sobotu alebo nedelu ho nekupis a bude pozde.
Díky,chci si parmičku znovu , nejlépe hned dvě, protože sameček ji neustále zoufale hledá, chtěla bych, ale týden počkat, jestlise nemoc znovu neobjeví. Je to dostačující doba pro projevení nemoci?
Podla mna male-ja som mal asi 20 ryb a s toho 1-2 to chytili a ostatnym nebolo nic.Ale ako som uz pisal priebeh to ma rychli - niekedy aj 24 hodin.
Moc děkuji za radu, jaké je riziko, že se nakazí i ostatní?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Famelie – Re: kortezhugo
Moc děkuji za radu, jaké je riziko nákazy dalších rybek?
Rozpad plutvi ma rychli priebeh - na to bacha.Na to bol najlepsi Tatra tonic.
www.eshop-rychle.cz/…
Rybka po 5-tich hodinach v karantennom aqua - isla spet a plutvi dorastli.
Dobre liecivo len uz som ho davno nevidel u nas v akvaristike.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Famelie – Parmička nádherná - rozpad ploutví
Dobrý den, měla jsem samičku parmičky nádherné 8 měsíců, vše bylo bez problému, ale teď během 48 hodin došlo k rozpadu ploutví a úhynu sad , zůstal mi sameček, který se zatím jeví v pořádku, ani ostatní rybky nemají problémy. Poraďte mi prosím jestli můžu očekávat nákazu i ostatních rybiček.Do této doby jsem s nimi žádné problémy neměla. Čistím a odkaluji každý týden.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Hatomi – Re: fanda1
když budeš mít štěstí další rybky by se nakazit neměli... já měla vodnatelnost v karanténím akvárku kde byly 4 rybky a uhynula jen 1.
Pokud budeš zvýšeně dbát na hygienu (měň vodu obden,nebo každý den)>nemusíš nutně 50l,stačit bude 10-20l. Také se doporučuje přidat 1g soli na litr vody - tohle všechno jsem udělala a rybky mi ve zdraví přežili všechny, ale pokud chceš použít chemii tak by na to měl být sera baktopur direct (s tím,ale nemám zkušenost)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - fanda1
Plavali normálně,měli zájem o potravu ale vypadali příšerně - tlusté,jako nafouklé,oči vypouklé,ale byly čilé nemohl jsem je lehce odlovit.Pouze 1 se zdá v pořádku.Z 10 jsem jich tedy 9 poslal do jejich nebe. Poslední budu pozorovat a uvidím.Chci se ještě zeptat zda se nemohli nakazit další ryby - mám tam ještě : 6 malých skalár,10 neonek červených,5 xif,2 parmičky černopruhé a 3 ancíky.Použít nějakou chemii? Vodu měním 1x týdně 50 litrů. pH udržuji 6,8-7,2 bubláním CO2.Tvrdost vody okolo 5-8 stupňů N.Poraďte.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Yirka – Re: fanda1
A co to plavání? Neplavou obtížně a více u hladiny?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - fanda1
jsou to puchýřky
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Yirka – Re: fanda1
Jsou to puchýřky, nebo zježené šupinky? Jak a kde plavou?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - fanda1 – vodnatelnost tetrazon
Fotka k příspěvku Další foto

Reagovat na tento příspěvek 0  - fanda1 – vodnatelnost tetrazon
Fotka k příspěvku Mám v 240 mimo jiné 10 tetrazon cca 2 měsíce pozoruji že cca 6 z nich je jakoby nafouklých,mají i vypoulené oči a 2 mají na těle jakoby měchýřky - je to vodnatelnost? jak na ní ? udělal jsem nějaké fotky snad to bude vidět. Pomozte.

Reagovat na tento příspěvek 0  - R Silent – Re: ondra08
Tak Oodinium samozřejmě znám. Hezky česky obrněnka hruškovitá. Jen mě zmátl ten tvůj název hnědá parmiččí krupička. To jsem opravdu nikdy neslyšel. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Yirka – Re: ondra08
Ten odkaz je tady a krupička je něco jiného.
www.aquar.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - motýlek – Re: Ivulik1
u živorodek je dost často příčina vysoký obsah zplodin ve vodě ... a některé populace plat (spíše takové ty dlouhé typy) jsou hyperaktivní a snášejí to mnohem hůře, takže častěji měnit vodu ... ale může samozřejmě být i jiná příčina ...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ondra08 – Re: Haimdol
měla by to být Piscinoodinium Oodinium.odkaz ti dám nemůžu, protože mi o tom povídal otec :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Tomas – Re: ondra08
ahoj, nic sem na tech parmickach neob¨jevil...tzn. pokud to mela byt krupicka,ktera se projevuje minimalne podobne jako klasicka krupicka, tak to neni
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R Silent – Re: ondra08
Že jsem tak smělý. Co to je ta "hnědá parmiččí krupička"? Chovám parmičky už 20 let, ale ještě jsem o ní neslyšel. Mohl bys sem dát nějaký odkaz, kde se něco dozvím?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ondra08 – Re: Tomas
je jedna z nejhorších krupiček.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Tomas – Re: ondra08
mrknu se,díky..projevuje se stejne jako klasicka krupicka?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Ivulik1
Taky mi takhle posla jedna plata (jak pise Wrata). Na foru jsem se docetla, ze se to stalo vice lidem (rybam - vetsinou slo o zivorodky). Pricina neznama. U mne ale ostatni ryby dodnes v pohode, tak asi to neni nakazlive.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ondra08
nemáš tam hnědou parmiččí krupičku? připomínám že není skoro vidět. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kikuška – Re: Tomas
Taky to ta tuberkuloza být nemusí možná byly nemocné nebo špatně snesly přenos a přemístění. Navíc si myslím, že tuberkulozu si mohly přinést z obchodu a mohla propuknout tím stresem.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Wrata – Re: Tomas
Hele stala se mi podobna vec u Mecovek Vienna.. bricho ani ne propadle,ale ploche.. ryba relativne aktivni,ale postupem casu pribyvaly problemy s plavanim, hodne casu jen lezeni na dne..a konec. 3 z 8 to mely. Dalsi ryby v akva ne.. nevim jestli to muze mit souvislost ,ale soubezne s tim jak se to objevilo u jedne,tak se mi objevila samozrejme nejvice na neonkach krupice..mecovky byly posledni ryby pridane do akva.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Tomas – Re: Tomas
abych nezapomel krmim jendou denne 6x v tydnu .jeden den maji hladovku. A krmim susenymi vlockami(tetramin, floramin od rataje) colour vlocky od rataje, susene dafnie, granule(nevim od jake firmy) spurulinove tablety, mrazene patentky...snazim se aby meli pestrou stravu..
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Tomas – Re: Dusyk
Pevne doufam, ze to neni tuberkluloza.jak vstupni data potrebujete??
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Dusyk – Re: Tomas
Chcelo by to určite viac vstupných informácii. Píše sa o nich, že sa v strave nepreberajú, ale je možné, že kŕmiš niečim čo im moc nevonia. Môže to byť aj spomínaná tuberkulóza, ale to by sa prejavovalo u všetkých rýb. Možno je chyba v kvalite vody... Podaj viac informácii a nájde sa problém.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kikuška
Nechci děsit ani být škarohlíd,ale podle chytré knihy by to mohla být tuberkulóza ryb... doufám, že ne, protože protí tomu není lék radí rovnou vysavit aqa a znovu zařídit a pokud ano, tak doufám, že se to bude týkat jen těch barbusáků :-(
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Tomas – Propadlá bříška u parmiček čtyřpruhých
ahoj, potřebuji pomoci.asi před měsícem jsme si pořídil parmičky čtyřpruhé 11ks(byli v dobrem zdravotnim stavu)postupně mi začínají umírat a nevím proč.Postižené rybky se začnou stranit a mají lehce propadlé bříško.nechutenství k jídlu mají jen zčásti..snaží se jíst.Akvarium ma 160litru a parmičky ho sdílí s několika pestřenci a s asi 5ti dospělými ancistrusy, kteří mají mladé, dále asi 5 pancernicku zelenych. V akvariu menim pravidlene kazdy tyden asi 50l vody a odsavam kal.Predem diky za jakoukoliv radu....
 Reagovat na tento příspěvek 0  - petrpt
Opravdu by nikdo neporadil? Nebo se opravdu jedná o špatné křížení? :-O
 Reagovat na tento příspěvek 0  - petrpt – Parmičky zlaté
Fotka k příspěvku Mám naprosto stejný problém jako martinsz. Jedné parmičce je vidět červená žábra a bohužel i zrychleně dýchá. S ostatními parmičkami se drží za kytkami u dna. Je taky trochu průhledná, i když některé parmičky jsou více průhledné. Údržbu provádím každý týden. Odkalení+výměna 1/5 vody. Teplota 25°C a téměř nevzduchuji. Více info o akva na mém profilu. Prosím poraďte zda se mám obávat nebo ne? Ale podle mě toto rybička před měsícem neměla. Na fotce můžete porovnat žábru s druhou zdravou parmičkou. Můžete vidět i rozdíl ve vybarvení. Jinak při koupi byli všechny parmičky krásně žluté a teď jsou dvě parmičky takové vybledlé :-(

Reagovat na tento příspěvek 0  - pepik
mim parmickam se to stalo i v mim akva kdyz sem je koupil tak to nemeli nevite cim to muze byt?Dekujni
 Reagovat na tento příspěvek 0  - martinsz
Ne, jsou naštěstí velmi živé a plavou po celém akváriu. twkže to bude nejspíš jak píše fantasta: "Stává se to v důsledku dlouhodobého odchovu bez přidání "nové krve" to znamená, že se kříží sourozenecké ryby mezi sebou."
 Reagovat na tento příspěvek 0  - discus
Ano súhlasím s názorom fantasta a môže do ešte byť že vyrastali v zlom prostredí. To znamená v nádrži bolo moc dusičnanov, zlé vzduchovanie, málo odkalované. Ryby potrebujú čisté prostredie aby sa vyvinuli. Ak plávajú pri hladine, to je už zlé znamenie.
Vyzkoušejte
Děkuji za rychlou a vyčerpávající odpověď
 Reagovat na tento příspěvek 4  - R Silent
Nemoc to není. Stává se to v důsledku dlouhodobého odchovu bez přidání "nové krve" to znamená, že se kříží sourozenecké ryby mezi sebou. Takže je to vývojová vada. S tím může ryba žít v dobrých podmínkách celá léta. Jen pokud je chceš třít a odchovávat vyřadil bych ji z chovu.
Fotka k příspěvku další fotka

Fotka k příspěvku další fotka

Reagovat na tento příspěvek 0  - martinsz – Parmička čtyřpruhá - chybí jí skřele a jdou vidět žábry
Fotka k příspěvku Dobrý den,
chci se zeptat, zda nevíte, čím by to mohlo být. Jedna, či dvě parmičky mají vidět žábry. Chybí jim nejspíš skřele. JE to nějaká nemoc, dá se s tím něco dělat?

více je snad vidět na fotkách. Děkuji

Reagovat na tento příspěvek 1  - Landvir
Přesně tak jak říká TAMY®. Mám doma taky parmičky čtyřpruhé a samečci mají oranžové tlamičky a taky konce ploutví. Je to normálně dáno od přírody.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Michal J.
U mreniek je bezne ze maju cervene papulky. to su samcekovia, samicky su menej sfarbene a prave nemaju cervene papulky + konce plutiev.

Staci nebyt lenivy a pozret sa do atlasu ryb a co to aj precitat rozzureny
rybicky.net/atlasryb/parmicka_ctyrpruha

Sekcia "Pohlavi" ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - nenya – nemoci ryb
Na jakýkoliv nemoci ryb doporučuju tohle fórum - je to špica: www.dajanapet.cz/…
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Lucik20 – Re: nenya
Připadaj mi dost nesvý... ale zkusím teda juknout na to forum pořádně.. třeba někde něco najdu..děkuju ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - nenya
Mně to jako nějaká nemoc nepřipadá. Podívej se ještě po jiných fórech, ale myslím, že pokud žerou a jsou čilé tak jsou v pohodě.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Lucik20 – Re: nenya
Ne-e.. neměnila.. nikdy jsem tohle zbarvení na nich nepozorovala.. Možná že se tak zbarvili, že už dospěli...
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 8

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 5379x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/14343-parmicky-nemoc?od=243