Parmičky - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
Ano existuje nějaký přípravek se startovacíma bakteriema, neznám názvy. Podívej se tady v sekci výrobky a nebo dotazem na prodavače v akvaristice. Tou výměnou vody se bude částečně suplovat ten nitrifikační proces, který je v současnosti narušenej. To akvárko se jakoby znovu založilo a jsou v něm už ryby.
Romante díky za radu. jsem fakt lama protože tohle jsem četl v článku o zakládání akvária :( Bouhžel v danou chvíli jsem řešil nefunkční filtr a tohle mi vypadlo. To už je moje asi šestá začátečnický chyba :( Už to od rána odnesly tři tetrazony. Je šance nějakým způsobem rychle snižit dusitany? nebo můžu jen měnit vodu a čekat? Bojim se, že do té doby pojdou všechny zbylé.Např.nějaké chemické bakterie nebo něco podobného?
No tak to bude velmi pravděpodobná příčina potíží. Filtr se proplachuje v té samé vodě kterou odsaješ z akva, aby nedošlo k likvidaci těch důležitejch bakterií, jenž jsou ve filtračním médiu usídleny. Takže zřejmě zkolaboval systém biologické rovnováhy v akva. Vyměň znovu vodu, klidně 50% a to několik dní po sobě. Nekrm vůbec. Udělej test na NO2.
Aquaball eheim - rozebráním a proplachem v horké vodě. Mohlo by to být nárůstem dusitanů?
Co je to za filtr? Jak byl čištěnej?
Ahoj,
Před cca.3 dny jsem zaznamenal, že se mi na rostlin´ách začali dělat malé bílé chloupky. Další den už v akváriu z některcýh rostlin vlály bílě, průhledné slizké šlahouny a voda se začala kalit. Včéra už voda byla zakalená dost. provedl jsem odkalení a vyměnil cca. 40% vody. Voda byla o maličko lepší ale stejně žádný šlágr. Ráno v akvárku jedna tetrazona ležela na dně a očividně dodělávala. Po chvíli umřela :( V tuto chvíli to s dalšími dvěmy vypadá na štýru.
PH,Kyslík, teplota stabilní. Nic jiného jsem nebyl schopný otestovat ale odpoledne můžu koupit klidně další testy pokud bude potřeba. Změny, ktré jsem provedl za poslední dobu: Vyčiětění filtru (nevzduchoval a byla to poslední šance jak ho rozběhat), poprvé jsem předevčírem přilepšil rybám patentkami (cca. půlka kostičky neupravovaná)
Za rady všem předem děkuji
Starší reakce
Tak Parmička po troch dňoch svoj boj prehrala.
Mám podobný problém s parmičkou nádhernou závojou. Už asi dva dni pláva úplne šialene, robí vývrtky okolo svojej osi, potom akoby chcela vyskočiť z vody, potom chvíľu šikmo leží na dne a pripadá mi mierne ohnutá nabok. Mám ju už asi 4 roky a nikdy nemala žiadny problém okrem pažravosti. teraz ani nežerie. Dala som ju do 3 l akvarka len s odstátou vodou, aby si neublížila o dno. Čo to môže byť, prejde ju to v čistej vode, ako jej mám pomôcť? Ďakujem za odpovede.
Starší reakce
Fakt ji utrať, páč tuhle rybu už nezachráníš.
Nejlepší je s ní mrštit o zem - pořádnou ránu aby byla smrt rychlá a rybka aby se netrápila. Vím, že je strašný takhle navigovat jak toho chudáka zabít (já to sama taky nedokážu) ale rybka se pak nebude trápit
Netrapte jí ani sebe a hned!!! jí utraťte.
hm...me to pripada jako mrtva ryba. a pokud jeste malinko zije, okamzite utratit.
0 08.04.2010 14:29 lord.Johnas – Foto
Už je i břichem vzhůru
Možná by přišla vhod nějaká fotka.
0 08.04.2010 14:14 lord.Johnas – Nemocná parmička
Prosím pomozte, mám parmičku mechovou a včera jsem zpozoroval, že špatně plave, přestala přijímat potravu a dnes jsem si všiml, že má zašedlé oči, v nemocích jsem to nenašel a nevím co jí je. Prosím, zda-li víte, nebo již máte zkušenost s podobnou nemocí, dejte vědět. Předem děkuji za reakce.
Starší reakce
0 13.02.2010 13:42 tomas120 aj moje platy niektoré to majú... to je od toho často krát keď ich krmim tak udierajú do všetkého naokolo , zatiaľ mi nato ešte ani jedna nezdochla
0 13.02.2010 13:04 Yana mozno sa len s nikym pokusal... Skus to pozorovat, moze to zmiznut samo, bez toho aby si do akva pchal nejaku chemiu
Zkusil bych eSHu 2000 nebo ten Baktopur
0 13.02.2010 11:41 Michal Vrzák – Re: Bob66
Tady je lepší
Z těch fotek toho moc poznat nejde
0 13.02.2010 11:19 Michal Vrzák – Re: Michal Vrzák
0 13.02.2010 11:18 Michal Vrzák – Re: Bob66
Tak jo vyfotil jsem dva snímky.
Chtělo by to tu fotku
0 13.02.2010 11:02 Michal Vrzák – Re: Bob66
No má to jenom ten nejstarší barbusák. Má čumák trocu oteklej a má tam tři bílé tečky, ale krupice to není.
Bakteriální infekce, léčí se Sera baktopurem, ale chtělo by to fotku
0 11.02.2010 17:30 Michal Vrzák – Barbusák-bílý ret
Ahoj chtěl bych se zeptat jeden barbusák má bílý ret. Co to může být za nemoc?
Předem dík za odpověď
Starší reakce
0 15.12.2009 12:46 Kačulka Dobře,zkusím to dělat trochu jinak
.Polepším se
.
Bylo to trochu nadneseně...
Samozřejmě se malá nádrž udržuje trochu hůř než velká,ale to,co děláš je docela zbytečné,v jádru je starání se o velkou,nebo malou nádrž stejné,jen odkalit,protrhat a občas,podle zarybněnosti nádrže proprat filtr.Ryb tam máš tak akorát a rostlin až až,takže zvyšování NO látek ti moc nehrozí.Tím,že každé plus mínus 4 měsíce děláš generální úklid,akvišku vůbec nepomůžeš,je to jako bys ho zakládala znovu,včetně záběhových problémů.
Můžu-li poradit,nechat být,pravidelně odkalovat,protrhávat a jen když se průtok filtru sníží pod určitou mez,tak lehce proprat.Jinak nic.
S touto zarybněností,bublifukem a množstvím rostlin musí akviško s odkalením a pravidelnou výměnou vody fungovat bez vyprání filtru minimálně půl roku.
Ach jo, nejdřív pátráte, proč vám umírají tetry a pak napíšete, co jste napsala...
0 15.12.2009 00:35 Kačulka Možná,že se jinak udržuje 50 litrů a 100-500 litrů
.Jinak udržuji také úplně běžně,odkalování,protrhavání a odstraňovaní odumřelých listů,plus očištění skel magnetem...A proprání molitanu z filtru v akvarijní vodě...Však jsem zatím pouhý začatečník,tak je jasné,že nějaká chybka se u mě určitě najde...Upřímně,kdo o sobě může po roce pokoušení býti akvaristou říci,že už všechno zná a všechno ví
.
Tak to jsem asi pěkné prase,když jsem substrát nepral asi 10 let a filtr čistím zhruba 1-2x ročně...
Aby nedošlo k mýlce,odkalování a běžná údržba 1-2x za 14 dní...
Kačulka napsala: Vypraný písek,zastřižené kořeny a listy rostlin,očištění skel.Asi nic dokonalého,ale akvárko zatím funguje .
Teda jestli opravdu takhle zbytečně radikálně zasahuješ 3x ročně do akva,tak obdivuju jak docela zaběhle vypadá
0 14.12.2009 23:05 Kačulka – Re: Wexelo
Maximálně třikrát ročně,když už mám pocit,že je akvárko strašně špinavý.Vypraný písek,zastřižené kořeny a listy rostlin,očištění skel.Asi nic dokonalého,ale akvárko zatím funguje
.
0 14.12.2009 22:49 Wexelo 0 14.12.2009 22:18 DannyR – Re: Kačulka
Diky obema za rady. Mozna se totiz neco zmenilo, zpocatku jsem je vidal venku vsechny, ale ted jen 4 z 6ti
. Snad se srovnaj. Jedna z mrenek je taky hodne schovana a mene zabarvena, ostatni si jezdej jak chtej.
0 14.12.2009 22:14 Kačulka Moje jsou bez pruhu,když dělám tzv.velkou údržbu
.Jsou po celém dni ve škopíku trochu víc ve stresu.Po návratu do akva s rostlinkami se pruhy zase objevují
.
Zřejmě ještě nejsou zcela zadaptované a trpí stresem,proto jsou stále zalezlé.Někdy jim to trvá dost dlouho
0 14.12.2009 21:48 DannyR – Parmicky siamske ztraceji cerny pruh
Mam prosbu o pomoc. Mam 6 parmicek siamskych a dve z nich jiz skoro nemaji cerny pruh. Jsou to dve ktere jsou netsinu casu nekde zalezle. Ostatn´jsou v pohode a krasne zbarvene. Trva to cca 14dni. Nemate nekdo zkusenost? Diky
Starší reakce
namas to nejak huste? nechcel si napysat nahodou 260L
0 15.11.2009 11:02 Sid [6685] - Rostliny ...chovám již rok 12 parmiček čtyřpruhých a 12 parmiček mechových spolu se sumečkama, pancéřovníčkama, ancistrusem a plži v jedné 60 l rohové nádrži...
0 15.11.2009 06:56 Andrez Cim to muze byt netusim, ale chovam cca 25 parmicek (jak 4pruhe, tak mechove) a obcas jsou popelave, ale za par hodin barvu opet ziskaji...
A to plavani hlavou dolu.... No ony timto zpusobem spi, tak jestli to nebude ono... Prost uplne kolmo ke dnu visi hlavou dolu? Jestli ano to je ono....
0 15.11.2009 01:19 Kadlč – Parmička čtyřpruhá
Ahoj,
chovám již rok 12parmiček čtyřpruhých a 12parmiček mechových spolu se sumečkama, pancéřovníčkama, ancistrusem a plži v jedné 60l rohové nádrži.
Jedna z parmiček čtyřpruhých mi najednou úplně ztratila barvu, je popelavá a stále se drží hlavou dolů.. Čím to může být?? Krmím je 1x denně mraženou potravou (hovězí srdce, patentky, koretky) občas standard. suš. směsí. Jednou týdně měním 1/3 akv. vody za 1den odstátou "start plus" upravenou vodu, doplněnou "biofiltrem". Můžete mi poradit pleas??
Díky, Kadlč.
Starší reakce
0 08.09.2009 01:08 dede – vojta
Měl jsem stejný problém při koupi těchto rybek ,plavali tak asi den a při zvíšení filtrace se to okamžitě srovnalo.Mají rádi rychlý proud na hladině.
Starší reakce
0 16.05.2009 14:31 Famelie – Re: HdF
Ahoj, díky za radu, nemoc se zatím opravdu neprojevila na dalších rybičkách, takže budu moc doplnit stav.
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
Přidat reakci
1 ...... 8
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 5282x