Bublifuk - kompresorem poháněný molitanový filtr
Určitě pod hladinou,jak hluboko je celkem jedno ale nejlíp těsně pod ní

Ahoj!Mám bublifuk v 27 l akvárku.Jak má být správně vývod vzduchu z molitanu:potopený pod vodou a nechat probublávat nebo těsně nad hladinou nebo zároveň s hladinou?U všeho se hladina hýbe,nestojí.
Starší reakce
Super , díky , a ještě jedna , v trubičce která je v molitanu zasunutá , jsou po délce zážezy aby tudy mohla voda proudit , ve které části má být kamínek umístěn , dole pod zářezy , uprostřed nebo nad nimi aby správně "nasával" vodu ?
Zdarec , jak velkej by měl asi být akvacit na bublifuku do 50l nádrže a jak silnej kompresor , ryb bude max 5-6 , co nejvíce zarostlé rychlerostoucíma kytkama, díky za názory ...
Starší reakce
Aby si ho tak v noci nepočul treba použiť spätný ventil.Dosť to pomáha.
Vypínat to nemá cenu,spíš ve stejné místnosti? Já ho ze začátku slyšel i v druhé místnosti a dnes nic,časem to přestaneš vnímat

Máš v akváriu ještě jiný filtr?
Filtr by jsi neměl vypínat vůbec,nech ho jet nonstop.
0 02.02.2014 19:18 JackDaniel Ahoj.přemýšlím,že přidám molitan jako jemnou filtraci,ale chtěl bych se zeptat,jestli bude vadit,že by ten filtřík jel jen osm hodin denně,při zapnutém světle.nedokážu si představit,že bych chtěl poslouchat kompresorek v noci.

)
Starší reakce
Na bublifuk nedám dopustit ve vytíračkách a rozplavávačkách. Ve větších nádržích mám už buď externí nebo hlavu. Ale určitě bych bublifuk nezatracoval.
Niektorí dokonca úspešne prevádzkujú akvária bez akéhokoľvek filtra - kopa rastlín a nejaké tie čističe (ako napr. krevetky) sa vedia postarať. Jeden dôvod pre točenie vody mi však napadá - športové vyžitie rybiek pri plávaní proti prúdu

My sme mali pár desaťročí len bublifuky a o iných som ani nevedel, ale keď som dal čerpaciu hlavu, páči sa mi ten jemný prúd a niektorým rybkám tiež.
Vysvětli mi prosím jediný rozumný důvod proč točit obsah vody v akvárku 2x až 3x za hodinu přes filtr.Nemyslíš,že tak rychle se voda nakazí,nemění hodnoty ani složení.Mě jedou bublifuky ve 300 litrech tak,že to vypadá jako by ani nabyli a voda je OK.Mechanická nečistota jen tak hodinu po krmení,jinak křišťál.Chemii neřeším.Chování ryb je normální,rozmnožují se,žerou,žádná nemoc.Halda rostlinek,staré dno plné bakterií,nepřekrmování,to vše dělá kouzla,neni problém.Nikomu to necpu,je to jen má skušenost.Samozřejmě,když se dám na akary potoční,kance apod,tak pojedu kýblák na plný kule.
Přeju hodně zdaru!!

Fajn,ale i ta nejmenší hlava zbytečně točí vodu a to neni žádoucí,ve výtěrkách už vůbec ne.Mám opravdu malý závěsný filtr,proto ten problém s ucpáváním.
Áno pomohlo, dozvedel som sa viacej vecí, ďakujem!
Elektronické řízení kmitu je regulace výkonu motorku.Některé mají mechanickou regulaci,je to většinou šroubek který brání kmitu a tím reguluješ výkon.Tyto motorky většinou vrčí díky té mechanické regulaci.Nemusíš kupovat 2000-4,tobě by stačil ten nejmenší(2000-1)Jinak když nechci použít dva výfuky,tak na jeden dám kousek hadičky a vzduchovací kámen,volná hadička by nyla hlučná.Hlavně neucpávat!!!Tak snad jsem pomohl?Měj se.

Aby sa predchádzalo spomenutému,tak u týchto je vzduchovanie v bode viď.foto (tiež mám jeden taký)
Tak ono, aby s předešlo dalším debatám o funkčnosti toho způsobu "na ležáka", je možno zvolit tuto variantu bublifuku.
www.akva-exo.cz/… amrtin napsal: Jistě,vzduch jede cestou nejmenšího odporu a proto trubkou ven,místo aby se tlačil přes molitan
Toto nie je vždy tak.Ak je filter vodorovne prípadne s molitanom mierne nad horizontál,tak sa ľahko stane,že bublinky ako písal zervan pôjdu čiastočne i molitanom.A hlavne ak človek používa silný kompresor.
Lenicka u týchto bublátok sú prísavky kadejaké,zrejme od výroby.Niektoré držia v pohode iné dosť rýchlo tvrdnú a nedržia ani prd.Tiež som mal často problém s uchytením týchto filtrov.Vyrieši to len nová kvalitnejšia prísavka.Na krátko sa dá prísavka zmäkčiť v horúcej vode,to sa mi však neosvedčilo.Je potom po čase ešte tvrdšia ako pôvodne.
Ohľadne uloženia: Ideálne vertikálne či mierne naklonený,vodorovne to tiež funguje no už to nie je celkom ono ako písal zervan.
Jistě,vzduch jede cestou nejmenšího odporu a proto trubkou ven,místo aby se tlačil přes molitan

Ne, nemýlíš se. Osobně jsem to provozoval všema možnejma způsobama a neměl jsem problém ani když to bylo na ležato, tak jsem si dovolil tu poznámku o tom, že to bude jedno.

Pretože keď stojí, bublinky idú kolmo hore cez trúbku a berú so sebou aj vodu. Ak je výpusť hoci aj kúsok nad hladinou, tečie z neho voda, teda celý molitán nasáva vodu. Keď je na ležato, tak:
* časť bubliniek môže vychádzať (prebublávať) rovno cez molitán, čo síce baktériám kyslík dá, ale ale určite nefiltruje mechanicky;
* pri vodorovnom umiestnení pôjdu vzduchové bublinky popri hornom okraji trúbky, nebudú toľko tlačiť pred sebou vodu (resp. ak by aj, zase sa časť môže spätnou slučkou vracať po spodnom okraji).
Záleží aj od veľkosti bublín - teda či je tam vzduchovací kameň alebo nie (ja nepoužívam, lebo mám tvrdú vodu a vždy po pár dňoch sa upchal vodným kameňom) ale vo všeobecnosti sa dá povedať, že keď je filter (trúbka) vodorovne, bude o dosť nižšia efektivita. Aspoň takto som to vypozoroval, exaktne som nemeral. Alebo sa mýlim?
Tak vám kluci děkuji za rady, zkusila jsem ho pořádně vymačkat tak uvidíme zda to bude stačit, ale je možný, že je špatná přísavka. Pokud zase vyplave zkusím další radu dát ho vodorovně či nahnutě

.
Proč by nemělo? Jde jen o to, aby se k bakteriím dostával kyslík a je jedno jestli bude ten molitan stát, nebo ležet.

Tak naše názory sa rozchádzajú, asi to bude treba len skúsiť

Ak bude naozaj vodorovne a prúd vzduchu bude väčší, tak to začne bublať aj z nesprávneho konca cez molitán. Tak som za kompromis: aspoň mierne nahnutie

Vodorovne to principiálne zrejme nebude fungovať, takže treba len zaťažiť. Ale možno je len vzduch v molitáne, treba ho poriadne vymačkať. Nezdá sa mi, že by to prísavka neudržala.

Můžeš ho dát jak chceš, bude plnit účel i vodorovně.

0 12.01.2014 09:04 Lenicka92 Ahojky, chtěla jsem vás poprosit o radu. Mám v mini akvárku molitanový filtr - bublifuk a mám problém s jeho velikostí. Bohužel menší nedělaj nebo o nich nikdo neví. Nakonec jsem tu velikost vyřešila zkrácením molitanu a odhrabáním části dna. Velikost teď sedí akorát, ale zase mám problém s vyplaváváním

. Nevíte co s tím? Mám to nějak zatížit nebo ho mohu dát vodorovně (i když to bude vypadat otřesně

)? Jde o tento mmodel:
www.akva-exo.cz/… Děkuji za rady

Za tú cenu si už ale kúpiš vonkajší-externý filter

do 12L si opravdu dej budto ten zavesny a nebo externi... proste cokoliv bude mimo to pidi akvarium...
v jednom 120l mam jeden zavesny filtr a funguje v pohode... pokud chces zvetsit objem filtracnich hmot tak na nasavani dej pidi kosticku biomolitanu a do toho filtru dej co chces... ja tam nakonec narval hodne filtracni vaty na bakterie. A uz takhle funguje 1,5roku.
takze tam klidne dej zavesnej.
jen nedoporucuji do nej sipat keramiku pro externi filtry, pokud ano tak ty nejmensi frakce tak aby se dobre vyuzil pidi prostor
Veď ale náplne si vymením, alebo tam dám keramické valčeky.Hovorím o zavesnom filtri
Myslím, že vzduchovacie motorčeky sú dobré do chovne, alebo ich mať v rezerve pre karanténné akvárium. Prečo nemať čerpaciu hlavu a molitán. Úspora a hlavne ticho
Ad krycí sklo - můžeš si nechat udělat výřez...
Čo znamená to elektronické riadenie? A ako je to s dvoma výfukmi? Nikdy som dva nemal, vždy len jeden - cez rozdvojky (otec si ich kedysi vyrábal zo slamiek) namnožený a cez škrtítka regulovaný podľa potreby. Keď sú dva a potrebujem len jeden, tak ten druhý treba zapchať? Každopádne, ten UNISTAR AIR 2000-4 sa mi zdá pre 12 l mini-akvárium ako "ísť s kanónom na vrabce"

Na druhej strane, podstatná je hlavne tichá pevádzka.
Jestli ti do toho mohu kecat,tak závěsný filtr je opravdu na draka.Malá plocha a je věčně ucpaný.V případě bublifuku mohu doporučit,jede mi v 300 litrech a je to pohoda.Výkoný,tichý a levný vzduchovací motor je UNISTAR AIR 2000-4.Opravdu tichý dělník,má dva elektronicky řízené výfuky-prostě za ty prachy výborný.Táhne mi tři filtry+vzduchování.Tak ať je dobrá volba.
Ty hlavy JK jsou prakticky prebrandovany atmany. Takze smele do nich.
Ďakujem všetkým za tipy a postrehy! Závesný filter sa mi nejako nepozdáva - totiž asi bude brániť položeniu krycieho skla, ktoré sa pre krevetky vcelku odporúča mať bez väčších medzier. Pobehal som akvaristiky po Trenčíne a ... ani jeden z tých motorčekov, o ktorých som uvažoval, nemajú. Mali ten filter Aquael Fan 1, ale je naozaj pre moje potreby veľký. A potom mne neznáme filtre a motorčeky značky JK (alebo tak nejako) alebo len priveľké kompresory. No, tak to nešlo riešiť narýchlo a budem musieť zrejme objednať z niektorého e-shopu, keď si konečne vyberiem. A ja som si naivne predstavoval, že v predajni si vypočujem zvukový prejav mojich vytipovaných zariadení

Přátelé, než nakoupíte Aquael Fan1 nebo micro, přečtete si můj příspěvek o pár řádků níž, co jsem psal Prasanovi...
Radím nebrat a koupit něco inteligentnějšího...
Víš co je závěsný filtr? Eheim má taky několik velikostí pokud nechceš mít nic v akvariu tak myslim že to je dokonalý řešení. Jinak sera 110 naprostá spokojenost musim se taky přidat je zavřen ve skříni a neni slyšet nic ani vibrace.
www.eheim.com/…
Dá se regulovat v akvarium je pouze ta trubička do vody. Pokud dáš dostatek vody nebude to ani pleskat o vodu ta tekoucí voda
Do 18cm Fan 1 vlezie z velkými problémami,Fan micro by tam mal vliezť.Ale na obidvoch je treba nahradiť pôvodný molitan niečím väčším
A akú majú výšku? Vojde len cca 18 cm.
Najprv som tiež nebol nadšený,ale po odstránení krytu a výmene molitanu za väčší si nemôžem vynachváliť.Tie Fan sú dobré len ich problém je malý objem filtračnej hmoty.Čo sa týka hlučnosti a spotreby fakt sa nemám na čo sťažovať
Já mám v podobném miničku Sera Air 110 a je tichý. Když to srovnám se Silentou, tak se to nedá srovnávat

.
Stejně bych radši nějakou mini čerpací hlavu, i když používám zpětný ventil, jsem trochu nesvůj.
Hm, žeby teda radšej takýto malý interný filter? Fan 1 sa mi zdá príliš veľký (nepodarilo sa mi nájsť jeho výšku), rozmery Fan Mini tiež neviem, ale niektorí ľudia ho nechvália:
rybicky.net/vyrobky/686-fan-mini-plus
Ak ak by som sa držal pôvodného nápadu, teda existujúci bublifuk a k nemu vzduchovací motorček? Taký EHEIM Air Pump 100 / Tetratec APS 50 / Rena Air 50 (u nás asi len 100) / JBL ProSilent a50? Nemôžem nájsť žiadne porovnanie hlučnosti :( Rena uvádza do 30 dB, JBL 38 dB, ostatné som nenašiel.
Pred časom ste mi tu pri hľadaní nového vzduchovacieho motorčeka pre starý väčší bublifuk poradili kombináciu čerpacej hlavy a filtračnej hmoty, čo je výborné nehlučné riešenie a som veľmi spokojný (kúpil som vtedy EHEIM Aquaball PowerHead 1212).
No teraz opäť hľadám - musel som totiž náhle a neplánovane zriadiť malé 12 l krevetkárium (ako záchranu krevetiek pred zožratím jednou neposlušnou pažravou rybou), rozmery 30×20×20 cm. Dal som tam starý menší bublifuk, dočasne mi kamarát nejako spojazdnil starý pokazený motorček (Elite 800), ale zdá sa mi príliš hlučný a zbytočne silný pre toto mini-akvárium. Do takéhoto mini nemôžem dávať veľkú čerpaciu hlavu

Tak prosím o radu nejakého slabého a hlavne tichého motorčeku - alebo niečo úplne iné? Na cene mi nezáleží.
Souhlasím, že už bych ho nikdy nekoupil. Nicméně, dva kousky už mi říkají pane...
Takže, proč vyhazovat funkční hlavu?
Dal jsem pod to kostku (v porovnání s tím co tam bylo, megakostku) a maličko poladil nasávání, respektive jsem dal pryč tu umělohmotnou kravinu, na které byla ta houbička na nádobí nasazená a která se permanentně zanášela, že hlava vodou netočila a místo toho obyčejná navrtaná trubka, která prochází 2/3 molitanu...
Výsledek? Funkční filtrace ve dvou 25l vytíračkách (zrovna dnes jsem molitan čistil po skoro třech měsících a udýchalo to i potěr ancáků, kteří mají rádi proud)...
Závěr: jako filtr nedoporučuji, je to směšné. Čerpací hlava může být, ale potřebuje úpravy. Když nákup, tak něco jiného, pokud už to máte doma, dá se s tím pracovat, ale chce to své...
Přidat reakci
1 ...... 11
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 16976x