Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Zařizování nového akvária a výběr techniky

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Zakládání 

Akvaristik.eu

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Zařizování nového akvária a výběr techniky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.02.2024 15:03 Muž Dawy [23]
Podložky pod akvárka se zbytečně přeceňují. Dříve nic takového nebylo, jelo se na staré koberce polystyrenu apod karimatky atd.
Já osobně jsem nechtěl dávat granát, tak to vyřešila cvičební podložka z Lidlu za pár kaček pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2024 13:53 Muž hbboy [8] Re: Dawy
ahoj no ultramax 2000 má už o dost vyšší průtok 900 l vs 1400 litrů. Ten větší 2000 filtr bych už ani nechtěl - tlusté hadice, akvárko zase tak velké mít nebudu. Ultramax 1500 - za akční 2000 Kč stačí -) Koupil jsem k tomu 3 litry Aquadetox - náplň místo vaty a třeba doplnění kroužků, aby bylo patro plné. Nebo jestli mám vyhodit jedno patro houby a dát 3 biologická patra a jen vrchní patro houba ? Navedl si mě k tomu níže ty - Dawy a uživatel se kterým si tady píšu, který radil větší Ultramax 1500. Až když jsem se dočetl, že filtry mají skutečně stejný průtok, tak jsem vybral větší model se stejným průtokem, i když papírově ma být průtok odlišný.
Akvárko přijde tak za 2 týdny. Kámoš to oměří a vyrobí bytelnou skříňku na míru, tak budu stejně čekat. Tak právě řeším ještě stmívání světel, viz. vlákno jinde. Na spodku je nějaká bílá lišta, tak jsem se ptal zda a kam se dává případně podložka pod akvárko, zda do té lišty nebo až pod to. Až to dojde tak mrknu jak je akvárko dole řešeno tou lištou a kam případně dokoupit tu podložku. Koupím černou samolepici tapetu, koupím písek 2 - 4 mm a někde zkusím splašit kořen či větev - budu na to mít tak měsíc času. Na akva burzu do HB se zajdu v březnu podívat, ale to asi ještě nebude skříňka, takže tam kupovat nic nebudu - no možná šneky -))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.02.2024 13:31 Muž Dawy [23]
Tu 1500 oproti 1000 palec
Koukám, že Zenon přeci jen pomohl smich
Klidně jsi mohl jít i do 2000, každý litr filtračních médií je jen ku prospěchu věci
a s tou podložkou to myslím si řešíš zbytečně, prostě ji dej jen pod akvárko a máš klid, že nebude ani vidět, přikryje to ten rámeček z pohledové strany. Alespoň takhle jsem pochopil ten tvůj dotaz. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2024 10:43 Muž hbboy [8]
ahoj kolegové, tak jsem objednal akvárium Volga 180 a k tomu za zvýhodněnou cenu filtr Aquaer Ultramax 1500. Dle tohoto videa a diskuze asi 700 příspěvků

www.youtube.com/…

má Ultramax 1000 - 1500 stejnou hlavu, čerpadlo, vrtulky a i stejný výkon - cca 900 litrů za hodinu. Ultramax 1500 má o jedno patro více, proto paradoxně po zanešení by dle různých diskuzí mělo mít možná i nižší průtok než 1000, z důvodu víc pater. Na 150 litrů by tedy měl být filtr v pohodě.

Nyní řeším ještě dvě věci, kdo máte Volgu, která má ve spodní části nějaký kryt, zda jste dokupovali podložku pod akvárko ? Rámeček pod akváriem mají i sety od konkurence Rio apod. Zda je sklo jen v tom rámečku nebo se do toho rámečku dává i podložka ?

Skříňku si nechám vyrobit bytelnou od truhláře, abych nemusel řešit prohýbání viz. vlákno níže. Pak dám cca v březnu prezentaci i s detailem skříňky.

Druhý dotaz dám do vlákna stmívání.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.01.2024 22:55 Muž Blahos [37] Re: Cipísek
Omlouvám se za OT , nesouvisí to se zařizováním akvária. Dotaz je naprosto v pořádku. Je to už skoro 10 let co jsem v létě odjel na 14 dní pryč, v bytě pode mnou také byli pryč a v bytě pod nimi byli také pryč. No a mě prasklo kolínko u radiátoru. Vytopil jsem 4 byty hodně a 2 méně. Dodnes vypínám vodu když odjíždím na pár dní. Topení samozřejmě nejde vypnout. Tady by se opravdu hodila informace, že se něco stalo. Ale senzory jsem si nakonec nezřídil :-) Kdo trochu umí bastlit a programovat, koupí senzor v Číně (+ wi-fi a telefon) má řešení za pár korun.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2024 22:06 Muž Cipísek [0] Re: nekdo
Jen jsem se zeptal, pro zajímavost. Mě by ta informace k něčemu byla protože jsem třeba na týden na chalupě, na rybách, na lodi atp. a přeci jen se dá doma lecos zachránit když mohu dorazit 15,30 minut nebo 2 hodiny po průseru, třeba i vypnout proud, začít vysušovat, zachraňovat nábytek atd. než když tam nechám rozlitých 300 litrů několik dní nebo týden a více. K čemu by mi to bylo? V mém případě k hodně věcem! Nedělám z toho nějaké dogma, prostě jsem smolař a fakt jsem se pouze a jen zeptal. Děkuji za pochopení a asi bych to více neřešil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   26.01.2024 12:41 Muž nekdo [355] Re: Cipísek
omlouvám se dopředu, za svůj názor :)
akvárko je relativně malé, tedy pokud ho nebudete cpát do patra, není potřeba řešit statiku a zátěž (nosnost podlahy).
akvária praskají hlavně ve dvou věcech - 1) dno (tíha vs malý kamínek pod ním) - řeší se podložkou; druhak ve spáru (dlouho nebylo zalito vodou, nebo dlouhodobě nízká hladina - opět bych neřešil.
další možnosti úniku vody: externí filtr (hadice a spol); vzduchování (motorek pod akváriem bez zpětného ventilu a výpadek elektřiny).
čidlo je k hovnu (páni odpustí, dámy jsou zvyklé :)
1) když je odpar, tak je to zanedbatelné a projeví se to za delší čas (= máte čas reagovat a dopouštět
2) když je tam čidlo a vyteče vám 200 litrů vody (= akvárko prasklo)
k čemu vám ta informace je ? (a je úplně jedno, jak daleko jste od akvária, jestli je to přes sms, nebo to pošle holuba).
ano, víte, že je problém... a když to budete vědět přesně teď, tak co ? stejně tu vodu nenatlačíte zpět...
hladinový spínač je super, ale ne jako zabezpečení....
ušetřené peníze můžete narvat do lepšího světla, osazenstva akvária, nebo techniky okolo...a bude to mít větší smysl ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.01.2024 09:41 Muž Blahos [37] Re: Cipísek
Ahoj, Detekci úniku vody lze udělat i přes kontrolu váhy akvária přes piezoelektrické senzory. Uvažoval jsem o tom, protože mám křivou podlahu a voda by stékala jinam. Kamarád si takto hlídal váhu včelích úlů. Mě by to musel udělat, já to nesestrojím, nenaprogramuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2024 08:58 Žena Starka [242] Re: Cipísek
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Jinak na detektoru hlídání hladiny se dá ušetřit. Sice je bez alarmu, ale taky se dá použít. A to je izolačka. Takhle vidím, zda je hladina pořád stejná nebo ne (beru v úvahu odpar). Navíc pod krytem to nejde vidět. A ta baňka pod izolačkou má čistě estetické účely. :-D
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2024 08:42 Muž Cipísek [0] Re: Starka
Ahoj, pojistka je samozřejmostí. Tuším že u některých je automaticky na akvárko do 50 litrů a pokud nad, je třeba si připlatit ale je to vcelku pakatel.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.01.2024 07:21 Žena Starka [242] Re: Cipísek
Nehoda s akvárkem se může stát teoreticky vždycky, ale zároveň nikdy. Několik lidí by zde napsalo, že mají akvárium 20 let a drží, jiní napíši, že po 5 letech se jim rozjel spoj.

Nicméně co mě napadá, že nevím, zda existuje pojištění na akvárium. Já ho mám pojištěné akorát tak, že když by vyteklo, tak pojišťovna zaplatí škody, které to napachá sousedovi pode mnou (bydlím v paneláku) a ještě mi proplatí nábytek, který by voda zničila. To, co píšu sice neřeší následky, ale důsledky. Každopádně jestli máš obavy, možná by nebylo marné mít i takové eso v rukávu, kdyby přeci jen k nehodě došlo. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2024 23:38 Muž Cipísek [0] Re: Jozef
Děkuji palec Tak teď ještě jestli je v něčem zásadní ten hliníkový rámeček jako má ta Volha, nebo je to jen opravdu o designu a zda není lepší místo 8mm skla zvolit sklo optiwhite 10 mm. Ještě jednou se pokorně omlouvám asi za stupidní dotazy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2024 22:58 Muž Jozef [311] Re: Cipísek
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2024 22:40 Muž Cipísek [0] Re: hbboy
Ahoj, máme zděný dům, poctivou dřevěnou chalupu po kompletní rekonstrukci a nyní i novou dřevostavbu (bungalov), resp takový (dnes moderní slovo) hybrid a musím říct že to papírovka (ano jsou bohužel i takové dřevostavby) není ani náhodou (věděl jsem do čeho jdu a proč) a asi bych už vzhledem ke zkušenostem se zděným domem a chalupou neměnil. Ale to je na jinou diskusi :) Závěrem jen řeknu, že každý má své pro a proti a taky jeden vdolky a druhý holky.

Prohýbání a umístění neřeším, bude bytelná skříňka, navíc podpořená závěsy ve zdi, jen mi je jasné, že se může stát že to praskne, povolí spoj atd a pak je to průser všude, zděný nezděný, podlahy jdou do prčic, nábytek, technologie atd. A protože rád věci mám předimenzované a rád se jistím jak jen to jde, tak se raději ptám. Jestli je lepší silnější sklo, jestli je k něčemu na akvárku ten rám jako to má níže diskutovaná Volha nebo je to jen víceméně designový výstřelek a taky zda se dělá v dnešní přetechnizované době něco, co ti zahlásí průšvih jako úbytek vody, když jsi třeba na tý chalupě. Každopádně díky za jakékoliv podněty X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2024 22:27 Muž hbboy [8] Re: Cipísek
Ahoj jsem teda začátečník ale velký cihlový dům jsem stavěl pár let zpět. Sestra má jak ty říkáš dřevostavbu - za mě papírový barák, ale jo pak to vypadá docela dobře. Tak základová deska je komplet betonová, takže pokud máš bungalov a akvárko bude stát v přízemí na podlaze a pod tím všude jen pevný beton apod. tak nevidím důvod, proč by mělo akvárko praskat, když komplet podklad nic ze dřeva nemáš ? Za mě to je stejně jako ve zděném domě. Pokud tedy nebude akvárko v patře. Do patra bych ho určitě nedával - prohýbání dřevěných stropů apod.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2024 21:47 Muž Cipísek [0] – Zdravím
Ahojte všichni, chci se po mnoha a mnoha letech vrátit k akvaristice a pořídit si vysněné akvárium tak jak tomu bylo v dětsví. Samozřejmě to je dnes už asi jinde a tak se rozkoukávám. Rozměr akvária bude 120x40x50 z 8mm tlustého skla (maximum co vtěsnám do obýváku) tady bych se rád zeptal. Aktuálně komunikuji s firmou Akvamex, od kterých bych měl míát skříňku i akvárko. Jelikož máme nový dům - dřevostavbu, hodně lidí mi říká, že je to sebevražda, že akvária často praskají, vytopená dřevostavba že je průser atd. Projektant to zdaleka nevidí tak černě ale když už to nakousl, chci se zeptat, zda existuje nějaká prevence, jak těmto nehodám předejít. Předpokládám samozřejmně kvalitní umístění akvárka, podložku atd. To si ještě nějak pamatuji. Má smysl třeba místo 8mm skla předimenzovat sklo na 10mm? Existují dneska nějaká čidla, která by kupříkladu signalizovala nějaký únik vody v mé nepřítomnosti? Omlouvám se všem, že se asi idiotsky nebo naivně ptám, ale akvárko chci a nedám se jen tak odradit. A víte jak to je s tou línou hubou... Děkuji předem... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.01.2024 16:09 R Muž afc1886 [14681] Re: hbboy
Možná ti to pomůže.
www.akvamalawi.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2024 15:45 Muž hbboy [8] Re: Lojza007
ahoj díky dám křemičitý písek 2 - 5 mm dle i různých návodů.

Myslel jsem mm - jako velikost zrn 2 - 5 mm. Ne výšku v akvárium - Tedy 1 pytel 25 kg by mohl stačit nebo 1 a jeden menší. OK díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.01.2024 15:42 Muž Jozef [311] Re: hbboy
Spíš kolik - 25 kg bude stačit nebo víc ?
Záleží na tom čoho a akú výšku chceš. Kremičitý štrk 25kg je asi 15-16 litrov. Na 5cm vrstvu o ploche 100x40cm potrebuješ 20litrov.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   25.01.2024 15:24 Muž Lojza007 [1201] Re: hbboy
Předpokládám, že to je jenom chyba, ale mělo by tam být 2-5cm ne mm. U Volcano bacha na to, že je to lávová drť, takže bude vadit rybám dna typu pancéřníčci. Navíc v tom bude tak třetina prachu, který je dobrý před nasypáním do akvária proprat (doporučuju dělat někde venku, protože to spolehlivě ucpe jakýkoliv odpad. A taky dobře škrábe sklo, takže sypat opatrně.
Za sebe doporučuju obyčejný křemičitý písek, buď přírodní barvy nebo kvalitně barvený (např. od Dennerle).
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2024 13:57 Muž hbboy [8] Re: Sha
Dotaz na Sha. Tak jsem si prosadil max možné akvárium Volga 180 - tedy metr dáme. Větší bych už ani já nechtěl a sklo 6 mm u 125 jsem také nechtěl. Raději ten metr a 8 mm sklo.)

Mám na tebe dotaz: řeším tu originál skříňku, uvádí se zatížení 270 kg, to není moc rezerva, když samotné akva bude vážit možná 200 či víc. Jak si spokojen se skříňkou, když máš originál Volga 240. Skříńka má nahoře snad jen jednu desku. Řeším zda nevzít jen akvarko a vnější filtr a skříňku z dvojitým vrškem - slepené dvě desky k sobě jako mám komplet nábytek v domě si nechat udělat od truhláře. Pro větší bezpečí - rezervu unosnosti. Díky za odpověd. případně foto vršek skříňky, nikde se to moc neprezentuje.

Druhý dotaz a snad poslední, co dát na dno a kolik. Co jsem četl 2 - 5 mm písek, u prodejce naopak doporučují např. VOLCANO BLACK apod. Spíš kolik - 25 kg bude stačit nebo víc ? Díky

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   19.01.2024 20:39 Muž 4Sima [1894] Re: RAP
U ledek myslím udávali 0,1W/l na nenáročné a 0,3W/l na náročné rostliny, ale nedá se to brát za bernou minci. Všechno to ovlivňuje rozptyl, lumeny, barevné spektrum, výška akvária, umístění akvária s ohledem na přísun světla denního.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   19.01.2024 20:38 Žena Starka [242] Re: RAP
Vecpu se Vám do diskuze.
Ano, máš pravdu, že toto pravidlo platilo u zářivek.

U 60 cm světla:
Zářivka: 18 W = 1300 lm
Led: 8-9 W = 900-1000 lm

Zde je odkaz, ve kterém je tabulka, odkud jsem tyto informace vzala.
www.svetloblog.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   19.01.2024 20:24 Muž RAP [1553] Re: Shimi
Fotka k příspěvku Tak to já mám na skoro 350litrů také 40W, ale stažené na 70%.
Neplatilo 0,5W/l jen u zářivek? ;-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.01.2024 19:40 Žena Starka [242] Re: Jozef
Na ali do 35 Kč.
a.aliexpress.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.01.2024 17:50 Muž Jozef [311] Re: Alesak83
www.datart.sk/…
www.akvariumonline.sk/…
zoženeš aj lacnejšie, ale rôznej kvality

Edit: nemal by byť ten kablik súčasťou svetla samotného? veď bez toho sa ani bez kontroléra nedá zapojiť na jeden zdroj.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   19.01.2024 16:53 Muž Shimi [683] Re: hbboy
Ne, to jsou právě rozměry se vším všudy, tzn. včetně spodního rámečku a krytu. Samotné sklo má rozměry jak už jsem psal 80x35x45. Proto i sama firma uvádí dvě litráže v technických specifikacích 155 a 125 litrů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2024 16:43 Muž hbboy [8] Re: Shimi
No tak volga 125 ma trošku jiné rozměry než píšeš takže hrube je cca 150 litrů, tusim rozměry 81,5x37,5 x 50
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2024 16:30 Žena Sysalka [277] Re: hbboy
Původně to mělo být lepené 120x40x50,ale stěhovali jsme se. Takže teď max na Volha s délkou 100, možná jenom 80 hmm.
Musím přesvědčit manžela, že Kalaxku potřebují děti na hračky (stojí na ní staré akva) a místo ní něco nového většího včetně skříně. Na ten papír se už větší nádrž bojím dát.

Nebo se rozhoduji mezi setem té Volhy a nákupem jenom skříně a na ni lepená nádrž. Ještě to musím spočítat. S největší pravděpodobností bych stejně měnila vnitřní setový filtr za jiný, jsem spokojená s Aquael turbo.
Pak nejsem rozhodnutá jestli se vzdám osvětlení kytek nad akva, když by byl kryt.

Takže já budu ještě doma přesvědčovat, že nutně potřebuju nové, a počítat :).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2024 16:21 Žena Sysalka [277] Re: Sha
Aaa paráda, tak až k tomu jsem se neproklikala. Mám doma ještě nevyužitou TC420, takže s trochou elektrikářského bastlení by šla i ta. A okruhy by šly ovládat zvlášť.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2024 16:12 Muž Alesak83 [1] Re: Jozef
Na spojení těch kabelů se používá co?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   19.01.2024 15:55 Muž Jozef [311] Re: Starka
Áno správne. V prípade, že treba regulovať oba okruhy zvlášť.
Ak stačí regulovať spolu oba kanály na rovnaké % výkonu, môžu sa oba okruhy zapojiť na jeden kontrolér.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2024 15:47 Žena Starka [242] Re: Jozef
Jak pro blb.ce, pač tomu nerozumím. U volhy by tedy musel být buď odkazovany stmivac za 3ooo Kč a nebo dva z aliexpressu, což by vyšlo na 2oo Kč? Chápu to správně?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   19.01.2024 15:35 Muž Shimi [683] Re: hbboy
Samotné akva bez rámečku a horního krytu má klasický rozměr 80x35x45 (126 litrů). To samé má Rio. Jenže to je hrubý objem. Po odečtení tloušťky skel, předpokládám 6 mm, a naplnění vodou 1 cm pod horní okraj to je rázem 115 litrů. Potom je potřeba odečíst x litrů písku a nějakou tu dekoraci a budeš rád za cca 100 litrů čistého objemu vody. Nedá se nic dělat, musíš prostě zabrat v přesvědčování :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2024 15:16 Muž hbboy [8] Re: Sysalka
Hmm ty jo dobrý, už jsme zde 3 co vybíráme akvárko. Koukám máš 70 litrů Sysalko. Co teď plánuješ ? Jakou velikost ?

Já už mám vybráno chtěl bych co největší. Drahá polovička schválila jen 80 cm šířka - takže Volga 125 - dle rozměrů asi 150 litrů - dle parametrů prý 125 litrů. No vzal bych raději 180 - uvidím musím bojovat o prostor v obýváku. Přeci jen 180 už je sklo 8 mm. Dnes a zítra projdu pár zverimexu, abych viděl velikost v reálu. Včera asi 20 videi velikosti 125 Juwel Rio a někteří mají moc pěkné i toto menší akvárium.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   19.01.2024 14:18 Muž Jozef [311] Re: Sysalka
Samozrejme na riadenie oboch okruhov zvlášť, treba dva kontroléry.
Ale oba kanály sa dajú zapojiť spolu (rozbočkou) na jeden kontrolér, ale budu ovládané spoločne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   19.01.2024 14:17 Muž Sha [500] Re: Jozef; Alesak83; Sysalka
www.rataj-spk.cz/…
Na stránce je zobrazeno zapojení světla. Mně stačí první interval na každý kanál. Další jsou evidentně pro hračičky. Plynulý přechod mezi intervaly asi možný nebude. Ani jsem to detailně nezkoumal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2024 13:32 Žena Sysalka [277] Re: Starka
Taky opět vybírám nové větší akvarium (realizuju už asi 5 let :)), ale taky se teď dívám po té Volze...

Momentálně mám doma stmívač Sincor, akorát u něj nepůjdou asi využít oba okruhy světla z Volhy? Říkám to dobře?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2024 11:04 Muž Alesak83 [1] Re: Shimi
Máš to fakt hezké - na můj vkus chudé na rostliny ale z estetického pohledu je to fakt super.

CO2 dávat chci. Hnojení nemam rozmyšlené ale nechci to tam sypat každý den. Rád bych se držel středně náročných rostlin.

Zarybněné standart - budu se držet klasického 1cm/1l.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2024 10:44 Muž Shimi [683] Re: Alesak83
Však stačí kliknout na můj nick a podívat se do mé neaktivní/neaktuální prezentace. Nicméně moje akva není podstatné. Podstatné je to, že všeobecně řečené 0,5W/litr neplatí. Světlo je pouze jedním z mnoha faktorů úspěchu. Kobercovky jsou vesměs náročnější, to je fakt, ale stejně ti nikdo neřekne na 100%, jak výkonné světlo budeš nakonec potřebovat. Budeš sytit CO2? Jak a čím budeš hnojit? Jak moc zarybněné to budeš mít? Spousta otázek na zatím virtuální akva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2024 10:31 Muž Alesak83 [1] Re: Shimi
Tak co můžu vědět jaké království temnot máš v akváriu:-) Já bych si chtěl zkusit kobercovku, nejspíš Monte Carlo - tak si načítám než se do toho bezhlavě pustím. Občas to není tak snadné zorientovat se v technických parametrech x marketingových kecech zvlášť v situaci kdy jsou moje zkušenosti s akvaristikou 30 let staré (ve výběru světla tápu, ale vyrobit si ohřívák bez termostatu bych ještě asi zvládnul:-)))
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2024 10:11 Žena Starka [242] Re: Alesak83
Ten sinkor stmívač je předražený. Na ali ho mají do 1oo Kč a za mě funguje mnohem lépe.
Srovnání jsem dělala v oné diskuzi, dávám odkaz, ovšem nedaří se mi odkázat na konkrétní příspěvek. Je asi devátý shora, z 11. 4. ode mě.
rybicky.net/forum/9664

A odkaz na ali je zde:
a.aliexpress.com/…

Za mě tento stmívač je spolehlivý, aplikace přehledná. U sinkoru nezaručují kompatibilitu, u Číny nevím. Každopádně s čínským mi stmívač funguje mnohem lépe (a měl by být na WiFi i bluetooth)

Jen tak mezi řečí, jeden sinkor se mi doma valí, takže není problém Ti jej přenechat za poloviční cenu. ;-)

A v Česku jej taky seženeš, ale dráž než v Číně. Což za mě lepší počkat 14 dní a zaplatit 1oo Kč, než to mít do druhého dne za 3oo Kč. ;-)
www.ledveci.cz/…
A na allegru je jich taky dost, ovšem ne za 1oo Kč.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.01.2024 10:09 Muž Shimi [683] Re: Alesak83
Safra, 0,5W na litr? Tak to bych se asi s mými aktuálními 40W na čistých 300 litrů měl nad sebou vážně zamyslet :-D Ne, teď vážně. Příkon ve wattech neřešte, když už, tak spíš řešte lumeny. Některé firmy si ale dost vymýšlí, takže to je taky dvousečné. Každopádně univerzální doporučení neexistuje. Každé akva je individuální, každý pěstujeme něco jiného, jinak náročného, atd.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2024 09:46 Muž Alesak83 [1] Re: hbboy
Když jsme u té Volhy.....všude píšou že na akvárium s rostlinama to chce 0,5w na litr - jenže to Volha ani náhodou nesplňuje (chvalozpěvům na její osvětlení navzdory).

Řešil jsi toto nějak? Nebo kytky moc neřešíš? Neptám se z čirého altruismu, taky vybírám:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.01.2024 09:19 Muž Alesak83 [1] Re: Sha
To jsem koukal, ale trojka mi příjde jako celkem pálka. Nevím jak je to s "kompatibilitou konektorů" ale koukal jsem po něčem podobném: www.rostlinna-akvaria.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2024 21:45 Muž Jozef [311] Re: Sha
V popise možnosti regulácie, mi akosi chýba plynulý prechod z jednej intenzity na druhú. Každý interval má svoj ON/OF.
Je to tam nejako vyriešené (napr. prekrytím intervalov, ak to program dovolí) - čisto informatívne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.01.2024 19:35 Muž Freedlo [222] Re: Alesak83
Z aliexpresu mam dimmer , ktery se krasne pres apku obsluhuje. Nesmi vsak byt na svetle zadne jine zarize od vyrobce - napriklad casovac..
mam dva doma bez vyuziti - rad ti jeden poslu za cenu dopravy na vyzkouseni - napis kdyztsk do zprav : )

Na vyzkouseni myslim, ze si ho pak muzes nechat samozrejme : )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2024 19:16 Muž Sha [500] Re: Alesak83
www.rataj-spk.cz/…
Originální dvoukanálový stmívač s možností nastavení i pro appku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2024 18:35 Muž Alesak83 [1] Re: Starka
Když už jsme u toho stmívače, nemáš tedy typ na nějaký - optimálně na WIFI nebo modrozub který by pasoval (nevím jak se připojuje?) na světlo k Volze?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.01.2024 11:32 Muž 4Sima [1894] Re: hbboy
Kupte volgu a aquael filtr, světlo bez stmívání a měňte vodu 1x za 2-3 měsíce. Ve všem máte jasno, myslím, že se v nějakém vlákně zase ozvete.

+ Přidat reakci


Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] ...... 15

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 20376x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/12405-zarizovani-noveho-akvaria-a-vyber-techniky